Notifications
Clear all

İstanbul Üniversiteleri'nin Listesi

1 Posts
1 Users
0 Likes
271 Views
(@turistcocuk)
Member
Joined: 2 years ago
Posts: 535
Topic starter  

1. Boğaziçi Üniversitesi

Dünyanın birçok önemli kurum ve kuruluşlarında kariyer yapmış olan kişileri, yüz kırk sekiz yıldır mezun etmeyi başaran “Boğaziçi Üniversitesi”, Türkiye’nin kazanması ve bitirmesi en zor yükseköğrenim kurumlarından biridir.

Dört ve altı yıl eğitim veren lisans programlarında; Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Eğitim Bilimleri, İlköğretim, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi, Yabancı Diller Eğitimi, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Çeviribilim, Felsefe, Fizik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makina Mühendisliği eğitimi almak mümkündür. Ayrıca iki yıl ila dört yıl eğitim veren Ön Lisans programlarında ise Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Ticaret, Yönetim Bilişim Sistemleri, İleri İngilizce, İngilizce Hazırlık, Modern Diller Birimi branşlarında eğitim alınmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Tarihçesi

Kuruluşu 1863 senesine isabet eden Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk adımları, Doktor Cyrus Hamlin ve Christopher Rheinlander Robert tarafından atılmıştır. Söz konusu bu ilk adım; Amerika Birleşik Devletleri Coğrafi sınırları dışında kurulan ilk Amerikan Koleji vasfındaki Robert Koleji’nin yaptırılmasıdır.

Robert Koleji’nin kurucusu sayılabilecek iki kafadardan Doktor Cyrus Hamlin Amerika Birleşik Devletleri’nden edindiği kaynaklarla söz konusu okulu kurarken, Christopher Rheinlander Robert ise bu işteki en büyük maddi kaynak sağlayıcısı olma görevini üstlenmiştir.

Okulun eğitim – öğretime başlaması ardından kurulan yönetim kurulu; Robert Koleji’nde eğitim görecek öğrenciler arasında dil, din, ırk, cinsiyet, mezhep, düşünce ayrımı yapılmamasına karar vermiştir. Alınan bir diğer karar ise, herhangi bir siyasal akıma yakın ya da uzak olunmama kararıdır. Robert Koleji o yıllardan beri İngilizce eğitim vermektedir.

Robert Koleji’nin Hamlin Hall isimi verilmiş olan ilk binasının inşa edilmesi takvimler 1871 senesini gösterirken bitirilmiştir. Şu anki Boğaziçi Üniversitesi’nin “Güney Kampüs” kısmını oluşturan lokasyondaki bütün yapılar, Birinci Dünya Savaşı yapılmadan evvel yapılmıştır. Bu yapıların inşaatında kullanılan ana malzeme, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te bulunan taş ocağından elde edilmiş mavi kireçtaşıdır.

Sene 1930 olduğunda, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de yaşanan ciddi ekonomik kriz; Robert Koleji’ni de derinden sarsmıştır. Bu sebepten mütevellit, takvimler 1960 yılını gösterirken Güney Kampüs yükseköğrenime tahsis edilmiş, ortaöğrenim kısmı Arnavutköy dolaylarındaki Amerikan Kız Koleji ile birleşip karma bir eğitim kurumuna dönüştürülmüştür.

1971 yılının 10 Eylül’ünde ise yüz on sekiz dönüm arazi üzerine kurulu olan Güney Kampüs; Türk Hükümeti’ne devredilerek resmen “Boğaziçi Üniversitesi” unvanını almıştır. Böylece ortalama bir asırdır Robert Koleji egemenliğinde olan kampüs, yeni bir üniversiteye devredilmiştir.

Kurulan üniversitenin ilk rektörü ise, Robert Koleji mezunlarından Profesör Doktor Abdullah Kuran isimli kişidir. 1971 ve 1979 yılları arasında sekiz yıl rektörlük görevini sürdüren Profesör Doktor Abdullah Kuran, makamını Profesör Doktor Semih Tezcan’a devretmiştir. 1979 ve 1981 seneleri arasında Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü görevini üstlenen Profesör Doktor Semih Tezcan’dan sonraki rektör ise Profesör Doktor Ergün Toğrol’dur.

