Notifications
Clear all

DÖRT DÖRTLÜK KUZEY IŞIKLARI REHBERİ: NASIL GİYİNMELİ?

1 Posts
1 Users
0 Reactions
386 Views
(@guvensez)
Posts: 418
Member
Topic starter
 

Manyetik alanların daha güçlü olduğu bu bölgelerde hava çok soğuk olduğu için vücudunuzu sıcak tutmanız oldukça önemlidir. Vücudu sıcak tutmak için çok kalın şeyler değil, kat kat giyinmek önemlidir. Özellikle ilk giyeceğiniz giysiyi çok iyi seçmelisiniz. Eğer yanlış bir seçim yaparsanız üstünüze ne giyerseniz giyin üşümeniz kaçınılmaz olacaktır.

İç Katman

İçinize termal veya başka sıkı bir kumaştan üst ve alt takım giymeniz en doğru tercih olacaktır. Takımınız asla pamuk olmamalıdır çünkü pamuk nemi emer ve her zaman ıslak kalır. Eğer içinize pamuklu bir giysi giyerseniz geziniz boyunca nemli kalarak üşürsünüz. İçinize giymek için en iyi materyal merinos yünüdür ama elbette bu ürün oldukça pahalı. Hemen hemen morinos yünü kadar etkili ve daha ucuz olan başka bir ürün ise polyesterdir. En doğru tercih termal, uzun kollu bir üst ile polyester bir alt olacaktır. Bu ürünleri herhangi bir spor mağazasından veya internetten ürün başı yaklaşık 14 dolara temin edebilirsiniz.

Çorap seçimini de unutmayın. Yine merinos yünü en doğru tercih olacaktır ama fırçalanmış polyester de sizi en az merinos yünü kadar sıcak tutacaktır. Kar motorsikleti sürerken baldırlarınızı da soğuktan korumak için mutlaka uzun çorap tercih edin. Bazıları iki çorap üst üste giymeyi de tercih edebiliyor ama iki çorabı üst üste giymenin bacaklarınızı çok sıkıp kan dolaşımınızı engelleme riski olduğunu unutmayın.

Ara Katman

Ara katman için ne giyeceğiniz gezi boyunca ne kadar aktif olacağınıza ve ne kadar üşüyeceğinize göre değişecektir. Yine yün veya polyester gibi sizi üşütmeyecek kumaşlar seçmelisiniz. Bu katman için en rahat çözüm dalgıçların giydiğine benzer fermuarlı bir tulum olacaktır. “Tüylü tırtıl” da denilen bu giysiyi giydiğinizde içinize başka bir şey giymenize gerek kalmaz ve kısa yolculuklarda üstünüze mont giymeden bile dolaşabilirsiniz. Ayrıca içerideyken fermuarını açarak üzerinden çıkarmanız yeterli olacaktır. Bu tulumların fiyatı internette 100-150 dolar arasında değişmektedir.

Daha ucuz bir alternatif arıyorsanız içi yünlü bir eşofman da tercih edebilirsiniz. Yine ana kumaş olarak polyester olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer çok üşüyen biriyseniz kalın eşofmanınızın altına ince bir yün tişört veya ince eşofmanın üzerine yün veya polyester bir kazak giyebilirsiniz. Eşofman alırken üstünüze montunuzu rahat giyebilmeniz adına kapşonsuz olmasına dikkat edin.

 

Dış Katman

Dışınıza sizi rüzgar ve kardan koruyacak bir mont almalısınız. Eğer gideceğiniz yerde hava çok soğuk olacaksa yağmurlu bölgelerde tercih edilen su geçirmez mont almanıza gerek olmayacaktır. Bazen su geçirmez montlar iyi hava almamaktadır, bu nedenle ter ve nemi içerisinde hapsederek üşümenize neden olmaktadır. Basenlerinizi saran bir mont veya parka en doğru tercih olacaktır. Ayrıca fiber veya polyester kumaştan montlar da aynı işlevi görmektedir. Alacağınız montun içinize giyeceğiniz diğer giysileri içine alacak kadar büyük olması gerektiğini unutmayın. Bu nedenle kadınlar erkek bedenlerini, erkekler ise normalde oldukları bedenden bir büyüğünü tercih edebilirler. Erkekler aradıklarını askeri malzeme satan mağazalarda da bulabilirler.

 

Baş, Eller ve Ayaklar

Vücudumuz sıcaklığının %20’sini baş bölgesinden kaybeder. Dış katmana kalın, yün veya kürk bir şapka giymelisiniz. Kuzey bölgelerde yaşayan lokal insanlar tavşan veya tilkiden yapılmış kürkleri tercih etmektedirler. Sadece başınızı değil, yüzünüzü ve özellikle burnunuzu da korumanız gerekmektedir. İnce, içi mikro yünlü bir kar maskesi bu görevi rahatlıkla yerine getirebilir. Maskenizi ihtiyaç duyduğunuzda burnunuza kadar çekebilir, daha sonra yanak hizasına geri indirebilirsiniz. Ayrıca maske ensenizi de sıcak tutacaktır.

Elleriniz için kalın eldivenler tercih edebilirsiniz ama bunlar hareket etmenizi zorlaştıracaktır ve giyip çıkarması zor olacaktır. Tek parmaklı eldivenler soğuk iklimler için en doğru tercihtir. Parmaklarınız hem daha sıcak olacak, hem de eldiveni giyip çıkarması kolaylaşacaktır.

 

Yürüyüş botları bu iş için yeterli olmayacaktır. Eğer ısı yalıtımları iyi değilse karda uzun süre duracağınız için ayaklarınızın üşümesi kaçınılmaz olacaktır. Geziniz boyunca koşmayacaksanız ve çok fazla yürümeyecekseniz astronot botları tam size göre. Hafif ve esnek oldukları için araba veya uçak yolculuğunuzda da rahatlıkla giyebilirsiniz.

Eğer daha maceraperest bir ruha sahipseniz ve karda uzun yürüyüşleri göze aldıysanız iki seçeneğiniz var. Birincisi; yürüyüş botlarına benzeyen ama içerisinde ekstra yalıtım katmanları bulunan, hafif botlardır. Bu botlar daha hafif olup daha kolay yürümenizi sağlayacaktır. Bu botu almaya karar verdiyseniz içinde en az 10 milimetrelik yalıtım katmanı olmasına dikkat edin. Çoğu ünlü bot markasının içindeki yalıtım yeterli olmadığı için askeri malzeme satan dükkanları tercih etmenizi öneririz. İkinci seçeneğiniz ise; uzun, “wellington” tarzına yakın, sabit veya çıkarılabilir termal katmana sahip olan botlardır. Bu botlar diğerlerine kıyasla daha ağır olsa da ayağınızı daha sıcak tutmaktadır.

 

Kuzey ışıkları serimizi burada noktalarken hayatınızın bu en güzel deneyimlerinden birini sorunsuz atlatmanızı diliyoruz. İyi gezmeler!

 
Posted : 24/03/2022 2:46 am