Vize için gerekli para miktarı vizenin çeşidine göre değişmektedir. Birden fazla vize türü olduğu için bu miktar değişecektir. Vizelerin kapsamları da bununla birlikte değişmektedir. Gidilecek ülkenin vize ücretleri değişkenlik göstermekle birlikte konsolosluklar tarafından bildirilen harçların yatırılması gerekmektedir. Bu harçlar Transit vizeler için 80 Euro kısa süreli ziyaret veya turistik geziler için 80 Euro olarak belirlenmiştir.
Bu vizeler dışında uzun müddet kalacak kişiler için vize ücreti 116 Euro olarak belirlenmiştir. Altı yaşın altında olan çocukların eğitim, tedavi veya değişim programı kapsamında yurtdışına ücretsiz şekilde çıkma hakları bulunmaktadır. 6 yaşından büyük 12 yaşından küçük çocuklar için ise vize ücretleri 40 Euro olarak belirlenmiştir. Elbette ki vize için ödeyeceğiniz tutarın, alacağını vizenin türüne ve süresine göre değişiklik gösterdiğini ifade etmek mümkün olmaktadır.
Vize Çeşitleri Nelerdir?
En bilinen vize çeşitlerinden biri Schengen vizesidir. Bu vize Avrupa birliğine üye ülkelere giriş için kullanılmaktadır. Diğer bir vize çeşidi ise turistik vizedir. Turistik vizeler ise vatandaşa hedef ülkede en fazla 90 gün kalma izni vermektedir. Öğrenci vizesi ise ERASMUS programları veya değişim programları için ülkeye giriş yapacak öğrencilere verilmektedir. Kurumlara göre uzun süreli veya kısa süreli olarak verilebilmektedir.
Transit vizeler hedef ülkeye giderken uğranılacak veya uçak değişimi yapılacak ülkeler tarafından verilmektedir. Bazı ülkeler transit vize istemese de diğer ülkelerde transit vize alma zorunluluğu bulunabilmektedir. Bir diğer vize çeşidi ise çalışma vizesidir. Bu vizeyi almak için önceden bir şirketten iş teklifi almış olmak veya bir şirketle anlaşma sağlamış olmak gerekmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında vize alma sürecinin hassas bir süreç olduğunun rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır. Peki, vize nasıl alınır? İşte ayrıntılar!
Vize Çeşitleri için buraya Tıklayınız
Vize Nasıl Alınır?
Vize almak için öncelikle belirli evrakları toplamak gerekmektedir. Evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Bu evrakların detaylarını gidilecek ülkenin konsolosluğundan öğrenmekte fayda vardır. Bu evraklardan her ülke için istenen stabil evraklar vardır. Bunlar pasaport, biyometrik fotoğraf, banka hesap dökümü, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, mesleki durum belgesi, ikametgah belgesi ve evli olanlar için evlilik cüzdanıdır.
Gerekli evraklar toplandıktan sonra konsolosluğa yüz yüze başvuru yapmaya gidilmektedir. Olağanüstü haller dışında yüz yüze görüşme yapmakta fayda vardır. Evrakların yanı sıra bazı ülkeler belirli derece dil yeterliliği de isteyebilmektedir. Vize ücretleri konsolosluk gişelerine ödenebilmektedir. Bu ödemeyi yaptıktan sonra vize için onay aldığınız taktirde ülkeye giriş yapabilirsiniz. Bu noktada Avrupa’ya gitmek için de vize almanın şart olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır.
Avrupa’ya Gitmek İçin Hangi Vize Gerekir?
Avrupa Birliğine üye bir ülkeye gitmek için Schengen vizesi almak gerekmektedir. Schengen vizesi için başvuru nedeniniz de çok önemlidir. Vize isteme sebebiniz aile ziyareti, aile birleşimi, turistik amaç, çalışma, tedavi veya eğitim olabilmektedir. Bunlar dışındaki nedenler genellikle sıcak bakılmayan nedenler olabilmektedir. Schengen vizesi yalnızca AB üyesi ülkeler için geçerli olmaktadır.
