Notifications
Clear all

Mersin Gezilecek Yerlerin Listesi

1 Posts
1 Users
0 Reactions
417 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Akdeniz'in güzel şehri Mersin'in gezilecek yerleri, tarihi ve turistik yapılarını sizler için yazdık. Mersin gezilecek yerler, doğal güzellikleri listesi.

 

Milattan önce 6300 yıllarına kadar giden insanlık geçmişi ile turistik bir yer halini alan Mersin, gezilecek yerleri bakımından çok zengindir. Özellikle şehrin yerlileri tarafından bulunan muazzam lezzet Tantuni‘de vazgeçilmezidir. Şehrin 17. Yüzyıl sularında başlayan arkeolojik çalışmaları sonucunda Bakır çağı zamanında aktif olarak insanlık tarihi başladığı ön görülmüştür. Bu sebeptendir ki Mersin gezilecek yerlere layık listedeki çoğu mimari yapı kendine tamamen has bir renk cümbüşü içeriyor.

 

Mersin’deki Turistik ve Tarihi Yerler

Az önce’de dediğimiz gibi, Mersin’in mutlaka gezilmesi gereken tarihi yerleri milattan önceki 6300 tarihine dayanıyor. Dolayısıyla buraya gelen her turist yada yerli, antik kentlerine uğramadan şehirden ayrılmıyor.

1. Anemurium Antik Kenti

Bilinen ilk tarihiyle milattan önce 560 yılında Komagene Krallığı tarafından kurulmuştur. 6 Asır süren altın devri 1. Yüzyılın sonlarına doğru Pers krallığının işgali sonucunda bitmiştir. Antik kent yoğun bir kullanım içerisinde olsa’da tarihin belli periyotlarında tamamen terk edilip kendi haline bırakılmış. Bu yüzden tarihi yapıları ve arkeolojik kazılar sırasında zarar görmemiş bir çok gömü bulunmuştur. Hatta ülkemizin define avcıları hala bu bölgede aktif bir şekilde gömü arama faaliyetindeler. Mersin’in Anamur ilçesinde bulunuyor. Minibüsleri kullanarak 2 saatte ulaşılabilir.

2. Uzuncaburç Antik Kenti

Milattan sonra 72 yılına kadar Seleukos İmparatorluğu tarafından yönetildi. Antik zamanda “Diokaesareia” adında karışık bir isme sahipti, ta ki Roma imparatorluğunun işgaline uğrayana kadar. İnsanların ibadet etmesi için tapınak biçiminde inşa edilen sütunlar çok görkemli bir din merkezi olmuştur. Roma’nın yönetimindeyken burası bağımsızlığını ilan etmiş bir kent haline gelmiş olup, kendine has Diokaesareia parası basmasına izin verilmiştir. Türkler buraya gelmeden önce Mersin’in Uzuncaburç ilçesi tamamen insanlardan arınmıştı. Tekrardan yaşam alanı olarak seçilen yerde uzun sütunların bulunmasından dolayı “Uzuncaburç” adını vermişler. Mersin gezilecek yerler arasında en önemli tarihi eserdir.

 

3. Alahan Manastırı

Orta çağ döneminin ünlü gezgini Evliya Çelebi tarafından kitabında konu olan Alahan Manastırı, Mersin’in Mut ilçesinde bağlıdır. Şehrin merkezinden epeyce uzak kalsa’da üşenmeden gidip görülmesi gereken tarihi eserlerden bir tanesidir. 150 kilometre uzaklıktaki Alahan Manastırı, Mersin ilinin orta çağ’dan önceki Yahudi ve Hristiyan ustaları tarafınca yapılmıştır. Günümüzde sütunları ve birkaç katları, odaları ayakta dursa’da 3 yüzyıl öncesine kadar sapasağlam ayaktaymış.

4. Cambazlı Kilisesi

Taşları bronz ve bakır madenlerinden yapıldığını andıran bir renge sahiptir. Bizans döneminde kurulan Kilisenin beldedeki önemli anıtlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Sütunlar ve kubbeleri günümüzde ayakta dursa’da Kilisenin iç kısmı ve önemli bölgeleri yıkılmıştır.

