Notifications
Clear all

Thassos ve Halkidiki: Yunanistan’da yeşil-mavi Gezi Rehberi

1 Posts
1 Users
0 Reactions
163 Views
(@yagmur)
Posts: 87
Member
Topic starter
 

Yunanistan, hem ulaşım kolaylığı hem de ekonomik tatil seçenekleriyle son yıllarda çok popüler. Biz de komşumuzu bu fırsattan istifade ederek bir ziyaret edelim dedik. İlk durağımız olan Thassos, Türkçe adıyla Taşöz Adası, meşhur Yunan adalarına göre daha farklı, biraz daha bizden gibi ama yemekleri, temizliği, denizi ve doğasıyla tam bir Yunan adası… İkinci durağımız olan Halkidiki ise masmavi tertemiz denizi, beyaz ve altın sarısı kumsallarıyla Maldivleri anımsatıyor.

Özellikle Romanya, Bulgaristan ve Sırbistan’dan gelen turistleri ağırlayan ada, son zamanlarda Türk turistlerin de favori tatil mekanı haline gelmiş durumda. Temiz denizi, el değmemiş kumsalları ve mükemmel deniz ürünleri adayı öne çıkaran unsurlardan.

Yunanistan’a kendi aracınızla gitmek ayrı bir keyif

 Thassos’a, Türkiye’den özel araçla veya Selanik’e giden yolcu otobüsleriyle ulaşmak mümkün. İstanbul’dan Yunanistan’a kendi aracımızla gitmenin keyfine daha önce vardığımız için biz bu yolu seçtik. Aracınız için uluslararası sigorta yaptırmanız ve uluslararası ehliyetiniz olması yeterli. Tüm bu işlemleri İstanbul’da 4. Levent – Sanayi Sitesi’ndeki Turing merkezinden veya İpsala sınır kapısındaki Turing ofisinden yaptırabiliyorsunuz. Yunanistan’a araçla giderken uluslararası ehliyet zorunluluğu 2015 Ocak ayından itibaren kalktı ancak yine de yola çıkmadan önce Turing‘den kesin bir bilgi almakta fayda var. Çünkü ehliyet çıkarma işlemi çok hızlı ve kolay olsa da biraz maliyetli. Yeni tip çipli ehliyete sahipseniz, uluslar arası ehliyete ihtiyacınız olmuyor. Sigorta ise zorunlu; binek araçlar ve 15 gün süre için 63 Euro.

İpsala’da sınır kontrollerinden hızlı bir şekilde geçtikten sonra Yunanistan tarafında sınır kontrolünün hemen çıkışında geniş bir otoban başlıyor. Selanik’e kadar hiç aralıksız devam eden otoban, Avrupa’ya ayak bastığınızı anında hissettiriyor. Otobanda hız sınırı saate 130 km ve bu sınıra kesinlikle uyulması gerekiyor. Otobanın bazı bölümlerinde ücret ödeyeceğiniz geçişler bulunuyor. Otoban üzerinde yakıt ve ihtiyaç molaları için yönlendirmeler mevcut. Ayrıca yol üstünde Alexandroupoli – Dedeağaç, Komitini – Gümülcine, Xanthi – İskeçe’ye de uğrayabilirsiniz.

Otobana girdikten sonra Xanthi – İskeçe yol ayrımını da geçiyor ve Chrysoupoli ve Keramoti yol ayrımından çıkıp Keramoti’ye devam ediyorsunuz. Alternatif olarak otobandan Kavala’ya devam edip yine feribotla adaya ulaşabilirsiniz.

Kavala’dan ve Keramoti’den düzenli feribot seferleriyle adaya ulaşılabiliyor. Adaya eğer özel aracınızla gitmiyorsanız, tüm güzelliklerini keşfetmek için adada araç veya motosiklet kiralamanızı öneririz. Tüm plajlarını göreyim, el değmemiş yerleri keşfedeyim derseniz özellikle 4×4 bir araç kiralamanız yerinde olacaktır. Adada araç kiralamak oldukça kolay ve ucuz. Yaz sezonunda araç bulmak zor olabilir ama mutlaka bulunuyor.

Ada hayatı bir başka

Adanın merkezi, Keramoti’den kalkan feribotların da yanaştığı Limenas. Limenas aynı zamanda Thassos’un merkezi olarak da geçiyor. Limenas; dar sokakları, balık restoranları, ufak kafe ve eğlence mekanları ile bir Yunan adasına ayak bastığınızı hemen hissettiriyor. Az katlı, mavi-beyaz badanalı, balkonları çiçekli evler ve küçük oteller sahilden iç kesimlere doğru uzanıyor. Limenas’ta eski liman bölgesinde hoş balık restoranları, limanın hemen arkasında ise her türlü hediyelik eşyayı bulabileceğiniz güzel bir çarşı bulunuyor.

