Farklı din ve milletten insanların kardeşçe yaşadığı şehir olan Hatay, Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Bölgenin doğu kıyılarında yer alan şehir, nüfus olarak ülkemizin en kalabalık şehirleri arasında 3. Sırada yer almaktadır. Toplam yüz ölçümü 5.524 km kadar olan şehirde bir buçuk milyon kadar insan yaşamaktadır. Rakım olarak 100 metre olan şehirde Antakya en önemli ilçeler arasında bulunmaktadır. Antakya haricinde Hatay’da yer alan diğer ilçeler ise İskenderun, Arsuz, Dörtyol, Belen, Defne, Erzin, Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Yayladağı, Samandağ, Altınözü ve Payas olarak sıralanır. Nüfus olarak bu ilçelerin arasındaki en kalabalık ilçe Antakya’dır. Şehir yapı olarak insanlığın ilk yerleşimlerinden biri olarak bilinir. Bu nedenle de şehirde pek çok inanış ve kültür bir arada yaşamaktadır. Yapılan araştırmalarda bölgede MÖ 100 binli yıllara dayanan kalıntılara rastlanmıştır. Bölgede Tunç çağından bu yana farklı topluluklar yaşamıştır. Bu çağdan sonra Akat Beyliği ve Hititler gibi pek çok kavim burada bulunmuştur. Urartu, Asur ve Persler tarafından da istila edilen şehir, Makedonya kralının şehri ele geçirmesi ile Makedonların hakimiyeti altına girmiştir.
Daha sonraki dönemde ise şehri Makedon İmparatorunun generalleri paylaşmıştır. Birinci Selevskov Asya İmparatorluğunu kurmuştur ve onun oğlu da Antakya’yı kurmuştur. Bu dönemde Hatay 26 yıl boyunca Asya İmparatorluğu’nun baş şehri olmuştur. Sonraki dönemlerde ise Hatay şehri Roma’nın eline geçmiştir. MS 395 yılında ise imparatorluk ikiye bölününce bölge Bizans elinde kalmıştır. Bizans ve Sasani döneminde bölge Hıristiyanlık için merkez konumuna gelmiştir. Haçlı seferleri sırasında konum bakımından önemli olan şehir bu yönüyle pek çok topluluk tarafından işgal edilmiştir. Memlüklerden sonra ise şehre 1516 yılında Yavuz Sultan Selim hükmetmiştir. Daha sonraları Antakya Halep’e bağlı bir sancak haline gelmiştir. Şehir 1. Dünya savaşı sırasında İngilizler tarafından işgal edilse de daha sonraki dönemde şehri İngilizler Fransızlara devretmiştir. Hatay, 4 Temmuz 1938 yılında Türk ordusu tarafından ele geçirilmiş ve 1939 yılında da ülkemizin bir ili olmuştur. Ekonomik bakımdan ilin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Şehrin topraklarının yüzde 20 oranındaki kısmında tarım yapılabilir. Ayrıca şehirde pek çok ürün bir arada yetişmektedir. Buğday, arpa, pirinç, domates, patlıcan, soğan, pamuk gibi ürünlerin yanı sıra portakal, mandalina, karouz, kavun, incir, üzüm, kaysı ve erik gibi meyveler de şehirde yetişmektedir. Amik ovasının tarıma elverişli yapısı ve modern tarım aletlerine uygun alanı olması bölgeyi tarım bakımından önemli bir hale getirmektedir. Ülkemizde zeytin üretiminde önemli bir yere sahip olan Hatay’ın bu konudaki en önemli ilçesi ise Altınöz ilçesidir. Hayvancılık açısından bakıldığında şehirde en fazla koyun, keçi, ve sığır gibi hayvanlar yetişmektedir. Orman bakımından zengin bir yapısı olan kentin arıcılık konusunda da gelişme gösterdiği görülmektedir. Bitki örtüsü olarak Akdeniz iklimi bitki örtüsü Maki bulunmaktadır. Asi nehri ilin en önemli nehirlerinden biridir. Bu nehir sadece ilin değil aynı zamanda ülkenin de önemli şehirleri arasında yer alır. Tarım ve hayvancılık bakımından bu ovaların oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Şehirde sadece bir tane ova değil irili ufaklı birkaç ova bulunmaktadır. Büyükbaş hayvancılık yanında şehirde küçükbaş hayvancılık olarak da gelişmiş yapı bulunmaktadır. Ülkemiz açısından bakıldığında şehrin ülke ekonomisine büyük bir katkısı bulunmaktadır. Ortadoğu ambasgosu ile şehir geri planda kalmış olsa da şu anda da önemli bir yerdedir.
