Tripoli ve Byblos Gezi Rehberi

Tripoli ve Byblos Gezi Rehberi
Tripoli ve Byblos Gezi Rehberi
Tripoli ve Byblos Gezi Rehberi

Orta Doğu’nun Paris’ine ev sahipliği yapan Lübnan sadece Beyrut ile meşhur değil. Doğal güzellikleri, antik şehirleri ve mağaraları ile Lübnan keşfedilmeyi bekleyen bir ülke. Kendi içindeki farklılıkları ile öne çıkan bu ülkenin her bir noktası sizi şaşırtmaya devam ediyor. Beyrut gezisi için Lübnan’a geldiyseniz keyifli vakit geçirmek ve Lübnan’ı tanımak için diğer şehirlere de imkan tanıyabilirsiniz.

Beyrut’a kadar gelmişken çevresinde 1-2 saat uzaklıkta bulunan şehirlere gitmemek olmaz. Bundan kaynaklı Beyrut gezilecek yerler listesini bitirdikten sonra Tripoli, Byblos ve çevredeki çeşitli antik kent ve noktalara gidebilirsiniz. Hazırsanız Beyrut harici Lübnan Tripoli ve Byblos gezi rehberi yazımıza başlıyoruz!

Bu Arada Tripoli ve Byblos Gezi Rehberimizi okumadan önce Beyrut Gezi rehberi yazımızı okumadan geçmeyin derim..

Byblos Gezi Rehberi

Tarihi oldukça eskilere dayanan Byblos Lübnan’a kadar gelmişken kesin görülmesi gereken şehirler arasında yer alır. Beyrut’un daha kuzeyinde bulunan Byblos aslında bir Fenike liman şehri olarak karşımıza çıkar. Şehrin tarihi milattan önce 5000 yılına kadar dayanır. Bundan dolayı da Byblos yaşayan bir antik şehir olarak yükselir.

Arapça ismi Jubayl olan Byblos ismini İncil’den almaktadır. Yüz yıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Byblos’un her bir köşesinde tarihi bir eser görebilmeniz mümkün. Aynı zamanda liman kenti olduğu için de Beyrut’a ve diğer şehirlere göre daha yazlık bir nokta olarak konumlanmaktadır.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Beyrut özellikle son dönemlerde daha özenle korunmakta. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olduğu Byblos gezilecek yerler listesi ile oldukça ünlü. Aynı zamanda Beyrut’tan günübirlik seyahat yaparak Byblos’a gelebilirsiniz.

Beyrut’tan Byblos’a Nasıl Gidilir?

Byblos ulaşım konusu pek çok turistin merak ettiği bir konu. İnternette de net bilgi olmadığı için Beyrut’tan Byblos’a nasıl gidilir sorusunu detaylıca yanıtlamaya çalıştık. Çünkü biz de Lübnan seyahatimizde ulaşım konusunda biraz zorlandık.

Byblos Beyrut’a oldukça yakın bir noktada konumlanıyor. Beyrut ile Byblos arası 35-40 km olduğu için 30-40 dakika arasında Byblos’a ulaşabiliyorsunuz. Yakın konumlandığı için de Byblos’a günübirlik gidip şehri keşfedip gelebilirsiniz.

1. Minibüsler

Beyrut’tan Byblos’a gitmek için ana olarak 3 farklı seçenek bulunuyor. Bunlardan birincisi ve en ucuzu toplu ulaşım. Beyrut-Byblos arasında hareket eden minibüsler bulunuyor. Beyrut otogarından kalkan bu otobüs ve minibüsler neredeyse her saat var. Farklı firmalar da gittiği için otogara gidip uygun araca binmeniz yeterli. Yine de şunu belirtmek gerekir ki toplu taşıma bizim bildiğimiz gibi konforlu otobüslerden oluşmuyor. Genellikle küçük ve klimasız olan bu toplu ulaşım araçları pek de konforlu değil. Yine de kısa mesafe gideceğiniz için kabul edilebilir şekildeler. Otogara gidip orada farklı otobüs seçeneklerine de bakabilirsiniz ama birbirlerinden pek de farklı değiller.

