Notifications
Clear all

Şifalı Bitkiler ve Otlara Genel Bakış Faydaları Zararları Kullanımları

1 Posts
1 Users
0 Reactions
351 Views
(@turistcocuk)
Member
Joined: 3 years ago
Posts: 535
Topic starter  

Şifalı Bitkiler ve Otlara Genel Bakış Faydaları Zararları Kullanımları... Geçmişte bireyler gıda, ilaç, giysi, barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için bitki ve bitkisel ürünlere güvenmişlerdir. Sağlık ve ilaç alanında, şifalı bitkiler süs, parazit veya diğer bitkiler üzerinde baskın bir role sahipti. Şifalı bitki ve otlar halk tarafından besin maddelerinin tamamlanması ve rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmıştır.

Eczacılık alanındaki ilerleme, insan yaşamını kökten değiştirmiştir. Bu, hastalığı tedavi etme süresini kısalttı, ancak aynı zamanda, ilaç yapımında kullanılan bir kimyasal, bazı ciddi rahatsızlıkların nedeni haline geldi. Bu koşuşturmaca içinde insanlar zihinsel olarak rahatlamak isterler.

Bu nedenle özellikle tarım ve sanayi alanındaki trendin zirvede olduğu gelişmiş ülkelerdeki trafiğin çoğu kimyasal eczacılığın izini bırakarak organik ürünlere doğru ilerlemeye başlamıştır.

Şifalı Bitkilere Tarihsel Bakış Açısı

Sığır, koyun, inek, keçi, at vb. Dahil olmak üzere insanlarda veya diğer canlı organizmalarda görülen rahatsızlıklar için ortalama geleneksel ilaç çerçevelerinin kuruluşları bitkilerden hazırlanmıştır. Mevcut reçetelerin listesini güncellerler. Bu terapötik bitki tedavisi, milyonlarca yıllık deneysel keşiflere dayanmaktadır.

İlk çalışma MÖ 2600'de Mezopotamya'dan bildirilmiştir. O dönemde kullanılan malzeme, Cedrus sp. (Sedir), Commiphora sp. (Mür), Cupressus sempervirens (Selvi), Glycyrrhiza glabra (Meyan kökü), Papaver somniferum (Haşhaş suyu) hala insanlar tarafından soğuk algınlığı tedavisinde, iltihabı iyileştirmek ve parazit atak riskini azaltmak için kullanılmaktadır.

Geleneksel ilaç uygulaması Pakistan, Hindistan, Japonya, Çin, Tayland ve Sri Lanka gibi bazı ülkelerde yaygındır. Sadece Çin'de tedavinin neredeyse %40'ı geleneksel organik ürünlerle gerçekleştiriliyor. Tayland'da baklagillerden ve fasulyeden yapılan bitkisel ürünler, Caesalpiniaceae, Fabaceae ve Mimosaceae familyasının üyelerinin ekimini artırmıştır.

On dokuzuncu yüzyılın hesaplı araştırması, organik ürünlerin, yani bitkisel ürünlerin satışının 2,5 milyar ABD doları getiri sağladığı sonucuna varmıştır. Günümüzde Japonya ve diğer ülkelerde bitkisel ürünlerin kullanımı ön plana çıkmaktadır. 

İlaç endüstrisinin gelişmesinde şifalı bitkiler büyük rol oynamaktadır. Malign tümörler ve viral invazyona bağlı enfeksiyonlar (AIDS, Hepatit vb.) dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisi için. ABD'de meperidin, reseinnamin, reserpin, vinblastin ve vinkristin gibi birçok ilaç, bitkilerden alınan bileşenlerin karışımından hazırlanmıştır.

Yüksek tansiyon ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan serpantin ilk olarak 1953 yılında Hintli Rauwolfia serpantin bitkisinin kökünden izole edilmiştir. Catharanthus rosesus bitkisinden elde edilen bir diğer ürün Vinblastine ise lösemi, Hodgkins gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır., boyun kanseri ve testisler. Başka bir bitkinin ürünleri, yani Nothapodytes nimmoniana (Mappia foetida), Japonya'da servikal tümörlerin büyümesini azaltmak için kullanılır.

