Notifications
Clear all

Patatesin Yeşil Yaprakları Yenir Mi?

1 Posts
1 Users
0 Reactions
2,592 Views
(@guvensez)
Member
Joined: 3 years ago
Posts: 418
Topic starter  

Uzun süreli şekilde bekleme yapan, depoda kalan, nemli ve sıcak alanda bulunan patatesler zaman içerisinde yeşillenmeye ve filizlenmeye başlar. Yaprakları da bu filizlenme sonucu oluşan çeşitli maddeleri depolayan bir alandır ve hem yaprakları hem sapları hem de filizleri bu zehirleyici etkisi olabilen ürünleri bünyesinde barındırır. Bu durumda ise patatesin yeşil yapraklarını yemek; zehirleyici bir etkiye neden olabilir.

Filizlenmeye Başlayan Patatesin Yeşil Yaprağı Yenir Mi?

Çeşitli araştırmalar sonucu patatesin filizlenmeye başlayışından itibaren içerisinde glokalkaloidlerin depolandığı görülmüştür ve filizlenmeye başlamış olan bir patateste bu içeriğin yer alması, yüksek miktarda tüketimde ölüm ile sonuçlanabilir. Pek çok araştırmadan patatesin içeriğinde depolanmaya başlayan bu içeriğin tüketilmesi sonucunda ciddi mide ağrıları, bulantılar ve sanrılar meydana gelmiştir. Bu vakaların tek ortak özelliği ile filizlenmeye ve yeşillenmeye başlamış olan patateslerin tüketimidir.

Yeşillenen ve filizlenmeye başlayan patateslerin tüketimi kimi durumlarda son derece tehlikeli olabilir çünkü bu patateslerin içerisinde yeniden tohumlanmaya olanak tanıyabilecek maddeler yer almaya başlar. Bunlar ise insanlar için zehirleyici etkiye sahip olabilen farklı besin içeriklerini barındırdığından dolayı patatesin yeşil yapraklarının kesinlikle tüketilmemesi önerilir.

Taze Patatesin Yeşil Yaprağı Yenir Mi?

Filizlenmiş olan patateslerin yenmemesi konusunda farklı uyarılar mevcuttur. Filizlenmeye başlayan patateslerin içerisinde bozulmaya ve çürümeye bağlı şekilde farklı içerikler çoğalır ve bu da insanların tüketimi sonucu zehirleyici bir etkiyi beraberinde getirebilir. Bundan dolayı da patateslerin tazeyken yenmesi önerilir. Patatesin yeşil yapraklarının ise yendiği görülmektedir ve farklı tarifler içerisinde bu ürüne yer verilir ancak aslında bozulmaya başlamış olan patatesin yapraklarında da bu zararlı olabilecek zehirleyici ürünler depolanır. Taze olan patateslerin ise yeşil yapraklarının tüketimi sonucu büyük bir zehirlenme durumu söz konusu değildir çünkü patates henüz filizlenmediği ve çürümeye başlamadığı için sağlığa zararlı olabilecek olan maddeler de patates içerisinde depolanmaya başlamamış olur. Bu durumda patatesin tazeyken yeşil yapraklarının tüketiminde herhangi bir sakınca yer almaz.

Patatesin taze olması halinde pek çok tarifte patatesin yeşil yapraklarını kullanmak mümkündür. taze patatesin yeşil yaprakları besleyici ve aynı zamanda lezzetli olabilir ancak filizlenmeye başlayan patatesin yeşil yapraklarının tüketilmemesi önerilir. Üretilmeye başlanan maddeler patates çürüdükçe ve filizlendikçe patatesin yapraklarında ve kendisinde depolanarak zehirlenmeye dahi neden olabilir. Bu durumda ciddi sağlık sorunları yaşamak söz konusu olacaktır. Bundan dolayı filizlenmeye başlamış olan ya da uzun süredir bekleyen patatesin yeşil yapraklarından uzak durmak en iyisidir.


   
Quote