2. Taksi

Beyrut’tan Byblos’a gitmek için bir diğer seçenek de taksi. Taksi konusu da kendi içerisinde ikiye ayrılıyor. Genellikle Beyrut’ta biz Uber ve Bolt kullandık, o yüzden bizim için taksi demek biraz daha bu uygulamalar demek. Buradaki bir seçenek Uber veya Bolt ile Beyrut’tan Byblos’a gitmek. Ortalama olarak 150 Lübnan Pound’u tutuyor. Byblos’ta sadece Uber uygulamasını kullanabiliyorsunuz, Bolt orada çalışmıyor. Bundan dolayı Byblos’tan Beyrut’a dönmek istediğinizde de Uber üzerinden taksi çağırabilirsiniz. Tabii ki burada taksiciler o kadar uzun yol gitmek istemeyebilir ama yine de biz bir sorunla karşılaşmadık. Zaten yakın mesafe olduğu için oradaki taksiciler için de çok normal.

3. Uber veya Bolt

Bir diğer seçenek ise en güvenlilerinden. Uber veya Bolt üzerinden tanıştığınız taksicilere günübirlik Byblos ve çevresi için tur sorabilirsiniz. Genellikle 40 ile 80 dolar arasında bir fiyat veriyorlar. Sizi Byblos ile birlikte çevrede bulunan antik kentlere ve Jeita Mağarası’na götürüyorlar. Açıkçası en güvenli ve rahat seçeneklerden biri bu. Eğer 3-4 kişilik bir grup gidiyorsanız da çok daha uygun fiyata gelebilecek bir seçenek.

En son seçeneklerden biri de araba kiralamak fakat Lübnan’da herkesin arabayı deli gibi kullandığını belirtelim. Karışan trafikten dolayı pek de araba kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Aynı zamanda şehir giriş çıkışlarında askeri kontroller oluyor bundan dolayı da kiralık araç ile gezmek belki sıkıntı yaratabilir.

Byblos Gezi Rehberi / Byblos Gezilecek Yerler

Beyrut’tan sonra Byblos hem çok turistik hem de çok sakin bir yer olarak karşınıza çıkıyor. Liman kenti olmanın getirdiği mimari de insanı büyülemeye yetiyor. Aslında Byblos oldukça küçük bir alan. Bir gün içinde çok rahat bir şekilde Byblos gezilecek yerler listesini bitirebilirsiniz. Yine de eski zamanlardan kalma lokantalarda yemek yemek, sokaklarda dolaşmak için buraya vakit ayırmanız önemli.

Hristiyan nüfusun fazla olduğu Byblos kendi arasında da eski ve yeni bölgelere ayrılıyor. Eski bölge antik şehrin olduğu kısım ve içerisinde çarşı, kale gibi noktalar var. Yeni bölge ise biraz daha sahil kesiminin bulunduğu, yazlık evlere ev sahipliği yapan kısım. Yine de Byblos’un her bir noktası ayrı güzel. Hazırsanız Byblos gezilecek yerler listemize başlayalım!

Byblos Souk

Orta Çağ mimarisini taşıyan Byblos Souk şehrin en önemli alışveriş caddelerinden biri. Dar sokakların birbirine bağlandığı çarşı Byblos şehir merkezinin tam ortasında konumlanıyor. Araç ile geldiğinizde sizi duvarlarla karşılayan bu alan hediyelik alışveriş yapmak ve yemek yemek için ideal bir nokta.

Byblos zaten küçük bir kent olduğu için buranın en hareketli noktasını da Byblos Souk oluşturuyor. Farklı kafe ve restoranları içinde barındıran Byblos Souk’ta gezinirken kaybolmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Tarihi evleri ile güzel fotoğraflara da ev sahipliği yapan bu noktayı Byblos gezilecek yerler listesinin başına eklemenizde fayda var. Kentin kalbini oluşturan Byblos Souk’tan geçerek de diğer Byblos gezilecek yerler noktalarına ulaşabilirsiniz.

Byblos Sit Alanı (Byblos archaeological site )

Fenikeliler ile birlikte pek çok medeniyetten günümüze ulaşan eserler Byblos Sit Alanı içerisinde bulunuyor. Byblos Souk’tan çıktığınızda karşınıza çıkan sit alanındaki eserlerin geçmişi milattan önce 2700 yıllarına kadar dayanıyor. Obelisk Tapınağı’nı da içinde barındıran sit alanında Roma Tiyatrosu ve Baalat Gebal Tapınağı gibi pek çok önemli nokta da bulunuyor.

