Notifications
Clear all

EN GÜZEL GEZİ FOTOĞRAFI ÇEKME YÖNTEMLERİ

1 Posts
1 Users
0 Likes
386 Views
(@guvensez)
Posts: 418
Member
Topic starter
 

Son yıllarda gerek Instagram’da gerekse gezginlerin kendi sayfalarında birçok muhteşem fotoğraf görmekteyiz. Bizi dünyada gitmedik yer bırakmamak için her gün biraz daha heyecanlandıran bu fotoğrafların nasıl çekildiğini siz de merak etmiş olmalısınız. Sanılanın aksine güzel fotoğraflar çekmek için büyük bir yeteneğe sahip olmanıza gerek yok. Doğru teknikleri öğrenerek yeterli pratikle o imrendiğiniz fotoğrafları kendiniz de çekebilirsiniz. İşte fotoğrafçılığın altın kuralları olarak sayılabilecek bu teknikleri sizler için derledik.

1. Kompozisyon

Nasıl çekeceğinizi öğrenmeden önce neyi çekmeniz gerektiğini bilmeniz gerek. İnsan beyni bazı kalıpları güzel bulurken bazılarını sonsuza kadar hafızasının derinliklerine iter. Bu kalıplara örnek olarak zıt renkler, simetrik yapılar veya ilginç bulutları örnek verebiliriz. Bu tür kalıplar dikkat çekerek fotoğrafınız diğerlerinin arasından sıyrılmasını sağlayacaktır.

Neyi çekeceğinizi belirledikten sonra unutmamanız gereken iki temel kural var. Örneğin; deniz fotoğraflarında ufuk çizgisinin yamuk olması gözü her zaman rahatsız eder. Fotoğrafınızı çekerken yatay unsurların her zaman doğru bir hat üzerinde olmasına dikkat edin. Diğer temel kural ise kamerayı hareket ettirmemeniz gerektiği. Beynimiz bulanık görüntüleri de pek sevmiyor.

 

2. Üçlü Kare Kuralı

Kompozisyonun en önemli kuralı olarak kabul edilen üçlü kare kuralı bebeklerin annelerinin yüzünü üç parçaya ayırarak onları tanımasından yola çıkmış. Bu kurala göre; ekranınızı iki yatay veya iki dikey çizgi ile üç parçaya ayırdığınızda kompozisyonunuzun ana unsurlarını bu parçalara orantılı bir biçimde yerleştirmelisiniz. Örneğin; gökyüzü ve sahilin beraber olduğunu bir fotoğraf çekecekseniz fotoğrafın üçte ikisine gökyüzünü, üçte birine ise sahili yerleştirebilirsiniz.

Eğer hem yatay hem de dikey çizgileri kullanacaksanız kompozisyonunuzun öne çıkan unsurunu çizgilerin kesişme noktalarına denk getirirseniz tüm dikkatleri o unsura çekmiş olursunuz. İnsan beyni bir fotoğrafa baktığında ilk önce o noktalara odaklanmaktadır.

 

3. Ana Çizgiler

Bir fotoğraf çekerken bakan kişinin konuyu ve fotoğrafın odağını hemen fark etmesini istersiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu da bakan kişinin gözlerini odak noktaya götürecek ana çizgiler yakalamaktır. Fotoğrafını çektiğiniz manzaradaki herhangi iki paralel unsur bu görevi başarıyla gerçekleştirecektir. En bilinen örneği; yollar ve tren yaylarıdır.

 

4. Diyagonal Çizgiler

Eğer fotoğrafınızda vurgulamak istediğiniz bir hareket varsa diyagonal çizgileri kullanabilirsiniz. Hareket eden unsurun hizasında var olan çizgileri odağa alırsanız fotoğrafınızın bir anda canlandığını göreceksiniz. Bu çizgileri yakalamanın şans işi olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

 

5. Ön Plan – Orta Plan – Arka Plan

Bazen bir fotoğraf çekerseniz ama fotoğrafınız manzarada sizi büyüleyen o havayı yansıtmamaktadır. Bunun nedeni fotoğrafınızda derinlik eksik olduğu için manzaranın iki boyutlu görünmesi olabilir. Eğer fotoğrafınızda bulunan farklı planları göz ardı ederseniz bu hataya düşmeniz çok olası.

Eğer yakalamak istediğiniz manzara uzaktaysa çevrenize bakın ve size ilginç gelen bir şey bulmaya çalışın. Size en yakındaki ilginç unsuru ön plana alın; orta plan ilk başta çekmek istediğiniz uzaktaki manzara, arka plan ise gökyüzü olacaktır. Eğer şehir fotoğrafı çekiyorsanız trafik levhaları, ilginç taşıtlar ihtiyacınızı giderebilir. Eğer çevrenize hiç ilginç bir şey bulamıyorsanız yaratıcı olun. Birisinden fotoğrafınızın ön planında durmasını rica edebilirsiniz.

 

6. Çerçeveleme

Neyi çekmek istiyorsanız doğal unsurlarla onu çerçeve içine alarak daha belirgin hale getirebilirsiniz. Çerçeveniz kare, dikdörtgen, daire veya başka herhangi bir şekil olabilir. Örneğin; kapılar ve pencereler bu iş için biçilmiş kaftan.Çerçevenizin her zaman kapalı bir şekil olması gerekmiyor. İki benzer unsurun arasından çekilmiş fotoğraflar da ana unsuru istediğiniz şekilde vurgulayacaktır. Fotoğrafınızı çekmek istediğiniz şeye yakın olmanız her zaman iyi olmayabilir. Eğer çerçevelemek istiyorsanız ondan biraz uzaklaşmalı ve etrafta doğal bir çerçeve aramalısınız.

 

7. Odak Nokta

En klasik fotoğrafçılık yöntemlerinden biri kameranızı öne çıkartmak istediğiniz unsura odaklayarak geriye kalan unsurların bulanık çıkmasını sağlamaktır. Bu teknik özellikle kalabalık ortamlarda öne çıkartmak istediğiniz insanların fotoğrafını çekerken işe yarayacaktır. Düğün fotoğraflarına baktığınızda çoğunlukla bu tekniğin kullanıldığını görürsünüz. Ayrıca hayvan fotoğraflarında da oldukça işe yaramaktadır.

 

8. Motif ve Tekrarlar

Birçok aynı unsurun yan yana gelmesiyle oluşan motifler başlı başına birer fotoğraf harikası olabilmektedir. Buna örnek olarak; kuşbakışı şehir fotoğrafları veya tören, ayin gibi etkinliklerde aynı giyinimli insanların fotoğrafları verilebilir. Bazen de bu motiflere kontrast oluşturan, adeta bu motifleri bozan unsurları odağa almanız çok farklı ve güzel pozlar yakalamanızı sağlayabilir.

 

Umarız verdiğimiz ipuçları size yardımcı olur ve bundan sonra gezilerinizde muhteşem fotoğraflar çekersiniz. İyi gezmeler!

 
Posted : 24/03/2022 2:51 am