Hatay Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en güneyinde Akdeniz’in kıyısında yer alan Hatay çoğu kişi tarafındanbirliğin ve kardeşliğinşehri olarak bilinmektedir.Hatay ekonomisi daha çok tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Amik Ovasıise en verimli tarım arazilerinin başında yer almaktadır.Hatay gezilecek yerlerile sizlerde bu şehri daha yakından tanıma şansına sahip olabilirsiniz. Sanayi alanında da oldukça ilerlemelere şahit olduğumuz Hatay’da akıllara ilk gelen ülkemizin en büyüküçüncülimanı olma özelliğine sahip olanİskenderun Limanıgelmektedir.
Hatay’da Gezilecek Yerler
BurasıHatayburada ilk göze çarpan unsurlardan birisi de pek çok farklı inanca sahip olan kişilerinhoşgörüile birlikte beraber yaşıyor olmasıdır. Ayrıca Hatay’da pek çok sanatçı , bilim insanı ve şair yetişmiş olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Sizlere şiirler yazdıracakHatay mutfağıile de midenize destanlar yazdırır diyebiliriz.
Beşikli Mağara
Romadönemine ait olan bu mağaraTitus Tüneliile de oldukça yakın mesafede yer almaktadır. Kaya üzerine oyularak yapılmış birmezarolanBeşikli Mağaramezarların kime ait olduğu kesin olarak bilinmiyor olsa da taş merdivenleri, sütunları ve kemerleri ile mağara oldukça ilgi çekici konumda yer almaktadır.
Habib-i Neccar Camii
Anadolu’da kurulmuş ilk camii olanHabib-i Neccar Camii‘ninHz. Ömer‘in hilafetinde inşa edilmiş olduğu bilinmektedir. Camii’nin kiliseye dönüşmesi de Bizanslıların bölgeyi işgali ile olmuştur. Sonradan bölgeye yeniden hakim olunması ile de kiliseden çıkan yapı cami olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Sizlerde Son aşamasını bu şekilde kazanmış olan yapıyı ziyaret etmeden son sözü söylemeyiniz.
İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi
Bu müzede balmumu heykelleri ile tarihi bir kez daha canlandırmaya ne dersiniz? Dörtyol bölgesinde yer alanİlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Eviyakın bir geçmişte2014yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Müze içerisinde balmumu tekniği ile yapılmış dayanıklı pek çok heykeli bir arada görmeniz mümkündür. Hangi heykeller var diyecek olursanızMustafa Kemal Atatürk,Karahasan Paşa‘nın heykelleri ve daha fazlası sizlere ziyaretiniz sırasında eşlik edecektir.
Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları
Suyunda sayısızmineralbulunduranReyhanlı Hamamat Kaplıcalarısuyunun özelliklerine bakıldığında bir benzerinin deHindistan‘da yer aldığı söylenmektedir. Kumlu ilçesinin yakınlarında yer alan kaplıcayı ziyaret ederek sizlerde pek çok hastalığınıza karşı bu sularla birlikte rahatlama olanağı sunabilirsiniz.
Hıdırbey Musa Ağacı
Adını bulunduğu yerden almış olduğu aşikar olanHıdırbey Musa AğacıHıdırbey köyünde bir dere kenarında yer almaktadır. Birefsaneyetanıklık eden ağaç rivayetlere göreHz. Musa‘nın su içmek için inmiş olduğu dere kenarında asasını unutmuş olması ve almak için döndüğünde de asa’nın filizlenip, ağaç olduğu konusunda efsanevi görüşler ortaya atılmaktadır. Hatırlatmak gerekir ki ağacın bulunduğu mekanda kafe ve hediyelik eşya satan dükkanları da bulmanız mümkündür.
Bakras Kalesi
Eskilerde tahıl ambarı olarak kullanıldığı bilinenBakras Kalesiulaşım açısından biraz sizi zorlasa da görülmeye değer bir kaledir. Adeta saklambaç oynarcasınagizlenmişbu kalenin tüm görkemini yakından görmeniz mümkündür. Eskiharebeolmuş görüntüsüne aldanmayınız. Onda tarihin tüm saklı kalmış izlerini bulacaksınız.
