Bursa’daki Müzelerin Listesi

Bursa'daki Müzelerin Listesi

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması ile bilinen Bursa, barındırdığı tarihi eserleri ve tarihi yapıları ile de dikkat çeken şehirlerden biridir. Çok eski zamanlardan beri yerleşim almakta olan ve bundan dolayı da verimli topraklara sahip olmasıyla bilinen Bursa’nın içerisinde yaşamış olan pek çok farklı kültür ve medeniyet de arkasında önemli eserler bırakmış, kültürlerini Bursa’da uzun yıllar yaşatmıştır. Bu sebeple de günümüzde Bursa’yı gezerken Bursa müzeleri nide ziyaret etmek, Bursa’nın tarihini ve geçmiş kültürlerini öğrenmek için son derece önemlidir.

Bursa’nın kültürel ögelerini içeren, birbirinden farklı tarihi ögeyi içerisinde barındıran bu müzelerin pek çoğu tarihi yapılar içerisinde yer alır ve restorasyon çalışmaları sonrasında bu yapılar müze olarak sergiye açılmıştır. Bu nedenle de yalnızca müzelerin içi değil aynı zamanda dışı da görmeye değerdir. Ayrıca müzelerin her birinde Osmanlı döneminden ve çok daha öncesinden kalmış olan tarihi eserleri görmek, bölge çevresinde bulunmuş olan Roma ve Yunan eserlerini gözlemleyebilmek dahi mümkündür. Bu nedenle de yalnızca Bursa tarihine dair değil pek çok farklı kültürün ve devletin tarihine dair bilgiyi Bursa müzelerinde edinmek olasıdır.

Bu arada eğer bursa müzeleri Gezi planlarınız var ise Bursa Gezi Rehberimizi Okumadan Geçmeyin derim.

Bursa Kent Müzesi

Bursa’nın kültürel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtan Bursa Kent Müzesi; belge, kitap, görsel malzeme, eşya ve benzeri pek çok eseri ve ürünü de bünyesinde barındırır. Bu sayede hem kültürel hem de tarihi ögelerle birlikte Bursa’yı daha iyi anlamak mümkün olabilmektedir. Osmanlı dönemindeki Bursa’dan Cumhuriyet Dönemi Bursa’sına kadar pek çok farklı dönemde Bursa’nın nasıl olduğuna ve ne gibi değişimler geçirdiğine göz atabilirsiniz. El işçiliği ile ünlü olan hanlarının tarihine, cami kültürüne ve türbelerinin genel mimarisinin özelliklerine, el sanatlarının neler olduğuna ve daha pek çok farklı Bursa kültürel ögesine bu müzede rastlamanız mümkündür. Bursa’yı daha iyi anlamak isterseniz bu müzeyi gezerek siz de farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmış olan bu şehri çok daha iyi şekilde tanıyabilirsiniz.

Konum İçin Tıklayınız

Bursa Enerji Müzesi

Bursa Enerji Müzesi

Bursa’nın Merinos semtinde yer alan Bursa Enerji Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını gerçekleştirmiş olduğu iplik ve kumaş fabrikası olan Merinos Tesisleri’nde yer alır. Farklı bölümleri ile ilgi çeken bu müze, Merinos Kültür Parkı’nın hemen yakınında yer alır ve bu müze aslında tekstil ürünlerinin üretiminin yoğun olduğu dönemlerdeki işlemlerin nasıl gerçekleştirildiği, enerjinin nasıl sağlandığı üzerine kurulmuş olan bir müzedir. Terk edilmiş bir tekstil fabrikasının içerisinde kurulmuş olan bu müze, içerisinde yer alan makineleri ve sistemleri ile dikkat çekerken ışıklandırmaları ile de oldukça farklı bir gezi alanı sunar.

Adres: Santral Garaj, Dr. Sadık Ahmet Cd., 16200 Osmangazi/Bursa, Turkey

Bursa Bıçak Müzesi

Bursa Bıçak Müzesi

Kalıcı şekilde kapatılmış olan Bursa Bıçak Müzesi, şehrin binlerce yıllık mirasını taşır ve oldukça farklı bir konsepte sahiptir. Milattan önce 6000 ve 7000’lere kadar dayanan pek çok eski bıçak örneği bu müzede yer almaktadır ve şu anda her ne kadar içerisinde gezilemese bile öncesinde içerisinde bir hediyelik eşya dükkanı yer almaktadır ve içerisindeki tarihi bıçaklar da Bursa’nın farklı dönemlerindeki günlük hayata dair bilgiler içermektedir.

