Leke Çıkartmak İçin...
 
Notifications
Clear all

Leke Çıkartmak İçin Uygulanabilecek 5 Doğal Yöntem

1 Posts
1 Users
0 Reactions
352 Views
(@turistcocuk)
Member
Joined: 3 years ago
Posts: 535
Topic starter  

Kıyafetlerdeki lekeler kimi zaman son derece inatçı olabilir ve bu nedenle de kıyafetler makinede yüksek ısıda çamaşırı yıkasa dahi kimi lekelerin çıkması olanaksız olabilir. Bu tip durumlarda lekeleri çıkartmak için farklı yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Kısa süre içerisinde bu doğal yöntemleri uygulamak, lekenin de çıkma olasılığını yükseltir. Bundan dolayı lekeleri çıkarmak için hangi lekenin nasıl çıkacağını ve lekeye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilmek önemlidir.

Vakit Kaybetmeden Müdahale Edin

Kimi lekeler anlık şekilde temizlendiği zaman kolaylıkla temizlenebilir ancak beklediği durumda temizlenmesi ve kıyafetten çıkması çok daha zor olacaktır. Bu nedenle de lekelerin hepsine anlık şekilde beklemeden ve vakit kaybetmeden müdahale etmek, lekeden kurtulmak için son derece işe yarar bir çözüm sunar.

Lekenin nasıl çıkması gerektiğine ve kıyafete göre su ile yıkayarak lekeyi temizlemek, sabun ile elde yıkamak, sıcak ya da soğuk suda bekletmek ya da karbonat ve sirke ile macun hazırlayıp sürmek; vakit kaybı yaşamadan kısa süre içerisinde kıyafete müdahale etmeyi sağlar ve bazı lekelere anlık şekilde müdahale etmeniz şarttır. Nar lekesi, kan lekesi gibi lekeler zor çıkar. Bu nedenle de bu tip zorlayıcı lekeleri çıkarmak için deterjan ile kısa süre içinde müdahale etmeniz son derece önemlidir. Aksi takdirde kıyafet defalarca yıkansa dahi bu leke kalıcı şekilde kıyafete işler.

Protein Lekeleri Zorlayıcı Olabilir

Kan, süt, yumurta, et suyu ve benzeri tüm lekeler protein içeriğine sahip olduğu için bu tip lekelerden kurtulmak çok zordur çünkü genellikle yanlış teknikler ile bu lekeler çıkarılmaya çalışılır. Örneğin kan lekesi gibi lekeler sık sık görülebilir ve bu tip lekelerin çıkması için genelde sıcak su kullanılır ancak aslında sıcak su kullanmak, lekenin kıyafetin kumaşına işlemesine neden olur. Kumaşa işlemesini ve proteinin sıcak su nedeniyle yapı değiştirmesini önlemek için protein lekelerinin tamamını soğuk ile durulamak gerekmektedir. Isınan proteinin kimyasal yapısı değişir ve bu nedenle de proteinin yapısında görülen bu değişimden kaynaklı şekilde leke, kumaşa işler.

Limon ve sirke benzeri kimyasallar ile protein lekelerinin temas etmesi, protein lekesinin çok daha kalıcı hale gelmesine neden olur. Bunu önlemek içinse asla suda bekleyen lekeli kıyafetin üzerine limon suyu ya da sirke benzeri bir ürün dökmemek gerekir. Çoğunlukla anlık şekilde lekeye müdahale edildiyse sadece soğuk su dahi protein lekesinin çıkmasına olanak tanır ancak soğuk su yerine sıcak suya koyduğunuz leke, kumaşa işleyecektir.

Soğuk suda yıkadığınız leke çıkmıyorsa bu durumda içerisinde az miktarda deterjan koyduğunuz bir kap içerisinde kıyafeti soğuk suda bekletebilirsiniz ancak asla limon suyu ve sirke gibi asidik ürünleri bu kabın içerisinde koymamanız önerilir. Deterjan ve soğuk su, kıyafetteki lekenin çıkmasını sağlayacaktır. Benzer şekilde protein lekesi olan bir kıyafeti anında makineye atmak da sıcak su nedeniyle lekenin kıyafete işlemesine yol açabilir. Bundan dolayı kıyafet önce elde, sonra makinede yıkanmalıdır. Bu sayede kıyafetin içine lekenin işlemesi ihtimali azalır.

