Icerikler
Şöyle trene atlayayım, yurt dışına gideyim diyorsanız size çok güzel bir haberimiz var. Sofya Ekspresi yeniden açıldı! İstanbul’dan bir trene atlayarak Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya hızlı ve kolay bir şekilde gidebilirsiniz. Hem Sofya’yı gezebilir, hem eşsiz bir tren yolculuğu yapabilir hem de Sofya üzerinden Avrupa şehirlerine çok uygun fiyata uçabilirsiniz. Hazırsanız İstanbul’dan Sofya’ya nasıl gidilir, Sofya tren bileti ne kadar ve Sofya Ekspresi ile ilgili diğer tüm bilgileri bu içeriğinde paylaştık, hızlıca detaylara geçelim!
Sofya Ekspresi Nedir?
Öncelikle yazımıza Sofya Ekspresi nedir ne değildir ile başlayalım. Eski ismi Bosfor Ekspresi olan Sofya treni sizi İstanbul’dan Sofya’ya götüren TCDD’nin uluslararası trenlerinden biri. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan tek hattı olan Sofya Ekpresi ile güzel bir gece yolculuğu ile Avrupa’ya ulaşabiliyorsunuz.
Eskiden Bükreş ve Belgrad’a da gitmesi planlanan bu trenin şu anki son durağı Sofya. Sofya Ekspresi’nin yolculuğu ortalama olarak 11 saat sürüyor. Ama sınır kapısında bekleme ve yoğunluğa göre bu süre tabii ki değişebiliyor. Yine de siz planınızı en az 11 saat olarak yaparsanız Sofya’ya varışınızda mağdur olmazsınız.
Trende size özel yıkanmış çarşaf, yastık kılıfı ve battaniye için kılıf veriliyor. Bununla birlikte temiz havlu da konuluyor. Zaten vagonlarda da yastık ve battaniye bulunuyor. Bu açıdan gayet hijyenik ve konforlu bir seyahat yapmanıza olanak sunuyor.
Aynı zamanda vagon içerisinde mini tip bir buzdolabı da var. TCDD bu buzdolabının içine ücretsiz olarak çikolata, bardak su ve meyve suyu koyuyor. Sofya Ekspresi’nde yemek vagonu olmadığı için yol boyunca acıkabilirsiniz. TCDD’nin de buzdolabına koydukları yetmeyebilir. Bundan kaynaklı trene binmeden önce yolculuk boyunca yemek için atıştırmalık bir şeyler, meyve ve sandviç gibi yemekler alabilirsini. Bir diğer önemli şey ise su. Suyunu size yetecek şekilde bol bol almayı unutmayın.
Vagonların içinde priz ve klima var. Yaz aylarında içeriyi serinletebildiğiniz gibi kış aylarında da içeriyi ısıtabiliyorsunuz. Aynı şekilde ışıklandırma seçenekleri de var. Bu açıdan trende seyahat etmenin oldukça konforlu olduğunu belirtelim. Gerçekten Sofya Ekspresi’nde de her şey düşünülmüş ve yeterli seviyede.
Halkalı’dan kalkan ve Sofya’ya kadar giden Sofya Ekspresi’nin durakları şu şekilde:
- Halkalı
- Çerkezköy
- Edirne
- Kapıkule
- Dimitrovgad
- Plovdiv
- Sofya
Sofya Ekspresi Hangi Günler Var?
Sofya Ekspresi’ne bilet almak istiyor ama Sofya treninin hangi günler olacağını bilemiyorsanız çok doğru bir yerdesiniz. Sofya Ekspresi her gün var. İstanbul’dan 1, Sofya’dan da 1 tren kalkıyor.
Her gün İstanbul’dan 20.45’te kalkan Sofya Ekspresi’nin yolculuğu ortalama olarak 11 saat sürüyor. Aynı şekilde her gün Sofya’dan 18.30’da İstanbul’a hareket ediyor. Trenler tam saatinde kalktığı için tren saatinden 15-20 dakika önce garda olmakta fayda var. Hem treni, hem de vagonunuzu bulmak ve yerleşmek için erken gitmek işinize çok yarayacaktır.
Sofya Ekspresi Biletleri Nereden Alınır?
