Notifications
Clear all

Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü Nedir?

1 Posts
1 Users
0 Reactions
396 Views
(@guvensez)
Member
Joined: 3 years ago
Posts: 418
Topic starter  

Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü, sözel bölümler arasında en çok tercih edilen lisans bölümleri arasında yer almaktadır. Bu bölümde okuyacak kişilerin teknolojiyi yakından takip etmesi gerekmektedir. Mesleki tecrübeyle birlikte teknolojiyi iyi kullanmak, yaratıcı, özgün, göze ve kulağa hitap edecek yaratıcı içerikler üretecek yeteneğe sahip olması gerekmektedir. Radyo, Sinema ve Televizyonculuk Bölümü, yayıncılık sektörünün temel yapı taşıdır.

Bu bölümde okuyacak öğrenciler 3 farklı alanda eğitim görmektedir. Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü okuyan öğrenciler bu sayede kameraman, senarist ya da muhabir gibi kitle iletişim araçlarının kullanıldığı her alanda çalışabilmektedir.

Öğrencilerin çok yönlü olarak eğitim görmesi için farklı dersler hakkında eğitim verilmektedir. Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü, asıl amacı göze, kulağa ve özgün içerik üretmektir. Aynı zamanda farklı meslek dallarında donanımlı personeller yetiştirmektir.

Bu bölüm öğrencileri bu yüzden kendilerini sürekli olarak geliştirmesi gerekir. Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte Radyo Sinema ve Televizyon gibi kitle iletişim araçları oldukça önemli bir kavram haline gelmiştir. Bölümde görülecek bazı dersler şunlardır;

  • Film eleştirisi
  • Medya eleştirisi
  • Medya okuryazarlığı
  • Medya ve iletişim
  • Görüntü düzenleme
  • Ses yapım teknikleri
  • Iletişim kültürü
  • Metin ve diyalog yazarlığı
  • Sosyal bilimlerde kavramlar
  • Radyo ve televizyona giriş
  • Video-kurgu
  • Görsel kültür
  • TV yapım tasarım
  • Reklamcılık
  • Medya okuryazarlığı
  • Medya ve iletişim
  • Türk sineması tarihi

Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü Ne iş Yapar/Ne olunur?

İlk olarak mezun öğrencilerin hedeflerini belirlemesi gerekmektedir. Bu bölümün hangi alanında veya alt alanında çalışmak istediğini karar vermesi gerekmektedir. Çalışma alanını belirledikten sonra kişiler, bu alana göre alt yapı ve birikim elde etmeleri gerekmektedir. Haber merkezinde çalışacak adayların ekonomi, siyaset, spor gibi alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Teknik konularda çalışmak isteyen kişiler ise teknolojiyi yakından takip etmelidir. Bu noktada teknik imkanları geniş ve başarı grafiği yüksek fakülteleri tercih etmeleri gerekiyor.

İletişim fakültesi mezunu olan öğrenciler, fakültede bulunan tüm mesleklerde neredeyse çalışabilmektedir. Radyo, Sinema ve Televizyonculuk Bölümü, okuyan öğrenciler çok yönlü çalışabilmektedir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler bilgisayar teknolojileriyle görüntü teknikerliği alanında etkin bilgilere sahip olmaktadır. Öğrenciler, dizi, film gibi önemli projelerde kamera, ışık ve senaryo gibi geleneksel mesleklerin yanı sıra SCP, kurgu ve modern tekniklerle sektörde farklı yenilikçi işler yapmayı amaçlamaktadır.

Bölüm öğrencileri günlük hayatta izlediğimiz dizilerin çekimlerinde yer alabilmektedir. Aynı zamanda televizyon kanalarında, muhabirlik yapabilir, reklam ajanslarında görev alabilmektedir. Bununla birlikte öğrenciler kitle iletişim araçlarının var olduğu her alanda iş imkanı bulabilmektedir.

Bu kapsamda öğrenciler;

  • Muhabir
  • Haber editörü
  • Resim seçici
  • Kurgu operatörü
  • Yapımcı
  • Yönetmen
  • Görüntü
  • Metin yazarı
  • Senaryo yazarı
  • Yönetmenlik
  • Kameramanlık

gibi çok yönlü çalışabilirler. Öte yandan öğrenciler, özel yada devlet kurumlarında basın danışmanlığı görevini üstlenebilirler. Akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler ise bu doğrultuda gerekenleri yerine getirerek, akademik olarak atılım yapabilirler.

Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü Taban Puanları Nelerdir?

Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü tercih edecek öğrenciler sözel bölümdeki puanı baz almalıdırlar. TYT ve AYT sınav puanı ile sözel puan türüne göre öğrenci alıyor. Taban puanlar her sene talebe göre değişkenlik göstermektedir. Bu bölümde okuyacak kişilerin iletişim becerisinin yüksek ve yaratıcı bir kişiliğe sahip olması gerekir. 2021 Radyo, Televizyon ve Sinema taban puanları üniversitenin kalitesine göre değişmektedir.

Bu bölümün puanları 450 puandan başlayarak, 190 puana kadar inmektedir. Bu farklılık ise üniversitelerin sağladıkları imkanlara göre değişkenlik göstermektedir. Daha kaliteli bir eğitim almak istiyorsanız yüksek puanlı üniversiteleri hedeflemeniz gerekmektedir. Ayrıcı kaliteli üniversitelerde alacağınız çok yönlü eğitim iş hayatında sizi bir adım öne çıkaracaktır. Unutmayın bu tarz bölümlerde akademik kariyer düşünmüyorsanız aldığınız eğitimin yanı sıra pratikte kazanacağınız tecrübelerde önemlidir. Türkiye’de hemen hemen her üniversitede Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü bulunmaktadır.

Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü Mezunu Öğrencilerinin İş Bulma Olanağı

Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü okuyan öğrenciler kitle iletişim araçlarının bulunduğu her sektörde çalışma imkanı bulabilirler. Reklam ajansları, prodüksiyon şirketleri, TV kanalları gibi birçok yerde çalışabilir. Çalışma alanları geniş olsa da iş bulma olanağı oldukça azalmış durumdadır. Bu bölümden mezun olduğunuz zaman her işi yapabildiğiniz gibi işsiz de kalmanız mümkündür. Günümüz şartlarında medya sektöründe iş bulma olanağı oldukça düşüktür.

Genellikle bir tanıdığınız yoksa ne kadar yetenekli olursanız olun önünüze bir engel çıkarak işsiz kalmanız mümkündür. Gelişen teknolojiyle birlikte kitle iletişim alanında eleman ihtiyacı azalmaktadır. Çünkü sektörde teknoloji yavaş yavaş insanların önüne geçmektedir.

Öte yandan bu meslekti ücretler ise insanları tatmin etmemektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde ücretler diğer illere göre biraz fazla olsa da genellikle asgari ücret üzerinden değerlendirilmektedir. Zorlu şartlar ve düşük ücretli maaşlar insanları bu meslekten soğutmaktadır. Bu mesleği yapan herkesin düşük ücret alacak diye kesin bir kural yoktur. Siz mesleğe ne kadar değer verirseniz, meslek de size o kadar değer verir.

Yaratıcılık, özgünlük, çalışma azmi ve iş sahiplenme durumuna göre yükselip yüksek maaşlar kazanabilirsiniz. Bu tamamen kişinin kabiliyetine ve yeteneğine bağlıdır.

Bu bölümden mezun olan öğrencilerin artık iş bulma olanakları oldukça daralmış durumdadır. Hem ülkenin siyasal ve ekonomik durumuna bakıldığında ileri dönük olumlu düşünmek oldukça zordur. Bunun yanında teknolojik gelişmeler de mesleğin insan ihtiyacını azaltmaya her geçen gün devam etmektedir. Radyo Sinema ve Televizyon sektöründe iş yapmak için üniversite okumak gerekmemektedir. Yani dışardan herhangi biri de bu sektörde çalışabilmektedir.

Bu da dolaylı yoldan rakiplerin çoğalmasına neden olmaktadır. Sektörde hali hazırda çalışan kişilerin tecrübelerine, yeni mezun bir kişi erişemediği için kolayca iş bulamamaktadır. Bu yüzden bölümden mezun olan bir öğrencinin iş bulabilmesi için yeni kanalların, yeni iş olanaklarının doğması gerekmektedir.

Kişinin bu medya sektöründe iş bulması kendini geliştirmesiyle alakalıdır. Artık işe alınacak bireyleri bir şeyi değil, her şeyi bilmesi beklenmektedir. Çok yönlü olan bireyler şirketler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Sahada yapacağını başarılı işler sizi diğer adayların arasında ön plana çıkaracaktır.

Radyo Sinema ve Televizyon Sektörünün Olumsuzluklar Nelerdir?

Kitle iletişim sektöründe çalışacak olan bireylerin yaşadığı sorunlar hemen hemen birbirlerine benzemektedir. Öncelikle bu sektörde mesai kavramı, akademik kariyer dışında bulunmamaktadır. Eğer dizi, film sektöründe çalışıyorsanız uzun mesai saatleri sizleri beklemektedir. Haftalarda süren çekimler, montaj, kurgular sizler sosyal yaşantınızdan uzaklaştıracaktır. Metin yazarlığı, senaristlik, reklamcılık gibi mesleklerde ise yaratıcılığını oldukça önemli olacaktır.

Bu noktada da üretme ihtiyacı sizi yoğun strese sokacaktır. Eğer muhabirlikte yapacaksanız soğuk, kar, kış, sıcak demeden her şartta çalışmaya açık olmanız gerekir.

Bazı zamanlar haber konusuna göre belki saatler süren mesailer sizleri sosyal hayatınızdan uzaklaştıracaktır. Muhabirlikte çalışacağını alana göre çok farklı zorluklarla karşılaşacaksınız.

Habere göre tehditler, hakaretler ve şiddete maruz kalabilmeniz mümkündür. Bu olumsuzluklara rağmen alacağınız ücretin az olması sizi bu meslekten soğutacaktır.


   
Quote