Notifications
Clear all

Tokat Nerededir? Tokat'ta Gezilcek Yerlerin Listesi

1 Posts
1 Users
0 Reactions
458 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Tokat Karadeniz bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Şehrin ismi ile ilgili pek çok rivayet yer vardır. Bunlardan biri şehrin Togayıt Türkleri tarafından kurulduğu ve şehrin isminin de buradan geldiğidir. Yapılan araştırmalara göre kimi tarihçiler şehrin isminin Tok-kat kelimesinden geldiğini söylemektedir. Bu ismin anlamı ise surlu şehirdir. Aynı isim besili at anlamı ile de kullanılmaktadır. Şehirde pek çok medeniyet yaşamıştır. Komana Pontika ile başlayan dönemler şehirde Pers devri, Helenistik dönemler gibi dönemler ile devam etmiştir. Roma hakimiyeti, Bizans ve Osmanlı hakimiyeti ise neredeyse tüm Anadolu şehirleri gibi bu şehrin de kaderidir. Bizans kaynaklarında şehrin Dokaja olarak yer aldığı görülmektedir. Şehre sırası ile hakim olanlar ise Frigler, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler ve Makedonlar olarak sayılmaktadır. Daha sonra şehir MÖ 301 ile MS 66 yılları arasında Pontus hakimiyeti altında bulunmuştur. Bu dönemin hemen ardından şehir Roma tarafından alınmıştır. Şehir Roma hakimiyeti altında iken Emevi ve Abbasi akınlarına da uğramıştır. 1071 Malazgirt zaferi ile şehir yeni bir fetih ile karşılaşmıştır.

Danişmend Gazi 11. Yy döneminde bu bölgeyi almıştır. Niksar merkezli kurulan Danişmend devleti bölgede Türk İslam kültürünün yeşermesini sağlamıştır bu dönem şehir açısından eğitim ve kültür alanında da gelişme sağlamıştır. 12. Yy döneminde ise il artık Selçuklu hakimiyeti altında olan bir şehirdir. Daha sonra şehir bazı beyliklerin sınırları içinde de yer almıştır. Yıldırım Bayezit dönemi ise şehrin Osmanlı topraklarına dahil olduğu dönemdir. Osmanlı döneminde şehir Sivas eyaletine bağlı bir kaza olmuştur. Ticaret yolu üzerinde bulunan şehir iç ve dış sebeplerden dolayı 18. Yy sonrasında gelişimini sürdürememiştir. 1701 yılında bir yolculuğa çıkan Tpurnefort daha sorma basılacak seyahatnamesinde şehir için övgü dolu sözler söyleyecektir. Ünlü gezgin dünya üzerinde bu şehirden daha iyi bir şehir olmayacağını yazmıştır şehrin kaldırımlarından her evin kendi çeşmesine kadar tüm ayrıntılar hayranlık ile dile getirilmiştir. 19. Yy ise bu belde merkeze bağlı bir kaza olmuştur.

Şehir Kurtuluş Savaşı döneminde de üstün kahramanlıklar sergilemiştir. Bu dönemde işgal ve sonrasında daha da önemlisi işgal öncesinde şehrin önemi büyüktür. Atatürk 2 Kasım 1931 yılında Sivas gezisi esnasında bu ili de ziyaret etmiştir. Yeşilırmak havzası üzerinde kurulu olan Tokat, 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. Şehir bilinen yönüyle bu güne kadar toplam 14 devleti bünyesinde barındırmıştır. Bunun yanı sıra bölgede pek çok beylik de yer almıştır. Ekonomik anlamda şehirde pek çok alan bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar şehirde yer alan zanaatlar de şehrin ekonomisine katkıda bulunmuştur. Günümüzde il ile özdeşleşen bu meslekler bakırcılık, kuyumculuk, dericilik olarak bulunmaktadır. 20. Yy dolaylarına kadar şehrin önemli bir özgün seramik merkezi olduğu da bilinmektedir. Şehir bu coğrafyada yaşayan özgün insanların ve mesleklerin bulunduğu nadide illerimiz arasında yer almaktadır. Şehirde yer alan her topluluk ya da devlet Tokat’ın yapısına ayrı bir katkıda bulunmuştur.

 

Sizlere de bu eşsiz güzellikleri gösterebilmek için Tokat’ın tarih dolu ve doğal manzaraları ile bir çok yerleri yazımızda anlattık gelin hep birlikte bu tarih kokan yerlere bakalım.

Tokat’da Gezilecek Yerler Listesi

Tokat’a yolunuz düşerse gezmeniz gereken mutlaka bir çok yerler vardır. Tokat, içinde barındırdığı tarihi yapıtlarla ve doğa harikalarını görülmeye değer bir şehirdir.

Tokat gezilecek yerler tarihi mekanlar ve şehrin en çok turist  çeken yerlerinden,kimsenin bilmediği güzelliklerine kadar bu listede belirteceğiz.

 

1-Kaz Gölü

Benzersiz ve büyüleyen manzarası ile Kaz Gölü etrafında oturup bu manzaranın tadını çıkarmanız yeterlidir. Pazar ilçesinin Üzümören Kasabası Çiftlik Köyüne bağlı olan göl etrafında sazlıklar çevrelemesi ile birlikte bir çok kuş türüne burada ev sahipliği yapmaktadır.Burayı ziyaret ettiğinizde bir çok değişik kuş türü ile karşılaşmanız mümkündür. Kaz Gölü Orman Bakanlığı tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası olmuştur.Bu yüzden burada gözetleme kulelerini kullanarak bir çok kuşun göç yollarına ve Kuş Cennetine yakından bakma fırsatınız olacaktır. Bu göle Mart ve Mayıs aylarında gelirseniz kuşların kuluçka dönemindeki halleri ve yavru kuşları görerek gezinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

2-Tokat Kalesi

Şehre geldiğinizde ilk olarak dikkatinizi çeken yapı Tokat Kalesi, keşfedilmemiş tarihi ile bizleri büyülüyor. Merkezde yer alan kale ,yüksek bir tepenin üzerinde ilk merkezinde yer alır. Kalenin kimler tarafından ve hangi dönemde yapıldığına dair kesin kanıt ve bilgi yoktur.Ancak kalenin 5. veya 6. yüzyıllarda  inşa edildiği tahmin ediliyor.Mimarisi ile dikkat çeken kale doğal kayaların üstünde oyularak inşa edilmiştir ve surlar ile oyulmuş odalar günümüzde de mimarisini bozmadan ayakta durmaktadır. 

3-Sebastopolis Antik Kenti

Tokat’ın kuruluşuna tanıklık eden tarihi kent Sebastopolis Antik Kenti, şehir halkı tarafından çoğu kişi bilmese de özellikle şehir dışından gelenler ve turistlerin dikkati bir hayli çekmektedir.Burayı gezerken gezi rotanıza muhakkak eklemelisiniz. Şehir merkezine yaklaşık 69 km uzaklık bulunup, Sulusaray ilçesinde bulunmaktadır. Bu antik yerleşimde tarihi kale gibi ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak farklı kaynaklarda kentin M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğunu yazmaktadır.

Bulunan kalıntılara göre yerleşim şekli Bergama Antik Kente oldukça benzerlik göstermektedir.Antik kent kalıntıları arasında aslan heykeli, tapınak ve hamamlar yer almaktadır. Sebastopolis, anlamı ulu, azametli ve büyük anlamına gelmektedir. Fakat bazı kaynaklarda Heraclepolis olarak bahsedilmiştir.

Buradan çıkarılan bir çok eserler kentin hemen yanında bulunan  Açık Hava Taş Eserler Müzesi ve Sebastopolis Mozaik Evi Müzesinde ziyaretçilere açık olarak sergilenmektedir.

