Notifications
Clear all

Kahramanmaraş Gezilecek Yerlerin Listesi

1 Posts
1 Users
0 Likes
231 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Kahramanmaraş Kurtuluş Savaşı mücadelesinin verildiği zengin tarihe ve önemli kişilere sahip olan bir şehrimizdir. Fransız işgaline Sütçü İmam önderliğinde direniş göstermesi sebebiyle İstiklal madalyasına sahip olup Kahraman unvanını da sonradan almıştır. Tarihte daha da eski dönemlerden Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Coğrafi özellikler bakımından inceleyecek olursak şehrin yarısından fazlası dağlarla kaplıdır. Karadeniz’i aratmayacak güzellikte zengin bitki örtüsü vardır. İç bölgede yer alması sebebiyle farklı iklim türlerini bir arada barındırır. Bir taraftan Akdeniz iklimi diğer taraftan karasal iklim özellikleri gösteren şehirde dağlar, ovalar, nehirler geniş yer kaplamaktadır.

Kahramanmaraş’ta Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş 1 milyondan fazla nüfusuyla ülkemizin kalabalık şehirlerindedir. Yöresel mutfağı, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve meşhur dondurmasıyla şehirde gezerken bir yandan tarih hakkında bilgi sahibi olup diğer yandan gözünüzü ve midenizi güzelliklerle doldurabilirsiniz. Turizm sektörü bakımından biraz sönük kalmış olsa da gezilecek çok sayıda yeri olan Kahramanmaraş’ta taş köprüler, camiler, arkeoloji müzeleri, tabiat parkları ve yemyeşil yayları başlıca turistik alanlardan.

Hurman Kalesi

Afşin ilçesinde yer alan bu yapının Bizans döneminden kalma olduğu düşünülmektedir. Yaklaşık olarak 10-15 metre olan bu kalenin içerisinde yiyecek ve su depoları, barınaklar, klise yer almaktadır.

Tarihi Ceyhan Köprüsü

Ceyhan nehri üzerinde kurulup günümüze kadar sağlam kalan tek köprüdür. Halk içinde taş köprü olarak da bilinmektedir. Köprünün ne zaman kim tarafından yapıldığına dair herhangi bir kayıt bulunmamakta olup 16. Yüzyılda yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Köprünün çevresinde balık restoranları bulunuyor ve köprü üzerinde balık avlayanlar da yer alıyor. Hafta sonları oldukça kalabalık olan alanda doğa gezintisi de yapabilirsiniz.

 

Yavşan Yaylası

Kahramanmaraş farklı tip iklimlerin görülmesi sebebiyle zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Yavşan Yaylası da buna güzel örneklerden biridir. Burada yazın serinleyebilir, piknik yapabilir doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz. Şehir merkezine yaklaşık km uzaklıkta yer alan yayla haftasonu kaçamakları için ideal uzaklıkta bulunmaktadır.

 Elbistan Ulu Camii

Cami anadolu beyliklerinden olan Dulkadiroğlu Beyliği hükümdarı Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. Ahşap tavanlı cami olma özelliği göstermektedir. İnanç turizm açısından önemli olan cami Anadolu Selçuklu Döneminden de mimari esintiler içermektedir. Caminin dikkat çeken yapıları arasında minare, mihrap ve taçkapı yer almaktadır.

 

Döngel Mağarası

Mağaraya çıkmak için önce aşağıdaki mesire alanından geçmeniz gerekmektedir. Bazı ziyaretçiler mesire alanındaki sulak bölgede serinlemek ve dinlenmek ister daha sonra mağaraya çıkılabilir. Mağara mesire alanından yaklaşık 100 metre yukarıda yer almaktadır. Enerjinizi topladıktan sonra kısa süreli bir tırmanış ile bu mağaraya ulaşabilirsiniz. Oldukça dik bir yamaçta yer alan mağaraya vardığınızda sizi eşsiz bir manzara, güvercin yuvaları, şelaleler ve çağlayan karşılayacaktır.

Başkonuş Yaylası Gece Kampı

Burası gençler için oldukça cazip bir kamp alanı. Çadırlarınızı kurabilir dilerseniz de bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Gece kamp ateşi yakabilir arkadaşlarınızla keyifli sohbetler edebilirsiniz.