Mevcut senaryoda, bitkiler sadece tıbbi bakım hizmetlerinde hayati öneme sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki ilaçların en iyi kaynağı olduklarını kanıtlayacaklar. Canlı organizmaların acılarını azaltmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için birçok ilaç piyasaya sürüldüğü için, yine de eczacılık dünyasını keşfetmeye ihtiyaç vardır.

Bitkisel Ürünlerin Kimyasal İlaçlarla Karşılaştırılması

Şifalı bitkiler çoğu insanın hayatını kolaylaştırdığı için dezavantajları da göz ardı edilemez. Daha önce faydalı olduğu kanıtlanan bitkiler, bu bitkilerde bulunan bazı kimyasalların insan sağlığına zararlı olmasından dolayı günümüzde tavsiye edilmiyor. Örneğin, Tütün bitkisi Nicotiana tabacum kanserojen kimyasallar içerir.

Tıbbi bitki ile kimya mühendisliği ürünü ilaç arasındaki zıtlık, sentetik ürünün tipik olarak büyük miktarda tek bir kimyasaldan oluşması, geleneksel ürünlerin ise aynı veya farklı bir bitkiden 100'den fazla bileşenin karışımından oluşmasıdır.

Normalde, tek bir maddenin eylem ve semptomlarını sıralamak basit ve kolaydır, ancak araştırmacılar için bulunan farklı sentetik maddelerin her biri arasında meydana gelebilecek tüm karmaşık ilişkileri ve ortak enerjileri sıralamak zor olacaktır.

Bir bitkinin tümöre neden olan tek bir kimyasal içermesi nadirdir, ancak belki de kanser önleyici olan ve zehirli etkilere sahip tek maddenin etkisiyle karşılaşabilen beş farklı sentetik bileşikten oluşur. Kısacası, bitki özleri, kanser önleyici maddelerin bir merkezidir.

En abartılı askere alınmış ve genellikle en tanıdık şifalı bitkilere sahip Asya'nın en büyük iki ülkesi Hindistan ve Çin'dir. Alt kıta, (tıbbi özelliklere sahip olan) bitkisel bitkilerin çeşitliliği, ağaçları ve en önemlisi geleneksel tarifleriyle dikkat çekiyor.

 

Geleneksel ürünlerdeki sürekli biçimlendirici kalıpların ve bu tıbbi bitkilerin neden olduğu tesadüfi etkilerin anlaşılması için bu geleneksel ürünlerin hem kamu hem de küresel düzeyde kurulmasına ciddi bir ihtiyaç vardır. 

Halihazırda kimyasal eczacılıkla uğraşan bireyler artık doğal terapi arayışına giriyor. Aktarlar çoğu zaman doğrudan hastalığın tedavisini vermezler, hastalığın nedenine odaklanırlar. 

Diğer sistemlerin düzgün çalışması için uyarır ve ürünlerin iyileştirici gücünü kullanarak vücudun toparlanmasını sağlar. Bu, birincil enfeksiyonu onarmanın geleneksel yoludur. Aksi takdirde, bir sorunu tedavi etmek için basit ilaçlar kullanılır.

Bazı Yaygın Şifalı Bitkiler – Otlar ve Avantajları

Uzun süre ilaç olarak kullanılan şifalı bitkiler, faydalı bakış açılarının yanı sıra bazı yan etkilere de sahiptir. Aşağıda, yüzlerce yıldır insanlar tarafından kullanılan dezavantajları ile bazı şifalı bitkiler verilmiştir.

Organik / bitkisel ürünler, ucuz oranları, etkinlikleri, kolay ulaşılabilirliği ve daha az yan etkisi nedeniyle kimyasallara tercih edilmektedir. Yaygın olarak kullanılan bazı şifalı otların adları yararlı yönleriyle şöyle anlatılmaktadır:

Ekinezya

Ekinezya normalde mor koni çiçeği olarak adlandırılır. Bitki organları diş ağrısı, boğaz enfeksiyonları, mide problemleri gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır.

Ginseng

Ginseng kökleri vücudun enerji seviyesini yükseltir ve bağışıklığın korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda beynin normal çalışmasına da yardımcı olur. 

Ginkgo biloba

Ginkgo bir antioksidan kaynağıdır. Önceleri yaprakları ve tohumları tentür için kullanılırken, şimdi yaprak özütünün zihinsel engelliler, kalp rahatsızlıkları ve cinsel engelliler gibi belirli rahatsızlıkların tedavisine karşı yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Yaşlanma, dolaşım hızını artırma ve hafıza kaybını azaltma gibi sorunlarla başa çıkmak için de kullanılabilir. 

Şifalı Bitkiler: Sarımsak

Sarımsak, yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan gıda maddesidir. Kan basıncını, kan kolesterolünü ve trigliserit seviyesini düşürmek ve kan regülasyonunu ve kalp problemlerini kontrol etmek için üretkendir, yani ateroskleroz riskini azaltır. 

Papatya

Bitkinin yaprak özü tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Bulantı, kabızlık, ishal gibi solunum ve sindirim sorunlarına karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Zencefil

Yaygın olarak kullanılan bir köksap olan zencefil, grip, boğaz enfeksiyonu, baş ağrısı, hipertansiyon ve mide bulantısı için bir tedavi olarak kullanılmıştır.

Sarı kantaron

Daha önce birkaç akciğer ve böbrek rahatsızlığını, uykusuzluğu veya hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılıyordu, ancak şimdi depresyona karşı etkili olduğu kanıtlandı. 

Şifalı Bitkiler: Soya 

Soya fasulyesi iyi bir polipeptit ve trigliserit kaynağıdır. Çeşitli organik ve inorganik besinler, vitaminler, steroidler, terpenoidler içerirler. Tüm bu bileşenler, kadınlarda menopoz semptomlarını ve meme kanseri tehlikesini azaltmak için faydalıdır. 

Aconite

Aconitum ailesinin üyeleri, köklerinde ağrı giderici ve anti-inflamatuar etkileri için kullanılan alkaloidleri içerir ve halen ateş, sinir ve kalp rahatsızlıkları dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Alfa alfa

Çeşitli besinlerin (örn., Ca, K, P, Fe) ve vitaminlerin (örn., A, K, C ve E) kaynağı olduğu için aktarlar tarafından yaygın olarak kullanılan bitkidir. Ancak bu bitkinin kullanımı, bitkiyi aşırı kullananlarda Sistemik Lupus Eritromatozus (SLE) sendromunun ortaya çıkmasına neden olur.

Aloe vera 

Şifalı bitkiler arasında, kapsamlı faydalı özellikleri nedeniyle hem dahili hem de harici olarak kullanılmıştır. Ancak yüksek dozda aloe vera jeli potasyum eksikliğine neden olabilir. Bunun nedeni, müshilde bulunan glikozitlerin elektrolit oranını bozabilmesidir.

Karakafes

Şifalı bitkiler arasında değerli olarak, bu bitki çayda kırık kemikleri yenilemek ve yaraları tedavi etmek için bir enerji kaynağı olarak kullanılmıştır. Ardından, araştırmacılar malzemeleri tanımaya başladılar. Bunlardan biri hepatotoksinin ana nedeni olan pirolizidindi. Kanserojen olması dışında, bu alkaloid karaciğere giden kan akışını azaltır. 

Efedra

Efedra, yağları azaltmak ve solunum bozukluğunu hiçbir yan etkisi olmaksızın tedavi etmek için ilaçlarda kullanılmıştır. Avantajlarının yanı sıra efedranın bazı dezavantajları da göz ardı edilemez. Bitkinin anormal kullanımı, huzursuzluk, sinirlilik, yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunları gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur. 

Ginkgo biloba

Bitkilerin hem meyveleri hem de tohumları tıbbi değere sahiptir. Hafıza sorunlarını çözer, ancak bilim adamları, bitkiye uzun süre maruz kalmanın zihinsel rahatsızlıklara neden olduğunu öğrendiler, yani meyveler ve tohumlar kanama, dural hematomlar kullandı.

Şifalı bitkiler: Ginseng

Çin'de yaygın olarak kullanılan, bağışıklık oluşturmada etkili olan, stres seviyesini azaltan, kan şekerini ve yüksek tansiyonu normal seviyede tutmaya yardımcı olan ilaç. Ancak şimdi, bitkinin vücutta strese neden olan hormonların dolaşımını aktive ettiği ve bunun da hipertansiyona ve hatta beyin kanamasına yol açtığı söyleniyor. Ayrıca kanın viskozitesini düşürür ve normalden daha ince hale getirir.

Isapghul

Müshil özellikleri nedeniyle, ispaghul, kazık hastaları tarafından boşaltım sürecini kolaylaştırmak için kullanıldı. Kabızlık sorunu yaşayan kişilere de önerilir. Ancak aşırı kullanımı kandaki kolesterol seviyesini ve bronkospazmı ve diğer solunum yolu tıkanıklıklarını artırır. 

Şifalı Bitkiler: Meyan (Glycyrrhiza glabra)

Bitki, bireyler tarafından uzun süredir tıbbi bir madde olarak kullanılmaktadır. Geçmişte bitkinin kökleri mide ve solunum yolu rahatsızlıklarının (astım, artrit, ülser vb.) tedavisinde kullanılırdı. Ayrıca soluk borusundaki mukus bezlerini harekete geçirerek karaciğerin normal çalışmasına yardımcı olur.

Bitkide bulunan glisirhizin maddesinin böbreküstü bezinin salgılanmasını etkilediği düşünülürken, bitkinin asit glisirisinik asit içerdiği kanıtlanmıştır, sodyum ve potasyum iyonlarının gradyan yoluyla zar boyunca hareketini içerir. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan, böbrek rahatsızlığı olan veya vücudunda potasyum eksikliği olan kişiler aşırı kullanımından kaçınmalıdır.

Sassafras

Grip ve soğuk algınlığı gibi bazı sorunları tedavi etmek için kullanılmıştır. Bitkinin kökleri zehirlidir ve kanserojen maddeler içerir. Aşırı kullanımından kaçınılmalıdır. 

Sinameki

Bitki, kilo vermeye yardımcı olan çay yapmak için kullanılır, ancak düzenli dozu vücutta potasyum iyonlarının eksikliğine neden olur ve sonuçta dolaşım ve sindirim sistemini bozar. 

Sarı kantaron

Şifalı bitkiler arasında çokça tercih edilen bu bitkisel ilacı yapmak için kullanılan sarı çiçekleri olan bir anjiyosperm Hypericum perforatum. Daha önce birkaç akciğer ve böbrek rahatsızlığını, uykusuzluğu veya hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılıyordu, ancak şimdi depresyona karşı etkili olduğu kanıtlandı. Uyuşukluk ve alerji reaksiyonları, düşük kan şekeri seviyeleri gibi birkaç yan etki bilinmektedir, ancak diğer bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında diğer kimyasallarla reaksiyona girebilir. 

Tıbbi Bitkilerin Uyarlanabilir Önlemleri ve Yan Etkileri

Öncelikle “toksik” kelimesinin anlamını açıklamak gerekir. Günlük kullandığımız gıda maddeleri, alerjik reaksiyon kaynağı olabilir veya başka bir hastalığa duyarlı olabilir. Örneğin yulaf, çavdar, buğday, meyve tohumları, sebzeler ve bakliyatta bulunan temel bileşen glüten, glikozitler, tiyosiyanatlar, alkaloidler ve lektinlerdir. 