Bursa Göç Tarihi Müzesi

Yıllar içerisinde onlarca farklı bölgeden göç almış olan ve aynı zamanda farklı kültür ile medeniyetlere de ev sahipliği yapmış olan Bursa, göç tarihinin anlatılabileceği en iyi bölgelerden biridir çünkü farklı şekillerde pek çok bölgeden göç almış bir bölgedir. Bu nedenle de Bursa Göç Tarihi Müzesi, farklı göçlerle gelen onlarca farklı tarihi eseri ve kalıntıyı kendisinde barındırmaktadır. Bursa tarihini anlamak için bu müze son derece önemli ve farklı müzelerden biridir.

Karagöz Müzesi

Bursa’nın simgesi olan Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında yer alan ve Çekirge’de bulunan Karagöz Müzesi, Karagöz Evi’nde yer alır. Yani bu müze aslında Karagöz Evi olarak da bilinmektedir. Bursa ile özdeşleşmiş olan Karagöz Müzesi, geleneksel Karagöz oyunlarını yeniden canlandıran bir alandır ve aynı zamanda Karagöz ile Hacivat’a dair pek çok hikayenin de anlatıldığı bir müzedir. Farklı Karagöz figürlerini ve canlandırmalarını bir arada görebileceğiniz, Karagöz ve Hacivat oyunlarında yer alan pek çok karaktere özgü figürü de bulabileceğiniz bir alan olan Karagöz Müzesi, Bursa’nın kültürel ögelerini oluşturan önemli örneklerden biri olduğu için bu alan gezilmeli, Bursa’nın kültürel ögeleri bilinmelidir.

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

Osmangazi ilçesinde yer alan Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, vakıf kültürünün yaygınlaşması ve bilinmesi adına büyük öneme sahiptir. Osmanlı ile altın çağını yaşamış olan vakıf kültürü, sosyal yardımlaşma ve dayanışma üzerine kurulu olan bir sistem sunar ve bu sayede toplumun kendi içerisinde hem dayanışma hem de yardımlaşma güdülerini güçlendirmesi söz konusu olabilmektedir. Osmanlı’dan bu yana devam eden vakıf kültürünün hangi alanlarda iş gördüğünün anlatıldığı, geçmişten bugüne kadar hangi belgeler ve metinler ile bu kültürün desteklendiği de ayrıca bu müzedeki çeşitli eserlerle desteklenmektedir.

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Osmangazi’de yer alan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, tekstilin onlarca yıldan beri son derece önemli olduğu Bursa için önemli müzelerden biridir. Bu müze, açılışının 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün de dahil olarak gerçekleştirdiği Merinos Yünlü Müessesesi’nin restore edilmesi ile kurulmuştur ve tekstil makinelerinin gelen ziyaretçiler tarafından anlaşılması adına bu makineler çok yönlü şekilde sergilenir. Farklı ürünleri üretmek için farklı makineler kullanılmasından dolayı bu tip farklı üretim araçları da müze içerisinde farklı alanlarda sergilenir. Ayrıca ipekçiliğin gelişimi için önemli bölgelerden biri olan Bursa’nın Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde belirli günlerde kocadan ipek çekimi yapılır ve ziyaretçiler tarafından da bunun nasıl yapıldığı izlenebilmektedir.

Hünkâr Köşkü

1844 yılında yaptırılmış olan Hünkar Köşkü, Padişah Abdülmecid Han’ın Bursa gezisi sebebiyle bir av köşkü olarak yaptırılmıştır. İncelikli süslemeleri ve sanatsal dokunuşları ile gelen ziyaretçileri büyüleyen bir yapıya sahip olan Hünkar Köşkü; sosyal tesisleri ile de gelen misafirleri için geniş bir kullanım alanı sunar. Bu sosyal tesisler gelen misafirler tarafından belirlenmiş olan saatler içerisinde gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ü ve öncesinde pek çok padişahı da ağırlamış olan bu konak, her bir köşesinde tarihi buram buram barındırır.

