Notifications
Clear all

ATİNA GEZİLECEK YERLER

1 Posts
1 Users
0 Likes
261 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Atina gezilecek yerler yazısında bahsettiğim Yunanistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Atina, Yunan Adaları gemi turundaki son durağımız oldu. Bu tura katılmadan önce, Atina hakkında bildiğim tek şey Akropolis’ti. Zaten, tur sonunda öğrendim ki, Atina da en önemli yer bir tek Akropolismiş… : )

Atina’da Sabah 11.30 dan akşam 19.00 a kadar vaktiniz varsa, Atina’da yapılacaklar listeniz biraz kısıtlanıyor. Ama sizde benim gibi bir rota çizerseniz, vaktinizi iyi kullanmış olur , hemde bu süre içinde Atina’da görülmesi gereken en önemli yerleri görüp, birde kendinize yemek ve kahve ısmarlayabilirsiniz : )

 

Şimdi gelelim, Atina gezi rehberime

Ets turun gemisi, Atina’da Pire Limanına yanaşmasıyla, Atina gezimiz başladı. Geminin yanaştığı liman, Atina merkezine biraz uzak. Yürüyerek gidemezsiniz. Benim edindiğim bilgilere göre, iki şekilde Atina merkeze gidebilirsiniz. Metro yada taksi kullanarak…

Atina merkeze metro ile nasıl gidilir ?

Atina’da metro durağına nasıl gidilir ? Pire Limanından metroya nasıl gidilir ? Pire Limanından Akropolis’e nasıl gidilir ? Pire Limanından Monastiraki Meydanına nasıl gidilir ? … diye merak ediyorsanız, hemen anlatayım…

1-Aşağıdaki resimde ets tur gemisini görüyorsunuz. Gemiden inip, fotoğrafı çektiğim noktaya kadar yürüyün. ( yaklaşık 20-25 dk ) Bu noktada ya birine sorun yada yolun karşısına geçtiğinizde çok az daha yürürseniz metro istasyonunu göreceksiniz.

2-Metro nun Kırmızı hattına binerek, direk Akropolis’te inebilir, yada Yeşil hatta binip, Monastiraki meydanında inip, metro çıkışında, arkanızı dönüp tepeye baktınızda , Akropolisi görebilirsiniz. (Aşağıdaki resimde arkamda görünüyor ) Meydandan tepeye yürüyerek gidebilirsiniz. Fakat, Biraz zorlu olabilir. Dik yokuş tırmanmanız gerekiyor. Eğer ilk metroya binerken, görevliye sorup direk Akropoliste inerseniz daha iyi olur. Kırmızı hat diye hatırlıyorum ama siz yinede sorun..

 

3-Yok ben metro ile uğraşamam diyorsanız, bizim yaptığımız gibi , öncelikle kendinize masraf arkadaşı bulun ve bir taksiye binin. Gemiden çıkınca, gümrükten geçtiğinizde, karşınıza taksi durağı çıkacak. Taksi sizi toplamda 30 Euro ya Akropolis’e götürüyor. Çok basit, en zahmetsiz gidiş yolu bu. Biz giderken taksi, dönerken de metro kullandık.

 Atina gezilecek Yerler : AKROPOLİS GEZİSİ

Taksiden inince, Akropolis’in kapısında ilk olarak biletinizi alıyorsunuz. Akropolis giriş ücreti ne kadar ? Hemen söyleyeyim. Akropolis’e giriş ücreti kişi başı 20 Euro. Biletinizi alıp, tepeye kadar tırmanıyorsunuz. Rahat ayakkabı , güneş gözlüğü ve yanınıza su almayı ihmal etmeyin. Ben Temmuz ayında gittiğim için güneş tam tepede ve inanılmaz sıcaktı..

Akropolis Gezilecek Yerler

Atina gezilecek yerler listesinin ilk sırasındaki Akropolis’in pek çok giriş kapısı var. Biz “Sout slope of the Acropolis – Theater of Dıonysos ” tan giriş yaptık. Diğer bir kapısı daha var. O kapıyı genellikle tur otobüsleri kullandıklarından, çok kalabalık oluyormuş, bilginiz olsun..

 

1-Dıonysos Tiyatrosu

Giriş yaptıktan sonra biraz yürüyüp, tepeye doğru tırmanmaya başlayacak ve ilk göreceğiniz etkileyici yapı Tiyatro olacak. Akrpolis’in en büyük tiyatrosu olan Dıonysos manzarasını izleyerek, biraz dinlenin, çünkü daha çok yolunuz var..

 

Tırmanmaya devam

 

2-Propylaea

Atina gezilecek yerler arasında bu sefer karşınıza, eskiden Akropolis’in kapısı olan Propylaea çıkıyor. Burayıda tırmanıp, Akrpolis’in en meşhur yapılarından The Parthenon un önüne geleceksiniz.

 

3- The Parthenon

Atinalılar tarafından, Koruyucu tanrıları Athena için, tamamı mermerden yapılmış, Atina’nın simgesi, Akropolis denince akla ilk gelen yapı. Edindiğim bilgilere göre, zamanında Osmanlı devleti, burayı cephanelik olarak kullanmış ve bir patlama olmuş…

4- Erechteion Tapınağı

Parthenon’un hemen karşından yer alıyor. Athena ve Poseidon için yapılmıştır. Tapınağın yanında bir zeytin ağacı var. Anlatılanlara göre, zamanında Athena, asasını yere vurmasıyla, zeytin ağacı çıkmış. Halk bu sebeple Athenayı kouruyucu tanrı seçmişler. Zeytin ağacı da, bu olayı simgelemektedir.

