Oksijen, insan vücudunun vazgeçilmezi glikozu yıkıma uğratan ve bu sayede hücrelere daha fazla enerji gitmesini sağlayan bir moleküldür. Yani hepimizin havayı temizleyen bitkilere ihtiyacı var.
Peki ama evimizin neden havayı temizleyen bitkilere ihtiyacı var?
Havalandırmak yetmiyor mu?
Sorun sadece içerideki pis hava ya da havada asılı duran tozlar değil. Evin bir köşesinde sinsice bekleyen küfler, eşyalardan ya da duvarlardan yayılıp evin havasını kirleten kimyasallar ve ev temizlerken kullandığımız temizlik maddelerinden yayılan kimyasal maddeler…
Yani aslında tam bir kirli ve kaos bir ortamda yaşıyoruz da farkında değiliz!
Ama size güzel bir haberimiz var!
Tüm bu olumsuz hava koşullarından kurtulabilirsiniz!
Nasıl mı?
Yazıyı sonuna kadar okuyun!
Havayı Temizleyen Bitkiler Evin Havasını Temizliyor mu?
Evde havayı temizleyen bitkiler bilgisini edindikten sonra, bu soruya kesinlikle evet diyeceksiniz.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, 1980 yılında Amerikan Müteahhitler Derneği ile birlikte önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Binlerce evde bazı bitki türleri ile yaptıkları çalışmaya “Temiz Hava” ismini verdiler. Çalışma sonunda ise bazı bitkilerin, yazının başında saydığımız pis havaya neden olan tüm etkenleri ortadan kaldırdıklarını gördüler.
Bu çalışma bir rapor haline getirildi ve aynı zamanda saygın bilim dergilerinde makale olarak yayımlandı.
Evin Havasını Hangi Bitkiler Temizliyor?
Gelin birlikte NASA’nın çalışması sonucunda ortaya çıkan ve evin havasını temizleyen bitkileri yakından tanıyalım.
Hava temizleyen bitkiler NASA kurumuna göre 30 adet kadar.
Areka Palmiyesi
Formaldehit ve ksilen gibi uçucu kimyasal maddeleri gidermede, Areka palmiyesi birebirdir.
NASA’ya göre hava temizleme puanı 8.5…
Altın Sarısı Şeritli Ejder Kanı
Latince adı Dracaena Fragrans olan ejder kanı, hava filtreleme özelliği ile biliniyor. Daha doğrusu NASA bu özelliğinin olduğunu deneylerle keşfetmiş. Özellikle formaldehit gibi zehirlerin giderilmesinde oldukça etkili bir bitki türüdür.
Temizleme puanı 8.3…
Dracaena
Bu bitki salonda ve evin tüm odalarında kullanılabilir. Benzen ve formaldehit gibi zehirleri bulunduğu ortamdan uzaklaştırır. Bakımı ise son derece kolaydır. Suyunu düzenli olarak verin ve kökleri dışarı taştığı zaman saksıya biraz daha kum ilave edin. Güneşe yakın tutmayı da ihmal etmeyin.
Temizleme puanı 7.8…
Kurdele Çiçeği
Tabi ki bu çiçekle kurdele yapılamıyor. Ancak; karbonmonoksit, formaldehit ve benzen gibi zehirleri ortamdan alıp götürüyor. Özellikle kombi, şofben ya da doğalgaz ısıtıcılarının yanında bulundurmanız yararlı olacaktır.
Kış aylarında 8 dereceye kadar dayanıklılık gösteren bu bitki fazla güneş görmeyen alanları seviyor.
NASA temizleme puanı 8.1…
Salon Sarmaşığı
Oda sarmaşığı ismiyle de bilinen bu çiçek, karbon monoksit gazını ortamdan uzaklaştırmada özellikle etkili. Eğer şofben ya da soba kullanıyorsanız, kesinlikle bu bitkiyi evinizde bulundurmalısınız.
Azıcık su verin, güneş görmeyen bir ortama koyun ve azıcık sevginizi verin yeter!
NASA temizleme puanı 7.8…
Bambu Palmiyesi
Ortamdaki karbondioksiti temizler. Diğer havayı temizleyen bitkilere göre çok fazla etkili olduğunu söyleyemeyiz. Ancak listemizde yer almayı hak ediyor. Biraz loş ortamları sever. Yani doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın ve suyunu düzenli olarak verin yeter.
NASA temizleme puanı 8.4…
Paşa Kılıcı
Serin ve ışık alan bir yere koymalısınız. Böylece gece vakitlerinde ortama bol miktarda oksijen vereceğini göreceksiniz. Trikloroetilen, tolüen, benzen, ksilen ve formaldehit gibi ortamda bulunan tüm toksin maddeleri ortamdan uzaklaştırma özelliğine sahiptir.
