Notifications
Clear all

İtalyanlar’ın Pişisi ve Çi Böreği yada gerçek adı ile Panzerotti nedir ?

1 Posts
1 Users
0 Reactions
464 Views
(@yagmur)
Member
Joined: 2 years ago
Posts: 87
Topic starter  

Panzerotto aslında isim olarak çok değişik bir yerden geliyor, İtalyanca’da göbek, karın anlamına gelen panza’dan geliyor. Hamurun piştiğinde aynı bir göbek gibi şişmesinden dolayı bu ismi almış, uzun lafın kısası kendisi aslında küçültülmüş göbek (küçük göbüş) anlamına geliyor. Panzerotti, özellikle Apulian mutfağında, Orta ve Güney İtalya’da ortaya çıkmıştır. Bunlar temel olarak calzoni’nin küçük versiyonlarıdır, fakat genellikle fırınlanmış olarak değil de kızartılmış olarak servis edilir, bu yüzden İtalya’da, genellikle Campania’da da calzoni fritti (“kızarmış calzoniler”) veya pizze fritte (“kızarmış pizza”) olarak bilinirler. Ayrıca İtalya’nın belli bölümlerinde bizdeki mantıya benzer haşlanmış panzerotti bulabilir. Panzerottiler için en yaygın iç malzemeler domates ve mozzarella’dır, ancak ıspanak, mantar, bebek mısır ve jambon ile çeşitlendirilebilir.

Panzerotti’nin kökenini ve çeşitler

ini saydık şimdi sıra betimlemeye geldi 😋. Panzerotti, hamur olarak bizdeki pişiye oldukça benzer yapıda. Annenizin evde kızarttığı keçi ayağı vardır ya, onun biraz daha iyisi, içerisinde yukarıda saydığımız malzemelerden oluşan (örneğin;en klasiği mozzarella ve domates ) karışımın güzelce erimiş mozzarella ile oluştuğunu düşünün; her ısırıkta güzel bir domates tadı ile enfes erimiş mozzarella 🙈 sizi doğrudan diğer ısırışa teşvik ediyor, gerçekten harika bir şey. Biz oldukça seviyoruz yani 😍.

 

Peki bu Panzerotti nerede yenir derseniz ?

 

Ne kadar Güney İtalya iyi yapıyor desek de en meşhuru Milano’da bulunan Luini. Kendisi Duomo’ya oldukça yakın bir yerde bulunuyor ve önünde uzuun kuyruklar oluşuyor.  Milano’da diğer başarılı panzerotticiler ise Corso Buenos Aires’te bulunan  Il Panzerotto ve Il Panzerotto del Senatore. Biz ikisini de denedik ve bunlarıda epey beğendik. Il Panzerotto del Senatore’nin yaptıklarının hamuru biraz daha ince ve iç malzemesi oldukça bol. Ancak en meşhur olan Luini’den bir panzerotti alıp Duomo’nun karşısında keyif yapmak ayrı bir haz.

Özet Geçecek olursak…

Kısaca panzerotti enfes bir lezzet. Direkt hüpletmelik, oturarak yemelik değil, al ve elde ye. Hem ucuz hem de enfes. Tam bir sokak lezzeti.  

Geldik tavsiyelere: Biz en çok Classico (Mozzarella ve Domates) ve Al Prosciutto ( Jambon ve Mozzarella)’yu seviyoruz.

 


   
Quote