1992 senesinde Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni rektörü olan Profesör Doktor Üstün Ergüder, 2000 yılına kadar bu makamda hizmet etmiştir. Yirmi birinci yüzyılda seçilen ilk rektör ise Profesör Doktor Sabih Tansal’dır. Profesör Doktor Sabih Tansal; 2004 yılına kadar sürdürdüğü görevini, Profesör Doktor Ayşe Soysal’a devretmiştir. 2008 yılında görev süresi dolan Profesör Doktor Ayşe Soysal’dan sonra seçilen Profesör Doktor Kadri Özçaldıran ise hala Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük görevini sürdürmektedir.

 

2. Süleyman Şah Üniversitesi

Süleyman Şah Üniversitesi “Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı” tarafından takvimler 2010 yılını işaret ederken kurulan “Süleyman Şah Üniversitesi”; İstanbul ili Kartal İlçesi’nde bulunan yerleşkesinde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olmak üzere üç Farklı Egitim Vermektedir.

3. Okan Üniversitesi

Okan Üniversitesi “Okan Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı” iştiraki ile resmi olarak 1999 yılında kurulmuş olan “Okan Üniversitesi”; takvimler 2003 yılına işaret ederken ilk öğrencilerini kabul etmiştir. 2006 –  2007 akademik eğitimi henüz başlamadan; İstanbul İli, Tuzla İlçesi’ndeki “Akfırat” kampüsüne taşınmıştır.

4. İstanbul Ticaret Üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından tarihler 2001 yılına işaret ederken kurulmuş olan “İstanbul Ticaret Üniversitesi”, adından da anlayabileceğiniz gibi ticaret ve bilimi aynı platform üzerinde buluşturmak için teşkil edilmiştir.

5. Maltepe Üniversitesi

Maltepe Üniversitesi “Maltepe Üniversitesi; “İstanbul Marmara Eğitim Vakfı” ( İMEV ) tarafından 1997 senesinde kurulmuştur. Marmara Eğitim Kurumları’nın uzantısı olan vakıf, 1991 yılından bu yana "Anaokulundan Üniversiteye Kesintisiz Eğitim" görüşünü benimsemesine rağmen; birçok vakıf üniversitesinden çok sonra akademik faaliyetine devam etmektedir.

 

6. Kadir Has Üniversitesi

 

7. Koç Üniversitesi

“Vehbi Koç Vakfı” iştiraki ile tarihler 1993 senesini işaret ederken kurulmuş olan “Koç Üniversitesi”, kurulduğu yıldan 2000 senesine kadar İstanbul İli, Sarıyer İlçesi’nde bulunan İstinye’de hizmet vermiştir. 2000 senesinde ise İstanbul Avrupa Yakası’nda Karadeniz’e ve İstanbul Boğazı’na kıyısı olan tek yerleşim birimi “Rumeli Feneri Köyü” yolu üzerindeki kampüsünde yükseköğrenim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmiştir. Üç bin dokuz yüz kırk beş öğrencisi ve üç yüz altmış dört akademik personeli ile eğitim hayatını sürdüren “Koç Üniversitesi”, herhangi bir maddi kazanç amacı taşımayan bir vakıf üniversitesi statüsündedir.

Koç Üniversitesi; üniversiteyi kuran vakfa adını veren merhum Vehbi Koç’un; “Sermaye bulunur, makine alınır, teknoloji transfer edilir; fakat iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zordur…” söylemine uygun vasıfta öğrenim vermektedir. Ayrıca 1993 –  1994 akademik yılının ilk dersi de, merhum Vehbi Koç tarafından verilmiştir.

On sekiz senelik akademik hayatında ülkenin alanında en başarılı olmuş kişilerini yetiştiren “Koç Üniversitesi”; yirmi üç yüksek lisans, on üç doktora ve yirmi iki lisans programı ile Türk yükseköğrenimine hizmet etmeye devam eden kurumda, ön lisans programı bulunmamaktadır.

“Koç Üniversitesi” birçok uluslararası ve ulusal kurum tarafından akredite edilmiş bir yükseköğrenim kurumudur.