Defne Koruluğu ( Harbiye)
Burası ismininDefne Koruluğuolarak da anıldığıHarbiye Şelalesi. Aynı zamanda da bir doğa harikası diyebiliriz.Şelalesuyunda Hatay’dan aldığınız karpuzları da koyarsanız suyun soğukluğunu bir kez daha hissetmiş olacaksınız. Çevresinde yer alan halk da oldukça samimi.Ördeklereatacağınız ekmeklerde sizlere oyun havasında bir tatil yaşatmaya yetiyor.
Medeniyetler Evi
Medeniyetler KorosuAntakya’nın ünü dünyaya yayılmış olan korolarından bir tanesidir. İşteMedeniyetler Evi‘ de bu koroya ev sahipliği yapmaktadır. Koro olarak çalışmaların sürdürüldüğü bu eve mutlaka uğramayı ihmal etmeyiniz. Restore olmuş yapısı ile de belki bir prova anına denk gelerek Medeniyetler Korosu ile de oldukça eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.
Demir Kapı
Burası size her şeyin bir sonu olduğu gibi buranın da bir son geçit olduğunu hatırlatsa da günümüzde de neredeyse kendini korumayı başaran yapılar arasında yer almaktadır.Demir Kapıüzerinde hala şehir duvarı kalıntılarını barındırmaya devam etmektedir. Antik şehirden kalan bu geçidin son olarak akıllarda kalıcı etkisi de bir hayli güçlü olmaktadır.
Sarı Selim Camii
Sarı Selimdenildiğinde akıllara camiyi inşa eden kişinin Selim adında sarışın olması gelse de yapıOsmanlı İmparatorluğuSultanı olan Selim’e atanmıştır. Sokollu Kervansarayı’nın içerisinde yer alan yapı aynı zamanda avlusunda yüz yıllık bir zeytin ağacı barındırmaktadır.Payas Foresiile de yan yana olan camiyi ziyaret esnasında pek çok yeri de onunla beraber keşfetmiş olacaksınız.
Uzun Çarşı
Eski bir yapı olanUzun Çarşı‘da ne alınır diyorsanız burada Hatay’ın meşhurkünefesi‘ninnasıl yapıldığına tanıklık edebilirsiniz. Baharatlar, kurutulmuş sebzeler , kokulu sabunlar bu çarşıda sizleri karşılıyor. Kıyafet ve bunun yanı sıra pek çok ihtiyacınıza da karşılık bulabileceğiniz Uzun Çarşı’da tabiri caizseyok yokdiyebiliriz.
Hatay Mutfağı
Hatay mutfağı çevresinde yer alan mutfaklar ile en fazla etkileşim sağlayan mutfak denilmektedir. Ülkemizin pek çok ilinde Hatay mutfağı ile ilgili özel mekanlar da bulunmaktadır. Zenginlik yanında bu şehrin mutfağı lezzet açısından da önemli bir yere sahiptir. Şehrin mutfağını bu kadar güzel yapan tek şey farklı il ya da ülke ile etkileşim değil aynı zamanda binlerce yıllık tarihidir. Kalori bakımından sınırlayıcı olsa da insan bu şehri ziyaret ettiğinde bu lezzetlerden geri duramayacaktır.
Hatay denildiğinde aklınıza ilk gelen lezzetlerden birisi elbette humus olacaktır. Bir meze çeşidi olan humus, yoğun lezzeti ile damaklarda özel bir tat bırakmaktadır. Humusu lezzeti kadar yapım kolaylığı da ön plana çıkarmaktadır. Tüm bunlara ek olarak oldukça besleyici yapısı bu lezzeti Hatay mutfağından çıkararak ülkemizin her köşesine getirmiştir. Nohut, limon suyu ve tahin ile yapılan bu meze turu için şehirde yer alan pek çok humusçu ziyaret edilebilir. Ülkemizin her yerinde humus yeme fırsatımız olabilir. Fakat Hatay humusun başkenti olarak bu lezzetin yeneceği en iyi durak olacaktır. Lezzet bakımından kıymetli yapısı yanında besleyicilik bakımından da herkesin ilgisini çekebilecek bir tattır. Yediğine dikkat edenler ve rejim yapanlar bu lezzet konusunda dikkatli olmalıdır. Çünkü humus kalori olarak yüksek bir değere sahiptir.
Hatay mutfağı denildiği zaman ilk akla gelen tatlardan biri de künefedir bugün ülkemizin her ilinde ve her köşesinde bir künefeciye rastlamak mümkündür. Bu da künefenin bizim damak tadımıza ne kadar uygun bir tatlı olduğunu göstermektedir. Şehir usulü knefe ise her yerde yenilemeyecek kadar lezzetli bir tatlıdır. Bu lezzet tuzsuz peynir ile yapılmaktadır. Künefe kadayıfı içinde bulunan tuzsuz peynir ayrı bir lezzet oluşturmaktadır. Bol tereyağı ile hazırlanan bu lezzet için evde de yapım imkanı bulunmaktadır. Şehri ziyaretiniz sırasında alınacak olan künefe malzemeleri ile tatlıyı yapmak bir alternatif olabilir. Fakat bu konuda uğraşmak ve iyi bir aşçı olmak gerekmektedir. Yemek konusunda lezzete düşkün olan Hataylılar tatlı olarak da kesinlikle lezzeti en iyi anlayan insanlar olabilir. Ülkemizde yer alan herkes için gerek yemek konusu gerek gezme konusu iç içe bulunmaktadır.
Yemek söz konusu olduğunda herkesin aklına et gelir. Belen tavada şehrin yöresine uygun şekilde yapılan et yemeklerinden biridir. Tava ismini, Belen ilçesinden almaktadır. Tava sizin için en özel akşam yemeği olarak düşünülebilir. Yemek yedikten sonra yüzünüzde oluşacak olan mutluluk için bu yemeğin tadına bakılmalıdır. Et yemeği genel olarak herkes sever ama Belen tava içinde yenecek et diğer etlere asla benzemeyecektir. Kırmızı biber, yeşil biber, soğan, tereyağı ve kuzu eti bu yemeğin başrol oyuncularıdır. Yapımı oldukça basit olan yemeğin yemesi de oldukça zevklidir. Bu yemeği seçilen etin lezzeti, pişirilen kap lezzeti ve pişirilen yer lezzeti gibi pek çok etken lezzetli hale getirmektedir. Bu bakımdan belen tava mutlaka Hatay sokaklarında yenmesi gereken özel bir lezzet olarak karşımıza çıkacaktır.
Hatay Nerededir?
Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay bölgenin en doğu ucunda yer almaktadır. Şehrin güneyinde bir devlet yer almaktadır. Şehrin güney komşusu Suriye, kuzey komşusu ise Osmaniye’dir. İlin kuzeybatısında ise Adana yer almaktadır. Aynı şekilde kuzeydoğusunda ise Gaziantep yer alır. Şehir batı olarak Akdeniz ile komşuluk etmektedir. Ayrıca Hatay ülkenin önemli liman şehirleri arasında yer alır. Lokasyon olarak Ortadoğu bakımından önemli bir merkez oluşturmaktadır. Ülkemiz açısından da önemli bir coğrafi konumu bulunmaktadır. Engebeli yapısı bulunan şehrin kuzey ve güney hattında uzanan Amanos dağı bulunmaktadır. Bu dağlar ilin en büyük dağlarıdır. Toroslar ile de bağlantısı bulunan il, en büyük ovalara da sahiptir. Şehrin il sınırından dökülen Asi nehri Lübnan’a kadar uzanmaktadır.
Ne Zaman Gidilir?
Her şehir için uygun olan bir gezme vakti bulunmaktadır. Hatay konaklama bakımından zorluk çekilmeyecek bir bölgedir. Bu bakımdan gezilecek dönem olarak ilin pek sıkıntı yaşattığı dönemler de bulunmamaktadır. Şehirde genel olarak Akdeniz iklim özellikleri görülmektedir. İklim bakımdan kışları ılık ve yağışlı geçen hava yazları sıcak ve kuraktır. Şehre yapılacak olan ziyaret için ilk olarak düşünülecek mevsim ilkbahar ve sonbahar mevsimi olabilir. Kar yağışı kışları nadir olarak görülmektedir. Bu dönemde de şehir rahat bir şekilde gezilecektir. Fakat şehir için yapılacak en güzel ziyaret sonbahar mevsiminde olacaktır. Hatay sıcaklık bakımından yazları gezmeye elverişli bir bölge değildir. Sıcaklık değerleri yüksek olan bu şehirde yaz ayında gezmek bazen zor olacaktır. Yaz sıcaklıkları bir hayli yüksek olan şehrin en önemli gezme alanları bu sıcaklıktan etkilenecek şekilde bulunmaktadır.
