Bir meyve düşünün ki kabuğu meyvesinden daha faydalı olsun. İşte bu meyve nar! Bereket dendi mi akla gelen ilk meyve olan nar, gerçekten de çok yönlü bir meyve olduğu için fazlasıyla bereketli diyebiliriz. Narın bereketli lezzetine doyum olmuyor. Hazırlaması zahmetli, yemesi çokça keyifli olan, faydaları ise saymakla bitmeyen narın, kabuğunun da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Nar kabuğundan ne yapılabilir, nasıl tüketilir, ne işe yarar gibi soruların yanıtları şifalı bir yaşama kapı aralıyor.
Nar, antioksidan özellikli bir meyve. Nar tanelerinin sulu lezzetinin faydası kabuğundan da geliyor. Nar kabuğu nar tanelerinden çok daha fazla antioksidan içeriyor. Aslında nar kabuğu çayı, suyu, tozu ile doğal antioksidan alımı yapabilir, narın tüm şifasından faydalanabilirsiniz. O halde nar kabuğunun faydaları nelerdir daha detaylı inceleyelim. Şaşıracağınıza, hayran kalacağınıza ve bundan sonra nar kabuklarını çöpe atmayacağınıza eminiz. Başlayalım mı?
Nar Kabuğunun Faydaları
Nar kaynatıp içmek ne işe yarar? Nar kabuğu neden atılmamalı, faydaları nelerdir? İşte yanıtlar ve daha fazlası;
Vitamin desteği sağlar
Nar kabuğu zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini ülkemizde yoğun görülen bir vitamin eksikliğidir. Çoğunlukla vitamin takviyesi yapılır. Beslenme uzmanları C vitamini eksikliği için birçok meyveyle birlikte nar kabuğunu da öneriyor. Nar kabuğu suyu – çayı ile düzenli vitamin alımı yapılabilir.
Diş sağlığını güçlendirir
Diş ve diş eti sağlığında geleneksel tıp yöntemlerinden biri nar kabuğudur. Nar kabuğu dişlerin daha güçlü bir yapıda olmasını sağlarken, diş eti rahatsızlıklarından da korur. Güçlü ve temiz ağız bakım sağlığı için nar kabukları birebir etkilidir.
Toksinlerden arındırır
Toksin atmak için kimyasal ürün kullanmaya son! Nar ve nar kabukları en güçlü toksin atıcı, antioksidan özelliğe sahip meyvelerden biridir. Doğal yöntemlerle vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmak için nar kabuğunu deneyebilirsiniz.
İshali keser
İshal gibi rahatsız edici bağırsak problemlerinde nar kabuğu çayı etkili bir ishal kesici yöntemdir. Nar kabuklarını kaynamış suda 10 dakika demleyip içmek kısa sürede ishalin geçmesini sağlar. İshal için nar kabuğu çayı tüketenler, enfeksiyon kapma riskine karşı da önlem almış olur, bağırsak sağlığını korur.
Kanser riskini düşürür
Kırmızı meyvelerin hepsi kansere karşı önleyici, risk düşürücü görev üstlenir. Nar ve nar kabukları, güçlü bileşenleriyle kansere yakalanma riskini düşürür. Nar kabuğu, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskine karşı direnci artırır.
Cilde iyi gelir
Nar kabuğu suyu ya da nar kabuğu püresi cilde çok faydalıdır. Nar kabuğunun faydaları her alanda etkilidir. Cilt kanserine karşı bilhassa fayda sağlayan nar kabuğu, cildin daha sağlıklı, parlak, pürüzsüz olmasını sağlar. Cildi yeniler. Cildi güneş ve benzeri zararlı dış etkenlerden korur.
Kalp ve damar sağlığını korur
Modern çağın riskli hastalıkları arasında yer alan kalp, doğru beslenmeyle ve ideal yaşam kriterleriyle kontrol edilir. Uzmanlar, nar kabuğunun kalbe iyi geldiğini belirtir, ideal miktarda çay olarak tüketilebileceğini önerir.
Zihni sakinleştirir
Nar kabuğu çayının faydaları arasında sakinleştirici özelliği dikkat çeker. Şehir gürültüsü, iş yaşamının temposu, özel hayat karmaşası ve daha birçok etkenden gelişen stres, zihin yorgunluğu için nar kabuğu çayı olumlu etkilere sahiptir.
Kilo vermeyi destekler
Nar kabuğunun faydaları kilo vermek isteyenleri mutlu edecek. Çünkü nar kabuğu suyu – çayı, metabolizmayı hızlandırır, yağ yakmaya yardımcı olur, diyet ve spor yapan kişilerin işini kolaylaştırır.
Bağırsakları düzenler
Nar kabuğu bağırsak tenyalarını düşürmede oldukça etkilidir. Bunun için her sabah aç karnına nar kabuğu çayı içilmesi önerilir. Düzenli tüketimde bağırsakları düzenler ve tenyaların dökülmesini sağlar.
