Aydın Didim’de Gezilecek Yerler

Aydın Didim'de Gezilecek Yerler

Coğrafi olarak Didim Nerede?

Didim (Yenihisar) Aydın’ın önemli bir  turistik bir ilçesidir. Doğusunda Muğla,Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batısında ve  güneyinde Ege Denizi, kuzeyinde Bafa Gölü ve Büyük Menderes ile çevrili  bir yarımada biçimindedir.

Didim Tarihi

  Didyma(Didim) İyonya sahili üzerinde bulunan   antik bir Yunan kutsal alanıdır. Bu alan içinde Apollon Tapınağını da yer almaktadır. Yunancada  Didyma kelimesi “ikiz” manasına  gelmektedir.

  Didim’de   ilk yerleşim yeri, tarihi tespitlere göre  Neolitik Döneme kadar dayanıyor. Didim’de  MÖ 16. yüzyılda önce sırayla Miken, Giritliler ve daha sonra da Aka kolonileri hakimiyet kurdu. Hakimiyeti ele alan Persler uzun süre  Dimdim’de varlığını devam ettirdi. Roma imparatorluğu,Bizans egemenliğinden  sonra 1071 yılından Didim’de Türk hakimiyeti başlar.    Malazgirt Meydan Muharebesi’ nin  kazanılması ile birlikte  Anadolu’nun kapıları Türklere açılmış ve  Anadolu’ya Türkler akın akın gelmeye başladı.   Bu bölgede Muğla merkezli olmak üzere Menteşe Beyliği kuruldu. Osmanlı Devleti   zamanında da Didim varlığını “yeronda – yoran” adı  ile devam ettirdi. Kurtuluş Savaşı kazanılması ile birlikte Lozan Anlaşması’nın imzalandı.  Anlaşmaya  göre, İstanbul dışında Anadoludaki tüm Rumlar Yunanistan’a göç edecek, Batı Trakya dışında yer alan Türkler ise Anadolu’ya göç edecek. Lozan Anlaşması’nda yer almıştır. Antlaşma  ile birlikte, Rumlar’dan boşaltılmış Yoran Köyü’ne  Yunanistan’ın  Selanik kentinden, kavala kasabasının Pruvuşta bucağına bağlı; KUÇLAR, DEVEKIRAN,KONYAR, PODAVİŞ, DEMİRLİ, köylerinden, KARDEŞ VAPURU ile gelen muhacirler boşalan yerlere yerleştirilmiştir. 1955 depreminden sonra önceleri Didim halkı arasında “HiSAR” olarak da adlandırılan YORAN devlet tarafından yıkılan evlerine yerine yapılan  afet evleri  “YENiHiSAR” ismini  aldı. Daha  Sonra köken  olarak “DIDYMAION”‘dan gelen “DİDİM” olarak ismi kayıtlara geçmiştir.

Didim’in Ekonomisi

   Didim’in  ekonomisi halkın geçim kaynağı öncelikle   turizmdir. İkinci sırada ise  tarım gelir. Günümüzde Didim’de zeytin, incir ve  tütün takımında  birinci sırada yer alıyor.  Zeytinyağı üreticiliği son yıllarda fazlaca artmıştır. Zeytine verilen önem ve zeytinyağı değerinin anlaşılması birlikte  şehirde  zeytinyağı fabrikaları yaygın olarak  bulunmaktadır. Didimde diğer önemli geçim kaynağı ise Balıkçılıktır.  Balık fabrikaları da yaygın olarak  bulunmaktadır.

Didim’e Nasıl ulaşabiliriz?

 Didim’e ulaşım oldukça kolaydır. Uzaktan geliyorsanız. İzmir  Adnan Menderes Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Çevre illerden geliyor iseniz  Didim’e giden birden çok  otobüs firması var.  Aydın ile Didim arası  yakın sayılmaz. 178 km karakolu ile aşağı yukarı   üç saate yakın sürüyor.

Neden Didim’e Gitmeliyim?

 Aydın, Ege bölgesinin her yönüyle  parlayan  yıldız Şehri… Her köşesinin ayrı bir güzelliği var. Doğa,  tarih, deniz… İnsan daha ne isteyebilir ki… Bereketli topraklar, zeytinlikler, incir bahçeleri ve  turunçgil bahçeleri sanki yeryüzündeki cennet… Toprak ayrı güzel ve bereketli. Aydın da  yerel bir tabir var. Bu topraklara yanlışlıkla bir tohum düşse biter. Güzel ülkemin güzel köşesi…

