Aslında biz insanlar doğayla iç içeyiz. Doğamızda, doğayla birlikte olmak var. İç mekan bitkileri hakkında yazımıza bu sözlerle başladık. Çünkü büyük şehirlerde doğadan uzak olmanın ıstırabını yaşıyoruz ve bizlerde bu konuya değinmek istedik.
Bir çoğumuz çok katlı apartman dairelerinde yaşıyoruz ve bu mekanların bahçe alanı olsa bile yeterince yararlanamıyoruz. Daha doğrusu istediğimiz gibi çiçek ekemiyoruz ve çok kısıtlı bir zaman diliminde apartmanın bahçesinde zaman geçirebiliyoruz.
Peki ama doğadan bir nebze olsun uzak kalmadan, bitkilerle iç içe olmak mümkün mü?
Evet gayet mümkün!
Şimdi bunu nasıl gerçekleştireceğinizi bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde anlatacağız.
Hazırsanız başlıyoruz…
İç Mekan Bitkileri Genel Özellikleri
Evinizde rengarenk çiçeklerin ve nefes açan bitkilerin olmasını istiyorsanız, öncelikle bulunduğunuz şehrin iklim özelliklerine göre hangi bitkileri yetiştirebileceğinizi öğrenmeniz gerekiyor.
Bu yüzden İç mekan bitkileri yazımıza, bitkileri gruplandırmayla başlayacağız.
Nasıl Gruplandırılıyorlar?
İç mekan bitkileri; gösterişli çiçeklerine göre, yapraklarına göre ve etsi gövdelerine göre aşağıdaki şekilde gruplandırılırlar:
- Gösterişli çiçekleri olanlar,
- Gösterişli yaprakları olanlar ve
- Sukulent (etli gövdeliler) ve kaktüs yani dikenli yapraklılar.
Peki siz hangi gruptan olanları evinizde ya da bahçenizde yetiştiriyorsunuz?
Süs Bitkileri Çeşitleri Nelerdir?
Neden süs bitkilerinden bahsedeceğiz?
Çünkü ülkemiz genelinde özellikle iç mekanlarda en çok süs bitkileri yetiştiriliyor. En çok da bayanlar tarafından…
Gül
Rosaceae familyasından olan Gül çiçeği, genel olarak apartmanların ya da evlerin bahçelerinde yetiştiriliyor. Ancak iç mekanlarda da yetiştirildiği oluyor. Gül çiçeğinin ana vatanı Asya’dır. Nadiren olsa da Afrika kıtasında da yetiştirilir. Rodos gülü, Isparta gülü, Kuşburnu, Mister Lincoln gibi alt türleri vardır.
Afrika Menekşesi
Saintpaulia ionantha bilimsel adıyla Afrika menekşesi, çiçek yetiştirmeye başlayan için ideal bir başlangıçtır diyebiliriz. Dört mevsim çiçek açma özelliğine sahip olan bu bitkinin bakımı çok kolaydır. Az bir su vermeniz, toprağını belirli aralıklarla değiştirmeniz ve güneş alabileceği bir konuma yerleştirmeniz yeterli olacaktır.
Bu arada bu bitkiye vereceğiniz suyun soğuk olmamasına dikkat edin!
Paşa Kılıcı
Salon bitkisidir diyebiliriz. En çok da modern tasarıma sahip evlerde tercih edilir. Asıl adı kılıç çiçeğidir ve birçok faydası olduğu için ülkemizde sıklıkla yetiştirilmesi tercih edilir.
Bu bitkinin havayı temizleme özelliği vardır. Ayrıca alerji giderici olduğu söylenir. Tabi ki bu durum kişiden kişiye değişebilir.
Hani hepimiz bitkiler gündüz oksijen, gece de karbondioksit verirler diye biliriz ya, işte bu çiçek onlardan bir tanesidir.
Tabi ki gece yattığınız yerde kesinlikle bulundurmayın!
Kaktüs
Son zamanlarda bu bitkinin adını sık duyar oldunuz değil mi? Nedeni ise internet üzerinde dolaşan bir bilgi!
Peki nedir bu bilgi ki bu bitkinin bu kadar çok tercih edilmesine neden oluyor?
Hemen anlatalım!
Kaktüs bilgisi, evde bulunan elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emiyormuş. Evet bu bilgi kısmen doğru.
Bu yüzden son zamanlarda evlerde yerini almaya başladı. Bakımı ise oldukça kolay. Periyodik zamanlarda birazcık su vermeniz yeterli.
Bir de bilgisayar ve televizyon gibi cihazların yanında bulundurun yeter!
Kalyos Çiçeği
Yaprakları son derece hoş ve dekoratif bir çiçektir. Hızlı büyüdüğü için ülkemizde birçok evde tercih edilir. daha çok dekoratif yaprakları için yetiştirildiğini söyleyebiliriz.
Arada bir toprağını değiştirin yemini suyunu eksik etmeyin yeter!
Bakımı bu kadar kolaydır yani. Tabi bir de güneş gören bir yerde bulunsun.