Lekelerin Çözümü: Sirke

Nar, çilek, böğürtlen gibi çok leke bırakan ve lekesi zor çıkan meyve sularının bile lekelerinin kısa sürede çıkması için sirke son derece kolay ve aynı zamanda doğal bir çözüm yolu olabilecektir. Kimi zaman deterjanlar, makine yıkaması yapmak ya da çamaşır suyu bile bu lekeleri çıkarmada işlevsiz kalır ancak özellikle de yoğun renkli olan meyvelerin sularının çıkması için sirke son derece işe yarar bir çözümdür.

Özellikle de ter lekelerinin çıkarılması için sirke ve karbonat birlikte kullanılabilir. Karbonat ve sirke bir kabın içerisinde az miktarda olacak şekilde karıştırılır ve lekeli olan bölgeye bu macun sürülür. Sonrasında yarım saat kadar bekleyen macun, adeta mucizevi bir şekilde ter lekesini yok edecektir. Sonrasında klasik makine yıkaması yapılabilir. Bu karışımdan bir gaz çıkabilir ancak bu gaz solunum ve insan sağlığı için zararlı değildir. Yalnızca iki ürün arasındaki bir tepkimeden meydana gelir. Yoğun miktarda karbonat koyulursa bu karışım sakız kıvamını alacağı için az miktarda karbonat ile sirke karıştırılmalıdır.

Yağ Lekelerinden Kurtulmanın Yolları

Deterjanlar, içeriğinde yer alan enzimler nedeniyle oldukça kolay şekilde yağ lekelerini çözebilir ancak doğal yöntemlerle yağ lekelerini çıkarmak için farklı yöntemlerin uygulanması da mümkündür. Öncelikli olarak küçük ölçekli yağ lekelerini çıkarmak adına karbonat ve sirke karışımını kullanmak mümkündür. Az miktardaki ve küçük ölçekli yağ lekeleri bu şekilde oldukça rahat bir biçimde çıkacaktır.

Daha büyük olan lekelerin çıkması içinse son derece sıcak su ile yağ lekesini çitilemek gerekir. Suyun elinizin ve kıyafetin kumaşının el verdiği kadar sıcak olması önemlidir. Su ne kadar sıcak olursa lekenin de o kadar kolay ve hızlı şekilde çıkması söz konusudur. Hassas kumaşlarda suyun aşırı sıcak olmaması gerekir. Sıcak su ve sabun ile çitilenen kıyafetten de çıkmayacak kadar yoğun ve büyük bir yağ lekesi mevcutsa bu durumda kıyafeti sıcak suya basıp sonrasında üzerine karbonat ve sirke karışımını sürebilirsiniz. Sonrasında ise kıyafetin kumaşı buna elverişliyse diş fırçası ile bu bölgeyi çitileyebilirsiniz.

Güneş Işığıyla Leke Çıkartmak

Eski dönemlerde kıyafetlerdeki lekeleri çıkartmak için deterjanlar ve çeşitli kimyasallar kullanılmadığı için güneş ışığı etkili bir leke çıkarıcı olarak tercih edilmiş. Günümüzde unutulan bu yöntem için kıyafeti az miktarda sirkeli suya basmak ve sonrasında doğrudan güneşin altına koymak etkili olacaktır. Sirkeli su güneşin etkisini arttıracaktır ve bu sayede güneş ışığı lekenin çıkmasına olanak tanıyacaktır. Sonrasında makinede bir kez yıkama yaparsanız lekenin çıktığını görebilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için açık renkli ya da beyaz kumaşları tercih etmeniz gerekir. Aksi takdirde sirkeli su ile güneşin altında bekleyen koyu renkli kıyafetlerin renklerinde büyük miktarda solma meydana gelebilir. Siyah ve koyu renk kıyafetlerde diğer yöntemlerin uygulanması önerilmektedir.


   
Quote