Icerikler
Güzelliği, eski mimarisi ve aynı zamanda tarihi dokusu ile hayran bırakan Bursa; camileri ile de gezilecek pek çok alan sunar ve aynı zamanda hem tarihi hem de dini bir gezi gerçekleştirilebilmesine olanak tanır. Osmanlı öncesinde de farklı beyliklere zemin sunmuş olan Bursa, uzun yıllardır yerleşimin olduğu bilinen bölgeler arasında yer alır ve hem bereketli toprakları hem de doğal kaynakları ile yerleşime oldukça elverişli bir alan sunar. Bu bölge Osmanlı döneminde de bu yüzden tercih edilmiş, tarım ve özellikle de tekstil için bir merkez haline gelmiştir. Dönemin dini etkilerinden dolayı da genellikle merkezi konumlara gösterişli ve büyük camiler inşa edilmiştir.
Bursa Ulu Camii
Bursa denildiği zaman akla ilk gelen alanlardan biri olan Ulu Cami, 1396 yılında inşa edilmeye başlanan bir yapıdır ve Bursa’nın Osmangazi bölgesinde yer alan bu cami günümüzde hem ibadete açık olan hem de tüm gösterişiyle gelen turistler için merkezi bir alan sunan mekanlardandır. İç mimarisi ile ilgi çeken Ulu Cami, Osmanlı mimarisinde kendisine has bir tasarıma sahiptir. I. Bayezid tarafından yaptırılmış olan bu cami, yirmi kubbesi ile dikkat çeken yapılardan biridir. Dikdörtgen planlı bir cami olmasından dolayı da aslında alışıldık yuvarlak hatlar bu cami içerisinde görülmez ve türünün en klasik örneklerinden biri olduğunu söylemek mümkündür.
Bursa şehir merkezinde Osmangazi bölgesinde olmasından dolayı aslında turistler için en sık ziyaret edilen alanlardan biridir ve buna ek olarak Bursa içerisinde gezilmesi gereken pek çok tarihi mekan ile de yakınlığından dolayı her yıl farklı ülkeden çok sayıda turist Bursa’yı gezmeye geldiğinde mutlaka Ulu Cami’ye adım atar.
Orhan Gazi Camii
Osmangazi ilçesinde bulunan, kent merkezine yakın konumda olan ve Orhan Bey tarafından 1339 yılında yaptırılmış olan Orhan Gazi Camisi kitabeye göre 1413 yılında tahrip edilmiş ancak sonrasında 1417 yılında Çelebi Mehmet tarafından onarılmıştır. Bu son derece zengin mimariye ve tarihi dokuya sahip olan cami, Orhan Gazi Külliyesi’nin parçası olan bir camidir ve aynı zamanda Orhan Gazi Camisi’nin Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını söylemek de mümkündür. hala bir ibadet yeri olarak kullanılabilen bu cami, ilgi çekici mimarisi ve eski işçiliği ile de kendisine hayran bırakan bir havaya sahiptir. Bundan dolayı Bursa’da mutlaka görülmesi gereken tarihi alanlardan biri olduğunu söylemek mümkündür.
Muradiye Camii
1400’lü yıllarında başlarında inşa edildiği düşünülen Muradiye Camisi II. Murat tarafından yaptırılmış olan ve günümüzde hala büyük ilgi gören tarihi camilerden biridir. hala ibadet yeri olarak kullanıma açık olan bu alan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olan yapılar arasında yer alır ve bu nedenle de değerli mimarisinden tarihi dokusuna kadar her bir detayının son derece önemli olduğunu söylemek mümkündür.
İç mekanda yer alan İznik çinilerinden tavan süslemelerine ve el işçiliği içeren pek çok farklı detaya kadar her bir parçası aslında tam bir sanat tarihi şöleni yaşatır ve günümüzde hala sıklıkla ziyaret edilen kültürel ve tarihi alanlardan biri olduğunu söylemek mümkündür.
Hüdavendigar Cami
I. Murad Camisi diye de bilinen Hüdavendigar Camisi, 1300’lerde yaptırılmış olan bir tarihi yapıdır. Oymacılık, kakmacılık, el işçiliği ve farklı pek çok detay içeren özel iç mimarisi ile kendisine hayran bırakan Hüdavendigar Camisi, ışıklandırmasının ve özel detaylarının yanı sıra oldukça manevi bir alan sunar ve bu nedenle de hala sıklıkla ziyaret edilen önemli tarihi ve kültürel merkezlerden biridir. 1385 yılında açılışı yapılmış olan cami, Bursa’da Çekirge bölgesine yakın şekilde Osmangazi’de bulunur. Bursa’ya ziyarete gidenlerin severek ziyaret edebileceği bir cami olduğunu söylemek mümkündür.