Byblos gezilecek yerler listesinde önemli bir noktada bulunan sit alanı Byblos’u ve tarihini anlamak için ziyaret edilmesi gereken noktalar arasında. Aynı zamanda sit alanı içerisinde Fenike alfabesi ile yazılmış kitabeler de bulunuyor. Sit alanını detaylı şekilde gezmek için en az 1 saatini ayırmanız gerekiyor.

Byblos Kalesi

Şehrin orta noktasında tüm görkemiyle konumlanan Byblos Kalesi Haçlı Tapınak Şövalyeleri’nden günümüze kalan eserlerden biri. Kale içerisinde çok farklı döneme ve uygarlığa ait izler bulunuyor. Zaten Byblos da dünyanın en uzun süreli kesintisiz yaşamına ev sahipliği yapan bir şehir olduğu için her noktasında farklı bir kültürün izi var.

Akşam 4’te kapanan kalesi gün içerisinde bir saatte rahatlıkla gezebilirsiniz. Kaleden antik limanı ve denizi izleyebilir, eşsiz Byblos manzarasına ev sahipliği yapan evleri görebilirsiniz.

Sultan Abdul Majid Camii

Sultan Abdul Majid Camii

Memlük döneminden kalan Sultan Abdul Majid Camii de Byblos gezilecek yerler listesinde yer alıyor. Dönemin tarihi izlerini taşıyan cami Byblos Kalesi’nin hemen yanında bulunuyor. Şehir merkezinde konumlanan cami göz alıcı mavi kubbesi ile şehirde öne çıkıyor.

Antik Liman (Byblos Dock And Fishing Port)

Byblos’un en keyifli noktalarından biri de şüphesiz ki antik liman. Yüzyıllar öncesinde dünya ticaretinin merkezi olan Byblos Antik Limanı büyük bir öneme sahip noktalardan biri. Bir dönem aktif şekilde kullanılan antik liman Byblos’u Byblos yapan yer konumundaymış. Günümüzde de aktif olarak kullanılan limanda balıkçı tekneleri ve daha küçük tekneler bulunuyor.

Limanın her iki yanında ise görece daha küçük iki kale bulunuyor. Memluklar döneminde inşa edilen kale sizi bir anda o dönemlere ışınlıyor. Byblos genel olarak zaten oldukça antik bir yer fakat limana indiğinizde o farklılığı ve tarihin içindeki yolculuğu da görmüş oluyorsunuz. Byblos gezilecek yerler arasında bulunan antik limana geldiğinizde burada yer alan kafelerde bir şeyler içip gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz.

Jeita Grotto Mağarası

Jeita Grotto Mağarası

Byblos ile Beyrut arasında gizli kalan Jeita Grotto Mağarası Lübnan seyahatinde kesinlikle görülmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Lübnan’ın en dikkat çekici mağaralarından biri olan Jeita Grotto’yu Byblos’a giderken veya Byblos’tan dönerken ziyaret edebilirsiniz.

19.yüzyıl’da keşfedilen mağara uzunluğu ve göz alıcı güzelliği ile öne çıkıyor. 2 farklı büyük kalker mağarasından oluşan Jeita Grotto Mağarası’nın alt kısmından da yer altı nehri geçiyor. Mağaranın alt kısmını tekne ile gezerken üst kısmını yürüyerek keşfedebiliyorsunuz. Doğal güzelliğin en saf ve keyifli hali olarak öne çıkan mağara Beyrut gezilecek yerler listesinde yer alıyor.

Mağara içerisinde bulunan sarkıtlar ve nehrin o mavi ile turkuaz arasındaki rengi sizi gezerken büyülüyor. Aynı zamanda Jeita Grotto Mağarası, Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olmak için aday bile gösterilmiş.

