Notifications
Clear all

Pariste Gezilecek Yerler

1 Posts
1 Users
0 Likes
235 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Pariste Gezilecek Yerler yazımda, 3 günlük Paris gezimizde, Pariste görülmesi gereken yerlerden hangilerini gördük bunlardan bahsedeceğim. Fakat, 3 gün çok uzun olduğundan, yazımı 3 e bölüp yayınlıyorum. Pariste gezilecek yerler 1. gün yazımın sonundan Pariste gezilecek yerler 2. gün yazıma ulaşabilirsiniz.

Paris benim için çok özel bir şehir. Ne Pariste doğdum, ne de Pariste yaşadım. Benim için önemli olmasının sebebi, ilk yurtdışı deneyimimi Pariste yaşamamdı. Aile ziyareti sebebiyle 1 ay boyunca Pariste gezdim durum daha 15 yaşındayken. Bu yüzden benim için çok ayrı bir yeri var. 2000 yılıydı. Milenyum yılı. Bir temmuz ayıydı. Her yer canlı, herşey şıkır şıkır ve tarih kokuyordu. Bizim ülkemizden kat kat ilerdeydi. Metro vardı Pariste, bizde yoktu. Çocukken olay bir durumdu benim için..

Birde Notre Dame kilisesi, gördüğüm, gezdiğim ilk kilise olduğundan, hem en iyi bildiğim kilise, hemde içimde sanki kilisede uzun yıllar yaşamışım hissi var : ) Şimdi yıl 2017 ve ben tekrardan, bu sefer eşimle birlikte Parise gittim. Hemde Notre Dame Kilisesine yürüyerek 5 dakika mesafede bulunan bir otelde kaldık.. : )

Geçtiğimiz yıl Uzakdoğu Tatilim, bu yılda Paris tatilimin tadı damağımda kaldı. Gezmelere doyamadım ve tatile başlamadan önce, sınava hazırlanan bir öğrenci misali, Paris gezilecek yerler, Parisin meşhur yerleri, Pariste ne yenir ? Pariste görülmesi gereken yerler araştırmalarını yaptım. Çok fazla işime yaradı..

Vizeniz varsa ve uygun bir bilet bulursanız, hiç düşünmeden , Avrupanın en romantik şehrinde bir kaç gün geçirin derim. Ben mayıs 2017 yılında, elimde pasaportum, biletim ve otel rezervasyonum ile 3 günlük bir Paris tatili için Havalimanının yolunu tuttum. İstanbul’dan 8.30 da hareket eden uçağımız, yerel saat ile 13.16 da Paris Orly havalimanına indi..

Paris Orly Havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir ?
Pariste Gezilecek Yerler yazıma başlamadan önce, Orly havalimanından Paris Şehir Merkezine nasıl gidilir? ondan bahsetmek istiyorum. Orly Havalimanından , transfer trenine bindik. 2 durak sonra Antony durağında inip, Saint – Michele giden trene bindik. ( tren biletimizi havalimanından almıştık. Kişi başı ücret 12 euro ) Tren Saint Michele durağına gelince inip, Çıkış ( Sortie ) Notre -Dame tabelasını takip edip, istasyondan çıkış yaptık.

Pariste Konaklama :
Pariste konaklayacağımız otel, meşhur Notre Dame katedraline yürüyerek 5 dakika uzaklıkta bulunan Paris Home Latin Otelde kaldık. Paris Home Latin oteli, öncelikle konumu için tavsiye derim. Odası, her avrupa şehrinde olduğu gibi küçüktü ama çok temizdi..

Paris gezimiz boyunca, bir tek Paris gezilecek yerlerinin başında gelen Montmarteye metro ile gittik. Onun dışında her yeri yürüyerek gezdik ve yürüyerek gezmek çokta güzel oldu. Çünkü Pariste mutalaka görülmesi gereken yerlerin bir çoğunu yürüyüşlerimiz sırasında tesadüfen görmüş olduk.. Sizede tavsiyem , güne güzel bir kahvaltı ile başlayıp, rahat ayakkabılarınızı giyip, romantik şehir Parisi yürüyerek gezmeye çalışın..

Paristeki ilk günümüzde, Paris gezilecek yerlerden; Notre Dame Kilisesi, Conciergerie , Lüksemburg Bahçesi, Pantheon, Latin Mahllesi ve Sorbonne Üniversitesi ni gezip gördük.

Pariste Gezilecek Yerler :
NOTRE DAME KİLİSESİ

Parisin tam ortasında bulunan Cıte Adasında yer alan Notre Dame Kilisesi, Pariste mutlaka görmeniz gereken yapılardan biri. Benim gezdiğim ilk katedral, Parisin ilk gotik Katedrali ve en sevdiğim Katedral olur kendisi 🙂 Katedralde en dikkat çekici olan Meryem Ana heykeli ve renkli gül pencerelerdir.

Bizim kaldığımız otele 5 dakika yürüme mesafesinde olduğundan, 4 gün boyunca hep gezdim katedrali. Notre Dame katedraline ulaşım oldukça basit. Metro ile St.Mıchel-Notre Dame duraklarında ineresniz, çok basit ulaşabilirsiniz. Katedral in adını duyunca, hemen hemen hepimizin aklına Victor Hugo’nun ünlü eseri Notre Dame Kamburu gelir. Okunması gereken eserlerden biri. Notre Dame kilisesine giriş ücretsiz. Bir tek kilisenin tepesine çıkıp, paris manzarası izlemek isterseniz ücretli. Bir de ben 2 euroya hatıra parası aldım.

CONCİERGERİE

Notre Dame kilisesine geldiyseniz, bu yapıyı görmemeniz imkansız. Sen nehri kıyında yer alan ve yine Cıte Adasında yer alan bu yapı, Farnsızların ünlü kraliçesi Marie Antoinette nin hapis yattığı ve idam edildiği yer diye geçiyor. Içini gezebilirsinizde ama bana çok çekici gelmediğinden gezmedim.

LÜKSEMBURG BAHÇESİ – JARDİN DU LUXEMBURG

Paristeki en büyük parklardan biridir. Şehrin merkezinde, Yemyeşil çiçeklerin ağaçların içinde yürüyüş yapan, birşeyler yiyip içen, Parisli ve yanabcı turistler var. Resmen bir nefes alma alanı burası. İlk gün Paris bizi yağmurla karşıladığı için, biz parkın en boş haline denk geldik. Notre Dame Kilisesinden, güney yönünde dümdüz ilerleseniz, parka ulaşabilirsiniz.

PANTHEON

Paris Panteon gezisi :
Paris Lüksemburg bahçesinden 5-6 dakika yürüme mesafesinde bulunan, içinde Fransız sant ve bilim adamlarının mezarlarının yer aldığı bir yapı. Parise gitmeden önce mutlaka Pantheon nun içine girip gezin diyorlardı. Saat 18.30 da kapandığını bilmediğimizden, yetişemedik, bu çok merak ettiğim yapıya. Sadece dışarıdan izlemekle yetindik. Panteonnun en ünlü yapısı Foucault Sarkacını göremediğim için çok üzüldüm. Siz mutlaka gidin, benim yerime de görün.

SORBONNE ÜNİVERSİTESİ PARİS

Paris Latin Mahallesinde bulunan Sorbonne Üniversitesi, Fransanın ilk üniversidir. Üniversitenin karşısında Montainge in heykeli var. Heykelin arkasındaki bina, Orta Çağ Müzesi ( Musee Du Moyen Age ) dir. Lüksemburg Bahçesi, Pantheon ve Notre Dame gelirseniz, uğrayabilirsiniz..

Paris Yemek Mekanları ve Paris Eğlence Mekanları :
Latin Mahallesi ve Saint Germain gezisi Saint Michel gezisi

Latin Mahllesi , Saint Germain ve Saint Michel in olduğu bölgedir. Notre Dame kilisesini arkanıza alırsanız, sol tarafta yer alır. Kaldığımız otel bu bölgede olduğundan, hemen hemen her anımız bu mahllede geçti. Paris akşam yemekleri için Saint Michel deki cafe ve restorantları tercih ettik. Paris gece hayatı için, yine Latin Mahallesini seçtik. Çünkü Parisin yemek ve eğlence hayatını bu bölgede dolu dolu yaşayabilirsiniz. Parisin ünlü cafesi Cafe de Flore Saint Germain de bulunuyor. Pariste ne yenir ? Parisin meşhur yemekleri nelerdir ? Paris tatlıları nelerdir ? Sorularının yanıtlarını bulacağınız, detaylı anlattığım Pariste Ne Yenir ? Yazımı bu linkten okuyabilirsiniz..

Paris gezilecek yerlerinden, Lourve Müzesi, Eyfel Kulesi, Şanzelize caddesi

 

Paris gezilecek yerler yazımın ilk bölümünü bir önceki yazımda anlatmıştım. Kısaca hatırlatacak olursam, Paris gezilecek yerler 1. gün yazımda, Paristeki ilk günümüzde, Paris gezilecek yerlerden; Notre Dame Kilisesi, Conciergerie , Lüksemburg Bahçesi, Pantheon, Latin Mahallesi ve Sorbonne Üniversitesini gezip, görmüştük. Paristeki 2. günümüzün rotası daha uzun ve daha kapsamlı oldu. Parisin en ünlü yapılarını 2. güne sakladık. Sabah 9 da otelimizden çıktık ve Paristeki en önemli müze olan Louvre Müzesine doğru yola koyulduk…

 

Paris Gezilecek Yerler :

LOUVRE MÜZESİ – MUSEE DU LOUVRE

Paris Gezilecek Yerlerin başında gelen Louve Müzesine Pariste 2. günümüzde , Latin bölgesindeki otelimizden çıktık ve Notre Dame Katedralinin önünden Sen Nehri kıyısı boyunca yürüyerek, tam 15 dakika sonra Louvre Müzesine ulaştık. Love Müzesine metroyla da kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Louve Müzesi , Parisin en çok ziyaret edilen müzesidir. Parise gelen tüm turistler, Louve Müzesini görmeden dönmüyor. Peki bu müzede neler var? Tabiki Lovue Müzesi denince ilk akla gelen eser , Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosudur. Bizde dahil olmak üzere, tüm turistlerin en merak ettiği tablo Mona Lisa.

Paris gezilecek yerler den olan, Louve Müzesinin içi kadar, giriş kapısı olan cam pramitte çok ilgi çekiyor. Cam pramidin olduğu yerden müzeye giriş yapabilirsiniz. Bu giriş, turistik olduğundan genellikle çok kalabalık oluyor. Biz sabah 11.00 da müzenin önündeydik ve hiç sıra yoktu. Ama çıkışta inanılmaz bir kuyruk vardı. Bu yüzden, Louve Müzesine vakitlice gidin derim.

 

Louve Müzesi giriş ücreti ne kadar ?

Louve Müzesi giriş ücreti kişi başı 15 Euro. Pirmidin olduğu kapıdan giriş yapıp bir alt kata indik ve Biletinizi gişeden aldığınızda , öncelikle etrafınıza şaşkın şaşkın baktık. Geziye , Nereden? ve Nasıl? Başlayacağım? Acaba Mona Lisa nerede diye ? 🙂 Gişeden bir Louve Müzesi haritası alırsanız işiniz biraz daha kolay olur..

Tam iki saat müzede kaldık ve tüm eserleri ne yazık ki göremedik. Müzenin içi inanılmaz büyük. Bir yerden bir yere gitmek zaman alıyor. Louve Müzesindeki, görmemiz gereken en önemli eserlerini gördük, göremediklerimiz de başka geziye artık…

 

Louve Müzesinin en meşhur tablosu :

Tüm turistlerin hayranlıkla baktığı, dünyanın en gözde tablosu olan Mona Lisa Tablosu.

 

Dünyanın en büyük tablosu :

1563 yılında yapılan, Dünyanın en büyük tablosu olan ve Mona Lisa Tablosunun hemen karşısındaki kocaman duvarı kaplayan , Paolo Veronese’nin Cana’da Düğün tablosu ( The Wedding at Cana ) .
Bu tablo, bir düğün yemeğini anlatıyor. Resimde, İsa ve Sultan Süleyman da resmedilmiştir.

Louve müzesinde , çok güzel hediyelik eşyalar alabileceğiniz mağazalar var. Biz iki adet poster aldık. Biri The Wedding at Cana resmi, diğeride müzedeki bazı eserlerin yer aldığı küçük resimlerden oluşan posteri satın aldık. Şimdi evimizin duvarını süslüyor bu posterler..

 

Paris Gezilecek Yerler

PLACE DU CARROUSEL ve TUİLERİES BAHÇESİ

Louve Müzesinden, alışveriş mağazalarının olduğu yerden çıkış yaptık. Sanırım çıkışlar, tek kapıdan. ? Müzeden çıkınca, cam piramidin olduğu alandan,yolun karşısına geçin. Burası Place du Carrousel. Karşınıza devasa bir kapı çıkacak.

Sanki kapıdan girince, bambaşka bir dünyaya geçiş yapacak gibisiniz. Bu meydanda biz hediyelik eşya satanlardan, eyfel kulesi maketi ve anahtarlık satın aldık. Sakın siz almayın, birazdan kapıdan geçince, aynı eşyaların daha ucuz fiyata satıldığını gördük.

Kapıdan içeri girince, Sen Nehri kıyısında bulunan, 25 hektarlık, Parisin ünlü parklarından Tuileries Bahçesine ulaşmış oluyorsunuz. Havuz etrafındaki sandalyelerde oturup, dinlenebilir, hava güzelse Paris güneşlenmesi yapabilirsiniz.. İyi dinlenin, çünkü parktan sonra baya yürüyeceğiz.. : )

 

CONCORDE MEYDANI – ÖZGÜRLÜK MEYDANI

Paris gezilecek yerler , Pariste mutlaka göreceğiniz bir meydan burası. Louve Müzesi ve Paris in en ünlü caddesi olan Şanzelizenin ortasında olduğu için, yolunuz mutlaka bu meydandan geçecek. Louve Müzesini gezdik, parkta dinlendik, şimdi yürüme zamanı. TUİLERİES bahçesinden çıkınca karşınıza, Cocorde Meydanı çıkıyor.

Meydanda, Paris manzarasını seyretmenizi sağlayan dev bir dönme dolap ve Mısır dan getirildiği bilinen Luksor Dikilitaşı var. Turistik bir meydanda, dönme dolapta Fransızca dan başka bir kelimenin yazmıyor olması çok dikkat çekiciydi ve belkide sırf bu yüzden, manzarayı izlemekten vazgeçtik.. Meydanda küçük tur bisikletleri gördük. 5- 7 ve 10 Euoro ya küçük Paris turu yapabilirsiniz. Yada bizim gibi Parisin ünlü caddesi Şanzelizeye doğru yürümeye devam edebilirsiniz.

 

ŞANZELİZE CADDESİ – CHAMPS ELYSES

Paris gezilecek yerler arasındaki Cocarde Meydanından direk karşıya geçince, Parisin ünlü şık caddesi Şanzelizeye doğru ilerliyorsunuz. Concorde Meydanından 20 dakikada, Şanzelize caddesini yürüyerek, caddenin en meşhur noktasına Zafer Takının olduğu yere geldik. ( yolda biraz mola vermezseniz, daha kısa surede gelirsiniz )

Şanzelizeye doğru ilerlerken, park içinde küçük büfeler var. Burada Parisin meşhur kreplerinden alabilirsiniz. Çok şeker eklemesinler,  inanılmaz tatlı oluyor.

 

Şanzelieze caddesi, geniş ve ferah bir cadde. Çok kalabalık ve dünya markalarının mağazaları bu caddede var. Şanzelize de, yemek yiyebilir, bir şeyler içebilir ve eğer marka tutkunuysanız, Paristen markalı ürünler satın alabileceğiniz mağazalarda vakit geçirebilirsiniz.. Caddenin sonunda, Parisin meşhur Zafer Takı var.

ZAFER TAKI – ARC DE TRİOMPHE

Zafer Takı, Paristeki 50 metre uzunluğundaki, tarihi bir anıttır. Bulunduğu meydanın adı Charles de Gaulle Meydanı olup, 12 tane bulvarın birleştiği yerin tam orta noktasında Zafer takı yer alıyor. Zafer Takının olduğu yere gitmek için, yoldan karşıdan karşıya geçemiyorsunuz. Mutlaka alt geçidi kullanmanız lazım. Alt geçide geçmeden önce, Zafer Takını arkanıza alıp , resim çektirmek isterseniz, araçların arasında durup resim çektirebilirsiniz. Zafer takına çıkıp, Paris manzarası izlemek isterseniz,çıkışlar ücretli. Vaktimiz kısıtlı olduğundan, biz çıkamadık.

Arkamıza Zafer Takını ve solumuza şanzelize caddesini alıp, sağ sokaktan yürüyerek yarım saat içinde Eyfel Kulesine geldik.

EYFEL KULESİ – LA TOUR EİFFEL

Parisin en meşhur yapısı hatta dünyanın en bilinen yapılarından biridir Eyfel Kulesi. Bilmeyeni yoktur sanırım. Peki nedir bu Eyfel Kulesi.

Eyfel Kulesine nasıl gidilir?

Eyfel Kulesi Parisin merkezinde , hemen hemen Parisin her noktasından görülebilen yaklaşık 300 metre yükseliğinde, 1889 yılında mimar Alexandra Gustave Eiffel tarafından yapılmış bir demir yığını. Evet, demir yığını dedim çünkü, Eyfelin altına gelip , uzun bilet sırası beklerken aynı şeyi sizde söyleyeceksiniz..

 

Eyfel kulesinin uzaktan çekilen meşhur bir fotoğrafı var. O fotoğrafı çekmek isterseniz, metronun 6 yada 9 nolu hattıyla Trocadero istasyonunda inmeniz gerekiyor. .

 

Paristeki 2. günümüzde her yere yürüyerek gittiğimiz için, Parisin meşhur simgesi, Eyfel Kulesinede yürüyerek geldik. Notre Dame kilisesinin olduğu bölgeden, Sen Nehri kıyısı boyunca yürüyerek Love Müzesini gezdikten sonra, TUİLERİES bahçesinden geçip, , Şanzelize ye yürüyüp, Zafer Takını arkamıza alıp, Eyfele doğru yürüyerek geldik. Pariste yürümek inanın çok güzel. Zaten Avrupa şehirleri yürüyerek gezilince keyifli.Yürürken, bambaşka yerler, bambaşka sevimli, sokaklar cafeler keşfediyorsunuz. Özellikle Parisin hemen hemen tüm sokakları romantik ve şıkır şıkır..

 

Eyfel Kulesine çıkış ücreti ne kadar ? Diye merak ediyorsanız hemen söyleyeyim. Eyfel Kulesi ücreti Kişi başı 11 Euro.

Yaklaşık 45 dakika sıra bekledikten sonra kulenin en tepesine çıkabildik. Kulenin tepesine çıktığınızda, beklediğiniz sıraya değecek. Muhteşem Paris manzarasını izleyebilirsiniz. Eyfel Kulesinde bir cafede var. Birşeyler yiyip içebilirsiniz. Ayrıca Eyfel kulesinde Michelin yıldızı bir restorantta bulunuyor.

 

Eyfel kulesinden ayrılınca, sen nehri kıyısı boyunca yürümeye başladık.

Dönüş yolundayız artık. Alexandre III . Köprüyü geçince, sen nehri üzerideki bir rest da soğuk birşeyler içtik. Eyfel kulesi hala görünürde. Manzara çok güzel..

 

Pariste Yemek ve Eğlence :

Pariste yemek konusunda yazdığım ayrıntılı ve kapsamlı bilgilere Pariste ne yenir yazımı okuyarak ulaşabilirsiniz.  Son olarak, Paristeki 2. günümüzde, Pariste yemek ve Pariste eğlence için, en bilinen yerlerden Latin Mahallesi tercihimiz oldu. Saint Germain ve Saint Michel arasında bir cadde var. Caddenin bir tarafı St Germain, bir tarafı St Michel. Birçok restorant ve cafe var.

 

Latin Mahallesinde, Fransız yemeklerinin tadına bakabilir, ünlü Fransız şaraplarından hem satın alabilir hemde içebilirsiniz.

Parisin meşhur kafelerinden Cafe De Flore Saint Germain de bulunyor.

 

 

 

 
Posted : 24/03/2022 4:25 am