Amerikada araba kullanmak yazısında Amerika gezimizde 10 gün boyunca kiraladığımız arabayla yaptığımız 2000 kilometrelik yol boyunca Amerikada araba kullanmak konusunda edindiğim tecrübeleri paylaştığım, Amerika trafik kuralları, Amerika yolları, Amerikada trafik ışıkları, Amerikada şehirler arası yollar, şehir merkezi trafiği konularından bahsettiğim Amerikada araba kullanmak yazısı hazırladım.
Amerikada araba kiralamadan önce daha önce yurtdışında hiç araba kullanmamıştım. Acaba bir sıkıntı yaşarmıyım diye biraz tedirgindim. San Franciscoda arabayı kiraladık. Amerikada araba kiralama hakkında daha önce Amerikada araba kiralamak başlıklı bir yazı yazmıştım. Araba kiralamak ile ilgili ayrıntılı bilgilere o yazıdan ulaşabilirsiniz. Hatta o yazıyı okuyarak bana amerikada araba kiralamak ve kullanmak ile ilgili mail yoluyla soru soran çok sayıda kişi olunca bu yazıyı yazma kararı aldım diyebilirim.
Amerikada araba kullanmak benim için ilk olarak San Francisco sokaklarında başladı. Amerikada ilk dikkatimi çeken bizden farklı olan trafik ışıkları oldu. Bu konuda arkadaşım tarafından uyarılmıştım zaten. Trafik ışıkları durmamız gereken yerde değil yolun karşısında bulunuyor. Daha önce dikkatimi hiç çekmeyen bu durumu Amerikan filmlerinde trafik ışıklarına dikkat ederseniz hemen göreceksiniz. Bu duruma kısa sürede alıştım. Zaten yurtdışında ilk kez araba kullandığım için çok dikkatli ve yavaş kullanıyordum.
Benim Amerikada araba kullandığım San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, şehirlerinin hiç birinde şehir içi trafikte herkes çok düzgün bir şekilde kurallara uyarak hareket ediyor, hiçbir problem çıkmıyor diyemem. Şehir merkezleri her yerde olduğu gibi burada da karmaşa halinde. Ancak bizdekinden farklı olarak 1 araba öne geçmek kimse şerit değiştirmiyor diyebilirim. Bunun yanında şehirler arası otobanlarda ulaşım çok düzgün bir şekilde işliyor diyebilirim. Şerit değiştirme çok az. Herkes girdiği şeritte gidiyor. Şehirlerarası yolculukta dikkatimi çeken en sol şeritte giderken önünüzdeki kişi belli bir hızda gidiyorsa kimse onu geçmek için arkadan selektör yapmıyor. O aracı geçmek istiyorsa aracın sağından geçiyor.
Amerikada araba kullanmak konusunda bahsetmek istediğim şehirler arası bazı yerlerde çok şeritli yollarda en sol şeridi sadece arabasında belli sayıdan fazla kişi bulunan arabalar kullanabiliyor. Bu sayıyı 3 olarak hatırlıyorum ama tam da emin değilim. Bundan dolayı sol şerit tamamen bomboş kalabiliyor. Bu uygulama gerçekten çok faydalı bir uygulama olduğunu farkettim.
Amerikada araba sürerken bizi tedirgin edebilecek bir diğer konu ise benzin alırken benzini nasıl dolduracağımız ve benzin parasını nasıl ödeyeceğimiz. Ben benzin parasını hep nakit olarak ödemeyi tercih ettim. Arabayı pompanın önüne çekiyorsunuz. Kasaya gidip pompa numarasını söylüyorsunuz ve örneğin 50 dolar ödüyorsunuz. Pompaya geri geldiğinizde 50 dolarlık bakiyeyi görüyorsunuz ve benzini arabanıza dolduruyorsunuz. Hiçbir zorluğu olmayan basit bir iş. Bunu herkes yapabildiğine göre sizde çok rahatlıkla yapabilirsiniz.
Amerikada araba sürmek konusunda tek sıkıntı yaşadığım konu San Francisconun bazı çok dik sokaklarında sokağın sonuna geldiğinizde önünüzü göremiyorsunuz. Buralarda bir kaç kere yayalar tarafından ters bakışlara maruz kaldım. Bunun dışında yaptığım 2000 kilometre yol boyunca hiç bir sıkıntı yaşamadım. Amerikada araba kullanmak açısından eğer aklınızda acaba kullanabilir miyim gibi bir tereddüt varsa hiç çekinmeyin. Kullanamayacak hiç bir durum yok. Sorunsuz sıkıntısız kilometrelerce yol yapabilirsiniz.