Notifications
Clear all

Sofya'da Gezilecek Yerler

1 Posts
1 Users
0 Reactions
368 Views
(@handeaksoy)
Posts: 20
Member Admin
Topic starter
 

Bulgaristan’ın başkenti ve en önemli şehri olan Sofya, geçmişten günümüze Trakya, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmıştır. Dinamik bir Doğu Avrupa şehri olan Sofya, Türk mimarisini, Batı tarzı barok yapılarını ve komünizmin binalar üzerindeki etkisini iyi bir şekilde yansıtır. Sofya yalnızca tarih ve kültür sevenler için değil, doğaseverler için de pek çok seçenek sunmaktadır. Sofya gezilecek yerler aşağıda sıralanmıştır.

Alexander Nevsky Katedrali

Sofya gezilecek yerler listemizin ilk sırasında, Sofya’da yer alan en önemli dini yapılardan biri olan Alexander Nevsky Katedrali, 72 metre uzunluğu, 24 metre genişliği ve 52 metre yüksekliği ile Dünya’nın en büyük Ortodoks kiliselerinden biri olarak görülür. Katedralin inşası 1912 yılında tamamlandı ve kullanma açıldı. Katedral, neo- Bizans tarzı ile eşsiz bir profil oluşturan farklı boyutlarda bir dizi kubbeden oluşur. Katedrale döneminin önemli figürlerinden biri olan Alexander Nevski(1220- 1263) ismi verilmiştir. Katedrali ziyaret etmek ücretsizdir. Fakat fotoğraf çekmek veya katedralde bulunan mahzeni ziyaret etmek istiyorsanız giriş ücreti ödemek zorundasınız.

Vitoşa Bulvarı

Vitoşa Bulvarı, Sofya’nın en işlek caddesidir ve Sofya gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken yerlerden biridir. Caddede pek çok kafe, restoran, alışveriş merkezi ve eğlence mekânı bulunur. Fakat bu caddede yer alan mekânlar, şehrin diğer kesimlerine göre oldukça pahalıdır.

Rus Aziz Nikolaos Kilisesi

Kilise, 1912-1914 yılları arasında çalışmak için Sofya’ya gelen Rus işçiler tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin en önemli özelliği, 17. Yüzyıl Rus kiliselerinden ilham alınarak çatıyı süsleyen 5 küçük altın kubbedir. Kilisenin içi resim ve motifler ile dekore edilmiştir. Kilise, 08:00 ve 18:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Sveta Nedelya Katedrali

Vitosha Bulvarı’na yakın, Hoşgörü Meydanı’nda yer alan bu katedral, 14. Yüzyılda inşa edilmiştir. Bu meydanda ayrıca 4 dine ait yapı yer alır. Bunlar; Katolik katedrali, sinagog, cami ve Ortodoks katedralidir. Katedralde 1925 yılında büyük bir terör saldırısı meydana gelmiştir. Bolşevikler tarafından öldürülen General Konstantin Georgiev’in cenaze töreni sırasında terör saldırısı meydana geldi. Bomba ile yapılan terör saldırısı sonucunda 128 kişi hayatını kaybetti. Büyük ölçüde harap olan katedral, 1927 ve 1933 yılları arasında restore edildi.

Ulusal Opera Binası

Klasik bir tarza sahip olan bu bina, 20. Yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Ulusal Opera Binası, Bulgaristan’da yer alan en önemli kültürel yapılardan biridir. Avrupa tiyatrolarına göre oldukça uygun fiyatlara sahip olan bu operaya gitmek, Sofya’da mutlaka yapılması gereken aktivitelerden biridir.

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Sofya’nın bir başka kültür merkezlerinden Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu, adını Bulgar şair, roman yazarı ve oyun yazarı Ivan Vazov’dan almaktadır. Neoklasik yapıda yapılan bu yapıda ayrıca Nike’nin heykeli yer alır.

Santa Sofya Kilisesi

  1. yüzyılda yapılan bu Kilise, Bulgaristan’ın başkentinin bu ismi almasına vesile olmuştur. Kilise geçmişte, Sofya Osmanlı İmparatorluğu’na bağlıyken cami olarak işlev görmüştür. 1900 yılından sonra Ortodoks ayini için restore edilmiştir. Kilisenin en dikkat çekici yönü, bir yer altı müzesine sahip olmasıdır. Ayrıca kilisenin yanında meçhul askerin mezarı yer alır. Santa Sofya Kilisesi, 07:00 ve 19:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

San Jorge Kilisesi

Sofya’da yer alan en eski kilise olan San Jorge Kilisesi, 4. Yüzyılda Romalılar tarafından yapılmıştır. Ayrıca günümüzde Sofya’da yer alan ayakta kalan en eski bina özelliği taşımaktadır. Sofya’nın Osmanlı hâkimiyetinde olduğu dönemde camiye çevrilen kilise, 19. Yüzyılın sonlarında tekrar Ortodoks Kilisesi olarak restore edilmiştir. Kilisenin içinde 10. Yüzyıldan kalma freskler yer almaktadır. Kilise, hükümet binasının bahçesinde yer alır. Kilise her gün, 08:00 ve 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Bulgaristan Ulusal Meclisi

Bulgaristan Ulusal Meclisi, Bulgaristan’ın parlamentosudur.  Meclis binası, neo- Rönesans tarzında yapılmıştır. Bulgaristan Ulusal Meclisi’nin en önemli özelliği tek kamaralı parlamento olmasıdır. Danimarka, Portekiz, Yunanistan, Hırvatistan ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de tek kamaları parlamento sistemi vardır.

Sofya Sinagogu

Güneydoğu Avrupa’nın en büyük sinagogu olarak bilinen Sofya Sinagogu, Sofya’da Sefarad Yahudi topluluğuna hizmet etmesi için inşa edilmiştir. Bulgaristan, 2. Dünya Savaşı sırasında ülkede bulunan Yahudi vatandaşları Nazilere teslim etmeyi reddetti. Bulgaristan’da yaşayan Yahudilerin büyük çoğunluğu Sefarad yani İspanyol kökenli Yahudilerdir. Sinagog, Avusturya uyruklu mimar Friedrich Grünanger tarafından 1909 yılında yapılmış ve o zamanın Bulgaristan Kralı I. Ferdinand’ın huzurunda açılmıştır.

Banyabaşı Camii

Sofya Merkez Pazarı’nın önünde yer alan bu camii, 16. Yüzyılın sonunda Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir. Camii 15 metre çağındaki devasa kubbesiyle tanınır. Banyabaşı Camii, eğer Müslüman değilseniz namaz saatleri dışında her saat ziyarete açıktır.

Ulusal Tarih Müzesi

Bu müzede tarih öncesi dönemden 1945 yılında kadar, Bulgaristan’ın tarihini gösteren 23.000’den fala eser bulunmaktadır. En çok ziyaret edilen eserler arasında Trakya’nın som altından imal edilmiş hazineleri yer almaktadır. Ayrıca bu müzede Orta Çağ’da yaşadığı düşünülen bazı vampirlerin iskeletleri yer almaktadır. Müze her gün 09:30 ve 18:30 arası açıktır. Ücretli olan müze girişi, haftanın son pazartesi günü ücretlidir.

Ulusal Askeri Tarih Müzesi

Müze, Bulgar ve Avrupa askeri tarihini anlatan bir milyondan fazla esere ev sahipliği yapmaktadır. Sofya gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken müzelerden biridir. Müze girişi ücretlidir fakat her ayın son Çarşamba günü halka ücretsiz hizmet vermektedir.

Ulusal Arkeoloji Müzesi

Ulusal Arkeoloji Müzesi, 15. Yüzyılda yapılan eski bir Osmanlı camisinin içinde yer almaktadır. Müzede Yunan ve Roma eserleriyle birlikte Trakya hazineleri de yer alır. Valchitran’ın en önemli hazineleri bu müzede bulunur. Pazartesi kapalı olan müze, Salı ve Pazar günleri arası, 10:00 ve 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ayrıca her ayın son Pazar günü müzeye girişler ücretsizdir.

Sofya Tarihi Müzesi- Hamam Evi

Eskiden bazı Türk hamamlarının yer aldığı Hamam Evi, 1906 yılında yapılmıştır. Hamamın içerisinde kapalı havuzlar ve çeşitli tedavi odaları yer almaktadır. Bina, şehir merkezinde Banyabaşı Camii’nin yanında bulunmaktadır. Bu bina, restore edildikten sonra Sofya Tarihi Müzesi ismini almıştır. Müze, pazartesi günleri kapalı olup, Salıdan Pazar gününe kadar 10.00 ve 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Boyona Kilisesi

1979 yılında UNESCI Dünya Mirası Listesi’ne eklenen bu kilise, 11. Yüzyılda yapılmıştır. İçerisinde yer alan fresklerle ünlü Ortodoks Kilisesi’dir. Bu0 freskler Doğu Avrupa’dan günümüze kadar korunmuş en eksiksiz ortaçağ sanatı örneği olarak görülür.

 

 
Posted : 16/04/2022 4:09 am