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

18. yüzyıl geleneksel Türk mimarisinin örneği olan bu konak, Bursa’ya ait değerlerin yaşatılması ve tanıtılması için restore edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Bursa’ya ait örf ve adetlerin sergilendiği bu müzede Bursa’nın yaşam kültürünü ve yıllardan beri süregelmekte olan pek çok geleneği de görmek mümkündür. Giyim kuşamdan kültürel ögelere ve ev eşyalarına, mimariden özel dokuma örneklerine kadar pek çok ürün bu müze içerisinde sergilenir ve Bursa’nın kültürünün anlaşılması için bu müze son derece önemlidir.

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa’nın ve Bursa’ya yakın olan bölgelerin uzun yıllar boyunca farklı pek çok bölgeden göç almış olması; Bursa Arkeoloji Müzesi’ni de beslemiş olan farklı kültürlerin eserlerini ortaya koyar. Bu kültürler ve medeniyetler farklı dönemler içerisinde onlarca farklı arkeolojik eser ortaya koymuştur ve Bursa da bu eserlere ev sahipliği yaptığı için Bursa Arkeoloji Müzesi zengin bir arkeolojik eser birikimine sahiptir.

Aynı zamanda en çok ziyaret edilen bursa müzelerinden birtanesi.

Bursa Etnografya Müzesi

Bursa’nın Osmangazi semtinde yer alan Etnografya Müzesi; pek çok farklı kültürü ve bu kültüre ait ögeleri de içerisinde barındırır. Farklı kültürlere ve farklı yaşanmışlıklara ait izleri bu müzede bulmak mümkündür. Roma dönemine ait taş eserleri, farklı medeniyetlere ait ev eşyalarını, Zeus ve Herakles tasvirlerini bu müzede görmek olasıdır. Ayrıca Kybele heykellerinden Athena ve Apollon’un bronz büstlerine kadar pek çok farklı incelikli şekilde işlenmiş önemli tarihi eserleri de bu müzede bulabilirsiniz. Tarihi bir geziye çıkacaksanız mutlaka Bursa Etnografya Müzesi’ne uğramanız ve önemli tarihi eserleri görmeden bu müzeden ayrılmamanız önerilir.

Hüsnü Züber Evi

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Hüsnü Züber Evi, Osmanlı dönemine ait bir evdir ve restorasyonu sonucu “yaşayan müze1 olarak kullanıma açılmıştır. İki katlı olan bu tarihi evin alt katında dağlama yöntemi ile üretilmiş olan motifler ve ahşap eşyalar yer alır. Ayrıca Hüsnü Züber’e ait grafik çalışmaları ve özel belgeler de alt katta sergilenmektedir. İkinci katta ise günlük kullanılan etnografik eşyalar ile antika özelliği olan pek çok eşya, salon, yatak odası ve baş oda yer alır. Bu nedenle de aslında tarihin pek çok ögesini Hüsnü Züber Evi’nde görmek mümkündür.

Osmanlı Evi Müzesi

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Osmanlı Evi Müzesi, Muradiye’deki II. Murad Külliyesi yakınında yer almaktadır. Bodrum, zemin ve birinci kattan oluşan bu ev, uzun yıllar sonra restore edilmiş ve müze şeklini almıştır. 17. yüzyıl ahşap süsleme sanatının en önemli örneklerinden birini ortaya koyan bu ev, 17. yüzyıl mimarisi ile süslemelerini öne çıkarmaktadır. Hem dış cephesi hem de iç dizaynı ile bu ev tasarlandığı dönemin mimari özelliklerini iyi şekilde yansıtır ve iç dizaynı ile de kendi dönemine ait pek çok farklı ögeyi barındırır.

Bursa Ormancılık Müzesi

Çekirge’de yer alan Bursa Ormancılık Müzesi, Türkiye’nin ilk ormancılık müzesidir. Orman ve ormancılık ile ilgili canlı ve cansız pek çok ögenin bir araya getirilip sergilendiği bir müze olan Ormancılık Müzesi; Saatçi Köşkü olarak bilinen bir yapıda yer almaktadır. Bu müzede yer alan çeşitli doldurulmuş canlılar özellikle ilgi görmektedir ve buna ek olarak ormancılıkla ilgili pek çok farklı ekipman da bu müze içerisinde belgelerle beraber sergilenmektedir.

