Notifications
Clear all

Bayburt Nerede? Bayburt'ta Gezilcek Yerlerin Listesi

1 Posts
1 Users
0 Reactions
296 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Bayburt Tarihi Hakkında Bilgiler

Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Bayburt, küçük bir Karadeniz şehridir. Şehrin kuzey komşusu Trabzon, kuzey doğu komşusu ise Rize ilidir. Şehrin doğusunda ve güneydoğusunda ise Erzurum yer almaktadır. Batısında Gümüşhane bulunan şehrin güneyinde ise Erzincan yer almaktadır. Doğu Karadeniz bölümünde alan olarak 3.652 km karelik bir bölüm Bayburt topraklarına aittir. Şehir Karadeniz bölgesinde olmasından dolayı pek çok bakımdan Karadeniz mevsim özelliklerini ve kültür özelliklerini göstermektedir. Bitki örtüsü ve ekonomik gelir açısından da klasik bir Karadeniz şehrinden farkı pek yoktur. İç bölümlere doğru şehirde karasal iklim de bir hayli etkili olmaktadır. Bu bakıdan genel bir iklim değerlendirmesinde şehirde karşımıza çıkan sonuç yazların sıcak ve kurak geçtiğidir. Şehirde yaşanan kış ayı ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Şehrin ismi ile ilgili pek çok söylenti yer almaktadır. Şehrin eski adı Kafkas olarak bilinir. Bu isim Khaldilerin bölgeye egemen olduğu döneme aittir. Bu dönemde bölgede Halti dili kullanılmaktadır. Yavaş yavaş değişen devletler ve medeniyetler ile bölgede dil değişimi de yaşanmıştır.

Tarihi güzellikler yanında el doğmamış doğası ile de Bayburt ilgi çeken bir şehirdir. Huzur dolu bir şehirdir. Şehir tarihi ipek yolu üzerinde bulunan bir bölgede yer alır. Bu özellik şehri tarihi ve kültürel olarak zenginleştirmiştir. Burada yer alan Korgan köprüsü binlerce yıllık tarihi ile geçenlere hala o anları yaşatmaktadır. Şehrin tarihine bakıldığında mevcut kaynaklara göre şehrin 3000 yıl öncesine dayanan bir tarihi olduğu görülmektedir. Şehri ilk kuran medeniyet Azzilerdir. 770-665 yılları arasında bölgede bulunan bu medeniyet sonrasında Kimmerler ve İskitler de bölgeye uğrayan medeniyetler arasında yer almıştır. Sonra ise bölgede Hadiler hakim olmuştur. Persler de pek çok Karadeniz şehrine olduğu gibi burada da görülen bir medeniyettir. MÖ 2. Yy sonrasında ise bölgeye Pontus Krallığı hakim olmuştur. Roma İmparatorluğu hakimiyeti ile şehirde bir takım onarım çalışmaları yapılmıştır. Bölgede Selçuklu, beylikler ve Osmanlı hükümranlıkları da bulunmuştur. Akkoyunlu devleti de şehirde özü geçen önemli devletler arasında yerini almıştır. Şehirde Kurtuluş Savaşı döneminde önemli direnişler ve mücadeleler gerçekleşmiştir. Bu dönemde Osmanlı topraklarına saldıran pek çok devletten biri de Ruslar ve Ermenilerdir. Bu devletler, bölgede pek çok zulüm de bulunmuştur. Fakat şehir bu baskı ve zulümlerin hepsinden direniş ile kurtulmuştur. Ekonomi bakımından şehri incelediğimizde ise karşımıza tarım ve hayvancılık çıkmaktadır. Şehirde tarım ürünleri bakımından çeşitlilik bulunmaktadır. Özellikle hububat şehirde en fazla yetişen tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Şehirde şeker pancarı üretimi bir hayli artmıştır. Az da olsa bölgede meyve üretimi de yapılmaktadır. Aslında şehrin bulunduğu bölgenin bir bölümü kıraç olmaktadır. Fakat şehrin bir bölümünde verimli ovalar da yer alır. Çoruh Vadisinde yer alan Aydıntepe ve Sülür ovaları sulak olmasından dolayı tarım için oldukça elverişli bir alandır. Bayburt el sanatları bakımından da önemli ve gelişmiş bir şehirdir. Bakır işlemeciliği ve taş işlemeciği şehirde yaygın olarak yapılan el sanatları arasında yer alır. Özellikle tamamı koyunyününden yapılan ehram bu yöreye özgü olan kadınların giydiği bir kıyafettir. Bu kıyafet de yöresel el sanatları açısından oldukça önemli bir ayrıntıdır. Şehirde yer alan bu ayrıntılar ve el sanatları şehrin gelişmesine ve ününe oldukça katkı sunmaktadır.