Ne İstiyorlar?
Aslında bahsedeceğimiz birçok süs bitkisi var! Ancak iç mekan bitkileri yazımızda hepsine yer vermemiz mümkün değil…
Gelelim bitkilerimizin bakım adına bizden ne istediklerine…
Hangi Işığı Severler?
Gösterişli yaprağa sahip olan bitkilerin çoğu tropik kökenlidir. Yani güneşi ve sıcağı severler. Bu yüzden en iyi 11.000-33.000 lüks ışıkta çok daha iyi bir şekilde yetişirler. Anlayabilmeniz için şöyle bir örnek verelim. Ülkemizde yaz sıcağının en yoğun olduğu günlerde ışık yoğunluğu 11.000 lükstür. Tam bulutlu kış günlerinde ise ışık değeri 5500 lükse kadar düşer.
Sıcağı sevmelerine rağmen arada bir gölgelendirmek gerekir.
Kaktüs ve etli gövdeli bitkileri ise gölgelendirmeye gerek yoktur. Bu tür bitkileri doğrudan güneşe maruz bırakabilirsiniz.
Eeee ne demişler? Deveye diken, kaktüsü seven yaranırmış!
Hangi Sıcaklık Onlar için İdealdir?
Evde yetiştireceğiniz bitkilerin çoğu için oda sıcaklığı yani 24 derece sıcaklık yeterli olacaktır. Gece vakitlerinde ise 21 derece sıcaklık idealdir. Eğer bu sıcaklık değerlerinden daha yüksek sıcaklık durumu oluşursa, bitkilerin yapraklarının hafif solduğunu görürsünüz.
Nem Oranları Nasıl Olmalı?
İç mekan bitkileri, %70-80 oranında nispi neme ihtiyaç duyarlar. Bu nem oranlarını, saksının dibini biraz sulayarak sağlayabilirsiniz. Zaten bulunduğunuz ev ya da ofis gibi ortamlar bu nem oranlarını yakalayamazsınız.
Hangi Toprağı Tercih Ediyorlar?
Organik madde bakımından zengin toprakları tercih etmelisiniz.
İyi de nereden bulacağım ben bu toprağı demeyin!
Bauhaus, Koçtaş ve Tekzen gibi mağazalardan bu tip toprakları kolaylıkla tedarik edebilirsiniz. Ya da çevrenizde peyzaj firmaları varsa, onlardan da istediğiniz özellikteki toprağı alabilirsiniz.
Hiç olmadı internet üzerinden sipariş edersiniz.
Hangi Besinleri Almalılar?
Besin elementleri bakımından zengin gübreleri kullanmanız yeterli olacaktır. Organik ya da kimyasal bazlı gübreleri, internet üzerinden temin edebilirsiniz. Hatta bitkinizin ismini yazarak, hangi gübre türünü kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
Su Kaliteleri Nasıl Olmalı?
İyi bir sulama ile saksı toprağındaki fazla olan tuz oranını azaltabilirsiniz. Çünkü tuz, süs bitkilerinizin en büyük düşmanıdır.
Bir de bitkilerinizi yağmur suyuyla sulamaya dikkat edin. Çünkü bitkiler klor oranı fazla olan şehir suyunu pek sevmezler. Yani su kalitesi önemlidir.
Çiçeğime o kadar baktım ama soldu, nasıl oldu anlamadım diyorsanız, nedenlerinden birisi bu olabilir.
Bitki Lambası ile Yetiştirme
İç mekan bitkileri yetiştirmek istiyorsunuz ancak yeterli ışık kaynağı elde edemediniz. Daha doğrusu bulunduğunuz yere güneş pek girmiyor.
Peki bu durumda ne yapacaksınız?
Hemen anlatmaya başlayalım.
Gerçi evlerde pek kullanmıyoruz, ama bitki yetiştiriciliğini severek yapan kişiler, inanın bitkinin yetişmesinde en ufak detaylara bile dikkat ediyorlar.
Mesela bazı bitkileri bir süre ampul altında bırakıyorlar. Bazı bitkileri ise floresan lamba altında yetiştiriyorlar. Daha doğrusu ışık ihtiyaçlarını gideriyorlar.
Günümüzde kullanılan en popüler aydınlatma kaynağı, Grow Light adı verilen ampuller. Bu tür ampulleri internetten kolaylıkla satın alabilirsiniz.
İç mekan bitkileri ışık ihtiyacını tamamen karşılayabilen bu ampuller, aslında güneş ışığını taklit ediyorlar. Ampulleri bitkiden 60 cm yukarıda konumlandırmanız yeterli olacaktır.
Ortalama 12-16 saat bu aydınlatma kaynağını bitkiler üzerinde açık bırakmanız gerekir.
Böylece iç mekan bitkileri üzerinde yararlı etkilerini görmüş olacaksınız. Bitkileri aydınlatma hakkında, Evde Bitki Yetiştirme İçin Bitki Yetiştirme Lambası Nasıl Seçilir? yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.