Notifications
Clear all

Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

1 Posts
1 Users
0 Reactions
385 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Vize başvurusu için Türk vatandaşı pasaportuna sahip olan herkese vizeyi şart koşan ülkelere giriş yapabilmek amacıyla detaylı bir vize başvuru dosyası hazırlaması şarttır. Vize için gerekeli evraklar nelerdir merak edenler için bu dosyanın belirli bir standardı bulunmadığını söyleyebiliriz. Bazı ülkeler şekil şartları bile öne sürebilirken bazı ülkeler basit evraklar ve banka hesap dökümü ile sizi ülkesine kabul edebilmektedir.

Yine vize dosyasının içeriğinin değişmesine sebep olan bir diğer unsurda kalmayı talep ettiğiniz sürenin uzunluğudur. Ama bu değişkenlere rağmen sizden istenen başlıca belgeler aşağıda ki gibidir. Dosyaya bir yerden başlamak isterseniz bunların temini ile başlayabilirsiniz.

Pasaport

Eğer bir pasaportunuz yoksa işe bu noktadan başlamanızı tavsiye ederiz. Çünkü pasaport alma süresi 10 güne kadar çıkabilmektedir. Randevu başvurunuzu E-Devlet üzerinden almanız mümkündür. Başvurularda pasaportun aslı istenmektedir. Dönüşünüzden itibaren en az 6 boyunca geçerliliğe sahip olmalıdır. Daha önce pasaportlarınız olduysa onların fotokopilerinin başvuru dosyanızda olması vize alma sürecinin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

Vize Başvuru Formu

Her ülkenin kendi başvuru formu bulunmaktadır. Yani bu formlarında bir standardı yoktur. Oldukça detaylı bilgiler istemektedir. Uyruğunuzdan, kalacağınız yerin bilgilerine kadar pek çok soruyu cevaplamanız gerekecektir. Bazı ülkeler bunun elle doldurulmasını talep ederken bazı ülkeler artık süreci hızlandırmak adına dijitale geçmiş ve insanlara, formları bilgisayar üzerinde ulaştırıp dijital olarak doldurtmaktadır. Bu nedenle formu nasıl temin edeceğiniz ve göndereceğiniz ile ilgili bilgiyi önceden edinmenizi tavsiye ederiz. 

Vize Talep Dilekçesi

Bazı ülkelerde bu talep dilekçesi oldukça önemli yere sahiptir. Çünkü bu dilekçeyle bir nevi kendinizi anlatmış olursunuz. Bu belgenin el yazısı ile yazılması istenmektedir. Genelde elçiliğe ya da konsolosluğu hitaben yazılır. Gidiş sebebinizi, seyahat planınızı, ülkenizi, yazabilirsiniz. Bu yazıda çoğu ülke sizin bir göçmen olarak ülkeye yerleşme amacınız olup olmadığınızı anlatmanızı bekler.

Biyometrik Fotoğraf

Bu fotoğrafın ölçüleri ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Fakat çoğu ülke 3,5 cm*4,5 cm boyutunda fotoğraflar istemektedir. Fotoğrafta beyaz fon kullanılması zorunludur. Başvuru yapmadan önceki son 3 ayda çekilmiş olmalıdır. Tam karşıdan çekilmiş, donuk ifadeli, dik konumda dururken, hanımlar için makyajsız ya da hafif makyajlı olması gerekmektedir.  Genelde 2 tane fotoğraf yeterli olmaktadır.

Rezervasyonlar ve Uçak Biletleri

Bu belgeler ülkeden ülkeye ve sizin gidiş amacınıza göre değişmektedir. Turist vizelerinde genelde konaklama yapacağınız yerin bilgileri yeterli olmaktadır. Bazı ülkeler rezervasyon bilgisini yeterli görürken bazı ülkeler ise satın aldığınıza dair bir belge görmek isteyebilirler. İş vizelerinde ise mutlaka firmadan bir davet yazısının bulunup bulunmadığına bakılmaktadır. Vizenin çıkmasında bu etken büyük rol oynamaktadır.

Seyahat Sağlık Sigortası

Bu belge, vizenizde her zaman önemli rol oynamaz ama sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Çünkü yurtdışında herhangi bir kaza durumunda sağlık giderlerinizin karşılanmasını sağlar. Genelde gidişten 1 gün öncesinde başlayan, dönüşten 1 sonrasında biten bir sigorta yeterli olacaktır. Sigortalar genelde 30.000 Euro’ya kadar teminatlı olmaktadır.  Hepsinin kapsamı farklı olduğu için örneğin ayakta tedavi gibi masrafları kapsamayabilir. Bu nedenle geniş kapsamlı bir sigortaya sahip olduğunuzdan emin olmanızı öneririz.

Meslek Evrakları

Bu evrak seyahat eden kişinin mali durumunun bir kanıtı olma özeliğini taşır. Bu nedenle elinizde ki evrakları mümkün olduğunca detaylı şekilde sunmanızı tavsiye ederiz. Örneğin bir işverenseniz şirket evraklarınızın tamamını, çalıştırdığınız personelin sayısını gösterir bilgileri, ödediğiniz vergilerin bilgilerini koymanızı tavsiye ederiz. Böylece maddi durumunuzun iyi olduğunu ve göçmen olmayacağınızı hatta ülkeye katkı sağlayabileceğinizi kanıtlamış olursunuz. Böylece daha kolay vize alabilirsiniz. Hatta ülkenin sunduğu avantajlar varsa onlardan bile yararlanabilirsiniz.

Mülk Kayıtları

Bu belge zorunlu belgeler arasında değildir. Fakat sizin mali gücünüzü ortaya koymaya yönelik bilgilerdendir. Bu sayede ülkeye neden geldiğinizi çok daha iyi şekilde açıklama şansı bulursunuz. Elinizde ki bütün tapu ve ruhsatların kayıtlarının fotokopisinin başvuru dosyasında bulunması ülkeye girmenizi kolaylaştıracaktır. Özellikle geçici olarak ülkeye giriyorsanız burada sadece eğitim görecek yada turist olarak gezecekseniz konsolosluk sizin ülkeye kalıcı olarak girmediğinizi kendi ülkenize yatırım yapmış biri olduğunuzu daha iyi anlayabilir.

Banka Hesap Dökümü

Ekonomik durumunuzu gösterir banka hesap dökümü vize başvurusunda bazı ülkelerin önemsediği bir belgedir. Banka hesabınızda belirli bir miktar paranızın olmasını bekleyebilirler. Dökümün son 3 ay içinde alınmış olması önemlidir. Çünkü bazı ülkeler geçmiş dönemli olan hesap dökümlerinin yenilenmesini isteyebilmektedir. Shengen vizesi alınırken de minimum 1000 Euro karşılığı TL ya da dövizin hesabınızda bulunması zorunludur.  Banka tarafından kaşelenmiş ve ıslak imzalı olmalıdır.

Nüfus Kayıt Örneği

Bu belge nüfus idaresinden ya da e-devlet üzerinden kolayca alınabilmektedir. Başvuru dosyasında mutlaka bulunması gereken belgelerden birisidir. Her ülke bu belgenin dosyanızda bulunmasını ister. Aldığınız kayıtın tam tekmil vukuatlı olması ve bütün aile bireylerinizi detaylarıyla beraber kapsaması önemlidir. Bu belge sayesinde aile bireylerinizi görmeleri mümkün olur. Ayrıca yurtdışında ki birinci dereceden akrabalarınız da kontrol edilebilir.

İkametgâh Belgesi

Bu belge e-devlet üzerinden kolayca barkotlu olarak alınabilen belgelerdendir. Yerleşim yerinizi göstermektedir. Bazı konsolosluklar aile toplum kağıdınıza yazdığınız yerleşim yeri bilgileri yeterli görebilirken bazıları özellikle bir ikametgâh belgesi olmasını zorunlu koşmaktadır. Bu nedenle her ihtimale karşı dosyanızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Kimlik Fotokopisi

Nüfus cüzdanınız fotokopi olarak çekilmiş bir örneğidir. Net bir şekilde bilgilerinizin görünmesi ve yazıların silik ya da solmuş olmaması önemlidir. Genelde vize başvurularında arkalı ve önlü olarak istenmektedir. Bazı konsolosluklar ise renkli fotokopileri kabul etmekte renksiz fotokopileri kabul etmemektedir. Bu nedenle başvurduğunuz ülkenin istediği özellikleri iyi okumanızı tavsiye ederiz.

 
Posted : 16/08/2022 2:33 am