Toplam 9 km uzunluğundaki iki katlı bu mağara sarkıt ve dikitleri ile size eşsiz bir mağara deneyimi sunuyor. Bununla birlikte mağarada bazı noktalara da dikkat ediliyor. Örneğin, mağaranın belirli bölgelerinde fotoğraf çekmek yasak. Mağaranın alt katında tekne turu yapacaksanız tekneye binmeden önce telefonlarınızı teslim etmeniz gerekiyor. Tabii burada tekneyi süren kaptan da anlayışlı ise biraz para verip fotoğraf çekmeyi teklif edebilirsiniz. Genellikle kabul ediliyor, şansınızı denemekte fayda var.

Byblos Yemek Önerileri

Byblos gezilecek yerler kadar Byblos’ta ne yenir sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Özellikle Byblos Souk ve liman kısmında yer alan mekanların çokluğu zaman zaman insanın kafasını karıştırabiliyor. Bundan dolayı biz de Byblos’ta güzel bir şey yemeniz ve içmeniz için Byblos önerilerini derledik.

Khan Jbeil

Byblos Souk içerisinde bulunan Khan Jbeil geniş bahçesi ve hoş ambiyansı ile geleneksel yemek yemek isteyenler için ideal bir restoran. Hem sakin bir şekilde oturmak hem de Lübnan mutfağını tatmak istiyorsanız Byblos gezinizde buraya uğrayabilirsiniz. Bazı günler kalabalık olduğu için önden rezervasyon bile yaptırabilirsiniz.

Lokasyon için Tıkla

Souksixteen

Byblos Souk’un daha kuzey girişinde yer alan Souksixteen farklı tat arayanlar için ideal bir nokta. Bizde pide ile pizza arasında bir yemeği andıran kaak yemeğini yapıyorlar. Hem açık hem de kapalı sandviç şeklinde sunulan kaak gerçekten Byblos’a kadar gelmişken denenmesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor.

Byblos Souk içindeki restoranlara oranla daha uygun fiyatlı olan Souksixteen öyle çok oturup saatler geçirebileceğinzi bir nokta değil. Hızlıca bir şeyler yiyip gezmek istiyorsanız buraya uğrayabilirsiniz.

Lokasyon İçin Tıkla

Fishing Club

Antik Liman’a doğru inerken karşınıza çıkacak olan Fishing Club Byblos’un en eski noktalarından biri. 1962 yılından beri faaliyet sürdüren Fishing Club’ın içerisinde konaklama yerleri de mevcut. Eğer Byblos seyahatinizi biraz daha uzatmak isterseniz burada da kalabilirsiniz.

Antik bir liman kentine geldiğinizde balık yemeden olmaz diyorsanız sizi keyifli bir balık yemeği için Fishing Club’a davet edebiliriz. Hoş ve salaş ambiyansı ile sizi antik dönemlere götürecek olan bu mekanda yemekler oldukça lezzetli. Gün batımına doğru giderseniz de hem liman manzarası ile günü batırırken yemeklerinizi de keyifle yiyebilirsiniz.

Konum İçin TıkTık

Hawa Chicken

Byblos Souk girişinde bulunan Hawa Chicken görüntüsü ile Byblos’un antik duruşuyla pek uyuşmasa da oldukça lezzetli ve uygun bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Lübnan’ın her noktasında tavuk oldukça popüler bir seçenek. Gerçekten de Lübnan’da yediğimiz tavukların hepsi de ayrı güzeldi. Hawa Chicken ise tavuk dürüm yapan ve Lübnan’ın da pek çok noktasında bulabileceğiniz bir işletme. Uygun fiyatları ile öne çıkan bu noktada keyifli bir dürüm yiyebilirsiniz.

Lokasyon için Tıkla

Tripoli (Trablus) Gezi Rehberi

Lübnan’ın kuzeyinde bulunan Tripoli bir diğer ismi ile Trablus şehri de Lübnan kültürünü anlamak için çok önemli bir yer. Beyrut’a 1 saatlik uzaklıkta yer alan Tripoli Lübnan’ın en büyük kentlerinden biri. Her ne kadar Beyrut’a benzemese de kendine has dokusu ve tarzı ile oldukça ilginç bir şehir.

