Rengarenk çiçekleriniz var. Adeta evinizin ve yaşadığınız mekanların havasını değiştiriyor değil mi? İyi ama bitkilere gübre verme işini nasıl yapıyorsunuz? Çünkü gübre bir bitki için çok önemli besin kaynağıdır.
Evet!
Bitkilere gübre veriyorsunuz ancak bunu bilinçli olarak yapmıyorsunuz değil mi?
Bitkilere gübre verme (Solan Çiçek)
O zaman sizler için hazırladığımız bu yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bitkileriniz de siz de memnun kalacaksınız
Bitkilere Gübre Verme Şekli ve Zamanı
Bahçe gübreleme dahil olmak üzere bitkilerin tümünde gübrenin türü ve verilme zamanı oldukça önemli.
Şöyle düşünün: Sabah kahvaltısını sürekli olarak öğlen yerseniz ya da sürekli olarak yatmadan önce yemek yerseniz ne olur?
Vücut dengeniz bozulur ve bir süre sonra hasta olursunuz.
İşte bitkilerde de aynı durum geçerli.
Bitkilerinizin hasta olmaması için gelin birlikte ne şekil ve ne zaman gübre vereceğimizi beraber öğrenelim.
Bant usulü gübreleme
Eğer güzel bir bahçeniz varsa ve bahçenizde rengarenk çiçekler ve bitkiler yetiştiriyorsanız, o zaman bant usulü gübreleme yöntemini tercih etmelisiniz.
Neden mi?
Bant şeklinde verdiğiniz gübre toprak tarafından alındığında, sıra halindeki bitkiler bu gübreden daha kolay yararlanır. Dünya genelinde yapılan araştırmalarda, bant şeklinde yapılan gübreleme işleminin daha verimli ve daha faydalı olduğu ortaya koyuldu. Diğer yöntemlerle mesela serpme şeklinde yapılan gübreleme de bitki kökleri gübreye erişimde zorluk çekiyor. Ayrıca gübrede bulunan ve bitkiler açısından son derece yararlı olan fosfor maddesi, topraktaki kireçle karışıyor ve bitkinin bu karışımdan yararlanması imkansız hale geliyor.
Peki gübreleri ne zaman vermelisiniz?
Ne Zaman Uygulanmalı?
Aslında bitkilerinize gübre vermeden önce, şu üç kriteri göz önünde bulundurmalısınız:
- Bulunduğunuz bölgenin iklimi,
- Toprağın yapısı ve Gübre verilecek bitkinin türü ve gübre çeşidi.
Aslında tüm mesele, bitkinin ne zaman gübreye ihtiyacının olduğunu bilmekte!
Fosforlu Gübreler
Mesela fosforlu gübreler, genelde ekim aylarında ve bir defada verilir. Birçok durumda ekim öncesi ve sonrasında iki defa olmak üzere de verilebilir.
Potasyumlu Gübre
Potasyumlu gübrelerin belirgin bir verilme zamanı yoktur. Yani bitkinin ihtiyacına göre verilebilir. Eğer bitkinizin potasyum miktarı azalmışsa, ekimden önce ve dikimden sonra potasyumlu gübre verebilirsiniz. Tabi eksiklik miktarını öğrenebilmek için toprak analizi yaptırmanız gerekiyor.
Azotlu Gübre
Azotlu olan gübreler hareketlidir. Aşırı yağışlarda ya da bitkiler sulanırken yıkanırlar. Sonra ne olur? Gaz haline gelirler ve havaya karışırlar. Bu yüzden, azotlu gübreler hiçbir zaman bir defada toprağa verilmemelidir. Bitkinin ihtiyacı olan zaman belirlenip, o zamanlarda birkaç defa olacak şekilde vermek daha yararlı olacaktır.
Eveeett!
Bunları öğrendiğiniz ama daha fazla bilgiye ihtiyacım var mı diyorsunuz?
O zaman gübre çeşitlerini tanımaya geçebiliriz.
Haydi Gübre Türlerini Tanıyalım
Farklı türlere bitkilere gübre verme işlemi uygulamak gerekiyor. Yani tıpkı insanlar gibi bitkilerde yemek seçiyor
Bakalım hangi gübre türleri, hangi bitkilerde kullanılıyor.
Şeker Gübresi
İçerisinde azot ve sülfür bulunan gübre çeşidi şeker gübresi… Aslında verimliliği az kıraç nitelikte olan topraklarda kullanılıyor.
Şeker gübresi, hem toprağın üstüne serpilmek suretiyle, hem de toprağın altına gömülmek suretiyle kullanılabiliyor. Asit oranı yüksek olan topraklarda, içerisinde amonyum sülfat bileşeni bulunan bu gübre kullanıldığında, asit oranının düşmesi sağlanıyor. Ayrıca toprağın ihtiyacı olan azot ve kükürt maddeleri de geri kazandırılmış oluyor.