 

5. Kız Kalesi

İstanbul’daki Kız Kulesi gibi denizin ortasına konumlanmış bir kaledir. Etrafında yarısı turkuaz yarısı mavi olan denizi oldukça güzel gözüküyor. Kalenin yukarıdan görünüşü sanki denizin ortasında mahsur kalmış bir medeniyeti simgeler niteliktedir. Deniz ticareti için kurulan kentte Bizans döneminde denizciler yoğunluktaydı. MS 120 yıllarında ticaret limanı olarak üstün bir görevi olsa’da günümüzde cennet gibi bir tatil yeridir. Sahil kenarında her yaz binlerce turist ve tatile gelenler oluyor. Sahilden Kız Kalesine yüzme yarışı etkinliklerine katılarak gününüzü şenlendirebilirsiniz.

Mersin Gezilecek Yerleri

Tarihi yapıları kadar’da hem hastalıklara iyi gelen hemde muhteşem güzelliklere şahit olacağınız doğası ile’de Mersin bir numaradır. İnanılmaz bir tarihi ve doğal şehir olan Mersin, Cennet-Cehennem mağaraları, akciğer hastalığı olanlara son derece iyi gelen Astım Mağaraları ile dünyanın her yerinden binlerce turisti şehrine çekiyor.

1. Cennet Cehennem Mağarası

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Cennet Obruğu ve Cehennem Obruğu, yaşanan doğal afetler sonucunda göçüklerden oluşan mağaralardır. Cehennem Obruğu denilen kısımda turuncu ve ıssız hatta dehşet verici görüntüsü olduğu için bu ismi vermişler. Cennet Obruğu ise göçüğün diğer tarafına geçtiğinizde göz doyurucu yeşilliği, gerçekten’de “Cennet” niteliğinde görünüşü sebebiyle bu adı almış. Cennet Obruğu 400 metre derinliğinde, içinde 50 metrelik akarsuyu vardır.

Mağaranın İçinde Birde Kilise Var !

Cennet Obruğu’na yapılmış Meryem Ana’ya hediye olarak tahsis edilen birde kilise var. Herkes ziyaret ettiğinde bu tarihi eserin önünde mutlaka bir fotoğraf çekiliyor. Kilisenin sütunlarında 4 adet kitabe bulunmaktadır. Toplamda 452 basamaklı mağaranın tam 300. basamağında bu kiliseyi görebilirsiniz. Muhafazakar Hristiyan Paulus kilisenin kabir kısmında yatmaktadır.

2. Aynalıgöl Mağarası

Henüz daha 20 yıl önce bir tesadüf eseri keşfedilen mağara, Mersin’in gezilecek yerlerinde ikinci sıraya yerleşti. Aynalıgöl mağarasının içine girdiğinizde çok güzel renklerle karşılaşacaksınız. Işığın kırıldığı bu noktalarda sarkıtlara’da yeşil ve turuncu renkte parlaklık veren ışık, muazzam bir görsel şölen yaratıyor.

3. Sunturas Şelalesi

Tarsus’un meşhur Hristiyan havarilerinden biri olan St.Tarasis’e ithafen adı verilmiştir. Araçla gitmek için fazla engebeli olan yol, şehrin tecrübeli şoförleri eşliğinde gidilmesini mecbur kılıyor. Merkezden 1 saatlik uzaklıktadır. Çok yakın olduğu için buraya gelebilir, sevdiklerinizle çardaklarda oturup yeşil bitki örtüsünün içinde huzur bulabilirsiniz.

4. Yerköprü Şelalesi

Mut ilçesine 20 dakikalık mesafededir. İlçeden kalkan minibüslerle ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. 324 Metrelik uzunluktan akan şelalenin tazyikli değilde inceden inceden akması hoş bir görüntü sağlıyor. Şelalenin 15 kilometrelik çevresinde çok tüketilen meyvelerden İncir ve Nar ağaçları yetişiyor.

5. Mersin Marina

Doğu Akdeniz’in en büyük limanıdır. 8 sene önce 2010 yılında yapımı başlanmış ve 2011 yılında halka açılmıştır. Mersin Marina’da bir çok su sporları ve ileri düzeyde balıkçılık gibi aktiviteler yapılmaktadır. 500 tekne kapasiteli Marina devasa büyüklüğü ile Akdeniz’de özgür bir ortam sağlıyor. Denize sıfır kurulmuş restoranlarında Akdeniz’in o güzel sularından çıkan balıkları taze taze tadabilirsiniz. Ayrıca burası bir yaşam merkezi haline geldiğinden dolayı çevresindeki oteller eşliğinde Mersin’i son derece konforlu bir şekilde gezmeniz mümkün.

 

Mersin Mutfağı

Yöresel yemekleri ve ılıman iklimi ile Mersin, her sabah açılan taze yufkası ile sabahları kahvaltısından tutup, akşamları tantunisi ile bizi bizden alıyor. Son zamanlarda ülkemizin her şehrinde en az bir tane dükkanı olan meşhur Mersin tantunisi, hem gözünüzü hem gönlünüzü doyuracak. Mersin yöresel yemekleri arasında bir tek tantuni mi var ? Tabii ki hayır. Daha bir çok ağzınızı şenlendirecek yemeği olan Mersin'in mutfağına bayılacaksınız. Gittiğinizde mutlaka turistik bölgelerini gezerken yada orada konaklarken sabah kahvaltısını yöreye has Bazlaması ile yemeniz tavsiye edilir.

Meşhur yemekleri arasında en popülerinden başlayarak sıralama yaptık. İçinde ateşle ısıtılmamış salata çeşitlerinden, yörenin hayvancılığıyla elde edilen et çeşitlerine kadar hepsi vardır.

Olmazsa Olmaz: Tantuni

İster yoğurtlu ister yoğurtsuz, Mersin'in her ilçesinde bulabileceğiniz tantuni dürüm ve ekmek içinde yapılmaktadır. Zamanla çok sevilmesiyle beraber her şehirde Franchising ürünü olmuştur. Hatta İstanbul'daki meşhur bir ağabeyimizin sözü ile "Tantuni ayran, gerisi yalan." demesi ile sosyal medya'da popülerliği artmıştır. İçinde isteğe göre soğan, maydanoz, sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis ediliyor.

Yuvarlak Yuvarlak: Topalak

Bulgurla yapılmış yuvarlak topları hüpleterek yemek insana keyif veriyor. İçinde et, bulgur ve baharatların bulunduğu Topalak çorbası Mersin mutfağına renk katan bir diğer yemektir. Mersin'de Bulgur ile yapılan yemeklerden en çok tüketilen yemeği Topalak'dır.

Gölevez

İlginç görünümlü bir sebzedir. Hem içinin beyaz olması ile turp familyasından, hemde dışı pancara benzemektedir. Şehrin tarım faaliyeti gösteren köylerinden özenle toplanılıp kabukları soyulup bir güzel yıkanır ve zeytinyağı eşliğinde salatası yapılıp yenilir. Yöreye has bir sebze olduğu için her yerde bulunmaz. Bazıları hem kızartmasını yapar, hemde kuru baklagiller ile yapılan yemek çeşitlerine katılır.

 

Mersin Nerededir?

Mersin, Akdeniz bölgesinin Orta Akdeniz kısmında yer almaktadır. İstanbul ile arası 900 kilometre, Ankaradan ise 496 kilometre uzaklıktadır.

 

Ne Zaman Gidilir?

Mersin'in hava durumu genellikle kış aylarında çetin soğuklarla geçmektedir. Burayı gezmek için gideceğiniz en iyi zaman sıcak yaz aylarıdır. Festivallerin ve etkinliklerin başladığı zaman dilimi'de genellikle yaz ayları oluyor. Diğer aylarda yağmurun etkisi ile gezilecek yerlerini ve turistik yapılarını ziyaret etmek bir hayli zorlaşabilir. Engebeli arazilerinin olması sebebiyle ulaşımda bir hayli zor olacaktır.

Mersin Gece Hayatı

Şehirde eğlenmek için çıktığınız zaman size cevap verecek 30'dan fazla restoran ve bar bulunmaktadır. Gece hayatını genellikle üniversiteliler akşam 8'den sonrasını oluşturuyor ve restoranlar değilde genellikle Restobar'lara daha çok rağbet var. Şamata Bar ve türevleri genellikle Adnan menderev bulvarında ve Mersin Marina'da gece hayatı daha çok aktiftir. Özellikle Adnan menderes bulvarın'da 5'den fazla bar ve restobar bulunmaktadır. Gece geç saatlere kadar açık olan barlarda Mersin'in gençleri eğlenceye dur demiyor.

Mersin Festivalleri

Kızkalesi Film festivali Erdemli ilçesinde bulunmaktadır. Mersin sinema derneği katkısı ile hazırlanan film festivalinde bir sürü ünlü isimde yer alacaktır. Film festivalinde yarışan yarışmacılar kısa film çekecekler en iyi yapana verilen ödül 40 bin TL para verilecektir. Erdemli sanatla iç içe olan bir şehir olduğu için katılım çok fazla olmaktadır. Kızkalesi Film festivali başlama tarihi 13 Eylül bitiş tarihi ise 15 Eylül olmaktadır. Kısa filmler 3 ayrı kategoriden oluşması gerekir. Deneysel, kurmaca veya belgesel olacak şekilde bu üç seçenekten birini seçerek kısa film çekmeniz gerekiyor. Bu işi en iyi yapan marifetlerini, bakış açısını güzel yansıtabilen 40 bin TL'nin sahibi olacaktır. Sanat ile iç içe olan bu güzel şehirde harika işler çıkabileceğinden eminiz. Yemyeşil ağaçları ile Toros Dağları ile muazzam manzaralara eşlik eden bir şehir olduğu için bol bol malzeme çıkacaktır. Sizde kendinize güveniyorsanız şehrin her yerinden turist kabul etmektedirler bu sanatla dolu festivali kaçırmayın.

Silifke'nin birbirinden güzel bir sürü bitmeyen güzellikleri olduğu için bunları unutturmamak adına Silifke Fotoğraf Şenliği yapılmıştır. Her karede ayrı güzel olan Silifke iklimin ve ışın en güzel zamanlamalarını yakalayıp çekmeniz gerekir. Silifke fotoğraf festivalinin içerisinde fotoğraf sergileri, fotoğraf eğitim kursları, çekim gezileri, fotoğraf sunumları ve gösterileri yer almaktadır. Fotoğraf festivalinde ücretsiz olarak özel profesyonel fotoğraf makineleri kullanıma izin verilecektir. Fotoğraf festivalinin başlangıç tarihi 1 Kasım bitiş tarihi ise 4 Kasım'dır. 4 gün boyunca gece gündüz festival devam etmektedir. Fotoğraf festivalinde hem profesyonel çekip yapmayı öğrenip teknikleri anlayacaksınız hemde harika vakit geçirebilirsiniz. Türkiye'nin dört bir yanından katılımcılar gelmektedir.

Mersin Limon Festivali şehirlerin dört bir yanından katılımcılar gelmektedir. Birçok ünlü ve önemli kişilerinde bulunduğu Mersin Limon festivali çok fazla ilgi görmektedir. Limon festivali 15 Ekimde başlayıp 15 Ekimde bitmektedir, sadece bir gün sürmektedir. Festivale katılan herkes limon festivali şapkaları, tişörtleri giymektedir. Harika vakitler geçirip limonatanızın tadına varmak istiyorsanız bu festivale katılmalısınız.

 
Posted : 02/04/2022 8:28 pm