Bu vizeye sahip kişiler AB üyesi ülkelere giriş çıkış sağlayabilirler. Bu vize dışında transit vize türü ile birlikte ülkeye giriş yapmadan aktarmalı uçuşlarınız için izin alabilirsiniz. Schengen vizesi olmadan Avrupa’ya giriş yalnızca öğrenci vizesi ile mümkündür. Öğrenci vizeleri ise ERASMUS ve değişim programları kapsamında üniversiteler ve eğitim kurumları tarafından verilmektedir.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen üyesi olmayan tüm ülkeler için alınması gereken vize türüdür. Schengen üyesi olmayan bir ülkeden Schengen üyesi bir ülkeye seyahat planlıyorsanız. Schengen vizesi almak durumundasınız. Schengen vizesi üye olan ülkenin konsolosluğuna yapılan vize başvurusu ile sağlanmaktadır. Ülkeye giriş sebebine göre değerlendirilen başvurular öncelikle gidiş sebebine bakılarak verilmektedir.
Schengen vizesi alınması gereken ülkeler ise Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Macaristan, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerdir. Bu ülkeler Schengen üyesi olduğu için bu ülkelere giriş için vize zorunluluğu bulunur. Vizenin gerektirdiği belgelerin sağlanarak konsolosluklara başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurular 15 gün içinde sonuçlanabilmektedir. D tipi vize isteniyorsa bu süre 50 güne kadar uzayabilmektedir.
Amerika’ya Gitmek İçin Hangi Vize Gerekir?
Amerika’ya seyahat edecek tüm vatandaşlar vize almak zorundadır bu vize ise Amerikan vizesi olarak geçmektedir. Hangi ülke olursa olsun Amerika’ya giriş için vize almalıdır. Vize başvuruları ise konsolosluğa yapılabilmektedir. Bu vize haricinde Green Card uygulaması ile Amerika’ya giriş yapılabilmektedir. Amerika vizesi için gerekli evrakları toplayarak başvuru yapmakta fayda vardır.
Gerekli evraklar Schengen vizesi ile benzerlik gösterse de konsolosluğun istediği belgeleri konsolosluk sayfalarından bulabilirsiniz. 185 farklı alt kategoride vize alım çeşidi bulunan Amerika öncelikli olarak sağlık, eğitim ve aile birleşimi nedenli başvuruları kabul edebilmektedir. Bunlar dışındaki sebepler için ayrı ayrı vizeler bulunmaktadır. Kısa süreli veya uzun süreli seyahatin de izin için önem, büyüktür.
Green Card Nedir?
Amerika hükümeti tarafından Amerikan vatandaşı olmayan kişilere çekilişle verilen daimi oturma ve çalışma hakkıdır. Çekiliş haricinde farklı yollardan green card almak mümkündür. Bu yollar yatırım yapmak, Amerikan vatandaşı ile akrabalık ilişkisi kurmak ve Amerikan vatandaşı ile evlilik olabilir. Bunlar dışında mülteci green cardı almak da mümkündür.
Green card başvurusu internet sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir. Başvuru şartları ise 18 yaşını doldurmuş olmak, son 5 yıl içinde 2 yıl süreyle uzmanlık gerektiren bir alanda çalışmak ve bunu ispatlamaktır. Başvuru sırasında istenen resim en güncel haliniz olmalıdır. Bunlar haricinde bir şart aranmaz. Dil şartı olmaksızın başvuru yapılabilir. Her sene 55 bin civarında kişi yeşil kart almaya hak kazanmaktadır.
Peki Ya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurt dışına gitme planı olan kişilerin, ülkeler arası geçişi için gerekli olan bir izin belgesidir. Vize başvurusu nasıl yapılır? Gitmek istenilen ülkenin konsolosluk ya da aracılık yapan kurumlarına vize başvurusu yaparak vize alabilirsiniz. Dış temsilciler, havalimanı ya da sınır kapılarında yer alan işlem gişeleri sayesinde vize başvurusu yapmanız mümkündür. Gelişen teknoloji sayesinde artık online hizmet ile de gerçekleştirebilirsiniz.
Giriş yapmak istenilen ülkenin belirttiği şartlara müsaitlik durumunda, o ülkeye vizeniz sayesinde giriş yapmanız mümkündür. Bazı ülkeler standart şartlar ararken, bazıları isegiriş yapacak yabancı vatandaşlardan özel şartlar beyanında bulunabilmektedir. Gerekli şartlara sahip olmanız halinde istenilen ülkeye girişiniz gerçekleşebilir. Eğer vize başvurunuz onaylandı ise, o ülke için gereken tüm şartlara sahip olduğunuz anlamına gelmektedir.
Vize Nasıl ve Nereden Alınır?
Gidilmesi planlanan ülkenin konsolosluk, dış temsilciler ya da ülkemizdeki havaalanlarından vize başvurusu yapmanız mümkündür. Başvuru artık online işlemlerden gerçekleşebilmektedir. Başvuru İçin gerekli şartları yetkili kurumlara ilettiğinizde, işlemler belirli bir süreçte tamamlandıktan sonra tarafınıza başvuru sonucunuz iletilmektedir. Kurumlara gitmeden önce muhakkak sizden istenilen belgelerin tam olması gereklidir. Daha sonra burada size bir dilekçe doldurulacaktır.
Gereken tüm bilgiyi yetkili danışmanlar sizlere aktarım sağlayacaklardır. Eğer bu işlemler için vaktiniz yoksa aracı yetkili firmalar sayesinde vize işlemlerinizin yapılması hususunda bu firmalara başvuru sağlayabilir ve bu sayede tüm işlemleri onlara aktarmış olursunuz. Aracı kurumlar sizlerin istediği hizmet karşılığında belirli bir ücret alabilirler. Elbette ki vize başvurusu sırasında sizden belirli belgelerin istenildiği durumlar söz konusudur. Bu noktada vize için gerekli belgeleri önceden hazırlamanız her zaman önerilmektedir.
Vize İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Ülkeden ülkeye bu hizmet muhakkak değişiklik göstermektedir. Her ülkenin kendince belirlediği şart ve hususlar vize başvurunuz İçin gerekli olmaktadır. Standart ölçüde genel anlamlı istenilen evraklar şunlardır;
- Pasaportunuz
- Biyometrik fotoğrafınız
- Tam vukuatlı nüfus kaydınızın örneği
- Bankanızın hesap dökümü
- İkametgah belgeniz
- Mesleki durum belgeniz
- Evliler için evlilik cüzdanı gerekmektedir.
Evrak işlemleri için bu belgeleri yetkili kurumlara ilettiğinizde, gidilecek ülke için gerekli tüm şartlara uygun olup olmadığınız araştırılacaktır. Bu süreç tamamlandıktan sonra tarafınıza olumlu ya da olumsuz bir dönüş sağlanacaktır. Bazı ülkeler vize konusunda katı şartlara sahip olsa da, çoğu ülke bu konuda böyle bir zorluk çıkarmamaktadır. Hatta bazı ülkelere vizesiz geçişiniz söz konusu olmaktadır. Şayet vize başvurusunda bulunacaksanız mutlaka, belirli bir maliyeti göze almalısınız. Bundan dolayı vize başvurusu öncesinde bütçenizi ayarlamanız her zaman önerilmektedir.
Vize Ücreti Ne Kadar?
Vize işlemleri kurumsal ya da online olarak sizlere hizmet sunmaktadır. Tüm evrak ve belgelerin yetkili birimlere ulaşması ve dilekçenizin onaylanması bir sürece tabi tutulmaktadır. Dilerseniz bu işlemler için vaktiniz yoksa aracı firmalar sayesinde vizenizi alabilirsiniz. Tüm bu detaylar ile sizin yerinize yetkili firmalar işlem yapabilme yetkisine sahiptirler. Vize çeşitli konulara göre fiyat değişikliği göstermektedir. Başvuru, gidilecek ülke, evraklar ya da aracı firmalara ödenen tutarlar her zaman değişiklik gösterebilir. Bu nedenle direk bir fiyat vermek söz konusu olmamaktadır.
Hangi Ülkelere Vize Başvurusu Yapılır?
Vize başvurusu tüm ülkeler için zorunludur. Ancak ülkemizden bazı ülkelere geçişte, devlet yetkililerinin almış olduğu kararlar doğrultusunda geçişler ücretsiz ve vizesiz gerçekleşebilmektedir. Dünya üzerindeki her ülke için vize zorunlu haldedir. Eğer devletler arası anlaşma söz konusu oldu ise, yaşamakta olduğunuz ülkeden bazı ülkelere vize başvurusuna gerek kalmadan giriş yapabilirsiniz. Türkiye vatandaşlarından vize istemeyen, vize şartı olmayan ülkeler şunlardır;
- Andorra
- Arnavutluk
- Azerbaycan
- Belarus / Beyaz Rusya
- Bosna Hersek
- Gürcistan
- KKTC
- Karadağ
- Kosova
- Makedonya
- Moldova
- Sırbistan
- Ukrayna
- Ermenistan
Vize istemeyen diğer bölgeler;
- Kuzey Amerika Ülkeleri
- Güney Amerika Ülkeleri
- Afrika Ülkeleri
- Asya Ülkeleri Okyanusya Ülkeleri
Bu bölgelerinde bazı beldelerine vizesiz girebilmeniz mümkündür.
Vize İçin Yaş Sınırı Var mıdır?
Vize için yaş sınırı yoktur. Yetişkin bireyler ve çocuklar vize başvurusu yapabilir. Ailesiyle beraber çocuk ve bebelerinde seyahat etmesi nedeni ile vize başvurularında yaş sınırı yoktur. Dünya ülkeleri arasında çocuk ve bebeklerde seyahat edebilme avantajına sahiptir. Çocuklar İçin vize başvurusunda anne ve babadan seyahat izni muhakkak alınmalıdır.
En zorunlu belge budur. Son 3 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf getirmeleri zorunludur. Çocuğun nüfus cüzdanı ön ve arkalı olmak kaydıyla A4 boyutu fotokopisi istenilmektedir. 18 yaşını doldurmayan vatandaşların tüm maddi sorumlulukları ebeveynlere aittir. Ancak 18 yaşından büyük vatandaşların başvuruları bireysel olarak ücretlenmeye tabi tutulmaktadır.
Bazı konsolosluktan 0-12 yaş grubu İçin ekstra vize harç talebinde bulunmaktadır. Bazı ülkelerin konsoloslukları bu bedeli sizden temin edebilir. Yine parmak izi uygulamasına 0-12 yaş grubu dahil edilmeyecektir. Çocukların vize başvurusunda muhakkak ebeveyn yanında bulundurma şartı vardır. Bu hazırlanacak belgelerden bir tanesi de muvafakatnamedir. Bu belgenin bedeli 100 TL gibi bir fiyattır. Bu belgede anne ve babanın bizzat kendi imzalarının bulunması zorunlu kılınmıştır. Bu belgeler ve süreçler her ülke için gerekli değildir.
Bazı ülkeler belirtilen şartlardan çok daha farklı sistemde hareket edebilmektedir. Bu nedenle sizin için en uygun olan, ne kısa zamanda başvuru işlemlerinde bulunmanız. Sizin için gerekli olan konsolosluk yetkilileri sizlere evrak ve belge işlemleri için bir başvuru formu sunacaktır. Bu belgelerin tamamını bir araya getirip gerekli ödemeler yapıldıktan sonra işleme alınacaktır. Bekleme sürecinden sonra sizlere olumlu ya da olumsuz dönüş gerçekleşir.