4-Zile Kalesi

Zile Ovasında bulunan harika manzarası ile Zile Kalesi , tarihi ile sizleri hem büyüleyip hem de şaşırtacaktır. Kalenin M.S. I. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.Fakat bazı kalıntılara göre M.Ö. 48 yılında olan savaştan galip gelen Jül Sezar ”Veni vidi vici’’ (geldim, gördüm, yendim) dediği yer burasıdır.Kalenin içinde ki sütunlarda yazılı olarak günümüzde bile hala durmaktadır. Antik Çağlarda inşa edildiği düşünülen kale mimarisi ile Roma dönemini çağrıştırmaktadır. İlçe merkezinde yer alması ile birlikte şehrin her yerinden bu tarihi kaleyi görmeniz mümkündür. Jül Sezar’ın bile burada bulunduğu bu kaleyi ziyaret etmeyi unutmayınız.

5-Ballıca Mağarası

Coğrafya derslerinden de hatırlayacağınız doğal güzellik olan Ballıca Mağarası ,Tokat’ın  Pazar’a ilçesine bağlı Ballıca Köyü’nde yer almaktadır. Dünyanın en görkemli mağaraları arasında gösterilen ve içine girilince gerçek anlamda hiç bilinmeyen bir dünyanın kapılarını aralayan Mağarayı gezerken hayran kalacaksınız. 

 

Mağaranın sadece 8 bölümü ziyaretçilere açıktır. Mağaranın hala ziyarete açılmayan bir çok bölümü sırrını korumaktadır ve bilinmemektedir. Yaklaşık 4 milyon yaşında olan Mağara kristalleşmiş kireçtaşlarından oluşmuş olan devasa sarkıtlar, dikitler, soğan sarkıtları, sizleri hayrete düşürecek.

6-Sulusokak Çarşısı 

En eski yerleşim merkezlerinden biri olan Sulusokak Çarşısı her noktasında bir çok tarihi eser barındırmaktadır.Çarşıyı hem gezerken yanında bulunan bir çok camiyi ziyaret edebilirsiniz. Çarşı Tokat Valiliğine yürüme mesafesinde yer alır ve kolayca ulaşabilirsiniz. Çarşı Tokat’ta bulunan bir çok medeniyetin izlerini taşımaktadır. 

7-Tokat Mevlevihanesi

Soğukpınar Mahallesinde bulunan Mevlevihane 17. yüzyılda Sülün Muslu Paşa tarafından yaptırılmıştır.Tokat Mevlevihanesi, mimari açıdan dikkat çekmektedir. 3000 metrekarelik bir alanı kapsayan bu tarihi yapı, Evliye Çelebi’nin Seyahatnameadlı kitabında da geçmektedir.. Mevlevihanene 3 kattan oluşmaktadır.İlk katta beş oda bulunmakta, çeşitli hizmetlerin yapıldığı yer burasıdır.Diğer bölümde ise semahane bölüme yer almaktadır.

Tokat Mevlevihanesi, şimdilerde ise restore edilip müze haline dönüştürülmüştür. Müze içerisinde yöresel halı,kilimler ,semazen töreni, semazen maketleri ve el yazmaları Kuranı Kerimler bulunmaktadır.

8-Niksar Kalesi

Tokat’ın Niksar ilçesinde yer alan kale, hakkında çok fazla bilgi bulunmamasına rağmen günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş ve Tokat’ın en önemli tarihi yapıları arasındaki yerini almıştır.Bölgenin en önemli yerlerinden bir haline gelmiştir.

Çanakçı ve Maduru derelerin arasında yüksek bir tepede inşa edilmiş  Niksar Kalesi kimler ve ne zaman yapıldığına dair bilgiler bulunmasa da Danişmentli, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde kaleye yeni eklemeler yapıldığı düşünülmektedir. Bu kadar çok eserlerin bilgilerin bulunmaması depremlerden dolayı yıkılmalardan dolayı hangi dönemde inşa edildiği ve bir çok dönemde yenilendiği için hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir.

9-Almus Baraj Gölü

Tokat’a yaklaşık 34 kilometre uzaklıkta olan  bulunan Almus Baraj Gölü, doğanın en güzel hallerinden yararlanabileceğiniz, piknik ve su sporları yapabileceğiniz şehrin en etkileyici gezi noktalarından biridir. Barajın hemen yanında bulunan Tufantepe’de Orman Evlerinde güzel saatler geçirebilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında buraya gelerek burada yeşillikler için harika manzara eşliğinde piknik yapabilirsiniz.Ayrıca çevrede bulunan bir çok bıldırcın,tilki, dağ keçisi, sansar,güvercinler ,ayı ve yaban domuzu gibi hayvanları burada görebilirsiniz. Bu güzel doğa harikasında dilerseniz kamp yapmanızda mümkündür.Özel korumalı bir alanda kamp yaparak tatilinizin keyfini uzunca çıkarabilirsiniz.

10-Mahperi Hatun Kervansarayı

Tarihi çok eskilere dayanan, Tokat’ın gözde yerlerinden biri olan Mahperi Hatun Kervansarayı inşası 1238-1239 yıllarında yapılmıştır.

Sultan I. Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Pazar ilçesinde bulunan Kervansaray yapımında kesme taş kullanılmıştır.Özellikle kervansarayın en dikkat çeken yapısı giriş kapısıdır. Diktörtgen yapıda olan kapı büyük ve ihtişamı ile ziyaretçileri büyülemektedir.

Mahperi Hatun Kervansarayı’nın günümüzde ana hatlarını korusa da üst kısmı zaman içerisinde yıkılmıştır.Ancak bu kısımlar restore edilip günümüzdeki halini almıştır.Kesinlikle görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Tokat Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinin orta kesimlerinde yer alan Tokat. Kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneydoğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat ve kuzeybatısında da Amasya illeriyle komşudur.

Türkiye’nin her ilinden otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.İzmir,Ankara ve İstanbul üzerinden tek uçuşlar ile ulaşım sağlanmaktadır.Ayrıca bazı şehirlerden demir yolu ile de ulaşabilirsiniz.Kendi araçlarınız ile gidecekseniz eğer İstanbul arasında 796 kilometre,İzmir arasında 980 kilometre ve Ankara Tokat arasında 385 kilometre bulunmaktadır.

Tokat Konaklama

Tokat merkezinde olan bir çok otel bulunmaktadır.Merkezden hareketle gezilecek bir çok yere yakın olan otellerde konaklayabilirsiniz.Her bütçeye uygun otelleri aşağıda sizler için listeledik.Bu otellerden birini seçip konaklayabilirsiniz.

  • Fırat Palace Otel 
  • Çavuşoğlu Tower
  • Tokat Royal
  • Tokat Mihman Butik
  • Esin Pansiyon
  • Dedeman Tokat
  • Grand Ali’n Hotel
  • RMS Atlas Hotel
  • Tokat Burcu Hotel
  • Çamlıca Hotel

 

Tokat Mutfağı

Tokat 6000 yıllık tarihi ile kendi kültürünü oluşturmuş bir şehirdir. Şehir mutfağı da oluşan kültüre göre şekil almıştır. Şehirde yapılan yemeklerin büyük bir bölümü yöresel yemeklerdir. Şehirde et yemekleri başta olmak üzere; hamur işleri, sebze yemekleri ya da farklı türden pek çok yemek yapılmaktadır. Bu yemekler yöresel ürünler ile yapıldığında ise lezzetine lezzet katılır. Madımak, keşkek, bat ya da ünlü Tokat kebabı şehrin mutfağının en önemli yemekleri arasında bulunmaktadır. Şehirde bu yemekler haricinde klasik Karadeniz yemekleri de başta gelir. Ayrıca son dönemlerde popülerleşen farklı lezzetler de yine Tokat mutfağı için önemli hale gelmeye başlamıştır.