Eğer Sofya Ekspresi’ne atlayıp Sofya’ya gitmek istiyorsanız ihtiyacınız olan en önemli şey bilet. Sofya Ekspresi’nin biletleri seyahat tarihinden 60 gün önce açılıyor fakat tren biletleri online’da, web sitesinde ve mobil uygulamada satılmıyor. Sanırım Sofya Ekspresi’nin en kötü özelliklerinden biri bu çünkü bileti almak için uluslararası biletlerin satıldığı TCDD garlarına gitmeniz gerekiyor.
Peki Sofya Ekspresi biletlerini nereden alabilirsiniz?
- Halkalı Tren İstasyonu
- Sirkeci Tren İstasyonu
- Söğütlüçeşme Tren İstasyonu
- Ankara TCDD
- Eskişehir TCDD
Her gün karşılıklı olarak çalışan Sofya Ekspresi biletinizi garlardan aldıktan sonra kaybetmemeniz gerekiyor. Çünkü eğer gidiş-dönüş alırsanız o biletlere ihtiyacınız olacak. Özellikle satarken sıkı sıkı tembihliyorlar. Evet biraz eski bir sistem ama o bileti gerçekten iti şekilde saklamanız lazım.
Sofya Ekspresi tren bileti alırken isim soyisim ve tarihlere ekstra dikkat edin. Belki görevli yanlış duymuş olabilir veya siz yanlışlıkla farklı tarih söylemiş olabilirsiniz. Bilet değişiklik işlemleri de sadece garlardan yapıldığı için bileti alır almaz double check yapmak iyi olacaktır.
Sofya Ekspresi Bilet Seçenekleri
Sofya Ekspresi ile ilgili merak edilenlerden biri de Sofya Ekspresi yataklı mı sorusu oluyor. Aslında Sofya Ekspresi’nde 2 farklı seçenek bulunuyor. 4 kişilik kuşetli vagon ve 2 kişilik yataklı vagon bulunuyor.
Peki 4 kişilik kuşetli vagon ve 2 kişilik yataklı vagon arasındaki fark nedir? Şimdi hızlıca hangisi Sofya Ekspresi için ideal bir seçenek ona bakalım ve bu ikisi arasındaki farkları açıklayalım.
4 kişilik kuşetli vagon isminden de anlaşılacağı üzere 4 kişilik oluyor. Tabii ki siz eğer 2 veya 3 kişi gidecekseniz 4 kişilik bilet alarak burayı kapatabilirsiniz. Aslında buradaki koltuklar da yatağa dönüşüyor fakat 2 kişilik yataklı vagona göre daha dar bir alan olduğunu söyleyelim. 4 kişilik kuşetli vagonda 4 koltuk bulunuyor, yine üst kısımlarda da açılıp kapanabilen yataklar var. Yatakların hepsi açıldığında 4 kişi farklı yataklarda yatabiliyor.
2 kişilik yataklı vagonlar ise isminden de anlaşılacağı üzere 2 yataklı. Yine burada da isteğe göre açılıp kapanabilen koltuklar bulunuyor. 4 kişilik kuşetli vagona göre ekstradan buzdolabı, masası ve lavabosu bulunuyor. Açıkçası daha rahat ve ferah bir alan da sunuyor. 2 kişi gidecekseniz muhakkak 2 kişilik yataklı vagon tercih etmelisiniz. Özellikle alan geniş olduğu için hiç sıkılmadan tüm yolculuk boyunca içeride vakit geçirebiliyor ve yayılabiliyorsunuz.
Her iki vagon tipinde de kaldığınız kompartman içinde tuvalet yok. Bunun için her vagonun sağ ve sol en son kısımlarına tuvalet konulmuş. Tuvaletler de oldukça temiz ve yeterli. Zaten genellikle hiç sıra beklemiyorsunuz, rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sofya Ekspresi Bileti Ne Kadar?
Sofya Ekspresi ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de bilet ücretleri. Aslında Sofya Ekspresi bilet fiyatları kalacağınız vagon tipine göre değişiyor. İşte Sofya Ekspresi bilet fiyatları:
4 kişilik kuşetli vagonda kişi başı ücret 31,12 Euro.
2 kişilik yataklı vagonda kişi başı ücret 36,12 Euro.
1 kişilik yataklı için kişi başı ücret 66,68 Euro.
