Kadınlarda ve erkeklerde baş ağrısının oluşmasının pek çok nedeni olabilir. Farklı sebeplerden dolayı baş ağrısı meydana geldiğinde bunu geçirmek için çeşitli yöntemlerin denenmesi gerekebilir. Örneğin uyku düzensizliği, sıcak hava, sinüzit hastalığı, uzun süre bilgisayar ya da telefon gibi ekranlara bakmak; baş ağrısına neden olabilir. Bu tip farklı etkenler nedeniyle baş ağrısının meydana gelmesi; kişilerin günlük hayatlarında dahi problem yaşamasına neden olabilir. Yaşanan baş ağrısının geçmesi için farklı yöntemler denemeden önce mutlaka doktora başvurulması önerilir. Bu sayede doktor tavsiyesi üzerine ilaç kullanımı sağlanabilir, baş ağrısının nedenleri öğrenilebilir ve baş ağrısına neden olan farklı etkenlerin neler olduğu da anlaşılabilir.
Enseden Gelen Baş Ağrısı
Pek çok kişi, enseden gelen bir baş ağrısı yaşadığını dile getirmektedir. Enseden başın tepesine kadar gelen, kimi zaman ensenin de ağrımasına neden olan baş ağrısı; kişilerin günlük hayatta zorlanmasına neden olabilmektedir. Bu baş ağrısının en temel sebeplerinden biri, soğuktan dolayı ensenin üşütülmesi olabilir. Bu nedenle de enseden gelen ağrı, ensenin tutulmasına sebebiyet verebilir. Bu tip ağrı ayrıca omurga problemleri ve oturma bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Düz şekilde oturmayan, omurga problemleri yaşayan kişilerde enseden gelen baş ağrısı sık şekilde gözlemlenmektedir.
Enseden gelen baş ağrısı, kişilerin günlük hayatını olumsuz şekilde etkileyebileceği için bu tip bir ağrı hissedildiği zaman doktora başvurmak gereklidir. Yaşanan bu tip ağrılarda doktora başvurulması, doktor tavsiyesi üzerine çeşitli uygulamaların sağlanması anlamına gelir. Bu sayede kısa süre içerisinde baş ağrısından kurtulmak da mümkün olabilecektir.
Baş Ağrısı Bölgeleri
Şakaklarda, başın tepesinde, enseye yakın olan bölgede ve başın iki yanında baş ağrısı olabilir. Bu ağrılar farklı bölgelerde gerçekleşebilir ve bu bölgeler gerçekleşen ağrının hangi nedenle meydana geldiğini de gösterebilir. Baş ağrısı farklı bölgelerde şu şekilde görülebilir:
- Sinüzit, iki kaşın üzeri ile gözaltlarını kapsayan bir ağrıdır. Bu bölgelerde meydana gelen ağrının nedeni genellikle saçların ıslak kalması, rüzgara maruz kalınması gibi durumlar olabilir.
- Küme baş ağrısı, göz çevresinde genellikle tek taraflı olarak gözlemlenen bir bağ ağrısıdır.
- Tansiyon, alın bölgesinde gözlemlenen bir ağrıya neden olur.
- Migren, tek taraflı bir ağrıya neden olur ve genellikle yüzün tek bir yanında gözlemlenir.
- Çene eklemi ağrısı, alnın yan tarafında meydana gelen bir ağrı türüdür.
- Boyun ağrısı, kafa arkasını ve kafanın üst bölgesini kapsayan bir ağrı türüdür.
Farklı sebepler nedeniyle bu tip baş ağrılarının gözlemlenmesi mümkündür. Kimi zaman rüzgar, soğuk, sıcak, tüketilen ürünler, kafein, uyku düzensizliği ve benzeri pek çok farklı nedene bağlı şekilde baş ağrılarının gözlemlenmesi olasıdır. Bu farklı baş ağrılarının gözlemlenmesi, kişilerin günlük yaşamını büyük ölçüde etkiler ve bu nedenle de baş ağrılarının geçmesi için farklı yöntemler denenmektedir. Farklı bölgelerde hissedilen çeşitli ağrılar, kişinin bir hastalığını işaret ediyor olabilir. Bu nedenle de hastalıkların teşhisi için baş ağrısının nedenlerinin tespit edilmesi için doktora başvurmak gerekmektedir.
Başın Arkasından Gelen Ağrı
Boyun ağrısına bağlı olan baş arkasından gelen ağrı, kişilerin günlük hayat içerisinde büyük sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. bu ağrı tipi özellikle de soğukla ilişkilendirilir ve enseden başlayarak kafanın arka kısmına yayılan bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Odaklanma güçlüğüne neden olan, kişinin günlük hayatta hareket ederken zorlanmasına yol açan bu ağrı tipi, özellikle de enseden gelmesi nedeniyle hareketleri büyük ölçüde kısıtlayabileceği için kişilerin günlük yaşamlarını içinden çıkılmaz bir hale sokabilir.
Çeşitli ağrı kesiciler ile geçirilen, ağrı kesici merhemler ile kolay şekilde kurtulabileceğiniz bu ağrı özellikle de soğuk nedeniyle boynun tutulmasından kaynaklı ise kısa süre içerisinde iyileşmesi mümkündür ancak omurgaya bağlı bir ağrının başa yansıması ile mutlaka doktora başvurulması önerilmektedir.
Geçmeyen Baş Ağrısı
Migren gibi ağrılar, kişilere büyük zorluklar yaşatan geçmeyen baş ağrılarıdır ve bunun için pek çok farklı tedavi yöntemi sunulur. Özellikle de yaşanan ağrının kısa sürede geçmemesi ve tüm gün boyunca ya da birkaç gün boyunca kalıcı olması halinde kişiler geçmeyen baş ağrısının nedenlerini öğrenmek ve tedavisini sağlamak amacı ile doktora başvurmalıdır. Bu sayede baş ağrısı kısa süre içerisinde tavsiye edilen ve doktor tarafından yazılan ilaçlar ile tedavi edilebilecektir.
Geçmeyen baş ağrısının en önemli nedenlerinden biri de kişilerin uzun süreli şekilde tek bir pozisyonda sabit şekilde kalması olabilir. Enseden ve başın arkasından gelen bu ağrı özellikle de bilgisayar başında uzun saatler geçiren kişilerde görülebilen bir ağrı türüdür. Ayrıca gözlerin ve dişin ağrısı da kişinin geçmeyen bir bağ ağrısına sahip olmasına neden olabilir. Bu tip ağrılarda doktora başvurulması önerilir. Bu sayede kişi ağrısının nedenini kolay şekilde öğrenebilecektir.
Geçmeyen baş ağrısına neden olan etkenlerden biri de uzun süreli şekilde yüksek sese maruz kalmak olabilir. Yüksek sese uzun süreli şekilde maruz kalan kişilerde baş ağrısı uzun süreli şekilde devam edebilir. Buna ek olarak aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava dahi kişinin baş ağrısı rahatsızlığı yaşamasına yol açabilmektedir. Bu tip ağrılardan kurtulmak için öncelikli şekilde yapılması gereken doktora başvurmak olacaktır.
Tek Taraflı Baş Ağrısı
Migren, tek taraflı şekilde gözlemlenen bir ağrıdır ve genellikle uzun süreli şekilde kendisini göstererek şiddetli bir baş ağrısına yol açar. Yüzün belli bir kısmının da ağrımasına neden olan ve aynı zamanda kafanın tek bir tarafında gözlemlenen baş ağrısı, migren ağrısının kendisidir. Bu ağrı genellikle tekrarlayan bir etkiye sahiptir ve bu tekrarlamalar sırasında kişinin gürültüsüz, nispeten daha karanlık bir alanda olması genellikle baş ağrısının hafiflemesine olanak tanıyabilecektir.
Migren ağrısı genellikle günlük hayatı büyük ölçüde zorlaştıran bir ağrıdır ve bu nedenle kişilerin hem işlerine odaklanmakta hem de işlerinin büyük bir kısmını gerçekleştirmekte son derece zorlanması mümkündür. Bu tip durumlarda ise kişinin ağrıyı geçirmek için farklı yöntemlere başvurması gerekebilir. Örneğin karanlık alanda bulunmak, sessiz ortamda olmak, buz ile ağrının geçmesini sağlamak bu yöntemler arasında yer alır ancak buz ile ağrının geçirilmesi gibi yöntemlerin doktor tavsiyesi olmadan uygulanmaması da önerilir.
Nane yağı ve okaliptüs yağı da ayrıca baş ağrısını hafifleten uçucu yağlar arasındadır ve kan damarlarını rahatlatmaya olanak tanıyan bu iki yağ sayesinde baş ağrısının büyük ölçüde rahatlaması mümkündür. Bunlara ek olarak iyi bir uyku düzenine sahip olmak ve gün içerisinde yeterli miktarda su içmek de baş ağrısının hem oluşumunu engeller hem de bağ ağrısının geçirilmesi için gerekli olan etkenler arasında yer alır.
Alın Bölgesinde Ağrı
Sinüzit ve tansiyon, alın bölgesinde ağrıya neden olabilir. Sinüzit özellikle de dönemsel şekilde kendisini gösteren bir rahatsızlıktır ve sinüslerin dolu olması nedeniyle bu ağrı başa yansır. Özellikle de sıcak suyun sinüsleri açması ve ilaç kullanımı ile sinüzit rahatsızlığını kısa sürede atlatmak mümkün olabilmektedir. Genellikle ıslak saç ile uzun süre durmak, üşütmek ve hastalanmak sinüziti tetikleyebilir. Bu nedenle de sinüzitten kaynaklı şekilde alın bölgesinde şiddetli bir ağrı ile karşılaşmak söz konusu olabilir.
Tansiyon da ayrıca alın bölgesinde ağrı oluşturabilen etkenler arasında yer alır. Tansiyonun ani şekilde düşmesi ve çıkması, alın bölgesindeki ağrıyı tetikler ve bu sebeple de tansiyonun normale dönmesi, alın bölgesindeki ağrının giderilmesini sağlar. tansiyonun ani şekilde düşmesine neden olan en önemli etkenlerden biri de açlıktır ve uzun süre aç kalmak, baş ağrısı ile tansiyonu tetikleyebilir. Bu sebeple de baş ağrısına neden olan etkenin bilinmesi ile baş ağrısının geçirilmesi mümkün olabilecektir.
Başın Tepesinde Ağrı
Boyun ağrısı ile çene eklemi ağrısı, başın tepesinde ağrıya neden olabilir. Boyun ağrısı genellikle geniş çaplı bir ağrıya neden olabileceği için kafadaki pek çok bölgede bir ağrı yaratabilir. Bu ağrılardan biri olan çene eklemi ağrısı özellikle de çenenin zorlanmasıyla ya da dişlerin sebep olduğu bir ağrı ile gözlemlenebilir. Başın tepesinde görülen bu ağrının nedeni olabilen diş ağrıları özellikle de yirmilik dişlerin çıktığı dönemde sık şekilde gözlemlenebilir ancak yine de dişler ile ilgili yaşanan problemlerin büyük bir kısmında başın tepesinde ağrının hissedilmesi son derece olasıdır.
Baş bölgesinin tepesinde yaşanan ağrının çözümlenebilmesi için mutlaka bir doktora başvurmak gereklidir. Dişlerden kaynaklı olan ağrılarda öncelikli şekilde dişçiye başvurmak gerekmektedir. Dişçilerin tavsiyesi üzerine eğer dişlerde herhangi bir problem yok ise mutlaka nöroloji alanından randevu alınması önerilir. Bu sayede başın tepesinde meydana gelen ağrının nedenleri öğrenilebilecektir. Bu ağrının pek çok farklı nedeni olabileceği için riske atılmaması şarttır.
Bas Agrisinda Alinabilecek Onlemler
- Başınıza buz torbası ile Masaj Yaparak baş ağrınızı hafifletebilirsiniz.
- Etkili Doktor Onayli Agri Kesici
- Kas Gevsetici Ile Enseye Uygulanan Masaj da Cok iyi Gelecektir
- Bol Su Icmek
- Aromatik Yag Ile 20-40 DK Masaj Yaptirmak
- Bitki Cayi Icmek Ozellikle Yesil Ve Ya Zencefil Cayinin Cok Faydasi Vardir
- Ek vitamin Alinabilir Ozellikle B Vitamini