Şehrin bir diğer ilginç noktası da elektrik ile başa çıkma yöntemi. Genel olarak Lübnan’da devlet her yere yeterli elektriği veremiyor. Tripoli de bunun sorunuyla karşı karşıya kalan bir şehir. O yüzden de kendi elektriğini kendi üretiyor. Güneş panelleri ile kendi elektriğini üreten Tripoli’nin sokaklarında şok olacağınız kadar fazla sayışa elektrik teli var. Neredeyse gökyüzünü bu elektrik telleri arasından görüyorsunuz. Oldukça kaotik ve ilginç görüntülere yer veriliyor bu şehirde.

Tripoli Beyrut’a göre de çok ucuz bir şehir. Hatta yakın olduğu için Beyrut’ta oturanlar da alışveriş için buraya geliyor. İkinci el mağazaların bulunduğu Tripoli yerel halk için bir alışveriş noktası.

Beyrut’tan Tripoli’ye Nasıl Gidilir?

Beyrut’a görece yakın bir mesafede bulunan Tripoli’ye ulaşım için pek çok seçenek bulunuyor. Beyrut’ta şehir merkezine yakın bir noktada konumlanan Dawra Otobüs Terminali’nden kalkan minibüsler ile Tripoli’ye gelebilirsiniz. Yol trafiksiz şekilde 1 saat sürüyor. Buradan kalkan otobüslerin çok azı lük ve klimalı iken geri kalanı daha eski, camların yol boyu açıldığı minibüslerden oluşuyor. 1 saat boyunca bu şekilde uygun fiyata yolculuk edebilirsiniz. Genellikle yerel halk bu minibüsleri tercih ediyor.

Diğer seçenek ise tıpkı Byblos’a giderken de kullanabileceğiniz taksiler. Burada yine taksilerle günübirlik bir gezi için anlaşarak fiyat alabilir ve taksiyle konforlu bir şekilde gidebilirsiniz. Beyrut-Tripoli arası bir gezi için taksiler 40-50 dolar arasında bir fiyat veriyor ama siz daha da pazarlık yaparak bu fiyatı düşürebilirsiniz.

Tripoli (Trablus) Gezilecek Yerler

Kaotik, ucuz ve bambaşka bir şehir aslında Tripoli. Yıllar öncesinde Osmanlı Devleti egemenliğinde bulunan Tripoli’de karşınıza Türk soyundan gelen pek çok kişi çıkabiliyor. Tarihi ve etnik kökenleri oldukça eskiye dayanıyor aslında bu şehrin. Lübnan gezi rehberi yazılarında pek görmeye alışık olmadığınız Tripoli Lübnan halkını tanımak için de iyi bir olanak aslında.

Kaleleri, hamamları ile Türk kültürünü de içinde barındıran Tripoli, Beyrut’a göre çok daha kaotik olsa da kendine has bir dokusu var. Aynı zamanda bir Akdeniz şehri olduğu için de adaları ile de öne çıkar. UNESCO listesinde yer alan Palmiye Adaları da Tripoli’ye bambaşka boyut kazandıran yerlerden biridir. Hazırsanız Tripoli Gezilecek Yerler listemize başlayalım!

Tripoli Kalesi (Tripoli Citadelle)

Şehrin tepesinde konumlanan Tripoli Kalesi şehri izlemek için en keyifli noktalardan biri. Tripoli’nin ara sokaklarından geçerek ulaşabileceğiniz kale beklediğinizden daha da büyük. Aynı zamanda tepelere kurulmuş ev manzaralarını da içinde barındırıyor. Adeta Tripoli’yi kuş bakışı keşfetmek gibi bir şey kaleye çıkmak. Akdeniz manzarası da Tripoli şehrine bambaşka bir boyut kazandırıyor.

Eski bir Haçlı kalesi olarak bilinen Tripoli Kalesi 1289 yılında Süfyan El Azid tarafından yaptırılmış. İlk başta oldukça küçük olan bu kale Haçlılar tarafından büyütülmüş. Haçlılar sonrasında gelen Memlükler ve Osmanlılar da kaleyi bugünkü boyutlarına kadar genişletmişler. Büyük bahçesi ve eşsiz manzarası ile öne çıkan kale Tripoli gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Lokasyon için Tıkla

Khan Al-Khayyatin

Khan Al-Khayyatin

Tripoli’nin en eski ve tarihi pazarlarından biri olan Khan Al-Khayyatin, Tripoli’de görülmesi gereken yerler arasında. Lokallerin de alışveriş yaptığı bir çarşı olan Khan Al-Khayyatin Tripoli’deki gerçek yaşamı deneyimlemenize de bir imkan sunuyor. Genellikle market ve kıyafet alışverişinin yapıldığı bu yarı kapalı pazar alanını da listenize ekleyebilirsiniz.