Didim‘de Gezilecek Yerlerin Listesi

 Ülkemizde doğa ve tarih tutkunları  için inanılmaz güzelliklerin bulunduğu Didim’de Gezilecek yerlerin başında geliyor. Yaz aylarında plaj turizmi için harika koyları ve sahilleri mevcut.   Yaz aylarında tüm sahil kentlerinde olduğu gibi Dimdi’de  nüfus patlaması yaşanır.   Tatilcilerin Didim’i tercih etmelerinde büyük haklılık payları var. Bu  şirin  ilçenin uzun sahilleri, pırıl pırıl, akvaryum  gibi denizi, bol oksijenli müthiş havası  ve doğası ile  tam bir cazibe merkezidir. Yaz aylarında  hem yurtiçi,  hem hem de yurt dışında birçok  tatil severin buluştuğu  nokta  Didim. Evet bu Anadolunun harika köşesini hep beraber gezmeye başlayalım.

1-Milet Antik Kenti

 Milet  Yunanca’da söylenişi Milētos ve Latince de Miletos olarak bilinen  tarihi  kent. Ege Bölgesinde Aydın iline bağlı Didim   sınırları içerisinde,  Büyük Menderes Nehrinin  ağz kısmına yakın yerde kurulmuş, (eskiden) deniz kıyısında yer alan  bir antik liman kenti.. Günümüzde Büyük Menderes’in getirdiği  topraklar (Alüvyal) denizi doldurarak (Milet Antik Kenti)   yaklaşık olarak kenti bugün 10 km denizden içeriye taşımıştır. Milet Antik Şehrin ilk yerleşim  kalıntıları incelendiğinde şehrin kuruluşu ve de tarih sahnesine çıkışları,   tam olarak  tespit etmek   mümkün olmamıştır.  Arkeolojik çalışmalar  Milet Antik Kenti’nin tarihini, cilalı taş devrine kadar dayandırıyor.  Milet Antik Kenti  Didim’de en bilindik tarihi antik kenttir. Şehrin eski çağlarda geçim kaynağı  ticarettir. Milet o dönem de çevresinin en büyük cazibe merkezi, ticaretin  kalbinin attığı yer olarak biliniyor. Milette birçok düşünür de   yaşamış. Bu yüzden Milet bulunduğu çağın ötesine göre ileride bir uygarlık olmuş. Bilimsel ve arkeolojik çalışmalar bize bunu ispatlıyor. Tarihi kent   Milet de  çok sayıda filozof yaşadığı için şehir  Filozoflar Şehri diye de anılıyor.  Entelektüel açıdan da Milet Şehri  önemli olan bir yerleşim yeri olmuştur.

Milet Antik kentinde Nerler Görebilirsiniz?

Atena Tapınağı

MÖ 5. yüzyılda inşa edilmiştir.   İonik tarzda yapılmış tapınak ve anıttır. Antik şehrin en eski binasıdır.

Kutsal Yol

100 m uzunluğa,  28 m genişliği sahip. Yolun  kaldırım taşları Roma İmparatoru Traian tarafından  tamir ettirilmiştir.

Kutsal Kapı

Antik şehrin  savunma kapısıdır. Bu kapı  Kutsal Yola da  açılmaktadır.  Demir Kapı olarak biliniyor.

Liman Anıtı

MÖ 31 yılında  yapılan Actium Deniz Savaşını tasvir eden   yarı balık, yarı insan  Triton  kabartmalar halindedir.

 Diğer tapınma binaları,Serapis, Sinagog Roma Hamamı, Milet Müzesi, Faustina Hamamı, Milet Tiyatrosu, Milet İlyas Bey küllüyesi…Daha görebileceğiniz birçok tarihe değer mevcut. Antik şehre giriş ücretlidir. Bu yüzden mutlaka Müze kart edinmelisiniz.   Muze kartınız yoksa da  ücret dahilinde Antik Kentin  içindeki tiyatrolar, kabartmalar müzeleri gezebilirsiniz.

2-Priene Antik Kenti

 Priene İyon (Antik Yunan) şehridir. Antik  şehir Menderes Irmağının aşağı yukarı 10 km kuzeyindedir. Menderesin Irmağının taşıdığı topraklar (alüvyal) sebebiyle  antik kent  şimdi  kara içerisinde kalmaktadır. İlk kurulduğunda  şehir  deniz kıyısında yer alıyordu. Priene Antik Kenti, Milet Antik Kentin arası  78 kilometre  bu da  1 saat 10 dakika sürüyor. .  Bu  antik kent Didim sınırları içinde değil. Söke ilçesine bağlı.  Priene’nin MÖ 350’deki kuruluşundan sonra şehrin savunmasını ve güvenirliği sağlamak için  güzel gösterişli  ve dayanıklı şehir duvarları yapıldı. Priene’nin Antik Kenti’nde görülmesi gereken belkide en önemli yapı Athena Tapınağıdır.  Tapınak  şehrin  en yüksek noktasına yapılmış.  Priene de, antik kentinde  önemli yapılarından biri daha  da Priene Tiyatrosudur. Oraya kadar gidip de tiyatroyu  mutlaka görmelisiniz. Helenistik  Dönemde yapılmış  antik kentteki en eski ibadet  yerlerinden  bereket tanrılarından Demeter ve Kore’ye sunulan Demeter Kutsal Alanı burada yer alıyor.

