Notifications
Clear all

Evde Bitki Yetiştirme İpuçları ve Bilinmesi Gerekenler Detaylı Rehberi

1 Posts
1 Users
0 Reactions
366 Views
(@turistcocuk)
Member
Joined: 3 years ago
Posts: 535
Topic starter  

Oturma odanızda nasıl kamkat ya da başka bir bitki yetiştireceğinizi hiç merak ettiniz mi?  Cam ve betondan oluşan bir metropol denizinde boğulurken kendi yemeğinizi yetiştirmek göz korkutucu olabilir, ama öyle olması gerekmiyor. Şu anda insanlar evlerinde frenk soğanı ve biberiyeden limon ve domatese kadar her şeyi yetiştiriyor ve siz de yapabilirsiniz! Şehir çiftçiliğine yönelik bu dört adımlık kılavuzla ellerinizi biraz kirletmeniz yeterli. 

Adım 1: Konum ve güneş ışığı geliş açısı

Evde bitki yetiştiriciliği için bir numaralı kural, dairenizin mikro kozmosu için de geçerlidir. Konum, yeni şehir çiftliğinizde vereceğiniz diğer tüm kararları belirleyecektir, bu yüzden düşünmek için biraz zaman harcamak önemlidir. Sürmeyi planladığınız bir yangın merdiveni veya balkonunuz var mı, yoksa kesinlikle içeride mi kalmaya çalışıyorsunuz?

Bunlar sorulması gereken önemli sorular çünkü hangi mahsulün sizin için uygun olduğuna ve güneş ışığı gereksinimlerine göre nereye gitmeleri gerektiğine karar verecekler. Bir şehirde, tam 6 saatten fazla ışık gerektiren bitkileri yetiştirmek zor olabilir, çünkü güneş eksikliği bodur büyümeye veya ölüme yol açacaktır. 

Dış mekanlar, daha fazla ve daha büyük bitkilere, daha büyük kaplara ve genellikle daha fazla güneş ışığına izin verir. Bununla birlikte, bu aynı zamanda bitkileri soğuğa ve zararlılara daha fazla maruz bırakır, bu nedenle yetiştirdiğiniz bitkiye bağlı olarak, ilk dondan önce içeri taşımanız gerekebilir. Bununla birlikte, bu soğuk fırsatı, tomurcuklarını yayacakları ve gelişecekleri ilkbahara kadar uykuda kalacak çiçek soğanları dikmek için kullanabilirsiniz. 

Evde bitki yetiştirme konusunda sizi en fazla zorlayacak olan gereksinim güneş ışığıdır. Bitkilerinizin güneş ışığı alabilmesi için onları doğru yere koymanız yeterlidir. Satın aldığınız çoğu bitki, ne kadar güneş ışığını tercih ettiklerini açıklayan yardımcı bir kılavuzla gelir ve onu okumak için otuz saniye ayırmaya değer. Bu, bitkilerinizi pencerenin hemen yanında mı yoksa güzel, gölgeli bir köşede mi bırakmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır. 

Bazı fikirler için, burada iç mekanda bitki yetiştirmek için birkaç yer daha var.

  1. Yangın merdivenleri / balkonlar / sundurmalar
  2. Korkuluklara saksı asmak
  3. Kolayca kurulan raflar
  4. Pencere saksıları

Adım 2: Saksı veya yetişecekleri alana karar vermek

Tebrikler, ilk adımı tamamladınız! Dairenizde birkaç yere karar verdiniz ve bir sonraki adıma hazırsınız. Şimdi bitkiniz için yetişeceği yatağa yapmaya karar vermelisiniz, çünkü ev diyebilecekleri bir evleri yoksa ev bitkileriniz için hiçbir şey ifade etmez. 

Aşırı miktarda suya ihtiyaç duyan bir şey yetiştirmiyorsanız, drenaj çok önemlidir. Aşırı su bazı bitkileri öldürebilir. Bundan kaçınmanın en iyi yolu, içine herhangi bir şey ekmeden önce saksınızın uygun şekilde hazırlandığından emin olmaktır.

Altta yeterli drenaj deliğine sahip olduğunuzdan emin olun, yarım düzine ila bir düzine yarım 1 cm’lik delikler fazlasıyla yeterli olmalıdır. Birçok site, drenaja izin vermek için kırık çanak çömlek veya çakıl parçaları koymanızı söyleyecektir, ancak bu yalnızca drenaj delikleri olmayan kaplar içindir.Son olarak, eğer dikecekseniz saksının altında bir çeşit daire bulundurduğunuzdan emin olun, aksi takdirde çok ıslak bir zemine sahip olursunuz. 

Saksı bitkilerinden bahsetmişken, bunu yapmanın bir sürü farklı yolu var

Herhangi bir home dekor mağazası, her şekil ve büyüklükte saksı satacaktır. Hemen hemen her pencerenin dışına kolayca kurulabilen pencere kutuları da satıyorlar. 

Daha fazla DIY yaklaşımı için eski teneke çorba kutularından kendi saksılarınızı yapmayı düşünebilirsiniz. Ucuzlar, kolaylar ve yeniden kullanmanın ve geri dönüştürmenin iyi bir yolu. Ancak metal kapların güneş ışığında çok daha hızlı ısındığını ve köklerinizi pişirebileceğini unutmayın. 

Bir matkap, dekupaj testeresi ve birkaç başka aletle kendi kendine sulanan bir saksı yapmak da mümkündür, ancak bu biraz daha gelişmiş.

3. Adım: Evde Bitki Yetiştirme – Hangi Bitkileri Seçeceksiniz

Şimdi eğlenceli kısım başlayabilir. Ne yetiştirmek istiyorsunuz? Bu tek başına göz korkutucu bir soru olabilir, ancak karar vermeye çalışırken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Mevcut güneş ışığı gradyanınız nedir? Hangi bitkileri kullanmayı veya yemeyi seversiniz? Maddi olarak iç mekanda yetiştirmeniz gereken en mantıklı bitki nedir? Hangi mevsimde dikiyorsunuz?

Şahsen, neredeyse sadece otlar yetiştiriyorum. Önceden, tarif için biberiye ya da başka bir şey alırdım, sonunda bunun dörtte birini kullanır ve gerisini buzdolabımda bozardım. Bir yerden sonra bu son derece savurgan ve pahalı olmaya başlıyor. 

Bununla birlikte, ne ekebileceğiniz konusunda son söz, mevcut güneş ışığına sahiptir. Güneş ışığı seviyeleri dört kategoriye ayrılır.

  1. Tam güneş (6+ saat güneş ışığı)
  2. Kısmi güneş (4-5 saat güneş ışığı)
  3. Kısmi Gölge (2-4 saat güneş ışığı)
  4. Gölge (1 saatten az doğrudan güneş)

Havuç ve yeşil fasulye, kısmi gölgeli bir ortamda çok mutludur ve iç mekanlarda iyi iş görebilen Kamkat ve ıhlamur ağaçları gibi çeşitli bodur meyve ağaçları vardır. Fasulye, brokoli ve yeşil soğan da gölgeli bir ortamda mutludur, günde yaklaşık üç saat güneş ışığı aldıklarından emin olun. Küçük bir çalışma ile dairenizde bütün bir salatayı yetiştirebilmeniz mümkündür.

4. Adım: Satın Alma

Bir kişi bir bahçeyi başarılı bir şekilde başlatmak için neyin gerekli olduğunu anladığında, bitki satın alma ve başlama zamanı. Bu konuda gitmenin birkaç yolu var. Bir seçenek, tohumlardan bitki yetiştirmeye başlamaktır, ancak fide veya genç bitkiler de satın alınabilir. Genç bitkilerle bahçeye daha hızlı başlanabilir, ancak bu daha pahalı bir seçenektir. 

Fideler hızlı başlar ancak genç bitkilere göre daha fazla zaman ve dikkat gerektirir. Dikkatli bir şekilde ele alınmalı ve mümkün olan en kısa sürede saklanmalı ve sulanmalıdırlar ve sınırlı alana sahip insanlar için iyi bir seçenektir. 

Tohumlar en ucuz seçenektir, ancak yetiştirilmeleri zaman alır, günlük bakım gerektirir ve genellikle iç mekanlarda ekilmeleri gerekir. Tohum satın almak daha ucuz olsa da kaplar ve tepsiler, tohum başlangıç ​​karışımı ve bazı durumlarda ışık yetiştirme gibi daha fazla ekipman maliyeti olma eğilimindedir.

Dikim yönleri bitki çeşidine ve bitki mi yoksa tohum mu olduğuna göre değişir. Tohumları başlatırken, özel talimatlar için pakete bakın. Genel olarak, süreç onları gevşek toprağa ekerek başlar. Bitkiye bağlı olarak, toprağa gömülmeleri veya basitçe toprağın yüzeyine serpilmeleri ve hafifçe bastırılması gerekebilir. 

Bitkilerle, bitkinin veya fidenin çıkarıldığı saksı ile kabaca aynı derinlikte ve iki kat daha geniş bir delik kazın. Ekstra genişlik, köklerin yayılmasına ve büyümesine izin vermek için önemlidir. Bitkinin köklerini ve bağlı toprağı yavaşça deliğe yerleştirin, kökleri kirle kaplayın ve dikkatlice sıkın. Hem tohumları hem de bitkileri sulayın ve yeterli ışık sağlayın.

5. Adım: Evde Bitki Yetiştirme – Son Hazırlıklar

Son adım! Hazırlıklar. Bahçecilik ekipmanları ile ilgili malzemeler home dekor, bahçecilik, mağazalarından satın alınabilir. Bunlardan bazıları, neyi büyüttüğünüze bağlı olarak isteğe bağlı olabilir.

  1. Saksı toprağı: Bu kesinlikle gerekli! Pek çok farklı türde toprak, kompost ve gübre vardır ve hepsi eşit olarak kabul edilmez. Sıradan bahçe toprağı hastalığa neden olabilir ve saksı bitkileri için çok ağırdır, bu nedenle özellikle saksı için toprak almak gerekir.
  2. Mala: Bu oldukça önemli, çünkü çorba kaşıkları ve kepçeler neredeyse pek işe yaramıyor.
  3. Eldivenler: Bu gerçekten size ve bitkilerinize kalmış. Sadece dikenleri olan bitkilerle uğraşırken eldiven kullanırım, ama her biri kendi başına.
  4. Bahçe Çatalı: Temelde mini bir dirgen, gerçekten sadece gerçekten kompakt, kayalık veya donmuş toprakla uğraşırken veya ayıklarken ihtiyaç duyulur.
  5. Gübre: Bu tamamen bitkinin ihtiyacına ve toprağının ne kadar güçlü olduğuna bağlı. Bazı bitkiler ayda bir veya daha fazla gübreye ihtiyaç duyar, bazıları ise gübre olmadan çok mutludur. Bitki gereksinimlerine göre gerektiği kadar gübre atmalısınız.
  6. İplik: Fasulye, domates veya sarmaşık gibi tırmanma bitkileri yetiştirirken kullanılır. Bitkilerin düzgün bir şekilde büyümesine izin vermek için 30 cm ile 1 metre arasında olduklarında onları bağlamak gerekir.

Ve işte sonunda, resmen şehirli çiftçilersiniz, koridorun sonundaki mutfak ünitenize kadar araziniz var! Yeni bitkilerinizi drenaja bağlı olarak genellikle günde bir kez sulamayı unutmayın. Kontrol etmenin kolay bir yolu, parmağınızı komposta sokmak. Çok kuru hissediyorsa, su zamanı gelmiş demektir. Bitkilere, aşırı doygunluk olmadan toprağın ıslak görünmesini sağlayacak kadar verin. 

Bodur meyve ağaçları gibi bazı bitkiler gübre isterler, bazıları ise gerçekten buna ihtiyaç duymaz. Ve sadece birkaç hafta içinde kendi kişisel bahçenizden yemeye başlamaya hazır olacaksınız!  

Bitki Zararlılarını Kontrol Etme

Bir kez dikildiğinde, bir bitki topluluğu zararlılar, hastalıklar ve yabani otlar gibi sorunlara karşı hassastır, ancak bu yaygın sorunlar genellikle tedavi edilebilir veya tamamen önlenebilir. Sağlıksız bitkileri uzaklaştırarak, kompost kullanarak ve zararlı böcekleri barındırabilecek kalıntıları temizleyerek zararlılar ve hastalıklar uzak tutulabilir. 

Haşere dirençli bitkiler dikmek başka bir taktiktir. Ayrıca kullanılabilecek birçok kendin yap doğal pestisit ve organik çözüm var. 


   
Quote