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Uludağ yamaçlarına kurulmuş olan Cumalıkızık köyü, çok eski bir tarihe dayanır ve bu nedenle de Etnografya Müzesi içerisinde neredeyse 1000 yıla dayanan bir mazi sergilenmektedir. 700 yıllık köyün hala ayakta kalan simgesel ögeleri Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir ve eski dönemlerde kullanılmış olan eşyalar da köy halkı tarafından müzeye bağışlanmıştır. 350 – 400 yıllık ev eşyaları, şamdanlar, mutfak gereçleri ve daha pek çoğu bu müzede sergilenir; pek çok nadide parça sizi bu müzede zamanda yolculuğa çıkarır.

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi

Şair Ahmed Paşa Medresesi içerisinde yer alan Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi, 2004’ten bu yana hizmet vermekte olan özel bir müzedir ve Esat Uluumay’ın kırk beş yılda topladığı on sekiz farklı koleksiyon bu müze içerisinde sergilenmektedir. 15. yüzyıla kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumeli’sinden yetmiş kıyafet ve dört yüz parça takı burada sergilenmektedir. Ayrıca bu müze içerisinde ilah, balıkçılık, Türk kahvesi, hamam, atçılık ve benzeri kültürel ögelerle ilgili onlarca farklı eser de yer almaktadır ve bu tarihi eserler dönemin kültürünü anlamak için son derece önemlidir.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Osmanlı’ya uzun bir süreliğine başkentlik yapmış olan Bursa’nın dönemin tarihini anlatan farklı alanlarına ışık tutan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, fetihten sonra şehrin Müslüman bir Osmanlı kentine dönüşümünü yansıtmaktadır. Dünyanın en büyük panoramik görüntülerine ev sahipliği yapan bu müze, eşsiz görüntüleri ile gelen ziyaretçileri büyüler ve dönemin farklı anlarının anlaşılması için de güzel bir yansıtma sunar. 360 derecelik bir döngü içerisinde Bursa’nın farklı detaylarını yansıtan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, beylikten devlete geçiş sürecini de iyi şekilde aktarmış ve gelen ziyaretçiler için farklı bir deneyim sunabilmiştir.

Bursa Atatürk Evi Müzesi

Bursa Atatürk Evi Müzesi

Bursa’nın Osmangazi semtinde yer alan Bursa Atatürk Evi Müzesi, Bursa Belediyesi tarafından Atatürk’e hediye edilmiş ancak sonrasında Atatürk tarafından Bursa Belediyesi’ne hibe edilmiş bir yapıdır. Bu köşk cumhuriyetin ellinci yılında müzeye dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır. Atatürk’ün burada kaldığı süreç içerisinde kullandığı eşyalar bu müze içerisinde yer almaktadır ve ayrıca sivil mimari örneklerinin en özellerinden biri olan bu yapı; hem dış tasarımı hem de iç dizaynı ile dönem ruhunu en iyi şekilde yansıtır.

Bursa Kuran ve El Yazmaları Müzesi

Bursa’nın Muradiye semtinde yer alan Bursa Kuran ve El Yazmaları Müzesi, Muradiye Medresesi içerisinde yer alır ve Muradiye Medresesi’nin restorasyonu sonrasında bu alan Bursa Kuran ve El Yazmaları Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sultan II. Murad tarafından inşa ettirilmiş olan bu yapı 15. yüzyılda yaptırılmıştır ve bu nedenle de hem tarihi hem de kültürel pek çok özelliği bir arada barındırdığını söylemek mümkündür. 2019 yılında Bursa Kuran ve El Yazmaları Müzesi olarak açılmış olan bu yapı, restorasyon sonrasında büyük değişimler geçirmiş olsa da değişimlerin tamamı yapının orijinalliğine bağlı kalınarak tamamlanmıştır. Hat sanatından tezhip, minyatür ve ebru sanatlarına kadar pek çok farklı sanatı ve özel el işlerini de bu müzede görmek mümkündür. Farklı içeriği ile bu müze görmeye ve gezmeye değer alanlardan biridir.

Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Teleferik semtine yakın olan, tekerliğin at arabasından otomobile kadar olan gelişimini gösteren bu sergide Bursa’daki bu taşır gelişimini görmek mümkündür. Haziran 2002 yılında ziyarete açılmış olan bu müze, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesidir. İpeker ailesine ait olan toplamda 17000 metrekarelik bir alanda yer alan ipek fabrikasının restore edilip yenilenmesi ile bu alan müze olarak ziyarete açılmıştır. 2600 yıl öncesine ait bir tekerlekten tola çıkılarak üretilen ilk motorlu araçlara kadar pek çok farklı aracı bu müzede görmek, hem bilimsel gelişimi hem de insan zekasının ürünü olan farklı aletleri müze ile tanımak olasıdır. Ayrıca bu müze gelişimin yanı sıra değişim ve ilerlemeyi de çok iyi şekilde yansıtan müzelerden biridir.

Türk – İslam Eserleri Müzesi

Osmanlı döneminden bu yana zengin bir kültürel birikime sahip olan Bursa, Türk – İslam eserleri bakımından da son derece zengin topraklara sahiptir çünkü İslamiyet’in yayılmasından sonra da bu bölgede yerleşim olmuş, İslamiyet’i benimsememiş topluluklar ve kişiler de bu topraklarda uzun süreli şekilde yaşamıştır. Bunun en güzel örneği de aslında bu topraklarda yaşamış olan farklı dine mensup kişilerin kendi ibadethanelerinin bu topraklarda yoğun miktarda olmasından gelir. Türk – İslam Eserleri Müzesi de içerisinde Türkleşmenin ve İslamiyet’in pek çok farklı ögesini ve özel eserini barındıran son derece özel bir müzedir çünkü bu toprakların tarihini, topraklarda yaşamış olan Türklerin yaşayış biçimlerini ve İslamiyet’in bu bölgedeki ilk ögelerini bu topraklarda görmek son derece özel bir deneyimdir. Anadolu medeniyetlerinden bu güne kadar ulaşmış pek çok eser bu müzede görülebilir ve Yıldırım’da yer alan bu müze tarihi ve kültürel bir gezi gerçekleştirmek amacı ile tercih edilebilir.

Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi

Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi

Osmangazi’de yer alan Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi, bilim ve teknoloji alanında yeni çalışmalar gerçekleştirilerek bu çalışmaların bilimsel gelişime katkı sağlaması adına son derece önemli bir alandır. Bursa’yı her alanda geleceğe bilim ve teknoloji ile taşıyacak olan projelerin hayata geçirildiği bu merkezde eğlenceli şekilde çocuklara bilimi ve teknolojiyi aşılmak mümkündür ve buna ek olarak farklı yaş gruplarının çalışmalara katılarak bilim ve teknoloji ile iç içe olması da hedeflenir. 6 – 14 yaşa, 14 – 18 yaşa ve 2 – 92 yaşa hitap eden farklı hedef kitleleri olan bu merkez, farklı grupların bilim ve teknoloji ile ilgilenerek çalışmalara ortaklık etmesini ve Bursa’nın gelişimi için önemli adımlar atılmasında etkili olmasını amaçlar. Bu nedenle de gerçekleştirdiği farklı çalışmalarda her yaş grubuna yer vermek amacındadır. Farklı çalışmalara katılım sağlamanın mümkün olduğu Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi’nde her yaştan birey kendisine yönelik bir çalışma bulabilecektir.

Zindan Kapı

Osmangazi’de yer alan Zindan Kapı, Helenistik dönemden yani milattan önce 2. Yüzyıldan Bizans dönemine ve oradan Osmanlı dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Kapı ve çevresindeki surlarda yer altı zindanları olması nedeniyle Zindan Kapı ismini almış olan bu alan, 19. Yüzyıl sonrasında hapishane olarak kullanılmıştır ve kayıtlarda da bu şekilde yer almaktadır. Uludağ eteklerine açılan bir kapı konumunda olan bu surlar, günümüze kadar ulaşan eski ve tarihi eserler arasında yer alır ve hem gezmesi hem de incelemesi son derece keyifli olan Zindan Kapı, tarihin buram buram hissedildiği eşsiz bir alandır. 2500 yıllık bu yapının içerisinde kanlı kuyu, işkence odaları, kule bağlantılı koridorlar ve zindanlar da yer alır. Bu nedenle de aslında tarihe ışık tutan son derece önemli bir yerinin olduğunu söylemek mümkündür. Dönem dönem restorasyon çalışmaları nedeniyle çeşitli alanları ziyarete kapatılıyor olsa da tamamını görmek ve gezmek genellikle mümkündür. Hem müze hem de bir sosyal tesis olan bu alan, gezmesi keyifli tarihi yapılar arasında yer almaktadır.