Bileti alırken Euro ödemediğinizi de belirtmek isterim. Günün kuruna göre garda Türk Lirası üzerinden ücret ödüyorsunuz. Tüm biletlerde kredi kartı geçerli fakat taksit yapılmıyor, siz sonradan bankanızı arayarak taksit yaptırabilirsiniz.
İstanbul’dan Sofya’ya bir diğer ulaşım seçeneği de Esenler Otogarı’ndan kalkan Sofya otobüsleri. Açıkçası her ikisini de deneyimleyen biri olarak şunu söylemek isterim ki tren 2 ile 3 saat uzun sürse de çok daha konforlu. Otobüste maalesef rahat bir şekilde uyuyamıyorsunuz ve klasik rahatsız otobüs koltukları. Oysa trende size özel çarşaf hatta havlu bile var. Koltuklarınızı yatağa çevirerek deliksiz bir uyku çekebilirsiniz. Arasındaki fiyat farkı da oldukça az. Otobüsler 400-450 TL arası iken tren de 650-700 TL bandında.
Sofya Ekspresi Sınır Geçişi Nasıl Oluyor?
Uçakla seyahat ettiğimizde tüm pasaport ve vize kontrolleri havalimanlarında oluyor. Aynı şekilde karayolunu tercih ederseniz de sınır kapılarında bu geçişleri yapıyorsunuz. Peki Sofya Ekspresi’nde pasaport kontrolü nasıl oluyor? Hemen açıklıyoruz!
Sofya Ekspresi hareket ettikten kısa bir süre sonra görevli gelip tek tek biletlerinizi kontrol ediyor ve sonrasında pasaportunuzu alıyor. Sınırda görevlilere bildirmek için tek tek bilgilerinizi yazıyor sonrasından pasaportunuzu getiriyor.
Genellikle gece 1 gibi sınır kapısına varıyorsunuz. İlk önce Türkiye sınır kapısından sonra da Bulgaristan tarafından geçiyorsunuz. Türkiye için Sofya’ya gidiş ve Sofya’dan geri dönüş aşamalarında trenden inmeniz gerekiyor. Burada size küçük ama etkili bir tüyo verebiliriz: İlk siz inmeye çalışın ki hemen pasaportunuza işlem yapılsın ve geri dönün yoksa tüm tren indiği için uzun bir süre kuyrukta bekleyebilirsiniz. Özellikle Sofya’dan İstanbul’a dönüşte bu sıra çok daha uzuyor. Bundan kaynaklı hızlıca inip giriş veya çıkış damganızı bastırabilirsiniz. Aynı zamanda Sofya’dan İstanbul’a dönerken valiz kontrolü de oluyor. İnerken valizinizi de alıp inmenizi istiyorlar ve sırayla x-Ray cihazından geçiyorsunuz. Vagonların içi de polis eşliğinde tek tek kontrol ediliyor. Buradaki amaç kaçak bir şekilde bir ürün, alkol vs getirip getirmediğiniz.
Türkiye sınırı için de bir diğer önemli şey yurt dışı çıkış harç pulu. Malum Türkiye’den çıkarken yurt dışı çıkış harç pulu almanız gerekiyor. Orada makine oluyor ama çalışmaması durumunda veya sıra olması durumunda mağdur olmamak amacıyla siz trene binmeden önce yurt dışı harç pulunuzu web sitesi üzerinden alabilirsiniz. Kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi ve uygulaması üzerinden aşırı kolay bir şekilde pulu alabilirsiniz. Zaten sistemde göründüğü için gümrük işlemleri sırasında da bir problem olmuyor.
Bulgaristan sınır kapısı ise Türkiye’ye göre çok daha kolay şekilde ilerliyor. Türkiye sınır kapısından geçtikten sonra trene biniyorsunuz ve tren biraz yavaş şekilde diğer tarafa doğru ilerliyor. Sonrasında Bulgar polisi trenin içine girerek tek tek pasaportları topluyor ve o sırada pasaportun size ait olup olmadığını anlamak için fotoğraftan kontrol ediyor. Sonrasında siz vagonun içinde bekliyorsunuz. Pasaportunuza işlemler yapıldıktan sonra polisler gelip pasaportunuzu geri veriyor.