Tirilye Fatih Cami
Eski tarihi ve kültürel dokusu ile farklı bir alan sunan Tirilye başlı başına bir tarih alanıdır ancak Tirilye Fatih Camisi farklı özellikleri ile hem ilgi çekici hem de tarihi tam olarak yansıtıcı bir etkiye sahiptir. 8. ya da 9. yüzyılda yapılmış olan Tirilye Fatih Camisi aslında bir Bizans kilisesi olarak inşa edilmiştir ve 1500’lerde bir Müslüman ibadethanesine çevrilerek çeşitli şekillerde restore edilmiştir. Ancak yine de orijinal formunu hala korumakta olan cami, Bizans dönemindeki eşsiz mimarisini ve daha pek çok kültürel ve tarihi ögesini de kendi içerisinde barındırmaktadır.
Yıldırım Külliyesi
Osmanlı padişahı olan Yıldırım Bayezid ve Sultan Süleyman Han tarafından 1300’lü yıllarda inşa ettirilmiş olan Yıldırım Külliyesi, etkin şekilde kullanılan ve tarihi dokusu ile de gelen ziyaretçileri büyüleyen bir yapıdır. Tek minareli olan bu yapı, 1390’lı yıllarda yaptırılmış olmasına rağmen mimari dokusunu ve kendine has kimliğini kaybetmemiştir. Cami, medrese, hastane, ahır, mutfak, hamam ve türbe içeren külliyenin içerisinde yer alan cami de son derece ihtişamlıdır ve bu cami günümüzde ziyaretçilerin en sık geldiği yapılardan da biridir.
İznik Yeşil Cami
İznik ilçesinin merkezinde yer alan İznik Yeşil Camisi’nin, Osmanlı’nın ilk vezirlerinden biri olan Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından yapımına başlanmıştır. Çini süslemesinden üçgen mermer kaplamalarına ve her bir köşesinden çıkan tarih kokan detaylarına bakıldığında dönemin kendi içerisinde en şık ve aynı zamanda en sade duran yapısı ile de karşılaşmak mümkündür. Özel detayları bu camiyi tarihi kılan ve aynı zamanda mimari kültürde de öne çıkaran koşullardandır.
Muradiye Külliyesi
Osmangazi’de yer alan Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad’ın 1425 – 1426 yıllarında yaptırmış olduğu bir külliyedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Muradiye Külliyesi içerisinde cami, hamam, medrese, imaret ve türbe de bulundurur. Çok sayıda hanedan üyesinin gömülmüş olması nedeniyle saraya ait bir kabristan görünümüne sahip olan bu külliye, İstanbul’dan sonra en çok saraylıyı barındırmış olan ikinci alan olarak da bilinmektedir. Farklı mimarisi ve ilgi çekici alanları ile hem el işçiliğinin hem de özenli ve planlı mimarinin en sevilen, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu söylemek mümkündür. Dönemi içerisinde de günümüzde de devamlı şekilde ziyaretçi akını almaktadır.
Orhan Gazi Külliyesi
1300’lü yıllarda Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yaptırılmış olan Orhan Gazi Külliyesi, günümüzde etkin şekilde kullanılan ve yoğun şekilde ziyaretçi alan alanlardan da biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta olan Orhan Gazi Külliyesi içerisinde cami, medrese, imaret, hamam ve han barındırır. Hanlar Bölgesi’nin merkezi olarak konumlandırılmış olan Orhan Gazi Külliyesi, farklı ve ilgi çekici tarihi mimarisi ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.
Emir Sultan Camii
Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alan Emir Sultan Camisi, Uludağ eteklerindeki bir tepede konumlandırılmıştır. 15. yüzyılın henüz başlarında Emir Sultan’ın vefatı üzerine yaptırılmış olan bu cami, kesme taştan iki minareye sahiptir. Etkileyici ve farklı bir mimariye sahip olan bu cami, Uludağ’ın eteklerinde olması nedeniyle Bursa’nın kent merkezine pek yakın olmasa da dönem içerisinde Emir Sultan Külliyesi’nin de inşa edildiği alan içerisinde inşa edilen Emir Sultan Camisi önemli bir ibadet merkezi olabilmiştir.