Aynı şekilde, yaşamın iki ihtiyacı olan su ve oksijen, her bireyin ihtiyaç duyduğu, ancak fazlalıkları bir organizmanın ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, her şey arasında bir denge sağlamak gerekir. Bir güvenlik perspektifine dayanarak, otlar üç gruba ayrılır. 

  • İlk grup, bir dereceye kadar zehirli olan ve bir uzman reçetesi olmadan bir kişi tarafından alınamayan bitkileri içerir. Örneğin, Aconitum sp., Digitalis sp., Arnica sp. ve Atropa belladonna.
  • İkinci grup, normal koşullar altında herhangi bir zararlı etkiye neden olmayan aktif bitkileri içerir. Örneğin, Eonymus sp. ve Lobelia sp.
  • Üçüncü grup, toksisiteye özgü otları içerir. Laymenlere bu bitkilerin iç kullanımından uzak durmaları talimatı verilir. Örneğin, Dryopteris (Erkek Eğreltiotu), Corynanthe (Yohimbe) ve Karakafes (Symphytum).

Bitkisel İlaçların Düzenli Dozajının Korunması

Bu ilaçların aşırı veya kötüye kullanımı ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu ürünlerin zararlı etkilerinin olasılığı, bu ürünlerin kârı ve verimi kimsenin kontrolünde olmadığında kendiliğinden artar ve müşteriye kullanımı hakkında uygun yönergeler verilmemelidir. 

Dünyanın bazı bölgelerinde bu ilaçlar gerçek kontroller ve kapsamlı montaj ilkeleri ile yönetilmektedir, ancak bu tüm dünyada geçerli değildir. 

Şifalı bitkiler ile hazırlanan Bitkisel ürünler Almanya'da “bitkisel ilaçlar” olarak kabul edilmektedir. Piyasada bulunan bir fito-tıbbın kullanımı güvenli olmalı ve kullanımdan önce uygun kılavuz verilmelidir. 

Kimyasal eczacılık ve bitkisel eczacılık yan etkilerinin karışmasını önlemek için bitkisel ürünler için düzenleyici kontrollerin benimsenmesi gerekmektedir. Herhangi bir alerjik reaksiyon veya başka karmaşıklıklar ortaya çıkarsa, bir uzmana danışmanız önerilir. 

Mevcut odak, çevreyi zararlı antropojenik faaliyetlerden temizlemektir. Mevcut vurgu, insan yapımı genotoksik ve kanserojen bileşikler için çevreyi taramaya yöneliktir. Bireylerin günlük yaşamlarında meydana gelecek olan normal olayların tehlikesi veya değerli etkileri üzerine araştırmaları düşürürler. 

Bu kategoride yer alan fenolik bileşikler yaygındır, gıda maddesi olarak kullanılır ve miligram miktarlarda solunur. Bu şifalı bitkiler, kalıtsal materyalde değişiklikler getirir. 

Bu değişiklikler, DNA ipliklerinin ayrılmasından peptit zincirinin oluşumuna kadar hem nokta mutasyonunu hem de daha büyük mutasyonu içerir. Bu bitkilerin bireylerin genomlarında bulunan çeşitli kanserojen maddelerin toksik aktivitelerine karşı verimli olduğu bilim insanı tarafından kanıtlanmıştır. 

Alerjik Reaksiyonlar Verir

Şifalı bitkiler ile yapılan bitkisel ilaçları düzenli dozda alan bireylerin vücudunda dengeyi sağlamak önemlidir. Bunun nedeni, organizmanın vücudunda halihazırda meydana gelen kimyasal süreçle reaksiyona girmeleri ve onları rahatsız ederek alerjik reaksiyona neden olmalarıdır. Bu kişiler kullanmadan önce fizyologlarına danışmalı ve sebze, fasulye vb. sağlıklı gıdaların kullanımını artırmalıdır.

Uygunsuz Kullanım

Bu ilaçların yanlış kullanımı, bireylerin vücudunda meydana gelen homeostatik süreçleri bozar. Bu nedenle, önleyici tedbirlerin hatırlanması tavsiye edilir.