Bu süreç trendeki yolcu sayısına ve birinin pasaportunda veya vizesinde problem olmasına göre değişiyor. Genellikle ortalama olarak 1 ile 1 buçuk saat arasında sürüyor. Bu kısımda uykunuz biraz bölünüyor ama sonrasında kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Özellikle bayramlarda çok yoğun olduğu için x-ray kontrolleri ve pasaport işlemleri için ayrılan süre 2 ile 2 buçuk saat arasına da çıkabiliyor. Bu açıdan trenin varış saatinde küçük oynamalar yaşanabiliyor, planlama yaparken bunu dikkate almanız oldukça önemli.
Sofya Ekspresi Güvenli mi?
İstanbul’dan Sofya’ya kolay bir şekilde gidebileceğiniz Sofya Ekspresi ile ilgili akıllara takılan bir diğer durum ise güvenlik konusu. Genellikle Sofya Ekspresi güvenli mi şeklinde aramalar yapılıyor. Burada güvenlik konusunu iki farklı şekilde ele alabiliriz:
Trenin içi ve trenin dışı
Eğer 2 kişilik özel kompartmanda kalabiliyorsunuz gönlünüz çok rahat edebilir çünkü kaldığınız yerin kapısı içeriden kitleniyor. Buradaki eksi yanı ise dışarıdan kitlenmiyor olması. Ama zaten sigara içmek veya pasaport kontrolü için aşağıya indiğinizde değerli eşyaları yanınıza almayı unutmayın. Onun haricinde siz içerdeyken kapıyı kilitleyip rahat ve güvenli bir uyku çekebilirsiniz. 4’lü kompartmanları deneyimlemediğimiz için tam yorum yapamıyoruz ama orada da yabancılarla kalacaksanız yine değerli eşyalarınıza sahip çıkmanızda fayda var. Tren içindeki görevliler de oldukça cana yakın, güvenilir ve samimi insanlar. Bu açıdan da rahat edebilirsiniz.
Diğer konu ise trenin dışı
Özellikle Bulgaristan kısmında temkinli olmak gerekiyor. Zaten trenin durduğu duraklarda gecenin bir yarısı istasyonda bekleyen insanlar görüceksiniz. Bu insanlar genellikle trene binmiyor. Ya kaçak bir şekilde sınırı geçmeye çalışıyorlar ya da görevlinin bakmadığı bir anda trene girip hırsızlık yapmayı amaçlıyorlar. Zaten buna karşı önlem almak amacıyla da trenin her kapısı açılmıyor. Görevli belirli kapıları açıyor ve onların önünde duruyor. Bu yüzden aslında trene dışarıdan birinin girmesi de oldukça zor ama yine de sigara içmeye indiğinizde vs dikkatli olmakta fayda var.
Genel olarak Sofya Ekspresi’nde olumsuz bir durum yaşamadık ve gayet de kendimizi güvende hissettik ama dışarıdan ne geleceği de belli olmaz. Bundan dolayı siz kapınızı kitleyip uyuyun en iyisi.
Sofya Ekspresi için Vize Gerekiyor mu?
Trenle bu kadar kolay bir şekilde gidebileceğiniz bu ülke için vize gerekip gerekilmediği çok merak ediliyor. Burada iki farklı konu var ama öncelikle şunu söyleyelim, Sofya Ekspresi için vize gerekiyor. Bulgaristan bordo pasaporta sahip Türk vatandaşlarından vize istiyor. O yüzden vizeniz olmadan elinizi kolunuzu sallayarak Sofya Ekspresi’ne binemiyorsunuz.
Peki Sofya Ekspresi için hangi vizeyi almak gerekiyor?
İşte burada önünüzde iki seçenek var. Aslında Bulgaristan’ın kendi vizesi var ve bu vize sadece Bulgaristan’da geçerli. Yani Yunanistan, Macaristan veya Polonya gibi ülkelerden aldığınız Schengen vizeleri gibi Bulgaristan’dan aldığınız vizenizi diğer Avrupa ülkelerinde kullanamıyorsunuz. Bu yüzden eğer turist vizesi alacaksanız Bulgaristan’dan almak pek avantajlı olmuyor.
Biz Bulgaristan’a her gidişimizde farklı Avrupa ülkelerinden aldığımız Schengen vizelerimizle giriş yaptık. Zaten Bulgaristan Schengen vizesini kabul ediyor. Bu açıdan Bulgaristan vizesi için ekstra bir ücret ödemenize gerek kalmıyor.
