Her çiçeğin aynı hava koşullarında, sıcaklıkta ve aynı sulama düzeninde sağlıklı şekilde yaşaması mümkün değildir. Bu nedenle de soğuk havalara genel olarak daha dayanıklı olan, balkonlarda ya da serin alanlarda da bakımı sağlıklı şekilde sağlanabilecek olan birbirinden farklı çiçek mevcuttur. Bu çiçeklerin bakımı ise ev içerisindeki serin alanlarda dahi olabildiği için sıklıkla tercih edilir. Dona ve aşırı soğuklara karşı dayanıklı olan çiçeklerin bahçede bakılması ya da soğuk havalarda evlerin balkonlarında dahi yetiştirilmesi mümkündür. Balkonda ya da bahçede zahmetsiz şekilde bakılabildiği için bu çiçekler genelde kış aylarında tercih edilir ve herhangi bir alanda sorunsuz şekilde bu çiçeklere bakmak söz konusu olabilir.
Soğuk Havalara Dayanıklı Çiçekler Hangileridir?
Kış aylarında bahçe ortamında da ekstra bir bakım gerektirmeden nitelikli şekilde bakımı sağlanabilen çiçekler pek çoktur. Bunlar içerisinde en bilinenler kasımpatı ve menekşelerdir ancak süs lahanası, çuha çiçeği, siklamen ve benzeri pek çok farklı bitki de özellikle kasım aylarında ekilerek soğuk havalarda bahçede dahi bakılabilir.
Şebboy, açelya, Atatürk çiçeği, krizantemi nergis, yılbaşı çiçeği, kardelen gibi pek çok farklı çiçek; kış çiçeği olarak bilinir ve kış aylarında bu çiçeklerin bakımı hem ev içerisinde hem de bahçelerde ya da açık balkonlarda sağlanabilir. Soğuk alanlarda da bakımı yapılabilen bu bitkilerin en iyi yanı, soğuk nedeniyle ölme riskinin son derece düşük olmasıdır. Soğuktan dolayı ölmeyen, canlılığını devam ettiren, dışarıda donma riski olmadığı sürece de sağlıklı şekilde bakılabilecek olan bu bitkilerin her biri kış ayları için ideal bitkilerdir.
Ekinezya, deniz lavantası, bodur şefkat çiçeği, katmerli İngiliz papatyası, kış yasemini, mavi melek çiçeği, balsam çiçeği gibi onlarca farklı çiçek türü; kış ayları için ideal olan çiçek türlerindendir. Soğuk havalarda bu çiçeklerin soğuktan olumsuz şekilde etkilenmesi söz konusu değildir. Bu nedenle de soğuk havalarda bahçeye ekilerek bakımı sağlanabilecek olan bu çiçeklerin her biri aslında balkonda ya da evin açık alanında da bakılabilir.
Genellikle yaz aylarında ya da bahar aylarında çiçek veren bu bitkilerin kökleri soğuk havalarda donmaz ve çok sık şekilde sulanma da istemezler. Bu nedenle de topraklarında don oluşmaz ya da kökleri donma tehlikesi içinde olmaz. Ayrıca hem saksıda hem de toprakta ekilerek bakılabilecek olan bu çiçeklerin birçoğu soğuk havalardan etkilenmediği gibi olumsuz hava koşullarına da büyük ölçüde dayanıklıdır.
Kardelen, ateş dikeni, kartopu, siklamen, hercai menekşesi gibi çiçek türleri; soğuğa karşı dayanıklıdır. Kimi çiçekler -15 dereceye kadar son derece sağlıklı şekilde yaşayabilirler ancak -15 dereceden sonra kimi zaman bozulmaları mümkündür. Buna rağmen pek çok kış bitkisinin kar altında dahi günlerce kalıp sağlıklı şekilde yaşaması olasıdır. Kış bitkilerinin pek çoğu yaz aylarında ya da aşırı sıcak havalarda solabilir ya da ölebilir çünkü aşırı sıcak aylarda bitkinin gerekli olan sıcaklığın üstünde olması sonucunda yaşamını devam ettirmesi zorlaşabilir. Yine de kış aylarında ya da serin veya soğuk ortamlarda tutulmaları sonucunda sağlıklı şekilde yaşamlarını devam ettirmeleri mümkün olabilecektir. Buna rağmen bazı kış çiçekleri de yaz aylarında ve bahar aylarında çiçek vererek canlılıklarını sıcak aylarda göstermektedir. Bundan dolayı kış çiçeklerinin yalnızca kış aylarında canlı olduğunu söylemek de hatalı olacaktır.
Donmaya Karşı Dayanıklı Olan Çiçekler Nelerdir?
Kaya gülü ve katmerli İngiliz papatyası gibi çiçekler donmaya karşı dahi son derece dayanıklıdır ancak her çiçeğin sona karşı dayanıklı olması olası değildir. Bu nedenle de donma riski olduğu durumlarda saksılarınızı evinizin içine almanız gerekebilir. Kış yasemini, dona karşı dayanıksız olan bitkilerden biri iken ekinezya, dona ve kuraklığa karşı da son derece dayanıklı bir bitkidir ve aynı zamanda aşırı soğuklarda da sağlıklı şekilde hayatta kalabilen bitkiler arasında yer alır.
Çiçeklerin köklerinin donması ya da köklerinin aşırı ıslanması sonucunda çürümeye başlaması gibi durumlar genellikle don halinde meydana gelir. Farklı çiçekler dona karşı dayanıklıdır çünkü aşırı soğuklarda dahi yaşayabilirler. Bazı çiçeklerin -15 ila -20 derecede dahi sağlıklı şekilde yaşaması söz konusudur ancak kimi çiçeklerin bu soğuklarda yaşaması pek mümkün olmadığı için don halinde de aniden çiçeklerin donması ve köklerinin bozulmaya başlaması mümkündür. aşırı soğuk havalara karşı dayanıklı olan çiçekler genellikle don haline karşı da dayanıklı olan çiçekler olduğundan soğuk havaya bağlı şekilde herhangi bir problem yaşamazlar.
Donmaya karşı dayanıklı olan çiçekler genellikle çok soğuk havalarda dahi yaşayabilen ve soğuk havalar nedeniyle bozulmayan çiçeklerdir. Bu çiçekler genellikle don olduğu zaman da herhangi bir sorun olmadan yaşamlarını devam ettirebilmektedir. Donmaya dahi kökleri sağlıklı kalabilen bu çiçeklerin yaprakları da soğuktan etkilenmez ve kar yağarken dahi çiçek açmaları mümkündür. Özellikle de ekinezya gibi çiçekler, aşırı soğuklara ve donmaya karşı son derece dayanıklı olan çiçekler olarak bilinir.