Lokasyon için Tıkla

Souk Al-Harajb

Souk Al-Harajb

Tripoli’deki bir diğer lokal alışveriş noktası da Al-Harajb Çarşısı. Şehrin merkezinde konumlanan bu çarşıda yine yemek, baharat ve kıyafet gibi pek çok ürün bulabilirsiniz. Yerel halkın günlük alışverişini yaptığı noktalardan biri olan Souk Al-Harajb’ı gezerken sokakların kaotikliğini ve kalabalıklığını da deneyimleyebilirsiniz.

Saat Kulesi – The Clock Tower (Tripoli) 

Tripoli’nin simgesi haline gelen saat kulesi hikayesi ile de öne çıkıyor. Osmanlı Devleti tarafından şehre armağan edilen saat kulesi 2.Abdülhamit’in 30.yılını kutlamak için yaptırılmış. Aslında bu sata kulesi Osmanlı Devleti’nin özellikle Tripoli’de ne kadar da aktif olduğunun bir kanıtı. Şehrin tam orta noktasında konumlanan kule Tripoli gezilecek yerler arasında ilk sırada yer almaktadır.

Lokasyon için Tıkla

Ezzeddine Hammam (Tripoli) 

Memlüklüler döneminde şehrin pek çok noktasına hamam yapılmış. Bundan dolayı Tripoli’de en sık göreceğiniz şeylerden biri de hamamlar. Neredeyse eski şehrin sokaklarının bitiminde bir hamam yer alıyor. Renkleri ve dokusu ile öne çıkan Ezzeddine Hamamı da şehrin sembollerinden biri.

Aktif olarak şu anda çalışmayan hamam renkli duvarları ve devasa büyüklüğü ile turistleri ağırlayan terk edilmiş noktalardan biri aslında. Tavan detayları ile sizi büyülemeye hazır bu noktada keyifli fotoğraf çekilebilir ve eski hamamı ziyaret edebilirsiniz.

Palmiye Adaları

UNESCO Dünya Miraslarını Koruma Listesi’nde yer alan Palmiye Adaları doğal güzelliği ile öne çıkan bir nokta. Ada içerisinde pek çok egzotik kuş türü bulunuyor. Oldukça keyifli ve büyüleyici bir güzelliğe sahip. Yaz aylarında burada denize girilebilir. Eğer siz de Lübnan seyahatinizi yaz ayına getirdiyseniz Tripoli seyahatinizin bir kısmını bu adalara ayırabilirsiniz.

Traditional Soap Factory

Traditional Soap Factory
Traditional Soap Factory

Burası tam olarak gezilecek turistik lokasyonlar da yer almasa da oldukça keyifli bir nokta. Eski bir Türk ailesinin kendi yaptığı sabunları sattığı bu yer eski bir hanın içerisinde yer alıyor. Hamamları ile ünlü bu kentin bir diğer önemli şeyi de tabii ki el yapımı sabunlar. Rengarenk sabunların öne çıktığı bu küçük dükkandan hediyelik olarak sabun alabilirsiniz.

Tripoli Tren İstasyonu

Tripoli Tren İstasyonu

Şehrin belki de en ilginç noktalarından biri de Tripoli Tren İstasyonu. Meşhur Orient Express hattının son durağı olan bu istasyon Orta Doğu için büyük önem taşıyan bir lokasyonmuş. 1975 yılında terk edilen istasyon özellikle iç savaş döneminde büyük hasar görmüş. İstasyon içerisinde Alman G7 ve G8 sınıfındaki trenler bulunuyor. Zaman içerisinde oldukça hasar gören bu istasyon bir dönem şehrin en işlek noktalarından biriymiş. Özellikle şehrin ticari trafiği de buradan akıyormuş. Şimdi ise terk edilmiş trenlerin içine girip savaşın izlerini görebileceğiniz bir nokta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *