Kayak ve Snowboard, kış sporları denilince ilk akla gelen sporlar. Ülkemizde de bu iki kış sporu oldukça rağbet görüyor.
Aslında kış aylarında yapılabilecek birçok kış sporu var. Bu sporlar arasında buz pateni, Bandy, Körling, buz hokeyi, kar motosikleti kullanmak da sayılabilir. Tabi ki ülkemizde en çok yapılan ve tercih edilen kış sporları kayak ve snowboard.
Kayak ya da snowboard yapmak isteyenler için hangi kıyafetler ve malzemeler gerekir, nerelerde yapılır biraz bahsedelim.
Kayak ve Snowboard kıyafetleri neler?
Kayak montu
Kullanılacak mont, kullanılan malzemesi ile ısı yalıtımını sağlayarak soğuğa karşı korumalı, yağışa karşı koruması için su geçirmez olmalı hem rüzgarı hem de karı engelleyen bir iç kemere sahip olmalı ve yağışa karşı koruyucudur. Tabi ki içinde rahat hissetmeniz ve soğuktan etkilenmemeniz için çok kalın bir mont yerine saydığımız koşulları sağlayabilen bir mont tercih etmeniz daha uygun.
Termal içlik
Kazak altına termal bir içlik giyerseniz kat kat giyinmek zorunda kalmaz ve üzerinizde ağırlık hissetmezsiniz. Böylelikle çok daha rahat hareket edersiniz.
Kayak pantolonu (salopet)
Kayak sporunun yapanlar gibi Snowboardcuların da tercih ettiği pantolonlar, bol kesim pantolonlara benzer yani askısız ya da askılığı fermuar ile ayrılabilen kesimlerde modeller. Seçilen pantolon çok uzun ve rahatsız olmamalı aksi durumda hareket kabiliyetini engelleyebilir.
Kar botları
Tercih edilecek kar botları kaymayan, hava alabilen ve sıcak tutan türde olmalı. Kar botları içine yün çorap da giyileceği hesaplanarak alınacak bot normal ayak numarasından bir numara daha büyük tercih edilmesinde fayda var. Aksi durumda rahatsızlık hissedebilirsiniz.
Eldiven
Seçilen eldiven gün boyunca keyfinizi etkilememesi açısından hem hafif hem de rahat olmalı. Kayak ya da kar içi polar kumaştan için üretilmiş eldivenler bileği örterek su veya rüzgarın geçmesini engeller.
Gözlük
Gözleri korumak için mutlaka gözlük takılmalı. Seçilen gözlüğün UV ışınlarından koruyucu ve buğulanmayı engelleyici özelliğe sahip olması gerekiyor. Sarı camlı olan gözlükler hem kardan yansıyan güneş ışığından hem de güneşten korur, bu nedenle gözünüzün yorulmaması için gözlük seçimi önemli.
Snowboard yaparken arzu edenler, özellikle yeni başlayanlar kask , dizlik ve dirseklik kullanabilir.
Kayak ve Snowboard malzemeleri
Kayak malzemeleri
Serbest stil kayaklar orta kısımları dar, ön ve arka kısımları geniş olan, ön ve yan uçlar yukarı eğimli kayaklardır. Yarış kayakları profesyonel kayakçıların kullandığı süratli kayaklardır. Tüm yüzey kayakları dönüşlerin daha kolay yapılabildiği ve tümseklerde, yüksek pistlerde hızlı kaymayı sağlayan tipte kayaklardır. Mukavemet kayakları ise fazla bükülmeyen ve oldukça dar olan, engebeli araziler için uygun olmayan kayaklardır.
Kayak yaparken dengeyi sağlayan batonlar ise kayakta kullanılan diğer bir malzemedir. Bağlama, ayakkabıların kayak üzerinde sabit durmasını sağlamak için kullanılır. Kuzey Disiplini’nde ayakkabının yalnız ön tarafından vidalanarak monte edilirken, Alp Disiplini’nde kayağa ayakkabının hem ön hem arka kısmından vidalanarak monte edilir.