 

8. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

9. Sabancı Üniversitesi

10. Yeditepe Üniversitesi

 

11. Yıldız Teknik Üniversitesi

12. Marmara Üniversitesi

 

13. Galatasaray Üniversitesi

Beşiktaş İlçesi’nden Ortaköy istikametine, sahildar cadde olan Çırağan Caddesi üzerinden gittiğinizde; sağ tarafınızda devasa bir okul görürsünüz. Galatasaray Kulübü’nün amblemini taşıyan bu yapı Galatasaray Üniversitesi’dir.

İletişim, İktisadi ve İdari Birimler, Fen Edebiyat, Hukuk gibi fakülte ve birçok enstitüsü ile hizmet veren bu kurum. Oldukça köklü bir geçmişe sahiptir.

Bugünkü Galatasaray Mektepleri, dönemin Osmanlı Padişahı İkinci Bayezid eli ile; “Galata Sarayı” isimli bir Enderun Mektebi olarak inşa edilmiştir. Bu mektep, günümüzde İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Galatasaray Lisesi binasında hizmet vermekte idi. Okuldan mezun olan öğrenciler, devletin farklı kurumlarında memur statüsü alarak görev yapabilme şansına sahipti. Belli bir seviyenin üstünde olan öğrenciler; orta derecede eğitim veren Enderun Mekteplerine müteakip, Yüksek Enderun Mektebi olan Galata Sarayı’na yönlendiriliyordu.  Çağın gereksinimlerine uygun eğitim veren Galata Sarayı, yatılı eğitim veren mekteplerdendi. Bu mektebe “saray” denmesindeki mana ise, devletin önemli kademelerine memur gönderen bir okul olmasından kaynaklanmaktaydı.

Tarih 1838 yılını işaret ederken, o güne kadar hizmet veren bina yıkılıp yeniden yapılmıştır. “Tıbbiye-i Şahane” olarak hizmet vermeye başlayan ve Fransız dilinde eğitim veren mektep; tıp alanında devlete hizmet eden üst düzey memurlar ile kadın ebeler yetiştirmeye başlamıştır. Batı bilimini sağlık alanında uygulayan ilk okul bu mekteptir.

Takvimler 1868 senesinde iken, Galata Sarayı’nın adı “Mekteb-i Sultani” olarak değiştirilmiştir. Fransız dilinde öğretim hizmeti veren bu okul; “Tıbbiye-i Şahane” mezunu Keçecizade Fuat Paşa ve Ali Paşa’nın girişimleri ile kurulmuştur.

1874 senesinde ise dönemin hükümdarı Sultan Abdülaziz emriyle “Mekteb-i Aliye-i Sultaniye” çatısında bir araya getirilen okulun bünyesine; “Galatasaray Mülkiye Mühendisliği Mektebi”, “Galatasaray Edebi Mektebi”, “Galatasaray Hukuk Mektebi” isimli üç farklı eğitim kurumu daha dahil edilmiştir. Yeni açılan bu mekteplerin müfredatları ve akademik işleyiş yapısı, “Sorbonne Üniversitesi” model alınarak oluşturulmuştur. Hukuki alanda eğitim veren “Galatasaray Hukuk Mektebi”, batıdaki Hukuk Okullarından farksız olarak eğitim – öğretim vermiştir.

1877 senesinde “Darülfünun-u Sultaniye” olarak adı değiştirilen “Mekteb-i Aliye-yi Sultaniye”; devlete hizmet eden yüksek kademedeki memurların kendilerini geliştirmesi amaçlı programlara da yer vermiştir.

Cumhuriyetin ilanına müteakiben, “Galatasaray Lisesi” unvanı ile çalışmalarına devam etmiştir. Artık ortaöğretim seviyesinde hizmet veren bu okul; 1992 yılında “Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu” ismi ile kurulan bir kurumun bünyesine dahil olmuştur.

Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu

14 Nisan 1992 tarihinde mutabakata varılan bir sözleşme dahilinde,  “Galatasaray Eğitim Vakfı” tarafından faaliyete sokulan “Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu”, 1994 senesine kadar bu isimle hizmetlerine devam etmiştir. 1994’te oluşturulan özel üniversitelerin kurulmasına izin veren kanun ile birlikte, bugünkü binasında “Galatasaray Üniversitesi” olarak hizmet vermeye başlamıştır.

 

14. İstanbul Teknik Üniversitesi

 

15. İstanbul Üniversitesi


   
Quote