Eğer çiftçiyseniz ve kıraç bir araziniz varsa, kesinlikle şeker gübresi kullanmalısınız. Bahçe işleriyle uğraşıyorsanız, bahçenizdeki toprağın yapısında bazı maddeler eksikse, çözüm yine şeker gübresi…
Birçok bitkinin yetiştirilmesinde bu gübre türünü kullanabilirsiniz. Özellikle bitkileri ektikten hemen sonra kullanmanız yararlı olacaktır. O zaman bitkilerinizin nasıl hızlı büyüdüğüne şahit olabilirsiniz.
Koyun Gübresi
Aslında tüm gübrelerin aslı hayvansal kökenlidir. Yani ilk ortaya çıkan ve kullanılan gübre, hayvanların dışkısından elde edilmiştir. Tabi ki günümüzde de birçok çiftçi hayvan dışkısını hem gübre, hem de yakacak olarak kullanıyor.
Koyun gübresi bunlardan bir tanesi…
Hayvansal yani organik gübreler arasında besin değeri açısından hangisi değerlidir diye sorarsanız, biz sığır gübresi olduğunu söyleriz.
Ancak koyun gübresinin de kesinlikle işe yaradığını söyleyebiliriz. Muhtemelen bu yazıyı okuyan sizler, bahçe ya da evinizde yetiştirdiğiniz bitkiler için kimyasal bazlı gübreler kullanıyorsunuzdur. Son derece haklısınız da…
Çünkü koyun gübresini şehirde nerede bulacaksınız? Bir de çok kötü koktuğu için evde yetiştirdiğiniz bitkilerde kullanamazsınız değil mi?
Azotlu Gübre
İçerisinde üre yani azot miktarı en fazla olan gübrelere denir. Azotlu gübre; beyaz renkli, suda kolay eriyen ve granül yapıdadır.
Hemen her bitkinin besin ihtiyacında bu gübre türünü kullanabilirsiniz. Özellikle evde ve bahçede severek baktığınız bitkilerinizin besin ihtiyacında çok faydasını göreceksiniz.
Bitkilerinizin azot ihtiyacının olup olmadığını; bitkilerinizin yapraklarının sarardığını gördüğünüzde, gelişimi yavaşladığında ve çiçekleri solduğunda anlayabilirsiniz.
Yaprak Gübresi
İçerisinde bir ya da birden fazla bitkisel besin maddesinin bulunduğu gübre türüdür. Yaprak gübresi sıvı haldedir. Doğrudan bitkilerin yapraklarına uygulanır. Genelde meyve ağaçlarının bulunduğu bahçelere uygulanır.
Peki ama bir gübre neden yapraktan verilir?
Bazı bitkilerin kökü topraktan besin maddelerini çeşitli nedenlerden dolayı alamayabilir. Bu yüzden bitkinin yapraklarından bu besinlerin alması sağlanır.
Akıllı Gübre
Bir gübre düşünün ki, bitkinin neye ihtiyacı olduğunu biliyor ve mevsime göre bitkinin ihtiyacı olan besinleri tam anlamıyla karşılıyor. Siz sadece toprağa gübreyi atıyorsunuz o kadar…
Kimyasal bir gübre türü olan akıllı gübre, ilk olarak Amerikalı çiftçiler tarafından geliştirilmiş…
Görünüşü tıpkı bir boncuğa benziyor ve granül yapıda… Bu gübrelerin sırrı ise birçok mikro katmandan oluşması. Her bir katmanda, birçok bitkinin besin ihtiyacını karşılayabilecek besin öğeleri bulunuyor.
Akıllı gübre ise akıllı katmanları sayesinde, topraktaki nemi ve ısıyı algılıyor ve bitkinin ihtiyacı olan besini ihtiyacı olan zamanda sağlıyor. Yani toprağa bırakıyor.
Sıvı Gübre
Yaprak gübresinin de bir tür sıvı gübre olduğunu söylemiştik. Sıvı gübrelerin çeşitleri var tabi ki… Adı üstünde sıvı!
Hem kimyasal, hem de organik olarak üretilen sıvı gübreler genelde bitkilerin yapraklarına verilerek bitkiye aktarılırlar. Zaten nedenini yaprak gübresi başlığında belirtmiştik.
Sıvı gübreler bitkiler tarafından kolaylıkla emilirler.
Bahçe Gübreleme Nasıl Yapılır?
Aslında bu sorunun cevabı oldukça kolay. Tek bilmeniz gereken, bitkiye ne zaman gübre verilmesi gerektiği…
Bitkinin ihtiyacı olan besini yılın her ayında verebilirsiniz. Yalnızca bitkinin hangi besine ne zaman ihtiyacı var bunu bilmeniz gerekiyor. Tabi ki bu bilgi de biraz araştırma ve biraz da deneyimle olacak bir şey.
Bahçe gübreleme işlemine başlamadan önce, toprak yapısını analiz ettirmenizde yarar var. Tabi ki bu iş için geliştirilen yöntemler var. İnternet ortamında biraz araştırırsanız, toprak analinizi en basit yöntemlerle nasıl yaparsınız bulabilirsiniz.