Notifications
Clear all

Az Su İsteyen Sebzeler

1 Posts
1 Users
0 Reactions
8,627 Views
(@guvensez)
Member
Joined: 3 years ago
Posts: 418
Topic starter  

En karlı tarım ürünleri olarak bilinen az su isteyen tarım ürünleri, suyun az olduğu ya da sulamanın hiç yapılmayacağı alanlarda dahi bitki yetiştirebilmek anlamına gelir. Trüf mantarı, sarımsak, söğüt, mor patates, kinoa ve benzeri birçok farklı az su isteyen sebzeyi kolay şekilde az su ile yetiştirmek mümkündür. Az su isteyen sebzeleri yetiştirmek hem son derece kolaydır hem de sulama gerektirmediği için çok daha masrafsız şekilde bu ürünleri yetiştirmek mümkündür. Bundan dolayı az su isteyen sebzelerin yetiştirilmek amacı ile tercih edilmesi mümkündür. Lavanta çiçeği, safran bitkisi, süs bitkileri, stevia, kamkat ve benzeri pek çok farklı ürün aslında az su isteyen bitkiler arasında yer alır ve bu ürünleri yetiştirmesi hem daha az masraflı hem de son derece kolaydır.

Bakımı kolay olan, genel anlamda su masrafı daha az olduğu için daha uygun maliyetli olan bu sebzelerin her biri aslında kolay şekilde yetiştirilebilir ve farklı alanlarda bu sebzelerin bakımı sağlanabilir. Balkonlarda, evlerin içerisinde ya da evlerin bahçelerinde dahi bu tip bitkileri yetiştirmek söz konusudur.

Suyu Seven Sebzeler

Lahana, frenk soğanı, yeşil soğan, pırasa, marul ve benzeri bitkiler genellikle çok sulama isteyen bitkilerdir. Bunlar genellikle köklerden çok fazla su çeken ve bu nedenle de daha fazla suya daha kısa süre içerisinde ihtiyaç duyan ürünlerdir. Suyu seven sebzeler, birkaç günde bir sulama dahi isteyebilir, fide verene kadar bu ürünleri sık şekilde sulamak gerekebileceği için her sebzenin yetiştirme tarzına kendine has olacak şekilde dikkat etmek önemlidir.

Suyu seven sebzelerin düzenli şekilde sulanması, sebzenin kısa süre içerisinde iyi şekilde büyümesini sağlar ve bu da gerekli olan büyüme dengesini yakalamak için son derece önemlidir. Sulak alanda yetiştirmek için uygun olan meyve ve sebzelerin kurak alanlarda yetiştirilmeye çalışılmaması gerekmektedir. Bu durumda sulak alanda olmayan bitki besin elde edemez ve topraktan gerekli olan miktarda suyu bünyesine alamaz. Hal böyle olduğunda ise sebze ve meyvelerin büyüme hızı azalır ve daha ekili olan sebze ile meyveler dahi dallarında kurumaya başlayabilir. Bu nedenle de suyu seven sebzelerin gerekli olan gün aralığında düzenli şekilde sulanması önerilir.

Güneşi Çok Seven Sebzeler

Fasulye, domates, tatlı kabak, pırasa, patlıcan, salatalık, kekik, biberiye, narenciye ve çilekler, güneşi seven bitkilerdir ve güneş alan ortamlarda yetiştirilmeleri önerilir. Bu sayede iyi şekilde olgunlaşmaları ve kısa sürede istenilen kıvama gelmeleri mümkün olabilmektedir. Güneşi seven bu bitkilerin her biri, güneşi doğrudan almayan ancak yine de güneşli olan ve güneşin iyi şekilde aydınlattığı bir alanda yetişmelidir. Elbette güneşi doğrudan almak isteyen sebzeler de mevcuttur. Bunu öğrenmek için her sebze ve meyvenin kendine has yetiştirilme tarzına göz atmak gereklidir.

Gölgeyi Seven Sebzeler

Balkonda, evlerin bahçesinde ve az güneş alan pek çok alanda gölgeyi seven bitkileri yetiştirmek mümkündür. Özellikle de evlerin içerisinde ve balkonlarda bu bitkileri yalnızca sulama ile yetiştirmek oldukça zahmetsiz olduğu için bu bitkiler genellikle evlerde tercih edilir. Roka, pazı, patates, turp, kabak, marul, havuç, bezelye, sarımsak ve çeşitli baharatların bitkileri; gölgede yetiştirmek için uygundur. Bu ürünlerin her biri gölgede kolay şekilde yetişebilir ve boylanıp sebze verebilir. Evlerin balkonlarında ve bahçelerinde bu ürünleri yetiştirmek son derece kolaydır.

Çok Yıllık Sebzeler Nelerdir?

Biber gibi evlerde dahi defalarca kez yetiştirilebilecek olan sebzeler, tohumlarından ekilir ve bu sayede yıllar boyunca yeniden sebze almak mümkün olabilir. Patlıcandan bamyaya, yer elmasından yaban turpuna kadar pek çok farklı sebzeyi evde yıllar boyunca yeniden üretmek mümkündür. Çekirdekleri kuru ve serin yerde saklamak, çekirdeklerin bozulmasını önler ve bu sayede yeniden çekirdek ekimi gerçekleştirmek mümkün olabilir.

Yeşil soğan, kırmızı hindiba, domates, enginar, kuşkonmaz, nane gibi pek çok farklı çok yıllık sebze; yeniden ve yeniden üretime uygun olan ürünler olduğu için hem daha az maliyetlidir hem de çok kolay şekilde tohumdan yetiştirilmeleri mümkündür. Bu nedenle de bu sebzelere çok yıllık sebzeler denmektedir.

Dayanıklı Sebze ve Meyveler Nelerdir?

Havuç, lahana, tere, roka, biberiye, ıspanak, şalgam, maydanoz gibi sebzeler soğuğa ve genel olarak olumsuz koşullara son derece dayanıklı olan ürünlerdir ancak bu ürünlerin aşırı sıcak altında kalması durumunda bozulması da söz konusudur. Elma, nar, portakal, kivi ve benzeri meyveler ise genel anlamda son derece dayanıklı olan, olumsuz koşullarda bozulma süreci en yavaş işleyen meyvelerdendir. Bu sayede bu meyvelerin bozulma süresi de oldukça uzun hale gelir.

Dolapta saklarken ya da evde tutarken dayanıklı olan bir diğer sebze ise patatestir. Kuru ve serin alanda saklandığı sürece uzun süre dayanabilen patates ayrıca buzdolabında saklandığında bozulabilir çünkü aşırı soğuk buzdolapları patatesin iç kısmının donmasına neden olabilir. Benzer şekilde limoni nar, mandalina, greyfurt ve benzeri meyveler de son derece dayanıklı olan meyveler arasında yer alır. Buzdolabında ya da güneş almayan serin ve kuru alanlarda uzun müddetçe saklanmak için uygun olan meyveler oldukları söylenebilir.

Yaprakları Yenen Sebzeler Nelerdir?

Ispanak, marul, pırasa, lahana, pazı, semizotu, kıvırcık, Brüksel lahanası, salata, maydanoz, tere, nane gibi pek çok farklı yapraklı sebzenin yaprağı yenebilmektedir. Maydanoz, tere, marul gibi doğrudan yapraktan oluşan sebzelerin yanı sıra salatalık ve benzeri doğrudan yapraktan oluşmayan sebzelerin de yapraklarının yenebilmesi söz konusudur. Bu sebzeler yeşil yapraklı sebzeler olarak geçer ve pek çok farklı vitamini bünyelerinde bulundurmalarından dolayı son derece yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip olduklarını söylemek mümkündür. Farklı vitaminler bakımından zengin içerikte olan bu sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi önerilir.


   
Quote