 

Meryemçil Kalesi

İç ve dış surlar olmak üzere iki bölüme ayrılmış olan kalenin Bizans döneminden kaldığı düşünülmektedir. Kalede sarnıçlar ve kemerler bulunmaktadır. Kalenin yapım öyküsü bir aşk efsanesine dayanmaktadır. Kahramanmaraşa gelmişken bu güzel kaleyi ziyaret edebilir efsaneyi de okuyabilirsiniz.

Toprakhisar Kanyonu

 Burası Kahramanmaraş’ın saklı cennetlerinden biri. Merkeze yaklaşık 65 km uzaklıkta bulunan kanyonu gezmek için en uygun zaman bahar ve yaz ayları. Tertemiz havası, göletleri ve canlı topluluğuyla kanyon eşsiz güzellikler sunuyor. Doğaserverlerin ve fotoğrafçıların kaçırmaması gereken yerlerden biridir. Kanyon üzerinde Galgamaç Şelalesi başta olmak üzere birçok küçük şelale de yer almaktadır.

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı

Şehrin tam merkezinde yer alan çarşı bakırcılar çarşısı ve bedesten olarak iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Küçük esnafların yer aldığı ve el işçiliğinin yaygın olduğu çarşı alışveriş için güzel mekanlardan. Bir yandan hediyelik eşyalar ve el işi sanatların olması diğer yandan da yöresel lezzetlerin sergilendiği çarşı Kahramanmaraş’ın kültürel değerlerinden biridir.

Minyatür Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş Savaşı döneminde halkın gösterdiği milli mücadeleyi ve kahramanlıkları canlandıran müzede yaşanan önemli tarihi olaylar minyatürlerle gösterilmektedir. Haftanın her günü belli saatlerde ücretsiz olarak müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Sütçü İmam Anıtı

Şehri milli mücadele döneminde savunulmasında büyük rol oyanayan Sütçü İmam üniversiteye de adını vermiş olup öldürüldüğü yere de 1936’da anıtı dikilmiştir.

Tekir Yeşilgöz

Merkeze 60 km mesafede Kayseri yolu üzerinde yer alan Tekir Yeşilgöz hakkında halk tarafında çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Dört mevsimde farklı renklere bürünen yapısıyla eşsiz doğa harikası sunmaktadır. Özellikle yaz aylarında gezmek için tercih edilen alanda piknik yapacak yerler de bulunmaktadır. Berrak suda ağaçların ve gökyüzünün yansımasıyla doğal bir akvaryum renklerine sahip olan Tekir Yeşilgöz ülkemizin pek bilinmeyen gizli kalmış güzelliklerinden.

Gümüşkaya Mağarası

Göksun ilçesinde yer alan mağara tarihte ipek yolu ticaret merkezi üzerinde bulunmasıyla gezginlerin uğrak yeri olmuştur. Kireç taşından oluşmuş yapıda sarkıtlar ve dikitleri yakından inceleyebilirsiniz.

 

 

Kahramanmaraş Mutfağı

Kahramanmaraş, özel bir unvan ile Milli Mücadele döneminin en önemli şehirlerinden biridir. Kent kahraman yapısı yanında özel mutfağı ile de önemli bir konumdadır. Şehirde yer alan pek çok yemek tarihi çok önceki dönemlere aittir. Ayrıca Kahramanmaraş iline çevreden gelen göçler de şehrin mutfağına etki etmiştir. Şehirde en güzel yemeklerden biri Maraş köfte olarak bilinmektedir. Kat kat lezzet halinde bulunan bu yemeği tatmadan şehirden gitmemek gerekir. Tarhana, Maraş tava, eli böğründe, un sucuğu, Maraş dondurma, meyve kurusu, Maraş paçası, sömelek köfte, acem pilavı gibi yemekler de şehrin mutfağında yer almaktadır.

Eli Böğründe

Kahramanmaraş mutfağının en ünlü yemekleri arasında bulunan eli böğründe özel bir lezzete sahiptir. Kuzu eti kullanılarak yapılan yemekte patates başta olmak üzere farklı sebzeler de yer almaktadır. Evde de yapılabilen bu yemek Kahramanmaraş yöresinde önemli günlerde sunulan yemekler arasında yer almaktadır. Kuzu eti, patates, biber, soğan, sarımsak, domates, tuz, baharatlar ve yağ yemek için gerekli olan malzemeler arasında yer almaktadır. Bunlar dışında yemeğin sosunda kullanılacak olan salça, sıcak su ve yağ da bulunmaktadır. Hazırlanışı da pratik olan bu yemek için öncelikle et, baharatlar ve zeytinyağı harmanlanmaktadır. Bu şekilde 2 saat kadar dinlenmeye bırakılan yemeğin üzerine diğer malzemeler de eklenir ve yemek fırınlanır. Eski dönemlerde taş fırınlarda yapılan yemekler artık modern fırınlar ile sofralara gelmektedir. Fakat şehir içinde pek çok restoranda odun ateşinde ve taş fırında yapılan yemekler bulunmaktadır. Bu yemeği Maraş sofrasında yemek lezzet bakımından farklı bir deneyim yaşatacaktır.

Acem Pilavı

Medeniyetlerin kesiştiği bir bölgede yer alan Kahramanmaraş, mutfak olarak da Akdeniz ve Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin kesiştiği bir noktada yer almaktadır. Bölge farklılığı ve köklü tarih şehrin sofrasına pek çok lezzet katkısı yapmıştır. Şehrin mutfağında farklı kültür lezzetlerinden biri de acem pilavıdır. Uzun yıllar boyunca şehirde yapılan bu yemek çekilen tüm emeklere değecek lezzettedir. Pilav için gerekli olan malzemelerin başında pirinç ve dana et gelmektedir. Havuç, soğan, sarımsak, tereyağı, zeytinyağı ve yenibahar gibi baharatlar pilav için gerekli olan malzemeler arasında bulunmaktadır. Pilavın üzeri için ise çiğ badem, dolmalık fıstık, sıvıyağ ve maydanoz gerekmektedir. Pirinç ılık su ve tuz ile birlikte yarım saat kadar bir kapta bekletilir. Böylece pirincin nişastası çıkacaktır. Pirinçler ve etler kavrulur. Diğer malzemeler de ince şekilde doğranarak eklenir. Tüm malzeme eklendikten sonra pilava su eklenir. Gerekli su da eklendikten sonra pilav pişmeye bırakılır. Suyunu çeken pilav yarım saat kadar demlenmeye bırakılır. Yani dinlenir. Sonrasında bu enfes tat sofraların başköşesine kurulur. Havuçlar ve yenibahar isteğe bağlı olarak yemeğe koyulur.

Maraş Tarhanası

Söz konusu mutfak Maraş mutfağı olunca elbette tarhana olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Yörede tarhana hem yemek olarak tüketilir hem de çay yanında çerez olarak tüketilir. Ülkenin her bölgesinde olduğu gibi Maraş ve çevresinde de bu yemek farklı şekillerde yapılır. yapması zahmetli olan bu yemeği tüketmesi ise oldukça lezzetlidir. Tarhana için yörede özel olarak bulunan tarhana buğdayı kullanılır. Değirmende yarma haline getirilen bu buğday, normal pilav gibi bir kabın içerisinde pişirilmeye başlanır. Tamamen pişen bu pilav ateşten alınarak karıştırılmaya devam eder. Daha sonra kazanın üstü kapatılır ve yemek kendi sıcağı ile pişmeye devam eder. Soğuyan dövme iyice yoğrulur ve bunun üzerine yoğurt katılır. Yoğurt yağlı ve ekşi olduğu için yapılan tarhana gevrek olacaktır. Badem ve ceviz ile de ikram edilen tarhana yörede farklı şekillerde ikram edilmektedir. Akşam çayında ya da farklı dönemlerde bu lezzet mutfaklarda baş tacıdır.

Kahramanmaraş Nerededir?

Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Kahramanmaraş pek çok kişi tarafından bir Güneydoğu ya da Doğu ili zannedilir. Halbuki şehir Akdeniz bölgesinin doğu kısmında yer almaktadır. Bölge İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin kesiştiği bir noktadır. Şehrin doğusunda Adıyaman, Kuzeyinde Kayseri, Sivas ve Malatya, güneyinde Osmaniye ve Gaziantep yer almaktadır. Şehrin batısında ise Adana ili bulunmaktadır. Ankara ile Maraş arası mesafe 580 km iken İstanbul ile şehir arsındaki mesafe 1050 km kadar çıkmaktadır.

 

Ne Zaman Gidilir?

Kahramanmaraş ziyaret açısından bahar aylarında uygun bir havaya sahip olmaktadır. Şehir içinde gezmek isteyenler kış aylarında soğuk bir hava ile karşılaşacaktır. Özellikle dağlık bölgelerde ve şehir çevresinde gezmek isteyenleri sert bir hava karşılayacaktır. Kışın şehirdeki ortalama sıcaklık 3- 6 derece arasındadır. Kayak yapmak isteyenler ya da kış sporları ile ilgilenenler açısından bu durum değişecektir. Yaz aylarında ise şehir çok sıcak ve kuru bir havaya sahip olmaktadır. Her ne kadar akşamları hava serin olsa da gündüz sıcaklığı insanı bunaltacak seviyededir. Bu bakımdan şehir ilkbahar aylarında ya da sonbahar aylarında gezmek için en uygun hava yapısına sahiptir.

Kahramanmaraş Gece Hayatı

Gece hayatı bakımından Kahramanmaraş hareketli bir yapıya sahip olmasa da alternatif mekanların bulunduğu bir ildir. Şehirde her zevke bütçeye uygun mekanlar bulunmamaktadır. Şehirde yer alan Almina Night Gece Club, şehirde yer alan en ünlü gece mekanları arasında yer almaktadır. Alkollü bir seçenek olan kulüp bu yönüyle gece hayatında var olmak isteyen insanları çekmektedir. Klasedon bar da aynı şekilde gece boyunca eğlence ve alkol sunan mekanlar arasında bulunmaktadır. Roma Gazinosu, yaprak gazinosu da şehirde yer alan gece eğlence yerlerinden bazılarıdır. Şehir merkezinde bulunan bu mekanların ulaşım sıkıntıları da bulunmamaktadır. Şehirde yer alan pek çok gece eğlence mekanları şehir merkezinde yer almaktadır. Sadece gece kulübü olarak değil Türkü bar olarak da eğlence yerleri bunmaktadır. Haskoç Türkü evi ya da Deniz Türkü evi şehirde hizmet veren en güzel türkü bar adresleridir. Gece birkaç kadeh bir şey içmek ve türkü dinlemek isteye herkes rahatlıkla buralara gelebilir.

Kahramanmaraş Festivalleri

Şehirde yapmak istediğiniz gezinizi bir festival ile şenlendirmek istediğinizde şehir size pek çok alternatif sunacaktır. Festival dönemlerinde şehir daha kalabalık olacaktır. Türkoğlu Avasım Geleneksel Türk oyunları festivali şehrin en eğlenceli etkinlikleri arasında yer almaktadır. Geleneksel oyunlar ve çeşitlilik etkinlik içinde yer almaktadır. Maraş ile bütünleşmiş bir tat olan dondurma için de şehirde festival yapılmaktadır. Dondurma Festivali kapsamında şehirde dondurma dağıtılmaktadır. Dondurma yarışmaları, spor müsabakaları ve dans gösterileri de bu festivalde yapılmaktadır. Şehre gezmeye gelip dondurmanın en güzelini tatmak isteyenler için bu festival büyük bir fırsat olacaktır. 12 Şubat Kahramanmaraş’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu da şehirde büyük kutlamalar ile yapılan bir şenliktir. Bu etkinlikte şehir adeta bayram havasını alır. Şehirde yapılan bir diğer etkinlik ise Kahramanmaraş Ultra Maratonudur. Bu maraton ile çevre yöreden ve ülkenin pek çok köşesinden bölgeye ziyaretçi gelmektedir. Etkinlik eğlenceli bir şekilde tamamlanmaktadır.

 
Posted : 02/04/2022 8:14 pm