Genellikle Bulgaristan’dan alınan vizelerin de Schengen vizesi olduğu düşünülüyor fakat bu maalesef yanlış bir bilgi. Bu yüzden eğer siz de Sofya’ya gitmek istiyorsanız hali hazırda olan Schengen vizenizi kullanabilir veya başka bir seyahatle Sofya Ekspresi’ni birleştirerek Schengen ülkelerinden alacağınız vizenizi burada kullanabilirsiniz.
Bulgaristan’da kapıda vize uygulaması yok. Bu yüzden vizeniz yoksa maalesef Kapıkule Sınır Kapısı’nda kalacağınızı hatırlatmak isteriz.
Sofya Ekspresi Avantajları ve Dezavantajları
Bu yazımızda elimizden geldiğince Sofya Ekpsresi’ni detaylarıyla anlatmaya çalıştık. Eğer sizde hem yurt dışına çıkayım hem de tren ile keyifli bir seyahat yapayım diyorsanız Sofya Ekspresi’ni düşünebilirsiniz. Ama son kararınızı vermeden önce Sofya Ekspresi’nin avantajları ve dezavantajlarını da şöyle bir derleyelim dedik.
Sofya Ekspresi’nin Avantajları
- Yolculuk boyunca konforlu bir şekilde yatakta uyumanıza imkan sağlıyor, bu açıdan trende indiğinizde kendinizi yorgun hissetmiyorsunuz. Aynı zamanda yataklar, yastıklar ve yorganlar da oldukça temiz ve konforlu.
- Otobüse oranla 250-350 TL arasında daha pahalı olsa da otobüs koltuklarından çok daha büyük bir rahatlık sunuyor. Aynı zamanda kendinize ait bir alanınız bulunuyor.
- Vagon içerisinde sıcaklığını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz, bu her mevsimde size büyük bir kolaylık sunuyor.
- Masa, buzdolabı, lavabo ve priz gibi imkanlar ile konforlu bir şekilde yolculuk yapabiliyorsunuz.
- Fiyat performans olarak da oldukça uygun bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bu şekilde Sofya’ya gidebilir, Sofya üzerinden de diğer Avrupa şehirlerine uçabilir, otobüsle geçebilir veya trene binebilirsiniz.
Sofya Ekspresi Dezavantajları
- İnternet üzerinden bilet alamıyorsunuz, gara gitmeniz gerekiyor.
- Bilet fiyatları Euro üzerinden olduğu için kura göre değişkenlik gösterebiliyor.
- Yolculuk ortalama 11 ile 12 saat arasında sürüyor, bu açıdan akşam 6’dan ertesi gün sabaha kadar vaktiniz yolda geçiyor.
- Sınır kontrolleri sırasında inmeniz ve beklemeniz gerekiyor. Uykunuz bölündüğü için havalimanı geçişleri kadar konforlu değil.
- Ortak tuvaletler var, biz hiç pis bir şekilde karşılaşmadık ama vagondaki diğer insanların da kullanımına göre değişeceği için özel bir tuvalet olmaması biraz kötü bir durum.
- İnternet bulunmuyor, kendi internetinizi kullanmanız gerekiyor. Bulgaristan sınırından geçtikten sonra yurt dışı interneti kullanmaya başlıyorsunuz.
- Sigara içenler için kötü bir haberimiz var: Trende sigara içilmiyor. Bu yüzden her durakta trenden inmeniz gerekiyor.
- Günde tek sefer var, bu yüzden otobüs veya tren gibi daha esnek saatler sunmuyor.
Açıkçası genel hatları ile baktığımızda Sofya Ekpsresi hem o nostalji havasını yakalamak hem de Avrupa’ya gitmek için oldukça uygun ve keyifli bir seçenek. Bu yüzden biz Sofya Ekspresi’ni baya bir sevdik. Yemeğinizi, atıştırmalığınızı alıp gittiğinizde trende rahatlıkla vakit geçirebiliyorsunuz. Kalan zamanınızda da uyuyabildiğiniz için de vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz ve gelmiş oluyorsunuz. Umarız ki bu yazımız size yararlı olmuştur.
Keyifli seyahatler!
Harika ve çok detaylı bilgilendirici bir yazı olmuş
teşekkürler
Aradığım her soruya cevap buldum. Çok teşekkürler:))