Notifications
Clear all

Marmara Denizinin Özellikleri

1 Posts
1 Users
0 Reactions
279 Views
(@yagmur)
Posts: 87
Member
Topic starter
 

Akdenize bağlı olan bir iç deniz olarak bilinmektedir. Marmara Denizinin tamamı ülkemiz sınırları içerisinde yer almaktadır. Marmara Bölgesi olarak bildiğimiz bu bölüm, Türkiyenin 7 bölgesinden biri olan bölgenin tam orta kısmında yer almaktadır. Uzunluğu izmit ile gelibolu yakınında bulunan çankaya burnu arasında 278 Kilometre olan marmara denizinin en geniş yeri olarak bildiğimiz bölge silivri ile kurşunlu arasındadır, bu bölge 76 kilometre olarak ihtiva etmektedir. Marmara denizinin doğusu, kuzeyi, batısı ve açısından ele alındığı zaman 11.350 kilometrelik bir alanı kapladığı bilinmektedir.

Marmara Denizinin Görmüş Olduğu Rağbet

Kıyılarında eski dönemlerden günümüze dek oldukça ragbet gördüğünü hepimiz bilmekteyiz. Eski dönemlerde marmara denizinin kıyılarına birçok yerleşim yerleri kurulmuştur. Marmara denizi deniz ve denizyolu ulaşımı açısından çok kullanışlı olduğundan dolayı uluslar arası çapta bir öneme sahiptir. Marmara denizi çok kirletilmektedir ve temiz bakılmamaktadır.

Örneğin 2020-2021 yıllarında deniz salyası dediğimiz beyaz renkte bir salgı denizin ortasından salgılanarak hem çok kötü bir görünüm oluşturmakta hem de deniz canlılarına büyük zararlar vermekteydi. Sonra kendiliğinden kesilen bu deniz salyasının üreme sebebini kimse çözemedi. Marmara denizi için tek problem aslında deniz salyası da değildir.

Marmara Denizinin Çevresi

Kıyılara yakın bölgelere kurulan sanayi şirketlerinin ve yaşayanların denizlere iyi bakmaması ve değerini bilmemesi sayesinde denizde canlı yaşamı sona erecek şekilde büyük zararlar verilmektedir. Eskiden marmara denizinde karides ve yüzden fazla balık türünün bulunduğu bilinmektedir. Fakat marmara denizine özen gösterilmemesinden dolayı son yıllarda balık türlerinin marmara denizinde çok azaldığı bilinmektedir.

Marmara denizini gelgit olayları pek etkilemez. Ancak şiddetli düzeyde rüzgarların yol açtığı fırtınaların birkaç gün sürmesi sayesinde marmara denizinin kıyılarında bazı yüzey değişiklikleri gözlemlenmektedir. Şiddetli rüzgarın yüzeydeki suları itmesi sebebi ile lodos fırtınası sırasında deniz düzeyi bandırma kıyılarında alçalırken istanbul kıyılarında yükselmektedir.

 
Posted : 19/08/2022 3:40 pm