 

Parthenon’nun karşısında bir seyir terası var. Burdan muhteşem Atina manzarasını izleyebilirsiniz. Manzarayı izlerken, dikkatinizi bir tapınak çekecek. Dev sütunları olan bu tapınak Zeus Tapınağı. Tapınağı bu alandan gözlemleyebilir, yada Akropolis’ten çıkış yapıp, yürüyerek buraya gidebilirsiniz. Biz uzaktan izlemeyi tercih ettik. Çünkü zaman yok. Bence siz mutlaka gezin..

 

Akropolis’ten; eskiden Akropolis’in kapısı olan Propylaea tarafından çıkış yaparak ayrıldık. Çıktığımız kapıdan, Sağ istikamete doğru yürüdük. Akropolis’ten çıkış yapınca, acaba yanlış mı gidiyoruz dedik. Dar bir yoldan yürüyüp aşağıya doğru ilerledik. Karşınıza dikkatinizi çekecek yapılar çıkacak. Roman Agorası bunlardan en ilgi çekici olanı. Bu yapıyı gördüğüğünüzde, düm düz aşağıya doğru ilerlerseniz, Atina’nın en meşhur meydanı olan Monastiraki meydanına ve Ermou caddesine ulaşabilirsiniz..

MONASTİRAKİ MEYDANI , PLAKA VE ERMOU CADDESİ

Atina gezilecek yerler arasındaki Akropolisi gezdik, dar ve dik yokuşlu sokaklardan indik. Sıra, Monastiraki meydanını dolaşmaya geldi. Burası aynı Sultanahmet meydanı tadında bir yer. Etrafında, alışveriş yerleri ve yemek yiyebileceğiniz mekanlar var. Biz yemek yemeden önce, Atina gezilecek yerlerinden olan Ermou denilen, İstiklal Caddesi havasındaki caddeyi dolaştık. Caddeye Monastira meydanından, arkanıza metro durağını alarak yürürseniz ulaşabilirsiniz. Mutlaka karşınıza bir tabela çıkacaktır. Cadde ortasına geldiğinizde ufak bir kilise çıkacak karşınıza. Panaghia Kapnikarea Kilisesi.

 

Cadde sonunda Parlamento Binası var. Caddenin sonu Syntagma Meydanı olarak geçiyor. Binanın hemen yanı , Natıonal Garden oluyor. Bahçe hizasında giderseniz, Zeus Tapınağını gezebilirsiniz. Biz tam tersini yaptık. Ermou caddesi sonuna geldiğimizde,sağ taraftan ikinci sokaktan içeri girip sokak aralarında dolaştık ve karşımıza Atina denince, bilinen en meşhur yer Plaka çıktı. Plaka bölgesinde, alışveriş yapabilir, Atinadan sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. Yada bir cafede soğuk birşeyler içebilirsiniz. Plakayı gezdikten ve karşımıza çıkan kocaman Atina Metropolitan Katedrali önünde resmimizi çektirdikten sonra, tekrardan Monastiraki meydanına geldik.

 

Atina gezilecek yerler listesindeki Monastiraki Meydanındaki bir sokaktan, içeri bir girdik , birde ne görelim.. Resmen bizim Adana-Urfa kebabını büyük iştahla yiyen turist kaynıyor. Atina’da mutlaka yemeniz gereken bir lezzet olan Thanasis Kebap ( 8,80 Euro ) ve Yogourtloy Kebab ( 9,90 Euro ) İnanılmaz büyük bir porsiyon geliyor. Çok lezzetli ve çok doyurucu bir yemek.

Monastiraki Meydanında Metro istasyonu var. Atina gezilecek yerlerimiz bitince, bu metro istasyonundan yeşil hatlı metroya ( trene ) binip, kişi başı 1,40 Euro karşılığında bilet alıp, son durakta inip, yürüyerek gemiye giriş yaptık.

 

Kısıtlı zamanda, hiçbir ekstra tura katılmadan , Atinada gezilecek yerler bizim için bu kadardı. Yazımın sonuna geldiğinizde, sakın kafanız karışmasın. Atinayı ekstra tura katılamdan gezmek; ekonomik, keyifli, hemde çok kolay. Bana güvenin. Mutlaka elinizde bir harita olsun. Ben Atina turistik harita resmi ekliyorum ama siz yinede başka başka kaynaklardan bir harita edinin. (Ayrıca gemide size Atina haritası verecekler.)

Atina Gezilecek Yerler Ekstra Tur Ücretleri

Bireysel gezmek istemeyenler içinde, Ets tur gemisi ile Atina gezisinde , Atina ekstra tur ücretlerini yazıyorum. Bu fiyatlar kişi başı ücret olup, benim 2017 yılı temmuz ayında katıldığım turdaki fiyatlardır..

Akropol = 66 Euro ( Panaromik Şehir Turu,Akropol Ören yeri,Plaka Alışveriş )

Müze = 51 Euro ( Panaromik Şehir Turu,Akropol Müzesi,Plaka Alışveriş)

Atina gezilecek yerleri, Gemi ile Atina turu, Ekstra tura katılmadan Atina nasıl gezilir ? Soruları hakkında, tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle paylaştım. Aklınıza takılan birşey olursa, sorabilirsiniz.

 

 
Posted : 24/03/2022 4:32 am