Menopoz etkilerini hafifletir
Kadınların yaşamında dönüm noktalarından biri olan menopoz, çeşitli etkilerle birlikte gelir. Bir süreç olan menopoz, birçok kadının bu dönemde kendini rahatsız hissetmesine sebep olur. Nar kabuğu, bu dönemin etkilerini azaltır, daha kolay geçmesine yardımcı olur.
Yanıkları hızlı iyileştirir
Nar kabuğu cilde çok faydalıdır. Su ya da ezilip püre haline getirilerek yanık tedavisinde kullanılabilir. Narın içindeki bileşenler ve vitaminler, cildin yenilenmesini hızlandırır, yanıkların iyileşmesine yardımcı olur.
Nar Kabuğu Nasıl Tüketilir?
Nar kabuğu nasıl tüketilir? Nar kabuğunu çay ve su olarak tüketebilirsiniz. Yulaf ezmesine, yoğurt – süt karışımlarına ekleyebilirsiniz. Kabukları toz haline getirip içeceklerinize, sandviçlerinize, fit yiyeceklerinize, kek – kurabiye tariflerinize, salatalarınıza, çayınıza ekleyip tüketebilirsiniz. Nar kabuğu sıvı, püre ya da toz halinde dilediğiniz gibi tüketebileceğiniz lezzetli ve faydalı bir besin. Düzenli kullanımda nar kabuğunun faydalarını görebilirsiniz.
Not: Nar kabuğunun şifasından yararlanmak için mutlaka ilaçsız, doğal nar bulmak gerekir. Narı soymadan, kabuklarını kullanmadan önce mutlaka bol suda yıkayın.
Nar Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?
Nar kabuğu çayı nasıl yapılır? Nar kabuğunu kaynatıp içmek ne işe yarar?
Nar kabuğunu birçok şekilde çay yapabilirsiniz. Bilinen en kolay tarif şöyle;
- Nar kabuğu çayı için kaynamış suya biraz nar kabuğu atın, 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin ve sonra afiyetle için. Nar kabuğu çayının suyunu ve kabuk miktarını göz kararı yapabilirsiniz. Çayı tatlandırmaya ihtiyaç duyarsanız eğer bal, pekmez, tarçın gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
- Nar kabuğunu smoothie olarak da tüketebilirsiniz. Atom, smoothie, fit içecek ve benzeri tariflerinizi yaparken bir miktar nar kabuğu koyun tarife yeterlidir.
- Taze nar kabuğu çayı nasıl yapılır? Nar çayı yaparken kabukların taze ya da kurutulmuş olması fark etmiyor. İkisinde de demleme yöntemi aynıdır.
Not: Nar kabuğu çayı faydalı, sağlıklı bir içecektir. Ancak günde en fazla iki fincan içilmesi önerilir. Ayrıca nara karşı bir alerjiniz varsa kesinlikle tüketmemelisiniz. Özel sağlık problemi olan, ilaç kullanan, meyve tüketimine dair hassasiyeti olanların ise doktoruna danışması önerilir.
Nar Kabuğunun Zayıflamaya Etkisi
Nar kabuğunun zayıflamaya yardımcı olduğu biliniyor. Peki, nar kabuğu ile nasıl kilo verilir? Beslenme ve diyet uzmanlarının da önerdiği nar kabuğu, bağırsaklar için dost bir besindir. Bağırsakları düzenler, metabolizmayı çalıştırır. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması ve yağ yakabilmesi için nar kabuğu tüketebilirsiniz. Nar kabuğu suyu besleyici özelliği ve vitamin içeriğiyle ideal bir yağ yakıcı sayılıyor. Diyet ve spor programınıza nar kabuğu suyunu ekleyerek hem enerjinizi yükseltebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirerek zayıflayabilirsiniz. Nar kabuğu, iştahınızı kontrol etmenizi sağlayarak motivasyonunuzu yükseltir.
Nar Kabuğu Kurutması Nasıl Yapılır?
Nar kabuğu nasıl kurutulur? Kuru nar kabuğu tazesi kadar faydalı ve lezizdir. Nar kabuklarının yıl boyunca şifasını koruyabilmesi için tıpkı diğer meyveler gibi kabuklar da kurutulur. Bunun için en doğal yöntem güneştir. Nar kabuklarını güzelce yıkayın, parçalara ayırın ve bir tepside ya da örtüde güneşin altına kurutmaya bırakın. Ancak bu esnada mutlaka çürümüş kabuk kısımlarını ayıklayın. Nar kabukları tamamen kuruyana kadar düzenli kontrol edin. Kuruyan kabukları ise cam kavanozda ya da hava almayan bir kapta saklayın.
Bin bir berekete sahip olan nar, kabuklarıyla bile şifa olduğunu gösteriyor. Nar kabuklarının faydasını artık biliyorsunuz. Nar yerken kabuklarını atmadan önce birkaç kere düşünmeniz gerekecek. Önerimiz, arada sırada da olsa nar kabuklarının şifasından yararlanmanız yönünde. Sağlıkla kalın. Bizi takip etmeye devam edin.