3-Doğanbey Köyü

  Priene Antik Kenti’ne  15 km Doğan Bey  Köyü.  Dilek Yarımadası Milli Parkı girişinde yer alıyor. Eski Doğanbey Köyü tarih severler için iyi bir örnek olacaktır. Tarihi Rum köyünde,  taş evler ve  taş sokaklarında zamanın gerisine gitmek ve   ara sokaklarda kaybolmak… Sizi unutulmaz bir zaman dilimi bekliyor.

4-Didyma Antik Kenti

 Didyma Antik Şehri  İyon sahili üzerinde kurulmuş,Yunan kutsal alanıdır. Didyma Antik Kenti’nde  önemli tarihi yapı Apollo tapınağı buradadır. Didyma Yunancada “ikiz” anlamına geliyor.  Didyma dan İlk olarak Homeros’un Apollo’ya ilahisinde söz edilir.  Didyma Antik Kentinde   tarihte iki önemli mitolojik kahramanın adını taşıyan tapınak yer alıyor. Bunlardan biri  ünü  dünyaca meşhur Apollon Tapınağı  ile  ünlü mitolojik bir figür olan Zeus Tapınağıdır. Buraya gelip de bu meşhur tarihi tapınakları  ziyaret etmelisiniz.

5-Didyma Apollon tapınağı 

  Didyma Apollon tapınağı her yıl  binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Kentte Yapılan  arkeolojik  ve bilimsel çalışmalar sonucu Alpollon  Tapınağı yapımı  MÖ 560 yılında başlandıgı tespit edildi.    Tapınak yapılırken   malzeme  olarak Paros taşı kullanılmış.  Tapınak 125 sutundan oluşuyor. Tapınak geniş bir yer kaplıyor.  Tapınak 110 m uzunluğunda 50m genişliğinde imar  edilmiş..

6-Didyma Medusa

  Medusa bir efsaneyi anlatır. Kökeni Yunan mitolisine dayanır. Medusanın Yunan mitolojisinde göre  gözlerine bakanı taşa çevirdiği söylenir. Medusa yılan gibi  saçları olan, keskin dişli olup dişi canavardır. Efsaneye göre Medusa’nın boynundan denize  iki damla kan sıçramış. Bu kandan  Chrisaor ve Pegasus dünyaya gelmiştir.  Medusa hakkında daha değişik rivayetler de vardır. Bunlardan biri de; Medusa’nın  kafası kesildiğinde hamile olduğu söylenir. Doğan  İki çocuğun babasının da  “Deniz Tanrısı Poseidon olduğu söylenir.  Bir diğer rivayet ise  ise Medusa’nın boynundan fışkıran    kan  damlaların  yılanlara dönüştüğünü belirtilir.

7-Euromos Antik

 Didim de bu  antik kent, çok  az biliniyor.   Mevki olarak Bodrum – Didim  yolu üzerinde bulunuyor. Euromos Antik Kenti pek bilinmediği için aslını pek kaybetmemiş.  Antik kent  cok iyi derece de korunmuş. Sehir Zeus Tapınaklarından birine de içinde barındırıyor.  Antik kentte bulunan  tapınak, şehir  surları, tiyatrosu, agorası, hamam yapıları ile misafirlerine tarihi bir an yaşatıyor.

8-Bafa Gölü

  Bafa Gölü Aydın sınırları içerisinde yer alan bir tatlı su gölüdür.  Bir zamanlar ünü o kadar arttı ki bazı   sanatçılar  klip çektmek için bu gölü tercih etti. Bafa Gölünü  görmek için tatil severler  Didimi  ziyarete geliyor. Bafa Gölü   enfes  derece de kendisine özgü bir görüntüsü ve dokusu olan bir göl… Sıcaktan bunalınca mis gibi bir hava, püfür püfür esen bir rüzgar… Belli bir dönemde tam bir görsel şölen  sunuyor. Göçmen kuşların gölü ziyarettiği dönemi yakalayabilirseniz,hayran kalacaksınız.  Bu doğa harikasını  ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Biraz kalabalıktan uzak kalmak, hem piknik  hem de   huzurlu bir şekilde  kafa dinlemek için en doğru yerlerden  biri.

