Notifications
Clear all

Bursa Bisiklet Festivali

1 Posts
1 Users
0 Likes
198 Views
(@guvensez)
Posts: 418
Member
Topic starter
 

2013 yılında ilki düzenlenen Bursa bisiklet festivaline katılma fırsatı yakaladım. Bursa yeşil pedal bisiklet derneği tarafından düzenlenen festival 5-6-7 Temmuz; Cuma, Cumartesi ve Pazar gününü kapsıyor.

Perşembe gecesi bisikletimi de alarak aştiye doğru Serdar ve Erdem arkadaşım ile birlikte geldik. Burada diğer festivale gidecek arkadaşlar ile karşılaştık. Bineceğimiz otobüsler yarım saat ara ile kalkıyordu ama Bursa otogarında tekrar toplanarak kamp alanı olan Bursa Botanik Parkına hep beraber hareket edecektik.

 

Bursa otogarına vardığımızada diğer illlerden gelen arkadaşlarımız da birlikte yola koyulduk.

 

Bursa Botanik parkı kamp alanı için mükemmel bir yerdi. Çadırlarımızı kurup, kahvaltıya, kahvaltıdan sonra ise hemen parkı incelemeye başladım. İlk gün öğleden sonra şehir turu atılacağı için birçok kişi  Botanik Parkı ve hemen yanında yer alan Hayvanat Bahçesini gezme fırsatını değerlendirdi.

 

 

Öğle yemeğinin ardından bir kaç saat sonra şehir turu ile festivale başlangıç verildi.

 

Kalabalık trafiğin arasından ilerleyerek şehir merkezinde yer alan kalenin Saltanat Kapısı’nın bulunduğu alana ulaştık. Açılış konuşması ve Mehter gösteri ile resmi açılış da yapılmış oldu.

 

Bulunduğumuz alan Hisar bölgesi, Bursa’nın tarihten bugüne taşıdığı en önemli merkezler arasında
yer alan Bithynia döneminden Osmanlılar’a kadar uzanan süreçte inşa edilmiş önemli eserleri bünyesinde topluyor. Bursa Kalesi, Balibey Han, Kale Sokak’ta yoğunlaşan tarihi Bursa evleri, tarihi camiler ve Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri, İstiklal Şehitleri Anıtı ve Bursa Saat Kulesi bu bölgede yer almaktadır.

 

Tören bitiminin ardından bir sonraki durağımız Tophane Parkı kısa bir mola verildi. Burası olsukça yüksekte yar aldığı için Bursa’yı alabildiğince tepeden izleyebiliyorsunuz. Osman Gazi ve Orhan gazi türbelerini ziyaret ettikten sonra grup hareketlenmeya başladı. İlk günün son durağı ise Karagöz Müzesi oldu. Zaman olup müzeyi gezebilseydik keşke, fotoğraf çekmek ile yetinebildik. 

 

Ve kamp alanına döndükten sonra akşam yemeğinin ardından bizi bir süpriz bekliyordu.
REDBULL partisiii 😀

İkinci Gün

Sabah güzel bir kahvaltının ardından uzun ve zorlu olacak tur için hazırdık.

 

Bugün zamanda yolculuğa turlayacaktık. 8500 yıl öncesine Bursa’da ilk toplu yerleşim görüldüğü ve bir Arkeo Park kurulacak olan önemli bir kazı merkezine, ardından tarihi Roma dönemine kadar giden Gölyazı köyünü ziyaret edecektik. Yol üzerinde bir köpekcik de peşimize takılarak 15-20 km. kadar bizimle birlikte koştu.

 

Uluabat gölü üzerinde yer alan bu köyü mutlaka görmelisiniz. Adaya ulaşır ulaşmaz milllet yemek sırasına gridiği anda ben ada etrafında bir tur attım. Genelde burdada köy halkının balıkçılık ile geçindiğini düşünüyorum. Ada etrafındaki yol boyunca balıkçı tekneleri yer alıyor. Hem bizler için öğlen yemeği hazırlayan ve dağıtan Gölyazı balıkçı kadınları derneği olmuştu.

 

 

Adaya geçmeden yol girişinde sol tarafta ise ağlayan çınar yer alıyor.

 

İkinci günün sonunda rotanın uzun olması bir çoğumuzu dönüş yolunda zorladı. Kampa ulaştığımızda aldığımız duştan sonra verilen Redbull partisi ile ikinici gün de güzel bir şekilde son buldu.

Üçüncü Gün

Son gün Osmanlı’nın ilk köylernden biri olan Cumalıkazık köyüne gidiyoruz. Osmanlıların Bursa civarına yerleşmeye başladıkları yıllarda kurulmuş 700 yıllık bir vakıf köyü burası. Cumalıkızık evleri, 300 yıl önceden kalma. Yıllar içerisinde birçok şekil değiştirmiş evler ve 2000’deki restorasyonla bu halini almış.

 

 

 

Dönüşte ise son akşam yemeğinin ardından arkadaşlarımız ile vedalaşıyor, festival ekibine yürekten teşekkürlerimizi iletiyor ve şehir terminalinin yolunu tutuyoruz.

Bursa bisiklet festivalinin ilki olmasına rağmen en iyi organizasyona sahip  festivallerden biri olduğunu söyleyebilirim. Bursa’da geçirdiğim muhteşem üç gün için başta Yeşil Pedal Bisiklet derneği olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkürler.  

Bursa’ya geldim, gördüm, gidiyorum. Daha sonra yine geleceğim ama birkaç kelime ile size burayı anlatayım; Osmanlı, Yeşil, Kestane Şekeri, Uludağ, Hacivat ve Karagöz.

This topic was modified 2 years ago 2 times by Handeaksoy
 
Posted : 03/05/2022 1:58 am