Diğer Kimyasallarla Etkileşim

Bu bitkisel ürünlerin vücuda alınan gıda maddeleri veya diğer kimyasallarla etkileşime girebileceğini ve kişinin ölümüne yol açabileceğini unutmamak gerekir.

Araştırmacılar, doğal olarak bulunan, akla gelebilecek en ciddi veya tehlikeli bitkisel/ilaçları kabul ettiler: 

  • İlaçların tutulmasını etkiler 
  • Diüretiklerle birlikte verildiğinde potasyum alım sürecini hızlandırın 
  • Monoamin oksidaz inhibitörlerinin işleyişini etkiler 
  • Glikozitler ile reaksiyona girer 
  • Barbitüratların etkilerini yükseltir 
  • Kan şekeri seviyesini değiştirir 
  • Antikoagülan ilaçların etkisini ortadan kaldırın.

Kirlenmiş Ürünler

Bazen takviyeler, ağır metaller, yani Pb Cr, vb. gibi istenmeyen maddelerle kirlenir veya hatta ilaç bileşenleriyle lekelenir. Kalite kontroldeki bu tür hayal kırıklıkları çok nadirdir, ancak meydana geldiklerinde ihmal edilemezler. 

Bu tür güvenlik tehlikeleri, kalite kontrol stratejilerinin başka bir gelişmiş ülkeye göre daha az şiddetli olduğu Çin, Hindistan veya dünyanın farklı bölgelerinden ithal edilen bitkisel ürünlerde düzenli olarak görülmektedir.

3.000 yılı aşkın bir süredir, bu uygulamalar, sayısız öngörülemeyen hastalığın iyileştirilmesinde kullanılacak doğal ürünlerin bir örneğini etkin bir şekilde oluşturmuştur. 

Bu tür çevre dostu geleneklerin sayısız faydaları mevcuttur. Farklı tedaviler için kullanılan bitkiler hemen erişilebilir, nakliyesi basit ve biraz daha uzun bir ömre sahiptir. Bitkisel ilaçların ana faydası, ihmal edilebilir dezavantajlar ve kimyasal olarak üretilen ilaçlarla karşılaştırıldığında orta derecede minimum masraftır.

Şifalı bitkilerin başarı öyküsü, taşralı artı farklı ortaklarının algısına ve kârına, istikrarlı hükümet stratejilerine, garantili pazarlara erişilebilirliğe, faydalı kârlara ve uygun zirai kimyasal prosedürlere erişime dayanmaktadır. Tıbbi bitkiler alanının etkin temelleri, ülkenin ticaretini geliştirebilir, dünya çapında ticareti destekleyebilir ve milyonlarca bireyin refahına katkıda bulunabilir. 

En iyi şifalı bitkiler bile uygunsuz kullanıldığında yoğun bir toksine dönüşür. Avrupa kozmetik, işletmeler ve idareler derneği tarafından yapılan bir araştırma, kozmetikte kullanılan 350 tesiste bulunan yaklaşık 27 zehirli maddenin izini sürdü; bu, müşterilerin sonuçlar konusunda uyarılması gereken bir sonuç.

Halkın giderek daha güvenli olduğu kabul edildiğinden doğal ve organik ürünlere yönelmesi, bu ürünlerde akla gelebilecek ölümcül zehirler verme ihtiyacı ciddi şekilde sıkıyor. 

Euromonitor bunu fark etti ve dünya çapındaki kozmetik ve tuvalet malzemeleri pazarının 2009'dan bu yana her yıl yalnızca %1'lik bir büyümeye dayandığını, varlık değerini korumak için 2003 ve 2009 arasında bir yerde her yıl %9 oranında gelişmesi gerektiğini gösteriyor.

Bitirmek gerekirse, tüm organik/ilaçlar güvensiz değildir. Örneğin, bazı ürünler bir ilacın etkisini yükseltebilir, bu şekilde insanların alımlarını azaltmalarına izin verir. Yoğun bir toksin bile meşru doz organizasyonunda en iyi ilaca dönüşür.


   
Quote