 

 

Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Bayburt aynı zamanda konumu itibari ile de oldukça önemli bir yer arz eden tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanmıştır. Bu sebeple de tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmaya devam etmiştir. Bayburt bir zamanlar Roma İmparatorluğu hakimiyetine girmiş, daha sonra bu imparatorluk da ikiye ayrılınca Bayburt’un ise Doğu Roma toprakları içerisinde kaldığı bilinmektedir. Bayburt gezilecek yerler adına sizlere bu yazımızda birbirinden güzel yerlere konumlanmış olan mekanları listenize eklemeniz için birçok neden sunacağız.

 

Türkmenlerin Yerleşim Yeri Bayburt

Bayburt’un ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayanmış olduğu kadar Rafting tutkunları içinde Bayburt da bulunan Çoruh Nehri oldukça ideal olmaktadır. Bayburt’u gezerken de koyun yününden yapılmış olan ehram bu yöreye özgü bir giysi olup Bayburt seyahatiniz esnasında kadınların üzerinde görmeniz mümkün olmaktadır. Özellikle de dağ göllerinde biriken kar suları ve yeşilliği ile sizlere seyahatiniz esnasında çok fazla şey katacaktır. Bayburt gezilecek yerler listenizde eğer kamp tutkunu iseniz kamp yapmak içinde oldukça uygun mekanların bulunduğu hatırlatıp şimdi rotanızı Bayburt’a çevirme zamanı diyelim.

Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan bu yeraltı şehri bir tüf içerisinde yer almasının yanı sıra ana kayaya oyulmuş galeriler ile tonozlu odalardan oluşmaktadır. Ziyaretçileri adına oldukça ilgi uyandıran Aydıntepe Yeraltı Şehri üzerinde bölgede hala kazı çalışmaları devam etmekte olup, söylenenlere göre buranın daha önceden bölgede hüküm süren Halde şehrine ait olduğu bir diğer rivayet ise Romalılar tarafından kovulan ilk Hristiyanların buraya yerleşmiş olduğu yönünde olmaktadır. Karayolu üzerinde bulunan bu antik kenti görmeden sadece anlatılanlar ile havasını hissetmeniz mümkün değildir.

Dede Korkut Kümbeti

Halk arasında “Ali Baba” ya da “Korkut Ata” Kümbeti olarak da anılan kümbet Bayburt merkeze bağlı Yıldırım Köyünde yer almaktadır. Daire şeklinde yer alan kümbet boyları birbirinde farklı kesme taşların üst üste koyulması ile inşa edilmiştir. Kümbet restore sonucu eski özelliğini tamamen kaybetmiş olsa da tarihi açısından yine de görülmesi gereken yerler arasındadır. Özellikle de yaz aylarında rotanız Bayburt’a düşerse her yıl Dede Korkut Adına Temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenen uluslararası şölene katılmanız tavsiye edilmektedir.

 

Bayburt Kalesi

Karadeniz’i Basra Körfezine bağlayan ticaret yolu üzerinde bulunuyor olması itibari ile oldukça önemli bir konuma sahip olan Bayburt Kalesi Türklerin eline geçmeden önce birçok uygarlığa ev sahip yapmıştır. Kale’nin bir çok kez restoreden geçmiş olduğunu üzerinde yer alan farklı inşalardan anlamak mümkündür. Aynı zamanda kale “Çinimaçin” kalesi olarak da bilinmektedir. Bu ismin kaleye verilme nedeni olarak da üzerinde bulunan çini süslemeleri gösterilmektedir.

Bayburt Buz Mağarası

Helva Köyü Buz Mağarası olarak da bilinen mağara il merkezine yaklaşık olarak 33 km’lik bir mesafede yer almaktadır. Mağaranın içerisinde buzdan oluşmuş birçok sarkıt ve dikitler yer almaktadır. Bu buzlar oluşum açısından farklı şekilleri yansıtıyor olması ile rutin buz kalıbından sayesinde ziyaretçilerinde merak uyandırarak listelerine dahil etmiş oldukları bir mağara konumundadır.

 

Bayburt Saat Kulesi

Bayburt Saat Kulesi‘nin yapımına Tabur Köylü Muhittin Usta’nın başlamış olduğu bilinmektedir. Kulenin tamamlanması ise Rizeli İbrahim Usta tarafından gerçekleşmiştir. Kule’ye takılmış olan dört adet saat ise Almanya’dan getirilmiştir. Kulenin şerefesine 41 basamaklı merdivenle çıkıldığı da aşikardır. Kule Bayburt’un bazı kesimlerinden de görülüyor olmasının yanı sıra 21 metre bir uzunluğa sahip olmaktadır. Karayolu üzerinde yer alan bu anıtı mutlaka incelemenizi öneririz.

Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı

Kop Dağı‘nın bu güne kadar Türkiye’nin en zengin kelebek alanlarından biri olduğunu duymadıysanız yerinde görme şansına sahip olmaktasınız. Kop Dağı aynı zamanda Erzurum il sınırları içerisinde de kalmaktadır. Burada Ermeni ve Rus saldırılarına karşı mücadele veren binlerce şehit anıtı yer almaktadır. Şehitlerimiz adına yapılmış olan büyük abide de üzerinde oldukça görkemli bir yapı barındırmaktadır. Bu ana tanıklık etmek için bölgede yer alan tarihin izlerini de yerinde keşfetmeniz daha iyi olacaktır.

Şehit Osman Türbesi

Türbe ismini bulunmuş olduğu konum olan Şehit Osman Tepesinden almış olduğu her ne kadar aşikar olsa da türbenin Saltukoğullarına ait olduğu yönünde görüşler ileri sürülmektedir. Üzerinde yer alan kitabeler silik kalmış olmasından dolayı okunmaz bir durumdadır. Taş işleme sanatını adeta üzerinde yansıtmış olan Şehit Osman Türbesi sarı taştan yapılmış olması ile de adeta altından bir kale diyebiliriz.

Korgan Köprüsü

Korgan Köprüsü Bayburt Gümüşhane güzergahı üzerinde bulunan tarihi İpek Yolundan rotanızı çevirebileceğiniz bir yerde konumlanmıştır. Bayburt merkez ilçeye bağlı Akşar beldesinde yer almaktadır. Köprü aynı zamanda Selçuklu köprülerinden olmakta, kesme taştan iki gözlü olmasının yanı sıra sivri kemerleri de kendisini oldukça ilgi çekici kılmaktadır. Ayrıca Köprünün halk arasında kullanılmış olduğu bir diğer ismi de “Meliğin Köprüsü”dür.

Yakupabdal Tabiat Parkı

Park ismini Yakupabdal Köyü sınırları içerisinde konumlanmış olmasından aldığını söylemek mümkündür. Bayburt’a Sonbaharda yolunuz düşerse Yakupabdal Tabiat Parkı‘nın adeta görsel şöleni niteliğinde olan kızıl- kahvrengi ve yeşilin tonlarını bir arada görmeniz mümkün olmaktadır. “Doğunun Abantı” olarak da nitelendirilen bu tabiat parkına siz ziyaretçileri olarak mutlaka uğrayıp, doğanın sizlere sunmuş olduğu bu güzelliği yerinde yaşayarak tazelenmenizi öneririz.

Baksı Müzesi

Açılışı çok da geçmişe dayanmamakla birlikte Baksı Müzesi 2010 yılında açılmıştır. İçerisinde atölye, konuk evi, sergi salonları ve ayrıca da kütüphanenin yer almış olduğu bu müze ziyaretiniz sırasında sizlere çok şey katacaktır. Coğrafi konum itibari ile de oldukça özel olan Baksı Müzesi Çoruh Vadisi‘ne bakan bir tepenin üzerinde yükselmektedir. Aynı zamanda da müzede birçok çağdaş sanat ve geleneksel ev sanatlarına ait eserleri bulmanız mümkündür.

 

Bayburt Mutfağı

Bayburt yemekleri İç Anadolu ve Karadeniz yemeklerinin harmanlanmış halidir. Yemekler geçmişten günümüze kadar kültürümüzün bir parçası olduğu için Bayburt zengin bir mutfağa sahiptir. Geçmişi binlerce yıllar öncesine dayan şehir bu süre zarfında mutfağına pek çok yemeği katmıştır. Gerek geçmişten gelen gerek sonradan öğrenilen yemekler ile Bayburt mutfağı günümüzün en güzel mutfakları arasındaki yerini almıştır. Yöresel lezzetler bakımından yapılan incelemelerde bu mutfakta un ve unlu yemeklerin ağırlıkta olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra etli yemekler, zeytinyağlı yemekler ve sebze yemek çeşitleri de şehirde çok fazla şekilde bulunmaktadır. Coğrafi şartlarda yörenin yemek kültürüne büyük katkıda bulunmuştur.

Su Böreği

Su böreği yiyenin bir daha yemek istediği ama hiçbir zaman yapmak istemediği bir hamur işidir. Bu börek, özellikle yapım işlemin zorluğu bakımından pek çok kişi tarafından denenmemiştir. Fakat börek ile ilgili konu yemek olduğunda istisnasız herkes bu böreği yemeyi çok sever. Lezzetli yapısı yanında hafif bir börek oluşu da su böreğini hayatımızın önemli tatları arasında bulundurmaktadır. Pek çok yöre tarafından sahiplenilen su böreği Karadeniz Bölgesi içinde yer alan Bayburt tarafından da sahiplenilir. Yörede börek bir hayli lezzetli şekilde yapılmaktadır. Özellikle yöresel malzeme ile yapılan yemek hayatımızda unutamayacağımız bir lezzet şölene dönmektedir. Şehir gezisi içinde mutlaka bu böreğin tadılması gerekir. Böreğin malzemeleri aslında sayı olarak azdır. Böreğin hamuru için 6 adet yumurta, 1 bardak süt ve yağ, alabildiği kadar da un yeterlidir. İç harç için su böreğine istenen harç konabilir. Tereyağı bu yemeğin olmazsa olmazları arasında yer alır. Hamur yoğrulur ve küçük bezelere ayrılır. Bezeler halinde bulunan hamur daha sonra açılır. Hamur ne kadar ince şekilde açılırsa börek o kadar güzel olacaktır. Dinlenmiş hamur ile börek açmak daha kolay olacaktır. Sonraki aşamada ki bu aşama su böreğini diğer böreklerden ayıran noktadır. Ayrıca böreğin zorluğu da bu aşamadan doğmaktadır. Açılan bezeler önce kaynamış suda 45 saniye kadar haşlanır. Daha sonra bu hamurlar hemen soğuk hatta buzlu suya alınır. İster tava ister fırın tepsisi içine alınan bezelerin içine tereyağı sürülür. Bu şekilde kat kat açılan böreğin orta katına istenen harç koyulur. Son aşamada böreğin üzerine yumurta sarısı sürülür ve börek ocakta veya ateşte ki yönlü pişirilerek servis edilir. Bu böreğin lezzeti yapım aşamasındaki zahmete gerçekten değmektedir.

Tel Helva

Tel helva yöreye özgü yapılan bir tatlıdır. Bu tatlı için gerekli malzemeler, tereyağı, un, toz şeker ve limondur. Tatlı için 1 kg şeker ve 2 su bardağı su koyularak kaynatılır. Bu karışımın üzerine de bir miktar limon sıkılmaktadır. Şekere kaynadıktan bir müddet sonra hafif kırmızı bir renk halini alacaktır. Bu aşamada kaynayan sıvıdan bir kaşık alınır ve başka tarafta bulunan soğuk su içine damlatılır. Bu sıvı katı hale gelirse helvanın ağdası olmuş demektir. Bu aşamadan sonra başka bir tarafta 250 gr yağ ile un kavrulmaya başlanır. Kavrulan un büyük bir tepsi içinde soğutulur. Ağda soğutulmaya bırakılır ve soğuyuncaya kadar da karıştırılır. Böyle karıştıkça beyaz renk alan ağda hamur kıvamına da gelecektir. Bu kıvamda helvadan parça koparılır ve bir simit şekli yapılır. simit şekline gelen un kıvrılır ve tepside bulunan unun içerisine alınır. Burada her yerine un bulanan halka üç ya da 4 kişi tarafından uçlarından çekilerek büyütülür. Katlar incelinceye kadar tekrar tekrar katlar birleştirilir ve ayrılır. Katlar tel tel oluncaya kadar aynı işlem yinelenir. Tel tel olanlar koparılarak servis edilir. Tatlı muhteşem bir lezzet haline gelmektedir. Kavrulmuş un ve tereyağı tatlıya bambaşka bir tat verecektir.

Kesme Çorba

Yeşil mercimek, salça, yumurta ve un ile yapılan çorba yörede en sevilen lezzetler arasında yer almaktadır. Su içine un ve yumurta biraz da tuz eklenerek bir hamur elde edilir. Makarna gibi ince kesilen hamur daha sonra yağ ve salça ile kavrulan yemeğe eklenir. Son aşamada haşlanış mercimek ve hamur da eklenen yemeğe isteğe bağlı olarak su ilave edilir. 20 dakika kadar kaynayan çorba tüm lezzeti ile servis edilmektedir.

Bayburt Nerededir?

Karadeniz bölgesinin iç kemsinde yer alan Bayburt, komşuları ile daha belirgin hale gelmektedir. Şehrin hemen kuzey komşusu Trabzon ilidir. Kuzeydoğu tarafında ise Rize yer almaktadır. Şehrin güneydoğusunda ise Erzurum bulunmaktadır. Güneyde Erzincan bulunan ilin batısında ise Gümüşhane bulunmaktadır. Son nüfus sayımına göre 80 bin nüfusu bulunan ilin, ulaşım bakımından sıkıntısı bulunmamaktadır. Şehre Trabzon havaalanı ile ulaşmak mümkündür. Şehir ile Trabzon arası 3 saat sürmektedir. Nu şekilde ulaşım bakımından sıkıntı yaşayanlar ulaşım bakımından Erzurum havaalanını kullanmaktadır. Bu iki şehrin arasında yer alan mesafe ise 1 buçuk saat sürmektedir. Ayrıca şehre kara yolu ile ve demir yolu ile de ulaşım sağlanmaktadır.

 

Ne Zaman Gidilir?

Bayburt şehrini ziyaret etmek isteyenler için en uygun mevsim yaz mevsimi olacaktır. Bu mevsim şehrin hangi bölgesini gezmeyi tercih etmenizle de değişebilir. Şehir genelde Karadeniz iklimi altında yer alan bir bölgedir. Bu bölgelerde dolaşmak isteyenler için kış mevsimi soğuk geçecektir, yaz dışında yer alan mevsimler de yağışlı olacağından uygun olan mevsim yazdır. Fakat bölgenin iç kesimlerinde karasal iklim etkisi daha fazla görülmektedir. Bu bölgede gezmek için ise bahar mevsimleri de tercih edilebilir.

Bayburt Gece Hayatı

Ülkemizin küçük şehirleri arasında yer alan Bayburt gece hayatı bakımından da hareketli bir yapıya sahip değildir. Aktif bir gece hayatı bulunmayan şehir dostlarınızla sohbet edebileceğiniz kafelerden oluşmaktadır. Bu kafelerden bazıları şehrin merkezinde yer alırken bazı kafeler de ilçeler de bulunmaktadır. Ayrıca turistik alanlarda da çay içip sohbet edilecek pek çok alan bulunmaktadır. Şehirde yer alan Samanyolu pastanesi temiz ortamı ve seviyeli çalışanları ile herkesin tercih edebileceği mekanlar arasında bulunmaktadır. Ayrıca bu mekanda ailece de rahat bir şekilde zaman geçirilmektedir. Ayyıldız caddesinde yer alan Kurtoğlu kafe de şehirde canlı müzik ile hizmet veren nadide mekanlar arasında yer almaktadır. Bunlar haricinde şehirde yer alan pek çok kafe ve restoran bulunmaktadır. Pek çoğu erken kapanan bu mekanlardan bazıları gecenin ilerleyen saatlerine kadar açıktır.

Bayburt Festivalleri

Bayburt festival ve şenlik bakımından farklı etkinliklerin yer aldığı bir şehrimizdir. Şehirde yapılan en güzel festivallerden birisi Dede Korkut Kültür Ve Sanat Festivalidir. Bu etkinlik Bayburt Belediye başkanlığı tarafından hazırlanmaktadır. Şehrin zengin geçmiş yapısını gözler önüne seren festival, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda geniş bir alan sunmaktadır. Festival başlama tarihi Temmuz ayının 20’sidir. 6 gün boyunca devam eden festival 26 Temmuz tarihinde son bulmaktadır. Baksı müzesi öğrenci şenliği de şehirde kutlanan şenlikler arasında yer almaktadır. Bu festivallerin yanı sıra şehirde Kurtuluş Günü de kutlanmaktadır. Her yıl kutlanan gün Şubat ayının 21 tarihinde gerçekleşmektedir.

Ermeni militanları tarafından şehirde vahşice yapılan katliamlar sonrasında şehrin bu militanların elinden kurtulduğu gün büyük bir bayram havasında kutlanmaktadır. Osmanlı Ordusu tarafından tüm düşman ordularının püskürtülmesi bu kutlamanın ana konusudur. Etkinlikte şarkılar ve türküler çokça yer edinmektedir. Ayrıca kutlama havasında geçen etkinlikte sanatsal aktiviteler de yer almaktadır. Bu aktivite için bölge halkı oldukça yoğun bir katılım sağlamaktadır. Şehre özgü olarak yapılan kutlamalardan biri olan bu gün şehrin düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Bu festivaller yanında şehirde sünnet şenlikleri ya da çeşitli konser aktiviteleri de yer almaktadır. Şehirde daha pek çok aktivite yöre halkı tarafından takip edilmektedir.

 
Posted : 02/04/2022 8:07 pm