Notifications
Clear all

Balıkesir Susurluk Tostu’nu bir de bizden dinleyin.

1 Posts
1 Users
0 Reactions
253 Views
(@yagmur)
Member
Joined: 2 years ago
Posts: 87
Topic starter  

Balıkesirli olmamız nedeniyle hayatımızın büyük bir kısmında Susurluk tostu ile sıkı bağlarımız oldu 🤗. Özellikle iyi yapılmış bir Susurluk tostunun Ayvalık tostunu döveceği tezine sahibiz. Çok da uzatmadan size dilimizin döndüğü kadar susurluk tostunu anlatalım dedik.

Susurluk’tan geçiyorsanız, hatta kendi arabanız ile geçiyorsanız Yasa veya Yörsan’ı; otobüsle yolculuk ediyorsanız firmaların kendi dinlenme tesislerinde Susurluk tostunu denemiş olabilirsiniz. Ancak Susurluk’ta, buraya özgü olan tostu bu zincir markalar kısmen yapabilmekte, hatta kimisi içerisine Susurluk tostunun içeriğinde olmayan şeyler ekleyerek yapmakta. Bizce en güzel yapan yerler otogar çevresinde bulunan kıraathaneler. Bizim de yazımızın son kısmında bahsedeceğimiz ve önereceğimiz kıraathane bu alanda yer alıyor.

Ortalıkta çok fazla bilgi kirliliği olsa da, Susurluk tostunun iyi olması için birkaç özelliğin olması gerekiyor. Sizler için bunları özetleyelim istedik..

Susurluk Tostunun Olmazsa Olmazları

  • Tostun ekmeği Susurluk’ta yapılan tava ekmeğidir. Her ekmekle olmaz, tost ekmeği ile hiç olmaz. Tava ekmeği yapısı gereği hafif köy ekmeğine benzediğinden tostun tüm malzemelerini içerisinde muhafaza ettiği gibi size tosttaki en iyi yapı dengeleyici olacaktır.
  • Tostun içerisinde bulunan peynir, Güney Marmara bölgesinde genel olarak kelle peyniri veya manyas peyniri diye bilinen peynirdir, ancak yerel halk tarafından bu peynir Mihalıç peyniri olarak da bilinir. Bu peynirin taze ve az tuzlu olanı Susurluk tostu için makbuldür. Bazı zincir firmaların veya kendini susurluk tostu yaptığına inandıran yerler gibi kaşar peyniri bu tostta bulunmaz.
  • Susurluk tostu tereyağ ile yapılmaz. Daha çıtır ve güzel lezzetini veren madde margarindir.
  • İçerisinde salça veya ketçap bulunmaz. Salça ise tost piştikten sonra üzerine sürülür. (boyacı fırçasıyla 🙈).
  • Tostun içerisinde bulunan sucuk Balıkesir’in en iyi sucuk üreticisi, eskiden yeşil etiketli Yanturalı Sucuk, şimdi Hacı Amca’nın vefatından sonra değişen ismi ile Vedat Bey olarak bulabileceğiniz sucuktur. İçerisinde tavuk vb. et kalitesini bozan bir şey olmadığından tostun lezzet açısından baş faktörüdür.

 

O zaman gelelim şu sözünü ettiğimiz Tost Mekanına

Eğer yoldan geçiyorsanız, Susurluk Garajı’nın hemen arkasında bulunan bildiğiniz kıraathane yapısında olan bir mekan, adı ise Düzdağ Kıraathanesi/Tostçusu. Burası stabil olarak en iyi Susurluk Tostu yaptığını düşündüğümüz yer.

İçerisi çok büyük değil ancak çalışanlar tam bir kıraathane samimiyetinde ilgilerini eksik etmiyor. Tostun yapılışına gelecek olursak, Sucuklarımız önce ekmekler üzerinde tost makinesinin yardımı ile preslenerek pişirilip, kızartılıyor. Sonraki adımda ise üzerine dilimlenmiş Mihaliç peynirleri ekleniyor ve son olarak da ikinci dilim ekmekle ilk dilimin üzerinde bulunan malzemeler kapatılarak ekmeklerin her iki yüzüne de margarin sürülüyor. (Tekrar hatırlatma: Margarin bu tostun olmazsa olmazı, tereyağı değil! Yok sağlık vs demeyiniz 😉.) Bunun üzerine isteğe bağlı olarak, ekmeğin tek yüzüne boyacı fırçası ile ev yapımı olmayan sanayi salçası sürülüyor, böylece servise hazır hale getiriliyor 😋.

Serviste masanıza acı biberler, söğüş domates, turşu geliyor. Yanında ise tercihin size kalmış olan diğer parçası susurluk ayranı veya çay alabilirsiniz, burada çaylar da her daim taze bizden söylemesi 😇.

 

Tostun anlattıklarımıza ek olarak artısını söyleyecek olursak; yapan Fatih ve Nihat kardeşler ciddi anlamda işlerini seven insanlar, sucukları yarı saydam olacak şekilde kesmiyorlar ve ortalama tost başına 9-10 dilim düşecek kadar koyduklarından tost içerisinde sucuk nerede acaba sorununu yaşamıyorsunuz.

Not: Tostu elinizi kirletmekten korkmadan yiyin, yok salça bulaşacak diye şekil değiştirmeye gerek yok, Düzdağ bunu düşünüp size ıslak mendil de veriyor zaten, rahat ve keyif ala ala tostunuzu yiyiniz ☺️.

Mutlu Edebilecek Not: Eğer sucuğu sevdiyseniz ve Balıkesir’den geçmeyecekseniz Düzdağ elinde fazladan sucuk varsa Vedat Bey sucuğunun satışını yapıyor.

 

 


   
Quote