Snowboard malzemesi
Snowboard tahtalarının genelde uzunluğu 140-165 cm, genişliği ise 24-27 cm arasında değişir. Boy ve kilo seçilen board’un uzunluk ve genişliği etkiler. Board genişliği ise ayakkabı numaranızla bağlantılı. Board seçimi yapılırken kişinin seviyesi ve kullanım şekli de önemli.
Kayak ve Snowboard yapabileceğiniz merkezler
Kayak ve Snowboard tutkunları için ülkemizde oldukça fazla sayıda kayak merkezi bulunuyor. Bu kayak merkezlerinde sadece kayak ve Snowboard değil, çeşitli kar sporlarını yaparak da keyifli zaman geçirebilirsiniz. İster tek başına, ister arkadaşlarınızla ya da ailenizle, ister sevgilinizle birlikte gidebileceğiniz merkezlerde geniş kayak pistleri, bırakmaya doyamayacağınız manzara ve otellerin düzenlediği aktiviteler ile eğlenebilir ve hayalinizdeki gibi bir tatil yapabilirsiniz.
Ülkemizde kayak ve Snowboard yapabileceğiniz yerleri bu sporlara gönül veren ya da vermek isteyenler için hazırladık.
Bursa-Uludağ
İstanbul’a yakınlığı nedeniyle özellikle İstanbulluların ve başka şehirlerdeki birçok kış sporu tutkununun en çok tercih ettiği kayak merkezlerinden biri olan Uludağ’da kayak, Snowboard, Big foot, buz pateni, kar motorsikleti yapılabilir. Bursa il merkezine oldukça yakın olan kayak merkezi Aralık ayının başından Mart sonuna kadar kış sporları için uygun. Kayak yapmanın yanı sıra eğlence anlamında da keyifli vakit geçirilebilecek tesislerin olması Uludağ’a ilgiyi daha da arttırıyor.
Bolu-Kartalkaya
Kartalkaya Bolu’ya 54 kilometre uzaklıkta bulunan Kartalkaya. Uludağ’dan sonra en çok rağbet edilen kayak merkezlerinden. En uzun pisti 400 metre. Kayak ve Snowboard yapmanın keyfine doyamayacağınız bu kayak merkezinde ayrıca dinlenenerek stres atabilir ve muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Merkezde Türkiye’nin ilk snowparkı da bulunuyor.
Kocaeli-Kartepe
İstanbul’a sadece 115 km uzaklıkta bulunan Kartepe kış sporlarını yapabileceğiniz yerlerden biri. Daha uzun kalmayı düşünmeyenler için İstanbul-Kartepe günübirlik turlarına katılarak Kartepe’ye gitmek mümkün.
Kayseri-Erciyes
Kayakseverler ve snowboard meraklılarının tercihleri arasında yer alan Erciyes Kayak Merkezi’nde 3 tanesi baby-lift, 3 tanesi teleski ve 2 tanesi zümrüt telesiyej olmak üzere 8 adet mekanik lift mevcut. 1800-3000 m arasında yüksek zirvelere sahip. Kayak yapmayı bilmeyenler, kayak sporuna yeni başlayanlar için kayak hocaları bulunuyor. Tam ve yarım pansiyon şeklinde kalabileceğiniz otellerde kış sporlarının tadına varırken ayrıca dinlenebilir ve eğlenebilirsiniz.
Erzurum-Palandöken
Türkiye’nin en yüksek zirveye sahip olan ve havaalanına 10 dakikalık bir ulaşım mesafesinde bulunan Palandöken kış sporları için ideal mekanlardan biri. Zirvesi 3185 m. olan Palandöken’de birçok pist bulunur. Bu pistlerden en zoru Uluslararası Kayak Federasyonu’nun tescilli pistlerinden biri olan Ejder Pisti’dir.
Sarıkamış-Kars
Sarıkamış Kayak Merkezi için kristal kar özelliğine sahip olan kayak merkezidir ve Kars Havaalanı’na 40 km mesafede bulunmaktadır. 4 ay boyunca aralıksız 8 cm ile 120 cm kalınlığında karla kaplı olan bölgede farklı zorluk derecesindeki pistler bulunuyor.