Thassos adasının çevresini sahilden dolaşan, deniz ve orman manzaralı güzel bir yol var. Aracınızla veya kiraladığınız araçla adanın çevresini dolaşmanızda fayda var. İster kendi aracınızla ister kiralayacağınız araçla adanın etrafında tur atmanızı kesinlikle öneririz. Ege’nin mavi – turkuaz sularını, adanın çam ormanlarını, ufak yerleşim yerlerinden geçerken dar sokakları, manastırları görmenizin tek yolu bu.

Limenas’tan sonra adanın hareketli diğer başlıca yerleşim yerleri Golden Beach, Prinos, Panagia ve Limenaria. Limenaria ve Golden Beach eğlence mekanlarının diğer noktalara göre biraz daha fazla yoğunlaştığı yerler. Ama ada genel olarak sakin bir ortam sunuyor. Golden Beach, korunaklı sahil bandı ve kumsalı nedeniyle ünlülerin yatlarını da görebileceğiniz bir bölge. Limenaria da eğlence mekanları ile öne çıkan bir bölge. Turistler özellikle buradaki otellerde ve pansiyonlarda konaklamayı tercih ediyorlar. Eğer hareketli ve kalabalık mekanlardan hoşlanıyorsanız, bu bölge daha çok hoşunuza gidebilir.

Adada balık ve her türlü deniz ürünü bulmak çok kolay. Restoranların tasarımı, mavi beyaz sandalyeler ve masalar, garsonların sizi karşılamaları, masaya oturur oturmaz beyaz örtü serip hemen su servis etmeleri bir Yunan adasında olduğunuzu vurguluyor. Balıkların ve mezelerin tazeliği, Yunan salatası ve Uzo ile keyfinizi artırıyor. Balık dışında, özellikle Panagia’da et restoranları da var. Bizim mutfağımıza yakın yemeklerin sunulduğu restoranlarda favori yemek ise oğlak çevirme. Balık için Limenas’ta Simi Restaurant, et yemekleri ve oğlak çevirme için ise Panagia’da Taverna Elena tercih edilebilir. Her iki mekanda da eşsiz Yunan mezelerini denemeden yemeğinizi bitirmeyin.

Adaya gidilir de deniz keyfi yapılmaz mı!

Adanın doğal güzelliklerine tabii ki masmavi denizine gelirsek… Adanın meşhur plajlarını Limenas’tan başlayarak şöyle sıralayalım:

Thassos, diğer Yunan adalarına göre daha yeşil, denizi ise biraz daha serin. Limenas çevresinde, feribotla da ulaşım çok kolay olduğu için, özellikle haftasonları oldukça kalabalık ve eğlenceli olan beach clublar yer alıyor.

Limenas – LaScala Beach

LaScala Beach bölgedeki popüler mekanlardan biri. Mekana erken giderseniz veya rezervasyon yaptırırsanız, sadece size ayrılmış özel localarda gün boyu keyif yapabilirsiniz. Adanın doğal plajları genelde halka açık, çok fazla tesis yok. Tesis olan yerlerde ise eğer restorandan faydalanırsanız şezlong ve şemsiye için ayrıca bir ücret talep etmiyorlar.

Makriammos – Marble Beach

Thassos’un en meşhur plajlarından birisi Marble Beach. Kumsal, hemen içerde bulunan mermer kayalarından denize ulaşan mermer tozları nedeniyle bu adı alıyor. Marble Beach’e, Limenas’a çok yakın olmasıyla beraber özellikle son bölümü oldukça bozuk olan toprak bir yolla ulaşılabiliyor. O nedenle 4×4 veya yüksek bir aracınız yoksa dikkatli olmanızda fayda var. Ya da aracınızı yolda biryere çekip yürüyerek devam edebilirsiniz. Ufak bir tesisin yer aldığı plajı geçip biraz daha devam ederseniz, mermer çakıllarından oluşan bembeyaz ikinci bir kumsala ulaşıyorsunuz. Denizin berraklığını ve kumsalın doğal güzelliğini anlatmaya gerek yok diye düşünüyoruz.

Panagia – Golden Beach

Golden Beach, adanın popüler yerleşim yerlerinden ve uzun bir kumsal şeridine sahip. Temiz kumsal, yavaşça derinleşerek Ege’ye kavuşuyor.