Mübadele Evi

Nilüfere bağlı Görükle’de yer alan Mübadele Evi; tarihi dokusu korunarak restore edilmiştir ve mübadele izlerinin en yoğun şekilde görüldüğü mahallelerden biri olan bu bölgedeki Mübadele Evi günümüze kadar gelmiştir. Evde kullanılmış olan eşyalar, giyim ürünleri, tarlalarda kullanılmış olan aletler ve bu bölgedeki yaşanmışlıklar da ev içerisinde sergilenmektedir. Gelinliklerden cep saatlerine, fotoğraflardan döneme ait kıyafetlere ve çeşitli mutfak eşyalarından ev süs eşyalarına kadar pek çok detayı içerisinde bulunduran bu ev; dönemin ruhunu en iyi yansıtan eşyalara sahiptir ve bu nedenle de dönemi anlamak için gezilmesi gereken önemli noktalardan biridir.

Bursa Çikolata Müzesi

Özlüce’de yer alan Bursa Çikolata Müzesi; içerisinde özel malzemeler ve çikolata ile üretilmiş pek çok minyatür mimari eseri ve heykeli barındırır. Bursa Timsah Stadyumu’ndan Atatürk büstüne, Koza Han minyatüründen Ulu Cami minyatürüne ve hatta Suuçtu Şelalesi’ne kadar pek çok farklı mekan ile eserin çikolatadan birer örneğini burada bulmak mümkündür. Müzeye giriş sırasında verilen eşsiz çikolatayı tadarak özel şekilde korunan çikolatadan eserlerin olduğu alana girebilir, çikolatadan duvarları görebilir ve hatta çikolatadan yapılmış olan ağaç ile diğer tüm minyatür heykellerin önünde fotoğraf çekilebilirsiniz. Bu tatlı müze sizi buram buram çikolata kokusu ile mutlu edecek ve aynı zamanda farklı konsepti ile de eğlendirecektir.

Nilüfer Hatun İmareti

Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan Nilüfer Hatun İmareti, 14. Yüzyıldan kalma bir Osmanlı yapısıdır ve 1388 yılında tamamlanmıştır. I. Murad tarafından annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılmış olan bu imarethane, Osmanlı dönemine ait çeşitli eserleri ve eşyaları da içerisinde barındırır. T şeklinde bir plana sahip olan bu alan, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Müzede İznik çevresinde toplanmış olan prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar olan eserler yer alır. Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı eserleri bu müzede sergilenir ve sütun başlıklarından lahitlere, kabartmalardan yazıtlara, stellerden çörtenlere kadar pek çok farklı eseri de bu alanda görmek mümkündür. İslami mezar taşları dahi bu müzede sergilenir ve tarihe geniş bir bakış açısı sunan bu imarethane, ilgi çekici yapısı ile de gelen ziyaretçilerin dikkatini üzerine toplar.

