Uzmanlar tarafından tüketimi önerilmese de beyaz ekmek sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir besindir. Hemen hemen her eve günlük mutlaka alınan beyaz ekmek aslında sağlık açısından faydalı değildir.
Beyaz undan yapılan beyaz ekmek, buğdayın işlenerek un haline getirilmesi ile yapılıyor. Buğday işlendiği içinde besin değerini kaybediyor ve vücut için yararlı olmaktan daha ziyade zararlı bir besin haline dönüşüyor.
Ekmek yapımında beyaz unun kullanılmasının en önemli sebebi ise beyaz unun daha kolay hamur haline gelmesi ve daha kolay şekil almasıdır. Bu nedenle de tam buğday unu veya çavdar unu yerine işlenmiş beyaz unlar ekmek yapımında kullanılıyor.
Son birkaç yıldır ülkemizde uzmanların beyaz unun zararları hakkında bilgi vermesi ve kişilerin bilinçlenmesi ile birlikte beyaz ekmek tüketimi yerine tam buğday veya çavdar ekmeği tüketim oranı da artmıştır.
Beyaz un ile yapılan ekmek en başta kilo aldırmasının yanında kalp ve damar hastalıklarına, kolesterole, kan şekerinin yükselmesine ve daha birçok rahatsızlığa yol açmaktadır. Beyaz ekmeğin zararları hakkında bilgi vermeden önce, beyaz ekmeğin kalori miktarı hakkında sizlere bilgi verelim.
Beyaz ekmeğin kalori miktarı
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz beyaz ekmeğin 100 gramı yaklaşık olarak 250 kaloridir. Bir beyaz ekmeğin gramının 250 gram olduğu ülkemizde bir beyaz ekmeğin kalori miktarı ise 1000 kaloridir. Bu demek oluyor ki beyaz ekmek günlük 2000 kalori alması gereken bir kişinin öğünlerin toplamında tükettiği beyaz ekmek ile 1000 kaloriyi doğrudan ekmekten almasına neden oluyor. Bu şekilde bir tüketim de vücuda alınması gereken besinlerin miktarlarının azaltılmasına neden oluyor.
Beyaz ekmeğin tek başına kalori miktarının yüksek olmasının yanında içerisine eklenen tuz, şeker ve maya gibi katkı maddeleri ile de ekmeğin kalorisi artarken, zararı da bir hayli artıyor.
Beyaz ekmek tüketiminin zararlarını saydığımızda neden bu ekmeği tüketmemeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. Özellikle diyet yapanlar kalori miktarının yüksek olmasının yanında kısa sürede açlık hissi vermesi nedeniyle beyaz ekmek tüketiminde mutlaka kaçınmalıdır.
Beyaz Ekmeğin Zararları
Glüten oranı oldukça yüksektir
Ekmeği gördüğümüz zaman kabarık yapısı ve güzel görünümü iştahımızı açar. İşte ekmeğin bu şekilde kabarmasını sağlayan şey glütendir. Beyaz un içerisinde yüksek miktarda bulunan glüten, unun daha kolay ve daha iyi bir hamur olmasını sağlarken daha iyi kabarmasına de yardımcı olur. Ekmeğin güzel görünmesini sağlayan glüten ise insan sağlığı için çok zararlıdır. Çölyak hastalığının oluşumunun temel nedeni glüten tüketiminin fazlalığıdır. Bunun yanında glüten; migren, egzama, alerji, şişkinlik, obezite, karaciğer yağlanması ve kalp hastalıklarının oluşmasında da oldukça etkilidir.
Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksektir
Kan şekerinin yükselmesine neden olan glisemik indeks, beyaz un ile yapılan her türlü besinde yüksek oranda bulunmaktadır. Glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketimi başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın oluşma riskini arttırıyor.
Beyaz ekmek geçici süreli tokluk hissi verir
Buğdayın işlenmesi ile elde edilen beyaz undan yapılan beyaz ekmeğin hiçbir besin değeri yoktur. Bu nedenle de tüketildiğinde kısa süreli bir doygunluk verirken bir süre sonra kişinin acıkmasına neden olur. Yani yalancı bir doygunluk hissi verir. Buda daha çok yemek yenmesine neden olarak kısa sürede kilo alımına yol açar.
Beyaz ekmeğin işlenmiş karbonhidrat oranı yüksektir
Karbonhidrat vücut için faydalı olsa da beyaz ekmek içerisinde bulunan karbonhidrat işlenmiş olduğu için vücutta yağ oluşumuna neden oluyor.
Beyaz ekmek mideyi şişirir
Besin değeri olmayan beyaz ekmek midenin şişmesine neden olur. Sindirim ve boşaltım sistemi beyaz ekmeği öğütmek için gereksiz yere çalışır.
İçerisindeki tatlandırıcılar vücut için zararlıdır
Beyaz ekmek üretimi sırasında beyaz un içerisine şeker, tatlandırıcı ve kıvam almasını sağlayan diğer katkı maddeleri eklenir. Bu katkı maddeleri de damar tıkanıklığı ve tansiyon bozukluğuna yol açtığı gibi, içerisindeki koruyucu maddeler migren ağrısına da neden olmaktadır.
Beyaz ekmek kabızlığa neden olur
Beyaz ekmek içerisinde posa bulunmaz. Buda kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının yaşanmasına neden olur.
Beyaz ekmek kişide bağımlılık yapabilir
Beyaz ekmek içerisinde bulunan karbonhidrat kişide bağımlılık hissi oluşturur. İşlenmiş olan karbonhidrat ve diğer katkı maddeleri kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiği için kişi kendini iyi hisseder. Kan şekeri düşmeye başlayınca da kişi acıkır ve kişide yeniden yeme ihtiyacı doğar.
Kilo alımına neden olur
Beyaz ekmeğin aşırı tüketimi özellikle göbek bölgesinde yağlanma oluşmasının yanında kolaylıkla kilo alınmasına neden olur.
Şeker hastalığı oluşma riskini arttırır
Beyaz ekmek tüketimi ile kandaki insülin oranı artar. Buda şeker hastalığı oluşumuna davetiye çıkartır.