Notifications
Clear all

Çiçek Pasajı Nerede? Nasıl Gidilir?

1 Posts
1 Users
0 Reactions
490 Views
(@guvensez)
Posts: 418
Member
Topic starter
 

İstanbul’a geldiyseniz ve Taksim ile Beyoğlu’nu gezecekseniz Çiçek Pasajı’na uğramadan geri dönmeyin.

Bu pasajın geçmişine bakacak olursak 1870 yılındaki büyük Beyoğlu yangınında eskiden burada bulunan Naum Tiyatrosunun yıkılması sonucunda dönemin en zengin insanlarından biri olan Hristaki Zografos Efendi tarafından arsası satın alındı. Ve rum Cleanthy Zanno’nun mimarlığında yeni bir çarşı binası olarak Cité de Péra adıyla pasaj yaptırıldı. Pasajda 24 dükkan ve 18 lüks daire yer alıyor.

1908 yılında Sadrazam Küçük Said Paşa Hristaki Pasajı’nın mülkiyetini satın almıştır ve mütareke yıllarında oldukça fazla çiçek dükkanının buraya açıldığı söylenir. Böylelikle Hristaki Pasajı’nın adı da Çiçek Pasajı olarak değişmiştir. 1940’lı yıllarda açılmış olan ünlü Nektar Birahanesi çok fazla müşteri çekmiştir o yıllarda. 1950 yılından sonra çiçekçiler farklı yerlere taşınmış ve onların yerini meyhaneler almıştır.

Pasaj yakın bir tarih olan 1978’de bakımsızlıktan dolayı aniden çökmüş ve yaklaşık on yıl süresince bakım tamir ve onarım gibi işlemlerden geçmemiştir. Ancak İstanbul belediyesi bu pasajın yeniden canlanmasına karar vermiş ve bu amaçla bir dernek kurulmuştur. Bu dernek kapsamında proje başlatılmıştır. Bu proje kapsamında pasaj yeniden ayağa kaldırılmış ve 2005 yılında yeniden faaliyet göstermeye başlamıştır.

Pasajda esas malzeme olarak taş kullanılmış olup üç kattan oluşmaktadır. Beyoğlu’ndaki en süslü ve gösterişli yapıların başında gelir Çiçek Pasajı.

Çiçek Pasajı içerisinde yer alan mekanlara bakacak olursak genelde meyhane ağırlıklıdır bunlardan bazıları; Ceneviz Meyhanesi, Kime Ne Restaurant, Mahzen Restoran, İkinci Bahar, Sev İç Restoran, Palmiye Restoran, Manolya Restoran, Stop Restoran, Huzur Restoran, Çınar Restoran gibi mekanlar yer almaktadır.

 

Çiçek Pasajı’nın bir de hikayesi vardır. Çiçek Pasajı’nı İstanbullular yapar fakat adını Ruslar koyar.

1917 yılında kızıl Rusların devrim kaçan beyaz Rusların bir bölümü İstanbul’a gelir ve göç eden bu Ruslar İstiklal Caddesinin belirli yerlerinde çiçek satmaya başlarlar. Çiçeklerin güzelliğine birde Rus kızlarının güzelliği eklenince adeta çiçek bahçesine dönüşür istiklal caddesi. Ancak aynı yıllarda Osmanlı da işgal altındadır ve İstanbul Fransız, İngiliz askerleri kol gezmektedir. Tabi ki bu askerler güzel Rus kızlarını görünce laf atmaya başlarlar. Kızlar ise korkularından askerleri görünce ellerinde çiçekleri ile hemen Said Paşa Pasajı’na koşarlar ve ortalıkta asker kalmayıncaya dek beklerler. Daha sonra ortalık sakinleşince yeniden İstiklal’in belirli yerlerinde çiçek satmaya devam ederler.

Zamanla bu pasajda çiçekçi dükkanları açılmaya başlanmış, pasajın adı da  Çiçek Pasajı haline dönüşmüştür.

Çiçek Pasajı’na nasıl gidilir?

İstanbul ilimizde bulunan Çiçek Pasajı Hüseyinağa Mahallesi’nde, İstiklal Caddesi’nde yer almaktadır. Pasaja gitmek isteyenler için farklı seçenekler bulunur. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşalım.

Özellikle İstanbul’u gezmek ve tarihi yerlerini görmek amacıyla geldiyseniz, Çiçek Pasajı’na gidebilmek için nostaljik tramvayı kullanmanızı öneririz. Çiçek Pasajı’na en yakın durak tramvay durağıdır. Buradan geçen hat ise Beyoğlu-Taksim hattıdır. Bu hattaki tramvaya bindiğinizde sizi direk Çiçek Pasajı’na götürecektir. Çiçek Pasajı’na İETT otobüsleri kullanılarak da bulunduğunuz mevkiye en yakın duraktan gidilebilirsiniz. Çiçek Pasajı’na en yakın otobüs durağı Ömer Hayyam otobüs durağıdır ve buradan geçen hatlar ise Çağlayan-Eminönü-Çağlayan-Yenikapı hattıdır. Yine bu otobüslerle de rahatlıkla Çiçek Pasajı’na ulaşım sağlanabilir.

Çiçek Pasajı’na İstanbul Deniz Otobüsü veya vapur kullanarak da gidebilirsiniz. Yine pasaja en yakın durak, Sirkeci İDO araba vapur durağıdır. Buradan geçen hatlar ise; Sirkeci-Harem ve Bakırköy-Bostancı hattıdır.

Sizler de bu güzel tarihi pasajı gezip güzel deneyimler kazanarak tarihe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

 
Posted : 06/04/2022 10:56 pm