Labranda Antik Kenti, Karya’nın doğum ve ölüm merkezidir. Anadolu’nun kısa ömürlü, ancak Türk mirasına belkide en değerli parçaları kazandıran uygarlıklarından biri olan Karya, Muğla’nın Milas ilçesinde kuruldu. Burası yaklaşık 2400 yıl öncesinden bugüne uzanan şaşırtıcı bir yolcuğun başlangıç ve bitiş noktasıdır. Burası tarihin unutulmuş koridorlarından ansızın çıkıp geliveren ve binlerce yıl öncesinden bizlere adeta bir mektup gönderip kendisini hatırlatan Karya Krallığının kadim başkenti Milas’ın 14 kilometre kuzeyinde yer alan bir antik kenttir. İçerisinde günümüze kadar ulaşan kalıntılar arasında arasında ve Zeus’un kutsal yolu çevresinde gezerek tarihin o dönemlerinde kısa bir yolculuk yapıp geçmişe dönebilirsiniz.
Labranda Antik Kenti Hakkında Bilgiler
Her şey aslında M.Ö 1000 yıllarında yaşanan dev bir göç dalgası ile başladı. Batı Trakya’dan Anadolu’nun Ege sahillerine akın akın gelen göçebe kavimlerden bir kısmı özellikle kendilerine ”Dorlar” denilen topluluklar Karya adı verilen coğrafyada koloni kentleri kurmaya başladılar. Karya bölgesinin sınırlarına kabaca çizmek gerekirse, günümüzde Güney Batı Anadolu’nun Ege ile Akdeniz’in kıyı şeritleri içerisinde yer alan, kuzeyde Büyük Menderes nehri, güneyde Dalaman çayı, doğuda ise Afrodisyas antik kenti yani Denizli’nin hemen batısından başlayan sınır hattı içerisindeki bölgelerdir.
Antik kent adını o dönemlerde kullanılan bir savaş aracı olan çift ağızlı balta ”labrys‘’den almaktadır. Antik kent ne yazık ki tüm yapılarını koruyamamıştır. Antik kent içerisinde İon tarzında inşa edilen, ön yüzü 6, yan yüzleri 11 sütunla çevrili olan şehrin tapınağının doğusunda agora yer alırken, kuzeyinde korinth üslupta yapılmış stoa yer alıyor. Kalıntının hemen önünde yarım daire bir eksedra bulunuyor. Bunların yanında ise birkaç heykel kaidesi, güney doğusunda bir dayanma duvarı yer almaktadır. Antik kent içerisinde bulunan kutsal alan Zeus’a adanmış tek kutsal bölgedir. Bu bölge içerisinde Zeus Tapınağı tapınağı yer almaktadır. Ayrıca kutsal yolun kenarında kayalara oyulmuş oda şeklindeki mezarlar bulunmaktadır. Bu alanda yer alan en eski eserler M.Ö 5. yüzyılda inşa edilen eserlerdir. Antik kent çok sayıda mezara ev sahipliği yapmaktadır. Bunun nedeni Zeus’un buraya çıktığını görmüşler ve onun adına burası inşa edildikten sonra soylu kişiler ve rahibeler buraya gömülmüşlerdir.
Kent içerisinde yer alan diğer kalıntılar şöyledir:
- Şölen binaları.
- Kiliseler
- Anıtsal mezarlar
- Rahibe evleri
- Teras evleri
- Çeşmeler
- Sur duvarları
- Hamamlar
- Anıtsal merdivenler
- Andron
Bu kalıntılar arasında günümüze en sağlam şekilde ulaşmış olan Andron’dır. Karya bölgesinin hükümdarı olan Karia Satrapı Moussollos ve kardeşi İdrieus her yıl 5 gün süren dinsel bayramların kutlanmasını gelenek haline getirmiştir ve ailecek yemek yedikleri salona’da Andron adı verilmektedir. Burası dinsel yemek salonu anlamına gelmektedir. Ayrıca burada bir kaç heykel kalıntısı görmeniz mümkündür.
Labranda Antik Kenti Ne Zaman Keşfedildi ?
Labranda Antik Kenti İsveçli Arkeolog Prof. Dr. Lars Karlsson tarafından 1948 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulmuştur. Uppsala Üniversitesi’nin başlattığı kazı çalışmaları hala günümüze kadar belli aralıklarla devam etmiştir. Kazı çalışmaları şu anda P. Hellström tarafından yürütülmektedir. Çevresinde hala keşfedilmemiş pek çok kalıntı olduğu düşünülmektedir. Arkeologlar böyle zengin bir bölgenin kazı çalışmaları yüzyıl kadar devam edeceğini ön görmektedir.
Labranda Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Kente giriş ücretsizdir. Haftanın her günü saat 08:00 ile 19:00 arasında ziyaret edip tarihte kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Ziyaret saatleri kışın değişmektedir. Kent’in kapanış saati 17:00 olmaktadır.
Labranda Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Muğla’ya bağlı Milas ilçesinde yer alan Labranda Antik Kenti, Milas’ın 16 kilometre kuzey yönünde yer alan Kargıcak Köyü çevresinde bulunuyor. Ulaşım için önce Milas’a ulaşmanız gerekmektedir. Buradan kalkan dolmuşlar ile önce Kargıcak köyüne daha sonra antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer özel aracınız ile gidecekseniz, Milas ilçesinin girişinde yer alan Labranda tabelası takip ederek 14 kilometrelik yol sonrasında Labranda Antik Kente gidebilirsiniz. Ancak buradaki yol ormanlık ve biraz bozuk olduğu için araba sürerken dikkat etmenizde fayda var.