Bursa Zooloji Müzesi

Bursa Zooloji Müzesi

Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından kurulmuş olan ve Uludağ Üniversitesi içerisinde yer alan Bursa Zooloji müzesi; nesli tükenmiş olan pek çok hayvanın uygun koşullarda saklanmış olan modellerini içerir ve aynı zamanda nesli tükenmiş ya da tükenmekte olan hayvanların tanınmasını amaçlar. Gelen ziyaretçilere hayvanlar alemini tanıtan ve özellikle de bu bölgedeki hayvanların hangileri olduğunun bilinmesine olanak tanıyan Bursa Zooloji Müzesi 28 yıllık bir çalışma sonucunda pek çok sayıda hayvan türünü bünyesinde saklayabilmiştir. On dokuz akrep, yirmi beş kurbağa, yirmi sekiz balık, seksen üç kuş, otuz üç memeli türü ve seksen bir sürüngen türü bu müzede yer alır. Ayrıca her ay müzenin envanterine yeni hayvanlar da eklenmektedir ve dağ keçisinden lamaya kadar pek çok farklı türde hayvan bu müzenin bünyesinde yer almaktadır. Farklı türdeki hayvanların özellikle de çocuklar ve gençler tarafından tanınması adına son derece özel bir alan olan bu müze, pandemi nedeniyle ziyaret kabul etmemektedir ancak ilerleyen aylarda açılması beklenmektedir. Bu sırada ise müze bünyesine pek çok yeni türde hayvan eklemiştir.

Kılıç Kalkan Evi

Bursa’nın Yıldırım semtinde yer alan Kılıç Kalkan Evi, geleneksel kıyafetlerden el yapımı kılıçlara ve kalkanlara kadar pek çok farklı eseri içeren bir kültür merkezidir. Bu alanda Osmanlı’dan kalma kültürel ögeleri görmek, geleneksel bir folklor ögesi olan kılıç ve kalkan ile yakından tanışmak ve ayrıca Bursa kültürünün bir parçası olan el yapımı ürünleri görmek mümkündür. Ayrıca bu alanda sergilenen kıyafetler ve kılıç ile kalkanlar da dönemi anlamak ve yorumlamak için son derece özel parçalardır. Bunlara ek olarak kılıç ile kalkanın dönem içerisinde nasıl üretildiği ya da hangi amaçlarla kullanıldığı ve geleneksel kültürde ne anlama geldiği de bu müze sayesinde çok daha iyi şekilde anlaşılabilecektir.

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü El Nakışları Sanat Evi Osmangazi

Bursa’nın Osmangazi semtinde yer alan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü El Nakışları Sanat Evi, geleneksel nakış ve el işi örneklerini bünyesinde barındıran ve bu konu ile ilgili de geçmişten bu güne gelene kadar hangi aşamalardan geçildiğini gösteren son derece değerli bir kültürel müzedir. Geleneksel halk kültürünü yansıtan bu müzede sergilenen yüzlerce yıllık el nakışları ve el sanatları da gelen ziyaretçilerde merak uyandırdı. Son dönemlerde kapalı olan ve kalıcı şekilde kapatılmış olan müze, giyim ürünlerinden ev dekorasyonuna ve çeyizlik ürünlerin el işi ile yapılmasından evdeki tekstil ürünlerinin süslenmesine kadar pek çok farklı detayı içeriyordu. Kapalı olan bu müzenin içerisinde odalar mevcuttu ve bu odalarda evin farklı bölümlerinde hangi tip el işlerinin ve nakışlarının kullanıldığı net şekilde görülebiliyordu.

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi

Osmangazi’de yer alan ancak kalıcı şekilde kapatılmış olan bu müze, içerisinde çok çeşitli tedavi türlerini ve aynı zamanda sağlık sektörünün gelişimini de içermektedir. Eski zaman ilaç tedavilerinden eczacılığa, diş sağlığından şifalı kaplıcalara, kadın doğumundan kulak burun ve boğaz rahatsızlıklarının tedavilerine kadar pek çok farklı geçmiş zaman yöntemi bu alanda sunulur. Müdahale ve laboratuvar ekipmanları da ayrıca bu müze içerisinde sergilenmektedir ve bu müze, Bursa’da tıbbın nasıl evrelerden geçtiğini, hangi aşamaları kat ettiğini iyi şekilde gösterebilmektedir. Farklı tedavi yöntemlerinin nasıl uygulandığı üzerine de farklı bilgiler içeren bu müzede ayrıca kurulan ilk eczaneler ve bu eczanelerin sattıkları ilk ilaçlar, ilaçların bitkisel ürünlerden nasıl üretildiği gibi farklı sergiler de yer almaktadır. Bu nedenle de aslında Bursa’nın sağlık tarihini anlamak için Bursa Sağlık Tarihi Müzesi ziyaret edilebilir, kültürel ve tarihi bir gezi gerçekleştirilebilir.

One thought on “Bursa’daki Müzelerin Listesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *