Yöresel lezzetler her yöreye göre değişir. Gidilen her şehrin doğal güzellikleri, kültürü, tarihi farklı olduğu gibi kendine ait yöresel lezzetleri ve tatları da farklı.
Her yörenin kendine has yemekleri olduğu gibi, aynı yemeği farklı yörelerde farklı lezzetlerde tatmak mümkün. Bazı yörelerde et yemekleri, bazı yörelerde deniz ürünleri, bazı yörelerde ise sebze yemekleri çok daha meşhur. Kimi yöre de bu saydıklarımızdan birçoğunu aynı anda sunabiliyor. Damak tadına meraklı kişiler, gittikleri şehirlerde özellikle nerelerde, ne yenir mutlaka gitmeden araştırır ve bu mekanlara uğramak, kendilerine has yemeklerinden tatmak ister.
Peki, yemekleri ile meşhur şehirlerimiz neler, hangi şehre gittiğinizde özellikle hangi yöresel lezzetleri mutlaka denemelisiniz? Merak edenler için bir liste hazırladık.
Adana
Kebap denilince akla ilk gelen yerlerden biri tabi ki Adana. Adana’ya gidip de kebap yemeden döndüyseniz pişman olmanız doğal çünkü kebabın hası Adana’da yenir. Tabi ki Adana’nın tek lezzeti sadece kebap değil. İçli köfte, bamya dolması, analıkızlı çorbası, şırdan tadabileceğiniz lezzetler arasında. Adana’da en iyi kebap nerede yenir derseniz, birkaç isim verelim. Çiğ köfte ve içli köfte de tadabileceğiniz Eyvan Kebap, salaş bir ortama sahip Eco’nun Yeri, Kebapçı Mesut, Kolcuoğlu Restoran, Koço gidebileceğiniz yerlerden.
Gaziantep
Kebabın diğer adresi de Gaziantep. Kebabı ve lahmacunu, Antep baklavası, katmeri başta olmak üzere daha birçok yöresel lezzeti ile de meşhur. Ekşili taraklık, hızmalı patlıcan musakka, çir yahnisi, yufkalı paça, kazan kebabı, frank kebabı, bamya kebabı, simit kebabı, terbiyeli tike kebabı yöreye ait lezzetler arasında. Gaziantep’ in yöresel köy kahvaltılarını da mutlaka deneyin. Gaziantep’e gitmişken bazı mekanlara mutlaka uğramaya çalışın. Katmerin lezzetine doyamayacağınız Katmerci Zekeriya Usta, Türk kahvesinin tadına varabileceğiniz Tarihi Tahmis Kahvesi, Gaziantep lahmacunu ve yuvalama yemeğini tatmak isteyenler için İmam Çağdaş, zengin bir menüye sahip olan Bayazhan Restoran uğrayabileceğiniz duraklar arasında yer alabilir.
İzmir
İzmir mutfağında, Ege ve Akdeniz mutfağının özelliklerini görebilirsiniz. İzmir’de en başta zeytinyağlı yemekleri, mezeleri ile deniz börülcesi, çeşitli otlarla yapılan salataları, lezzetli balıkları ile meşhur. İzmir köfte ve İzmir tulumu İzmir’e gidip de yemeden dönülmemesi gereken lezzetler. İzmir’in tabi ki en önemli tatlarından biri de kumru. Diğer tadabileceğiniz lezzetler de sarmaşık ve kuşkonmaz kavurması, asma yaprağında barbunya, tuzda lagos, balık köftesi, kakavya, sardalya buğulama, sütlü balık, kirde kebabı, Priştine tavası ve elbasan tava. İzmir’de hangi restoranları tercih edebilirim derseniz, size birkaç isim verelim. Mutlaka dil balığı denemeniz gereken bir yer olan Balık Pişirici, kumru yemenin tadına doyamayacağınız Kumrucu Şevki, İzmir köfteyi yerinde ve doyasıya yiyebileceğiniz Köfteci Mehmet, Eblasan tava için Kısmet Lokantası, tuzda Lagos’u deneyebileceğiniz Körfez Restoran uğrayabileceğiniz mekanlar arasında. İzmir’e gitmişken zamanınız yettiğince bu bahsettiğimiz yerlere uğramaya ve lezzetlerinin tadını çıkarmaya bakın. Özellikle sahilde yenen yemekler bir ayrı tatlı gelir.
Trabzon
Trabzon denince ilk akla gelen tabi ki hamsi ve hamsi ile yapılan yemekler. Hamsi, karalahana ve mısır ekmeği, hamsi kuşu, hamsi pilavı, hamsili kaygana, hamsi tava, kıymalı ve peynirli Trabzon pidesi, lahana kavurması, hoşmerim, Akçaabat Köftesi, Hamsiköy sütlacı Trabzon’a gittiğinizde tadabileceğiniz yöresel lezzetler.
Eskişehir
Özellikle çiğ böreği ile meşhur Eskişehir’de değişik yemeklerin tadına da bakmak mümkün. Eskişehir yöresel mutfağında; sütlü ovmaç çorbası, toyga çorbası, göceli tarhana çorbası, kelem (lahana) dolması, mercimekli mantı, göbete, sarıburma, haşhaşlı lokum, haşhaşlı dolama, met helvası, cevizli yaz helvası, katlama böreği, nuga helvası da yer alır. Eskişehir’i gezerken bu yöresel yemeklerin tadına bakmak için mutlaka karnınız acıkacak, işte size kendinize yemek keyfi yaparken bu yöresel yemeklerden denemek için bir fırsat.
Erzurum
Erzurum’a gelinip de cağ kebabı yemeden dönülür mü? Bu lezzeti Erzurum’a gitmişken mutlaka deneyin. Sarımsaklı yoğurtlu ve eritilmiş tereyağlı patates ile yapılan Borani patatesli yemekleri seviyorsanız denemeniz gereken bir ayrı lezzet. Erzurum’un meşhur kadayıf dolması ise, yerken kendinizden geçeceğinizi düşündüğümüz muhteşem bir tatlı. Kadayıfın içine dövülmüş ceviz koyularak sarıldıktan sonra, yumurtaya batırılarak yağda kızartılan ve sonrasında şerbete batırılan bir tatlı. Erzurum yöresel mutfağında dikkati çeken diğer yemekler kesme çorbası, kadayıf dolması, şalgam dolması, ayran aşı, çiriş, su böreği. Patates haşlamasıyla karıştırılan ve tereyağında kavrularak hazırlanan Çaşır da ilginizi çekebilir.
Hatay
Kağıt kebabının tadına bakmak için mutlaka Hatay’a gitmelisiniz. Tabi ki Hatay sadece kağıt kebabı ile meşhur değil. Peki, Hatay’ın diğer yöresel lezzetler listesinde neler var? Humus, turplu tarator, semirsek, tepsi kebabı, sarma içi, yumurta öccesi. Tatlı seviyorsanız kabak tatlısı ve künefe yemeyi asla unutmayın, bizden söylemesi.
Kayseri
Pastırma ve sucuk, mantı denilince ilk akla gelen yer neresidir? Tabi ki Kayseri. Kayseri’ye gitmişken yağlama, cıvıklı, pöç, kovalama, saç kebabı, incir dolması, nevzine, üzümlü et yemeği, katmer, güllü baklava gibi yöreye özgü yemeklerden en azından bir kısmını mutlaka deneyin.
Safranbolu
Yöresel lezzetleri ile yemek yemenin zevkine varabileceğini bir diğer güzel yer, Safranbolu. Safranbolu’ya geldiyseniz yöresel yemeklerinin tadına da doyamazsınız. Özellikle Safranbolu’da yetişen Çavuş Üzümü’nün ince yapraklarından yapılan etli yaprak sarmasının tadına doyamayacağınıza eminiz, mutlaka tadına bakın. Yoğurt ve nane ile sunulan ve bir çeşit mantı olan Safranbolu Perohi de oldukça ilginizi çekebilir.
Safranbolu ev baklavası, keşkek, safranlı zerde, körüklü etli bamya, safranlı aşure, haluşka, susamsız Safranbolu simidi ise yemeden dönmemeniz gereken diğer tatlar. Safranbolu Yemeniciler Çarşı’sını gezmeye giderseniz, hele ki gezmekten yorulduysanız tadı çok daha tatlı gelecek kahve keyfini yapabileceğiniz bir adres veriyoruz; Arasta Kahvesi’nde Osmanlı şerbeti, Safranbolu lokumu ve damla sakızı ile birlikte harika bir sunum eşliğinde sunulan közde kahveden içmeden sakın Safranbol’dan dönmeyin. Hele Türk kahvesi tutkunuysanız burada yapacağınız kahve keyfini unutabilmeniz mümkün değil. Bizden söylemesi.