internette airbnb ilt ilgili bir yazı gördüm sizinlede paylasmak istedim gercekten cok yararlı.
Malum low cost denen düşük maliyetli havayolu firmaları ve THY ‘nin uçuş rotalarını her geçen gün arttırması sayesinde uçak biletleri eskisinden oldukça düşük fiyatlara bulunur oldu.
Eskisinden çok gezer olduk. Sıkıcı turlarla gezmektense bireysel yurtdışı gezileri tercih edilir oldu. Bu gezilerde otellerde kalmanın bir tık ötesi de gidilen şehirde dayalı döşeli bir ev kiralamak.
Şahsen bugüne kadar hiç bir yurtdışı gezimi tur şeklinde yapmadım. Hep kendimin ya da arkadaşlarımın organize ettiği gezilere gittim . Ve bu gezilerde büyük oranlarda kiraladığımız evlerde kalıyoruz.
Toskana’da üzüm bağları içinde bir villa kiralamak istemez misiniz? Ya da Roma’da 17. yy dan kalmış, hatta vakti zamanında bir papanın yaşadığı bir apartman dairesini ? Ya da Floransa’da tam da Ponte Vecchio’nun hemen yanında küçük bir teras katında kalmayı? Fiyatlar gözünüzü korkutmasın . Emin olun ki her bütçeye göre bir ev olduğu gibi, şehrin evi tutacağınız bölgesindeki küçük bir otel odasından her halükarda ucuza getireceksiniz gezinizi. Ve de tur şirketlerinin sizi götürüp bıraktığı şehrin 40 km uzağındaki bir otel odasında konaklamak yerine , şehrin merkezinde kendi mutfağınız olan bir eviniz olacak.
Bu işi yapan onlarca site var. Belki 4-5 tanesinden ev kiralamışızdır. Ama ben Airbnb’yi tanıtmak istiyorum ,belki de hem Türkçe servis verdiği hem de en kullanıcı dostu sitelerden biri olduğu için.
Siteye üyelik çok kolay mevcut Facebook profilinizle direkt üye olabileceğiniz gibi email adresinizi de vererek üye olabilirsiniz. Sitede belli başlı şehirler için semt rehberleri de var ki bunlar ev kiralarken oldukça işinize yarayacak. Şu an ki semt rehberleri Austin, Boston, Roma, Venedik, Berlin, Londra, New York, Paris ,Rio de Janerio, San Francisco ve Washington D.C ye ait ama emin olun güncellenip yeni şehirler eklenecektir.
Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra – tabii sizden istenen bilgileri doğru girmeniz önemli, örneğin telefon numaranız- . Gerisi size kalmış . Bir şehir seçin ve o şehirdeki evinizi aramaya başlayın. kaç kişisiniz kaç gün kalacaksınız kaç odalı ev istiyorsunuz ,evde wireless olsun mu gibi onlarca seçeneğiniz var arama sırasında. Evi beğendiniz fiyatı kafanıza yattı ve ev sahibine teklifi gönderdiniz karşılığında ev sahibi site üzerinden bir paypal linki gönderecek ve siz de ödemeyi paypal aracılığı ile yapacaksınız. Evet ödeme bu sitede gezi öncesinde yapılıyor. Ama merak etmeyin . Paranız site yönetimi tarafından bloke ediliyor ve ev beklediğiniz gibi çıkmazsa paranızı geri talep edebiliyorsunuz ve size yeni bir ev bulmak için çaba gösteriyorlar. Hem ev sahibinin hem de kiracının hakları site tarafından korunuyor. Tabii bunun için bütün işlemin airbnb üzerinden yapılması gerekiyor. Siz ev sahibiyle anlaşıp airbnb yi devre dışı da bırakabilirsiniz ama o zaman paranızı ödediğinizde hiç bir güvenceniz olmaz.
Ev kiralayacak olanlara bir iki de tavsiyem olacak.
- Aklınıza gelen her soruyu çekinmeden ev sahibine sorun. Size çok faydası dokunacaktır. ( Örneğin check in -check out saatleriniz çok acaip de olsa ev sahipleriyle önceden konuşarak size anlayış göstermesini sağlayabilirsiniz )
-Tutacağınız ev mutlaka şehir merkezinde ve toplu taşımaya yakın olsun. Biraz daha ucuz diye şehir merkezinden uzakta tutacağınız evin şehir merkezine ulaşım masrafı aradaki farkı kapatacaktır.
-Google Earth diye bir nimet varken tutacağınız evin olduğu sokağı ,mahalleyi iyi inceleyin. Marketleri ,restoranları iyice öğrenin. Sonuçta içinde herşeyi olan bir mutfağınız olacak. Market ve pazar alışverişleriniz sayesinden kendi yemeğinizi pişirebileceksiniz. ( Genelde ev sahipleri eve giriş yaptığınızda size bir dosya içinde çevredeki marketlerin ,kafelerin ,restoranların olduğu kendi hazırladıkları notları veriyorlar. Bunlara güvenin. )
-Giderken ev sahibine bir kutu lokum götürün. 🙂
Unutmadan işin ayrı bir boyutu da var. Siz de kendi evinizi bu site üzerinden kiraya verebilirsiniz. Türkiye’de bu işi yapan oldukça fazla kişi var. Evin tamamını kiralayabileceğiniz gibi evdeki bir odayı bile kiraya vermeniz mümkün gelen turistlere.