Hatay Gece Hayatı
Gece hayatı gezmek için gidilen tüm şehirler açısından merak edilmektedir. Ülkemizde yer alan her şehrin ise kendi dokusuna uygun olan bir gece hayatı bulunmaktadır. Çok kültürlü yapısını tarih boyunca koruyan bu eşsiz şehir gece hayatı bakımından da size pek çok alternatif sunacaktır. Özellikle turizmin hareketlenmesi şehrin gece hayatına canlılık katmıştır. Gece hayatı pub, bar ve canlı müzikli mekanları ile karşımıza çıkar. Arkadaşlarınız ile içki içip bulunacağınız nezih mekanlar, Hatay yapısına uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Ülkemizde yer alan pek çok şehre kıyasla burada özel mekanlar bulmak mümkündür. Eğlencenin tadını çıkaracağınız Buzz bar en fazla ziyaret edilen mekanlar arasında yer alır.
Aynı zamanda canlı müzik dinleyerek biraz hoş vakit geçireceğiniz mekanlar da Pera Stamboul şehrin gözde mekanıdır. Cabaret bar da aynı şekilde hem şehrin yerlileri tarafından hem de şehre gelen yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Bunlara ek olarak şehrin meydanında bulunan Meydan Bistro Cafe gençler ve kendini genç hissedenler tarafından tercih edilmektedir. Geziniz içinde eğlenmek ve gece hayatına katılmak istiyorsanız Hatay bu konuda en özel şehirler arasında yer almaktadır. Şehirde yaşlı genç demeden herkes için çekici alanlar ve mekanlar bulunmaktadır. Gece hayatı bakımından Hatay sadece bar ya da kafeden değil aynı zamanda canlı türkü barları ile de dikkat çekmektedir.
Hatay Festivalleri
Her şehrin kendi yapısına uygun festivalleri bulunmaktadır. Hatay ili içinde şehre uygun olarak yapılan ve değişik mevsimlerde gerçekleşen pek çok etkinlikten söz etmek mümkündür. Festivaller şehri canlandıran ve hareketli hale getiren etkinlikler arasında yer almaktadır. Şehrin festivalleri arasında yer alan konserler de insanlara coşku vermektedir. Hatta yapılacak geziler bu festivaller ile birleştiğinde geziniz daha da güzelleşecektir. Festivaller sadece gezmek ve eğlenerek olarak değil aynı zamanda kültürel anlamda da değerlendirmelidir. Bu etkinliklere göz atmanız gezinizi daha farklı deneyimler ile süsleyecek ve daha farklı hale getirecektir. Her yıl mart ayının son günü Arsuz2da yumurta bayramı yapılmaktadır. Bu bayram şehrin en eski şenlikleri arasında yer almaktadır. Amaç şenlik inde birlik beraberlik gibi duyguların daha güçlü hale gelmesidir. Burada yemek ikramları yapılmaktadır. Ayrıca şenlik içinde çeşitli gösterilere de yer verilmektedir. Evvel Temmuz festivali de şehrin en önemli festivalleri arasında yer almaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere bu etkinlik her yılın temmuz ayında yapılmaktadır. Şenlik Samandağ ilçesinde gerçekleşmektedir. Gösteriler ve konserler ile süslenen şenlik için coşku dolu olmak gerekmektedir.
Ayrıca bu festival içinde satranç turnuvalarına da yer verilmektedir. Yöresel yemekler de yine burada ikram edilir. Uluslararası Antakya Film Festivali de şehrin önemli festivalleri arasında yer alır. Bu festival sadece ülkemiz açısından değil aynı zamanda tüm dünya açısından da önemli bir festivaldir. Ülkemizde yer alan bu festival her yıl aralık ayında düzenlenmektedir. En iyi belgesel, en iyi film, en iyi kısa film gibi dalları bulunan film festivali ünlü sanatçıların katılımıyla gerçekleşmektedir. Bu festival için her yıl aralık ayında ülkemiz sinemasına emek vermiş sanatçılar şehre gitmektedir. Burada yer alan festival için sadece ülkemizden değil yurt dışından da pek çok sanatçı şehre gelmektedir. İl genel olarak medeniyet ve kültür bakımından üst seviyede yer aldığından böyle bir festivali de en iyi şekilde kaldırmaktadır. Ülkemizde yer alan tüm festivaller gibi Hatay festivalleri de büyük bir neşe inde geçmektedir. Konserler, filmler ve etkinlikler ile zenginleşen festivaller yemek sunumları ile de en güzel halini almaktadır.