9-Altınkum Plajı

 Mavi bayraklı plaj, Didim’in en bilindik plajıdır.   Didim  Altınkum Plajı ünü şehrin sınırlarını aşmıştır.  Ülkemizin de en önemli plajları arasında  geliyor. Denizi  berrak ve sığdır. Didim Altınkum Plajı  yazın en  gözde tatil  merkezidir. Yaklaşık olarak  750m  uzunluğu, 15m genişliğine sahip  bir Plaja sahip. Altın Kum plaji ve bu bölge de bulunan oteller   Didim için büyük bir turizm geliri sağlıyor. Tertemiz bir denizi, bunu mavi bayrak ödülü öle tatlandırıcı.

9-Akbük Plajı

 Akbük plaji,   Didim merkeze yaklaşık 16 km dir. Araç ile   17 dk sürüyor. Akbük Plajı Didim’e biraz  uzak sayılır. Fakat mavi ile yeşilin bir arada buluştuğu muhteşem bir birlikteliği sağlandığı plajdır.  Temiz bir denizi,  bol oksijenli bir havası    ile  yüzme severlerin tercih ettiği önemli bir plajdir.

10-Manastır Koyu

 Manastır Koyu, mavilikleri ile kendine hayran bırakan  tertemiz, dupduru sığ deniziyle, ince kumlu plajı, Didim’in en güzel, en sade  koylarından biridir. Plajı işletener dogal sevecen  cana yakın insanlar. Koya ulaşmak için bozuk bir yol ile  devam ediyorsunuz. Burya ulaşmak içim özel bir araç şart. Buraya herhangi bir dolmuş çalışmıyor. Didim’de Manastır Koyu doyumsuz manzarası ile konuklarına  harika vakit gecirme  olanağı sunuyor.

11-Akvaryum Koyu ve Plajı

 Denizin rengi  Akvaryum Koyu’nda  turkuaza dönüşüyor.  Koy  yüzmek için seçilmiş harika bir yer,   biçilmiş bir  kaftan… Fakat burada ki koy biraz daha derin,diğer koylara nazaran dikkat edilmesi gerekiyor.  Zaman burada  bir acaib çok hızlı geçiyor. Dilerseniz denizin tadını çıkarın. Yada tekne turları ile çevreyi gezin.

12-Akköy

 Mis gibi çilek tarlaları, bal gibi üzüm bağları tam anlamıyla Anadolu’nun eski tatları..  Mutlaka burada yöresel lezzetlerden tatmalısınız. Akköy tarihi yönüyle de dikkat çekiyor. Köyde Rum ve Osmanlı döneminden kalan tarihi evleri var. Köyde yuvalanmış farklı  türden kuşları  Görebilirsiniz.

13-Akbük Saplı Ada

 Adaya ulaşım  sadece  yürüyerek ulaşılabilir. Ada sade bir özellik gösteriyor. Kaya ve taşlardan  oluşan bir yapısı var. Bundan dolayı  adaya  Akbük Saplı Ada denmiştir. 

14-Didim Merkez – Çamlık

 Çamlık adını,  yaşlı çam ağaçlarından alır. Çamlık da  çok büyük bir park var. Park da yetişkinler için   yürüyüş parkuru,  çocuklar içinde çocuk parkı var. Didim yaz ayları çok sıcak geçer. Biraz mola için,  yaşlı çamların gölgesinde serinleyebilirsiniz.

  Gezdik Dolaştık Şimdi Sıra lezzet Durağında

   Didim Yemekleri – Ne Yenir?

 Ege mutfağının geniş  esintileri içinde Didimde kendi payına düşeni almış.  Zengin mutfağı ile lezzet açısından geniş bir Kültürü var. Didim mutfağı, yüzyıllardır harika    yemekleri ile konuklarına  ev sahipliği yapıyor. Ege’nin binbir çeşit faydalı otları, harika  zeytinyağlıları ve inanılmaz lezzetli  salatalar ve   daha sayamayacağımız tatlı  ile tuzluları….  

Didimin lezzet örnekleri:

-Tarhana çorbası

-Kulak Çorbası

-Ebegümeci Kavurması

-İncir,  incir dolması

-Zeytin zeytinyağı

-Acılı Sote

-Ciğer Güveç

-Taze Balık ve Balık lokantaları

-Etli Nohut yemeği

-Çaykama

-Turp Otu Salatası

-Şevketi Bostan

-Semizotu Salatası ve Semizotu Kavurması

-Kabak Çiçeği Dolması

-Zeytinyağlı Taze Börülce

-Lop İncir

-Kaşopita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *