Notifications
Clear all

Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler

1 Posts
1 Users
0 Likes
264 Views
(@turistcocuk)
Posts: 535
Member
Topic starter
 

Tarihi dokusunu korumayı başaran pek çok yere, özel mekana ve alana sahip olan Bursa; tarihi yerler görmek isteyenler için paha biçilmez bir gezi fırsatı sunmaktadır. Yıllardan beri tarihi dokusunu koruyan köyler, birçok cami ve tarihi evleri ile Bursa, eski tarihi ile sizleri buluşturmak için özel bir gezi imkanı sunar.

Cumalıkızık Köyü

Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı olan, ulaşımı son derece kolay olan köye giden minibüsler mevcuttur ve kolay şekilde Cumalıkızık köyüne ulaşmak söz konusudur. Tarihi taş evleri ile eski dokusunu korumayı başaran, yıllardan beri herhangi bir imar çalışmasına izin verilmeyen bu köyde köyün sakinleri de mevcut alanları iyi şekilde muhafaza etmeyi başarmıştır.

1300’lü yıllara kadar dayanan tarihi ile iç avlulu evleri, cumbalı evleri ve taştan sokakları ile tam bir tarihi eser niteliğine sahip olan Cumalıkızık köyü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmiş olan değerli alanlardandır. Kızıkların yani Oğuz Türklerinin bu alanda yaşadığına dair pek çok kanıt olsa da bölgedeki evler ve yapılar en fazla 150 yıllık binalar. Yine de bu binaların eşsiz güzelliklerini, tasarımlarını ve tarih ile iç içe olan köy sokaklarını görüp köylü teyzelerden bir kahvaltı yemek isterseniz eşsiz imkanlar sunuluyor. Kilise ve benzeri pek çok farklı yapıyı da görme olanağı sunan bu köy ayrıca köy sakinlerinin kendi yaşadıkları yüzlerce yıllık evleri de içeriyor ve köy sakinleri kendi yüz yıllık evlerini bile görmenize izin vererek tam bir misafirperverlik gösteriyor.

Ulu Cami

I. Bayezid tarafından 1396 – 1400 yılları arasında yaptırılmış olan Ulu Cami, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alır. Çevresindeki hanlardan da anlaşılacağı gibi ilk dönemlerde Bursa ili, Ulu Cami çevresinde kurulmuş olan bir şehirdir. Sonrasında ise şehir geliştikçe Ulu Cami ortada kalarak yine de merkeziyetini korumayı başarmıştır.

Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş cami olma unvanına sahip olan Ulu Cami, Selçuklu oyma sanatından sonra Osmanlı oyma sanatına nasıl geçildiğini de en iyi şekilde göstermektedir. Caminin içerisinde tepesi açık kubbe altında yer alan şadırvan, en ilgi çekici Ulu Cami özelliği olabilir. Duvarlardaki hatlar ve çeşitli oymacılık özellikleri ile son derece ilgi çekici olan işçiliği sayesinde Ulu Cami, Bursa’da gezilmesi gereken en özel tarihi mekanlardan biridir ve günümüzde hala cami olarak kullanılmaktadır.

Koza Han

1492 yılında II. Bayezid tarafından yaptırılan han, Ulu Cami ve Orhan Cami için bir gelir kaynağı olması amacı ile yaptırılmıştır ve gelirleri o dönemde camilere gitmektedir ancak şimdilerde kafeleri ve dükkanları ile hem giyim alanında hem de yeme – içme alanında hizmet veren tarihi bir alana dönüşmüştür.

Son derece geniş bir alana kurulu olan Koza Han, üstü açık olacak şekilde tasarlanmıştır ancak çevresindeki çift katlı alanlarda dönemin en ünlü ipek tüccarları özel ipek kumaşlarını satmaktadır ve bu alanlarda işçilik yapan dükkanlar yer almaktadır. Bu tip ürünlerin toplandığı, baharatçıların yoğunlukta olduğu, ipek ve benzeri kumaşların işlenip satıldığı bir alan olarak Koza Han inşa edilmiştir. Ayrıca içeride açık alanda alt kısmı şadırvan olan kubbeli ir mescit de yer almaktadır. Şu anda açık alan olan iç avlu, misafirlerin dinlenebileceği ve Koza Han’ın eşsiz mimari dizaynını izlerken yorgunluğunu atabileceği bir alan olarak kullanılmaktadır.

Tophane

Ulu Cami ve Osmangazi ile Orhangazi türbelerine birkaç dakikalık mesafede yer alan Tophane, şehrin dört bir yanından duyulabilen top atışları nedeniyle bu ismi almıştır çünkü Ramazan aylarında bu alandan atış yapılmaktadır. Oysa Tophane surlarının tarihi ise ortalama 700 yılına kadar uzar. Romalıların ve Bizanslıların bu surları aktif şekilde kullandığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde de defalarca kez surların onarımı gerçekleştirilmiş ve sonrasında kullanılmıştır. Kale içinde ve üzerinde bu alanı kullanmış olan tüm medeniyetlere ait izler başarılı şekilde korunabilmiştir ve bu tarihi doku günümüzde şehrin göbeğinde tüm cazibesini korumaktadır.

Yeşil Külliye

1420 yılında tamamlanmış olan Yeşil Külliye, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir diğer önemli eserdir. Tüm şehre hakim olan bir tepe üzerinde duran Yeşil Külliye, Yeşil Cami ve Yeşil Türbe’yi içinde alır. Çinileri çalınmış olan cami ve türbenin çinileri, 1865 yılındaki restorasyon çalışmaları sırasında Fransız bir çalışan tarafından çalınmıştır. Kalan çinilerin bir kısmı ise yurtdışındaki farklı müzelerde ortaya çıkmıştır ve hala sergilenmektedir. Günümüzde ise camide ve türbede aynı renkler ile aynı desende olacak şekilde boyanan çiniler bulunmaktadır. Çeşitli badireler atlatan, büyük bir depremden sağ çıkan, çinileri çalınsa dahi günümüzde hala ününü koruyan bu caminin Bursa için önemi oldukça fazladır.

Şehzade Mustafa Türbesi

Osmangazi ilçesinde yer alan Şehzade Mustafa Türbesi, II. Selim tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın Konya Ovası’nda boğdurduğu oğlu Şehzade Mustafa için yaptırılmıştır. Küçük ancak tarihi dokusu hala daha korunmakta olan bu alan, dönemin tarihi yapılarını incelemek ve aynı zamanda Osmanlı’ca yazıtlara doğrudan erişim sağlamak isteyenler için son derece özel bir alandır. İç dokusu ve dış tasarımı ile hem sade hem de dönemin ruhunu yansıtan bir türbe olan Şehzade Mustafa Türbesi, Bursa’da görülebilecek tarihi yerler arasındadır.

Muradiye Külliyesi

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Muradiye Külliyesi de 1425 – 1426 yılları arasında yapılmıştır. Şehrin çevreye yayılmasını sağlamak amacı ile yapılan bu külliye, şehrin Ulu Cami çevresinden daha geniş bir alana yayılması için özenle tasarlanmıştır. İçerisinde cami, hamam, medrese ve türbeleri de barındıran bu eşsiz yapı; Bursa’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer alır. Ulu Cami ve hanlara son derece yakın olan bu külliyenin gezilmesi, tarihi dokunan keşfedilmesi için oldukça eşsiz bir fırsattır.

 
Posted : 16/08/2022 2:27 am