Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan İtalyan mutfağı, bölgelere göre önemli değişiklikler gösterir. Ülkenin kuzeyinde balık, patates, pirinç, mısır, domuz eti ve peynir çeşitleri en çok kullanılan malzemeler iken, İtalyan Rivierası olarak adlandırılan Ligurya’da ise balık ve deniz ürünü çeşitleri ile fesleğen, ceviz ve zeytinyağı ön plana çıkar. İtalya’da insanlar yemeği sadece doymak için yemiyorlar, yemek aynı zamanda çok önemli bir sosyalleşme aracıdır. Hal böyle olunca biraz araştırma yapıp da yemeğinizi yiyeceğiniz yeri seçiyorsanız her restoran birbirinden güzel oluyor. Bizim canımız çok uzun zamandır Kuzey İtalya yemekleri çekiyordu. Ufak bir araştırma sonucu Lombard geleneğinin otantik yemeklerini sunan Stelvio’yu bulduk. Biz kendisini epey beğendik ve bu yüzden bu yazımızın başrolü kendileri oldu 😇.
Stelvio Nerede ?
Stelvio Milano’da kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktada. Isola’da bulunan bu restoran için metro en etkili ulaşım yolu olacaktır, mor hatta bulunan Isola durağı, Stelvio’nun hemen önünde bir çıkışa sahip.
Hmm, peki ortam ve yemekler nasıl burada ?
Stelvio Milano, İtalyan tarzında mükemmel bir restoran olup, çok ince detaylar içeriyor. Mekan oldukça ferah, bulunduğu yer sayesinde ise bunu size epey hissettiriyor. Akşamları ise yumuşak aydınlatma atmosferin daha da güzel hissedilmesini sağlıyor. Çalışanların ve mekan sahibinin sıcak ve misafirperver olması, yemek sonrası mutfaktan şefin gelip yemekler hakkında yorumlarımızı sorması ise bizi oldukça memnun etti 😇.
Menü olarak hayli zengin olan Stelvio’da risottolar ve pirzolalar arasında, pizzoccheri, sciatt ve zigeuner’a kadar bol seçenek mevcut, seçeneklerin her biri size Kuzey İtalya esintisini yaşatırken aynı zamanda gastronomik gövde gösterisi yapıyor adeta ☺️.
Bizim yediklerimize gelirsek; biz ilk sıcak olarak Mondeghili söyledik. Bu Kuzey İtalya’ya özgü bir çeşit köfte. Eski İtalyan kafası ile hiçbir şeyin israf olmasını istemeyenlerin tariflerinden biri ve köylü uygulamasına dayanmaktadır. İçerisinde sığır eti, sosis, çiğ salam veya mortadella (çoğunlukla karaciğerden), yumurta, süte batırılmış ekmek, grana padano peyniri, sarımsak ve hindistan cevizi bulunur. Bu lezzetli karışım, ekmek kırıntıları ile kaplanıp tereyağında kızartılıyor. Bizim siparişimizde Mondeghili kırmızı şarap ve balzamik sirke ile yapılmış özel bir sos üzerine taze soğan taneleri ile servis edildi. Biz buna gerçekten bayıldık, ağızda dağılan yapısından tutun lezzet tonları çok dengeli ve güzeldi 👌😋.
Ana Yemeklere Gelecek Olursak
Ana yemek olarak ise Pizzocheri Di Teglio ile Orecchie Elefante tercih ettik. Pizzocheri Di Teglio tipik ev yapımı karabuğday, Casera DOP, lahana, patates, sarımsak, biber ile yapılan epey besleyici bir makarna. Ayrıca belirtmek gerekirse menüde “Pizzocheri di Teglio Akademisi’nden Orijinal Reçete ile Pizzoccheri di Teglio” yazmaktadır. Yani gerçekten usulüne uygun ve neredeyse akredite edilmiş diyebiliriz. Kısaca sunumunu ve tadını özetlemek gerekirse; çok güzel altın kulplu, şık bir tarzda sahan ile sunulan pizzocheri porsiyon ve sunum açısından kusursuzdu. Lezzet olarak ise her şey ustaca bir araya getirilmiş, damak tadımıza hizmet eden tüm bileşenleri hissedebilmek mümkün. Lezzeti ise harikaydı 🤤.
Orecchia Elefante aslında bildiğimiz cotoletta. Fransız mutfağında cotoletta (pirzola) olarak da bilinir, bu da Milan’ın en eski geleneksel yemeklerinden biri. Dana pirzolalarının yumuşatılması sonrasında ekmek kırıntılarının iyi yapışmasına yardımcı olan çırpılmış yumurtalara batırıldıktan sonra ekmek kırıntıları ile kaplanır. Son olarak, eritilmiş, açık tereyağı kullanılarak bir tencerede pişirilir. Aslında bize yabancı olmayan şinitzel ancak dana etinden yapılanı diyebiliriz. İtalya’da bu işin bazı katı kuralları vardır; süt beslemeli dana bonfilesinden ve sadece ilk altı pirzolanın, ne yağlı ne de yağsız denilebilecek kısmından yapılıyor.
Gerçek bir cotoletta için en temel gereklilik bu ve Stelvio tüm bu gereklilikleri sağlayarak, usulüne uygun ve tarifine sadık kalarak pişiriyor cotolettaları 👍🏻. Bizim yediğimiz, resimde de göreceğiniz üzere gerçekten iyi inceltilmiş ve iyi pişirilmişti, üzerine atılan kaya tuzları ve serviste yanında verilen fırın patatesler ile mükemmel bir uyum içerisindeydi. Orecchia Elefante’ye hayran kaldık desek yeridir fakat Pizzocheri gerçekten olağanüstü bir lezzete sahipti 👍🏻.
Tatlı olarak ise bizim tercihlerimiz; Sbrisolona Con Crema Al Caffe ve Soffice Gelato Mantecato Al Braulio Riserva oldu. Sbrisolona, burbon aromalı narin kahve kreması ve badem ile zenginleştirilmiş sert bir kurabiye/kek yapısında. Kremayı o kurabiyelerin üzerine döküp yemek gerçekten büyük bir haz sahibi yaptı bizi diyebiliriz. Mantecato Al Braulio Riserva ise biraz sert ancak bir o kadar güzel; dondurma içerisinde bulunan içki yüzünden Sbrisolona sonrası pek tadına tam ulaşamasak da, gerçekten denemeye değer, harika bir tatlıydı 👌.