NASA temizleme puanı 7.4…
Yelken Çiçeği
Havayı temizleyen bitkiler listemizde Yelken çiçeğine yer vermemek olmazdı tabi ki!
Bol su verdiğinizde ve fazla ışık almayan bir ortama yerleştirdiğinizde, evinizdeki toksin maddeleri uzak tutuyor. Mesela; formaldehit, ksilen, tolüen, amonyak, benzen, trikloretilen, alkol ve aseton gibi…
Yukarıda saydığımız tüm maddeler ya temizlik maddelerinde bulunuyor, ya da kozmetik ürünlerinde… Yani neredeyse her evde bu ürünleri kullanıyoruz değil mi?
NASA temizlik puanı 7.5…
Salon Eğreltisi
Bakmayın siz onun isminin eğrelti olduğuna… Aslında birçok ev hanımı bu çiçeğin ne olduğunu biliyor ve evlerinde yer veriyorlar. Bu bitki havayı temizlediği gibi yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etkiye de sahip…
Ayrıca evdeki küf ve birçok toksinleri temizlemede en etkili filtre görevi görüyor diyebiliriz.
NASA temizleme puanı ise 7.5…
Dremensis Bitkisi
Parlak ve ışıltılı bir görünüme sahip olan bu bitki havadaki birçok toksin maddeyi temizleyebiliyor. Mesela; benzen, ksilen ve trikloretileni gibi…
Çok az su istiyor ve çok az güneş ışığına ihtiyaç duyuyor. Bakımı gördüğünüz gibi oldukça kolay. Bir de düzenli olarak toprağını değiştirirseniz, o kendi kendisine büyür.
NASA temizleme puanı 7.8…
Kauçuk Bitkisi
Ofis ve ev ortamında mutlaka bulundurmanız gereken bir bitki… Birçok havayı temizleyen bitkiler ve türlerine oranla oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ev ve ofislerde kullanılan kimyasalları temizleme özelliğine sahip.
Ancak önemli bir uyarıda bulunalım. Evinizde evcil hayvanınız ya da küçük bebeğiniz varsa, onların erişemeyeceği bir yere koymanızda yarar var. çünkü yaprakları zehirli bir bitki!
NASA temizleme puanı 8.0…
Gelelim evde bulundurmamanız gereken bitkilere…
Evden Bulunması Sakıncalı Olan Çiçekler!
Gece oksijen veren bitkiler olduğu gibi, evde bulunması sakıncalı olan bitkiler de var. Tabi ki görüntüsü hoşuna gitmiştir ve almışsınızdır. Ancak özelliklerini bilmiyorsunuzdur.
Aslında bu bitkilerin ya da çiçeklerin evde görüntü olarak bulunmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak evinizde küçük çocuklarınız varsa, bu bitkileri bilmeden yiyebilirler ve size sıkıntı yaratabilirler.
Mesela Fulya çiçeği hoş kokuludur ve görüntüsü de oldukça güzeldir. Ancak yutulması durumunda ishal ve sancılı karın ağrısına neden olur.
Zakkum çiçeğinin özellikle köklerinin kanser tedavisinde kullanıldığını biliyoruz. Aynı zamanda bu çiçek hoş bir görüntüye ve kokuya sahiptir. Ancak yapraklarının aşırı yenmesi durumunda ölüme yol açan sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden dikkat etmenizi öneriyoruz.
Paşa kılıcı çiçeğinde yazımızda zaten bahsetmiştik. Her ne kadar havayı temizleyen özelliklere sahip olsa da, özellikle evcil hayvanların yemesi durumunda karın ağrısı ve kusma belirtileri ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca paşa kılıcı çiçeği gece vakitlerinde ortama bol miktarda karbondioksit yayar. Yani durup dururken canınız sıkılmasın!
Difenbahya çiçeği insanlarımız tarafından bilinir. Yani neredeyse her evde bulunur. Ancak birçok kişinin bilmediği bu bitkinin cilt üzerinde kabarıklık ve yanıklara yol açtığı… Yani tabi ki evinizde bulunsun, ancak cildinize temas ettirmemeye dikkat edin!
Sümbül çiçeği görüntüsü ve kokusuyla bir çoklarımızı cezbeder. Ancak yapraklarının yenilmesi durumunda kalp çarpıntısına neden olur. Bu yüzden bu çiçek evde bulundurulurken dikkat edilmelidir.