Loutra – Paradise Beach

Paradise (Paradiso) Beach, dik bir yamaçtan inilerek ulaşılan, denizi diğer kumsallara göre biraz daha dalgalı olan bir bölge. Plaja ilk ayak bastığınızda sizi büyük bir gökkuşağı bayrağı karşılıyor. Bu kumsal birkaç farklı tesise ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz öğle yemeği olarak frappe eşliğinde bir club sandwich yiyerek şezlong ve şemsiyelerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz. Plajın sonuna doğru yürüdüğünüzde kayalık bir alanla birlikte naked (çıplak) beach de burada başlıyor. Erkek veya kadın fark etmeksizin çıplak yüzme ve güneşlenme deneyimi yaşamak isterseniz burası tam da size göre. Kayalık bölge aynı zamanda gay beach olarak da geçiyor.

Aliki

Aliki Beach, denizin yeşille kuşatıldığı güzel plajlardan birisi. Plaj, ufak bir yarım adanın başlangıcında, küçük bir koyda bulunuyor, deniz tertemiz ve sakin. Kumsaldaki restoranlar tüm gün yemek servisi sunuyorlar. Size de uzanıp eşsiz manzaranın keyfini sürmek kalıyor.

Giola

Thassos‘un denize girmek için en özel yeri Giola. Giola, deniz kenarındaki kayaların dalgaların etkisiyle yüzyıllar boyunca aşınması ve doğal bir havuz oluşturmasıyla meydan gelmiş. Giola‘ya ulaşmak biraz zor ve zahmetli. Aliki‘yi geçtikten sonra Limenaria yönünde devam ederken yaklaşık 9 km sonra deniz tarafında ufak bir tabelada Giola işaretini görmeniz gerekiyor. Bol engebeli ve toprak bir yolu takip ederek ufak bir tesise ulaşıyorsunuz. Eğer aracınız 4×4 değilse veya alçak bir araç ise tesisten önce bir yerde park ederek yürümenizde fayda var. Burada aracınızı bırakıp kayalıklardan denize doğru yürüyerek eşsiz güzellikteki Gioala‘ya ulaşabilirsiniz. Havuz, denizle birleştiği için dalgalarla beraber sürekli temiz su girişi oluyor. Havuza girmenin en kolay ve güzel yolu hiç düşünmeden atlamak.

Adada konaklama için bir çok alternatif bulunuyor. Limenas, konaklama ve araç kiralamak için daha merkezi bir bölge. Hemen merkezde bulunan Timoleon Hotel, bir aile işletmesi olmasına rağmen oldukça şık ve manzaralı odalarıyla gayet memnun ediciydi. Katiana Castelletti ise birbirinden şık apart villalarla sizi kendi evinizdeymiş gibi hissettiriyor.

Thassos, doğal güzelliklerle başbaşa bir tatil yapmak isteyen, hesaplı ama taze ve lezzetli yemekleri denemeyi seven, tatil boyunca bir tek mekana değil de, hazır gelmişken bir kaç yeri de göreyim diye düşünen tatilciler için çok güzel fırsatlar sunan bir Yunan adası.

Bu sakin ve dinlendirici adadan sonra yolumuzu, yine masmavi deniziyle ve plajlarıyla ünlü Halkidiki’ye çeviriyoruz.

Yanıbaşımızdaki eşsiz mavi; Halkidiki

Komşumuz Yunanistan’ın popüler tatil merkezi Halkidiki, masmavi denizi ve temiz kumsallarıyla Ege Denizi’ne uzanan 3 yarımadadan oluşuyor. Bölgeye en yakın şehir Selanik; bu yüzden yazın bütün Selanik halkı Halkidiki‘ye akın ediyor. Denizin, plajların ve beach barların güzelliğini ve enerjisini görünce bölgenin bu kadar popüler olmasına hak vermemek elde değil.

Halkidiki; tatil beldelerinin daha yoğun bulunduğu ve daha hareketli olan Kassandra, daha sakin ve yeşil olan Sithonia ve yerleşimin olmadığı Athos olmak üzere 3 yarımadadan meydan geliyor.

Thassos’tan yine feribotla Keramoti veya Kavala’ya geçip otobana bağlandığınızda, Selanik yönünde devam edip Selanik’e girmeden Nea Moudania yönüne sapıyoruz. 70 km sonra Nea Moudania’da yoğunluk başlıyor. Nea Moudania, Kassandra yarımadasının da başlangıç noktası.

Özel aracı olmayanlar, feribotla Kavala’ya, buradan da Halkidiki’ye ulaşabilirler. Halkidiki’de dolaşmak içinse mutlaka bir araç kiralanmalı. Çünkü yarımadaların her yanında mutlaka görülmesi gereken birbirinden güzel koylar ve plajlar var.

Eğlence için Pefkochori

Yarımadanın uç noktasında yer alan Pefkochori’ye kadar birbirinden güzel koylar, ufak yerleşim birimleri arasından bize göz kırpıyor. Pefkochori, yarım adanın nispeten daha hareketli ve eğlenceli bir bölgesi. Biz de konaklamamızı burada yaptık. Konaklama için yarımadada birçok alternatif var. Kumsallar ve deniz için söylenebilecek kelime bulamıyoruz. Yemekler ise deniz ürünü ağırlıklı. En taze balıkları, yeni hazırlanmış nefis mezeleri ve salataları uygun fiyata bulmanız mümkün. Halkidiki’de, son zamanlarda çok fazla turist alması sebebiyle, pahalı sayılabilecek otellere ve restoranlara da rastlanabiliyor. Öncesinde menülere bakıp fiyatları karşılaştırmakta fayda var.

Diğer yarımadalardan Sithonia, daha yeşil ve el değmemiş bir bölge. Bölgenin en kalabalık yerleşim alanı Neos Marmaras. Athos yarımadasında ise girişin izne bağlı olduğu Athos dağı bulunuyor ve burada hiç yerleşim yok.

Halkidiki, Türkiye’de güney bölgelerine gitmek yerine daha keyifli bir Avrupa seyahati denemek, eşsiz güzellikteki kumsallarda güneşlenip tertemiz denizlerde serinlemek, balık ziyafetinin en güzelini yaşamak isteyenler için akıllıca bir seçim olacaktır. Buraya kadar gelmişken tabii ki Selanik’i de görmeden Türkiye’ye dönmemenizi öneririz.

Yapmadan dönmeyin!

Jip kiralayın ve adayı dolaşın

Thassos’un çevresini gezmenin en güzel yolu araç kiralamak. Hele ki bir 4×4 kiralarsanız keyfinize diyecek yok. Eşsiz güzellikteki el değmemiş koylara inmenize veya adanın içindeki dağ yollarına tırmanmanızda hiçbir engel kalmıyor.

Giola’da “havuz”a atlayın

Denizin kıyısında, dalgaların dövdüğü kayaların koruduğu doğal havuz Giola’da suya girmenin en kolay yolu hiç düşünmeden atlamak. Korkmayın, havuz oldukça derin.

Panagia’da yemek molası verin

Hediyelik eşya dükkanları ve restoranların yer aldığı Panagia’da mutlaka mola verin ve bir öğününüzü buraya ayırın. Oğlak çevirme favori yemek. Tabii ki Yunan mezelerini ve Uzo’yu da unutmayın.

Aliki’de denize girin

Thassos’un belki de en güzel koyu Aliki’de Ege’nin tertemiz ve berrak sularına kendinizi bırakın. Genelde sakin ve çok derin olmayan deniz, biraz serin olsa da, yeşil ve mavinin birleştiği eşsiz bir manzara sunuyor.

Marble Beach’te bembeyaz plajda güneşlenin

Mermer yatağı zengini Thassos’un en beyaz plajı Marble Beach’te eşsiz güzellikte manzaranın tadını çıkarın. Göz alıcı beyaz plajın parlaklığına dikkat. Plajın yolu oldukça bozuk, belki de böyle kalması daha iyi…

Scala’da plaj, Simi’de balık keyfi yapın

Limenas’ta limanda bulunan La Scala Beach’te brunch ve deniz keyfi, Simi’de mutlaka bir akşam yemeği ile kendinizi şımartın. Taze balık ve mezenin keyfini sürün. Rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Limenas’ta çarşı içinde yer alan My Yoghurt, sade veya meyvalı yoğurt çeşitleri üzerine farklı tatlar ekleyebileceğiniz, keyifli bir serinlik sunuyor. Mutlaka deneyin.

Halkidiki’de koyları keşfedin

Kaldığınız otelin plajıyla yetinmeyin, mutlaka farklı plajları ve koyları dolaşın. Masmavi denizin beyaz kumsallarla buluşmasını izleyin. İstediğiniz yerden denize girmenin keyfini yaşayın.

 Aristo’nun doğduğu şehri gezin

Halkidiki’de çoğu otelin düzenlediği turlara katılın, Aristo’nun doğduğu yer olan Stageria antik şehrini gezin

İyi tatiller…

 
Posted : 28/07/2022 12:27 am