Bat

Bat, şehrin yöresel bir yemeğidir. İsmini ise yenme biçiminden almıştır. Bat yemeği sulu şekilde yapılmaktadır. Bu yemek içine ekmek batırılarak yendiği için bu ismi almıştır. Yemeğin ismi kimi ilçelerde bat olarak söylense de bazı ilçelerde bad şeklinde telaffuz edilmektedir. Yemek ile ilgili çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Bazı rivayetlere göre bat yemeği hamile bir kadın için yapılmıştır. Hamile bir kadının canı mercimek ve çeşitli otlar çekmiştir. Bunun üzerine evde olan malzemeler ile ilk bat yemeği yapılmıştır. O günden sonra günümüze kadar çeşitli ilaveler ve çıkarmalar ile bu yemek yapılarak gelmiştir. Yemek için ilk olarak mercimek bir tencerede haşlanmalıdır. Daha sonra bu mercimek soğuması için bir kenarda bekletilir. Aynı zamanda düğü sıcak su ile ıslatılır. Bu düğü mercimek, salça ve su karıştırılır. Ceviz, soğan, maydanoz, dere otu, reyhan da yemeğe koyulacak şekilde ince hale getirilir. Son aşamada bu malzemelerin tamamı karıştırılır. Yemeğin üzerine tuz ve biber de eklenir ve yemeğin pişirilip servis edilmesi beklenir. Bu yemeğin en güzel yanlarından biri ise bağ yaprağı ile servis edilmesidir. Yemek bazen ekmek ile de servis edilir fakat bu ekmeğin köy ekmeği olması gerekir.

Tokat Kebabı

Şehrin bağ evlerinde asırlardır yapılan Tokat Kebabı, günümüzde şehrin en ünlü yemekleri arasında yer alır. Yemek için bağ evlerinde hatta şehir evlerinde dahi bu kebap için tasarlanmış fırınlar bulunmaktadır. Kebabın ismi ise şehirde kendine özgü şekilde yapılmasından dolayı Tokat adını almıştır. Yemek tarihte ilin bağ evlerinde özel günlerde yapılmaktadır. Sonraki dönemlerde yavaş yavaş ticari bir hal alan yemek günümüzde pek çok şehirde karşımıza çıkmaktadır. Yemeği özel yapan şey ise yemek için kullanılan etin bölgede yetişen hayvanlardan elde ediliyor olmasıdır. Ayrıca yemekte kullanılan kuyruk yağı da yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır. Karayaka koyunlarından alınan etler ile yemek yapılır. bunlar6 ile 9 ay arasında kuzulardır. Bu etler ve yörede yetişen patlıcan ve domates ile yapılması yemeğin lezzetini doruklara çıkarmaktadır. Buna has olarak yapılan ocakta ise 6 ayrı bölüm bulunmaktadır. Tokat Kebabı ocağında; ateşlik, baca, şiş, asma metal mili, tava, yağdanlık ve kebap çıkarma bölümleri yer alır. Bu kadar emek ile yapılan yemeğin Tokat ziyaretinde mutlaka tadılması gerekmektedir.

Madımak

Tokat ilinin yöresel otları arasında yer alan madımak bölgede son derece lezzetli bir yemeğe de dönüşmektedir. Bu yemek yöre halkı için de oldukça önemlidir. Madımak sadece yemek kültürü içinde değil aynı zamanda halkın bütün yaşantısında özel bir yere sahiptir. Sosyallik bakımından da önemli bir yeri bulunan bu otun toplanması bütün halde yapılır. Madımak toplanmaya yörede yalnız gidilmez. Bu şekilde toplanan otlar soğan ve salça ile karıştırılarak harika lezzetlere dönüşmektedir. Madımak yemeği yöreye ait olan yemek tadına bakmak açısından denenebilir.

Tokat Nerededir?

Bir Karadeniz şehri olan Tokat Orta Karadeniz’in iç bölgesinde yer almaktadır. Şehrin kuzeyinde Samsun ili yer alır. Hemen kuzeydoğusunda ise Ordu yer almaktadır. Şehrin güzeyi ile güneydoğusunda ise Sivas yer alır. Batısında Amasya bulunan Tokat, Yeşilırmak vadisi üzerine kurulmuş olan bir şehirdir. Tokat ile İstanbul arası 750 km kadar bir mesafeye sahiptir. Şehre İstanbul noktasından araba ile yapılacak yolculuk yaklaşık 11 saat kadar sürmektedir. Tokat ile Anakara arası ise yaklaşık 380 km kadardır.

İki şehir arası otobüs yolculuğu ise yaklaşık 5 ya da 6 saat sürmektedir. Şehir Karadeniz bölgesinde bulunsa da İç Anadolu şehirlerinden pek çoğuna daha yakın mesafede bulunmaktadır. Hatta şehrin bazı ilçeleri tamamen İç Anadolu ilçeleri yerini almaktadır. Gerek ulaşım bakımından gerek ekonomik ve mevsimsel özellikleri bakımından İç Anadolu bölgesinde yer alan şehirlere daha çok benzemektedir. Bu bakımdan ülkemizde pek çok kişi Tokat ilini İç Anadolu şehri sanmaktadır.

 

Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz şehri olan Tokat için en uygun ziyaret mevsimi yaz ayları olarak ayarlanabilir. Fakat şehrin genel yapısı incelendiğinde şehrin İç Anadolu ile Karadeniz arasında bir geçiş bölgesi olduğu görülmektedir. Bu geçiş ise en fazla şehrin mevsimine etki etmektedir. Şehirde yer alan pek çok ilin mevsimsel özellikleri tamamen İç Anadolu mevsim özelliklerini taşımaktadır. Bu bölgelerde ise kışlar oldukça sert geçmektedir. Karasal iklime bağlı olarak soğuk ve karlı bir kış mevsiminde yapılacak Tokat gezisi daha çok eziyet olacaktır. Şehrin Karadeniz bölgesine bakan yamaçları ise diğer bölgelerine göre daha yumuşak bir iklim yaşamaktadır.

Bu bölgelerde mevsimler arası sıcaklık farkı diğer bölgelerden daha azdır. Ayrıca bu yamaçlar her mevsim yağış alma özelliği de taşımaktadır. Şehirde sıcaklığın en yüksek olduğu aylar ise haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır. Şehirde görülen en soğuk aylar ise Aralık, Ocak ve şubat aylarıdır. Yani şehirde yazlar çok sıcak kışlar ise çok soğuk geçmektedir. Şehre turistik amaç ile gitmek isteyenler tereddüt etmeden yaz aylarını seçmelidir.

Tokat Gece Hayatı

Tokat ülkemizde yer alan küçük ve dingin bir şehrimizdir. Bu bakımdan şehirde hareketli bir gece hayatından bahsetmek ise mümkün değildir. Genelde şehre ziyaret için gelen kişilere şehrin şehir hayatını hissedecekleri sokak kafeleri önerilmektedir. Bunların yanı sıra eğlenceli ve coşkulu gece hayatı arayanlar bu ilden beklenileni elde edemez. Yapı olarak ve büyüklük olarak Tokat gece hayatı bakımından yetersiz bir şehirdir. Tokat merkezde canlı müzikler ile eğlence sunan mekanlar bulunmaktadır. Bu mekanlarda keyifli ve eğlenceli vakit geçirebilen insanlar genel de canlı müzik için buralarda yer alır.

Şehirde yer alan Kum&Bar; bu mekanlardan biridir. Ayrıca Vitamin Bar ve Cadde Kafe de şehrin en işlek mekanları arasında yer alır. Bu mekanların kimi güzel yemekleri açısından tercih edilmektedir. Bazı mekanlar ise enfes manzarası ile tercih edilir. Merkezde yer alan eğlence mekanlarının pek çoğu ise canlı müzik ile müşterilerini çekmektedir. Tokat gece hayatı sadece bar ve eğlence mekanlarından ibaret değildir. Şehir küçük olmasına rağmen sinema bakımından geniş bir yelpazesi bulunmaktadır.

Şehirde geçecek akşamlarında film izlemek isteyenler bu sinemalarda hoş vakit geçirebilir. Park sineması, Tokat Asberk Sineması, Tokat Turhal Klass Sineması şehrin en ünlü sinema salonları arasında yer almaktadır. Ayrıca şehirde çay bahçeleri de bulunmaktadır. Bu bahçelerde özellikle yaz akşamlarında içilecek çaylara doyum olmaz. Divan Çay Bahçesi ya da Seyirhan Çay Bahçesi gibi pek çok çay bahçesi ilde hizmet vermektedir. Bu bahçelerin en güzel yanlarından biri de eşsiz manzaraları olmaktadır. Ayrıca gece sadece çay içmek isteyenler için kale manzaralı bir alanda kendi çayı ile de hizmet verilmektedir. Şehirde hareketli bir gece hayatı arayanlar için ise en çekici mekanlar otellerin barları olabilir. Otellerde yer alan bar ve cafeler yapı olarak ve eğlence olarak yöre çizgilerinden çıkmaktadır. Eğlencenin has safhada bulunduğu bu mekanlar yöre halkı tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Tokat Festivalleri

Festival ya da şenlik bakımından Tokat oldukça büyük ve son derece eğlenceli bir şehirdir. Şehrin festivallerini ilçe ve merkez festivalleri olarak ayırmak mümkün olabilir. Şehirde yer alan ilçe festivallerinden biri Almus ilçesine ait festivaldir. Şehirde Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt, Zile ilçelerinin hepsine ait farklı festivaller bulunmaktadır. Şehirde yer alan en önemli festivallerden biri Niksar motosiklet festivalidir. Tarih olarak genelde ağustos ayında yapılan etkinlik bu ayın başında gerçekleşir. Genelde 2 gün süren festivalde heyecanlı motor gösterileri ve yarışları yapılmaktadır. Uluslar arası Geleneksel Erbaa Yaprak Festivali de şehrin en güzel etkinlikleri arasında yer alır.

Etkinlik Erbaa ilçesinde gerçekleşmektedir. Temmuz aynının 24 ile 26’sı arasında gerçekleşen festival kapsamında pek çok konser de yapılmaktadır. İlçe festivaller haricinde şehir merkezinde de bir takım etkinlikler yapılmaktadır. Bunlardan biri de Tokat motosiklet festivalidir. Burada da aynen Niksar festivali gibi motosiklet gösterileri ve yarışmaları yapılmaktadır. Uluslar arası Geleneksel Ve Kültürel Erbaa Etkinlikleri şehirde yapılan bir diğer festivaldir. Erbaa ilçe sınırları içinde yapılan festival haziran ayında gerçekleşmektedir. Hocabeden festivali de şehirde yer alan bir diğer festivaldir. Zile ilçesinde yapılan festival temmuz ayında yapılır.

Dikili Belediyesi Yayla Şenlikleri ve Güreş Etkinlikleri Almus ilçesinde Temmuz ayında yapılır, Kuyucaklı Kültür ve El Sanatları Festivali Niksar ilçesinde Temmuz ayında yapılmaktadır, Yazıcık kasabası Karaçam Düden Yaylası Kır yemeği Şenlikleri Niksar ilçesinde ve Temmuz ayında yapılır. Bu şenlik yöresel lezzetleri tatmak açısından son derece uygun bir ortamdır. Yaylakent Kültür ve Tanıtım şenlikleri de şehrin en güzel festivalleri arasında yer alır. Bu şenlik Niksar ilçesinde gerçekleşir ve Temmuz ayında büyük bir coşku ile kutlanır.

 
Posted : 02/04/2022 7:47 pm