Türbülans Nedir? Bilmeniz Gereken 14 Madde

Türbülans Nedir Bilmeniz Gereken 14 Madde

Uçak yolculuğu sırasında oluşan türbülans nedir, türbülans sırasında ne yapılmalı gibi bilgileri makalemizde bulabilirsiniz. Türbülans, uçak ile seyahat sırasında yolcuların korkulu rüyası olmaktadır. Sıcak veya soğuk havalarda havaların yer değiştirmesi nedeni ile meydana gelmektedir. Bir diğer deyiş ile rüzgârın etkisi ile bulutlar da hareketlilik meydana gelmesinden kaynaklı türbülans olabilmektedir. Uçağın sallanmasına türbülans denmektedir. Aynı zamanda uçağın içerisinde yüksek ses çıkmaktadır. Bu sallantı ve yüksek ses özellikle uçaktan korkan insanların korkulu rüyası olmaktadır. Hatta türbülansa daha kuvvetli girildiğinde sallantı çok daha artarak içerideki ses çok daha kuvvetli olmaktadır. Bu esnada yerinden sıçrayanlar bile olmaktadır. Bundan mütevellit kemerlerinizi yolculuk boyunca açmamanınız önerilmektedir.

Atmosferi oluşturan hava sürekli hareket halinde olmaktadır. Uçaklar uçarken havanın bu hareketliliğinden yararlanmaktadır. Uçağın sabit bir şekilde yoluna devam edebilmesi için kanatlarının altından ve üstünden akan hava akımlarının düzenli olması gerekmektedir. Bu yüzden bazı hava olayları dolayısı ile hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilmektedir. Hal böyle olunca uçağın dengesi bozularak türbülansa girebilir. Aslına bakarsanız pilotlara genellikle uçuş sırasında türbülansa girilebilecek rotalar söylenmektedir. Uçağa bindiğinizde pilotunuz size türbülans uyarısı yapıyor ise emniyet kemerinizi mutlaka takılı tutmalısınız. Emniyet kemeriniz takılı olduğu takdirde daha az sallanacağınız, yerinizden sıçramayacağınız bir uçuş olacaktır. Aksi halde sıçrayarak kafanızı, kolunuzu ya da herhangi bir uzvunuzu çarpabilir ve yaralana bilirsiniz.

Türbülans Hakkında Bilmeniz Gereken 14 Madde

Uçak rotasında seyrederken kanatlarında yaşanan yukarı aşağı hava hareketleri ile ya da esen rüzgarın yönünün ani değişmesi nedeni ile uçağın sallanmasına türbülans denmektedir. Uçaktan korkan insanların korkulu rüyası haline gelen türbülanslar için önlem anlamanın en başlıca yolu kemerinizi uçuş boyunca çıkarmamanızdır. Dilerseniz birlikte türbülans hakkında bilmeniz gereken 14 maddeye göz atalım.

  1. İlk maddemiz, türbülanslar genellikle zararsız olmaktadır. Aslında sık sık rastlanabilen bir olgu olmakla birlikte aşırı şiddetli olanlar dışında genellikle türbülanslar zararsızdır.
  2. Gelelim ikinci maddemize, uçağın türbülansa girmesi sebebi ile yaralanmalar olabilir ama bu durum genellikle nadir görülmektedir. Ortalamalara göre yılda en az 58 kişi türbülans sebebi ile yaralanmaktadır.
  3. Pilotlar türbülansın ne zaman olacağını genellikle bilmektedirler. Eğer pilotlar türbülans olacağını bilir ise sizlere anons yolu ile ikazda bulunmaktadırlar. Eğer pilotunuz sizi ikaz ediyorsa mutlaka kemerlerinizi bağlamalısınız.
  4. Açık hava türbülansı diğer türbülanslara göre biraz daha farklıdır. En tehlikeli durum olarak bilinen açık hava türbülansı ne yazık ki uçaktaki hava durumu radarı tarafından tespit edilemez. Uçuş ekibi olsun, yolcular olsun bu türbülansa hazırlıksız yakalanabilirler.
  5. Açık hava türbülansları yıllar geçtikçe fazlalaşmaktadır. Bunun sebebi ise küresel ısınmadır. Bilim adamlarının tespitlerine göre bulunduğumuz yüzyılın ortalarında hava çalkantılarının sayısında iki kat fazlalık görülmektedir.
  6. Emniyet kemeri ikazına dikkat etmelisiniz. Yol boyunca bilinmeyen hava şartları nedeni ile uçağın ani türbülansa girme olasılığı göz önünde bulundurularak kemerlerinizi her ihtimale karşı takılı tutmalısınız.
  7. Korkmamanız gereken bir durum vardır ki oda türbülans nedeni ile uçaklar düşmez. Her ne kadar korku dolu anlar geçirseniz de şiddetli türbülans yaşandığında uçaklar düşmez. Uçaklar bunun için dayanıklı bir şekilde üretilmiştir.
  8. En ince detayına kadar eğitim gören pilotlar elbette ki uçağın türbülansa girmesi durumda da en iyi eğitimi almışlardır. Tespit edilen türbülanslardan rotada değişiklik yaparak kaçabilirler.
  9. Özel bebek koltukları kullanılmalıdır. Eğer bir bebeğiniz var ise onun için önlem almak istiyorsanız bebek koltuklarını tercih etmelisiniz. Aksi halde küçük bedenler ile en çok korkan ve zarar gören bebeğiniz olabilir. Eğer bebeğiniz iki yaşından küçük ise anne kucağında yolculuk yapabiliyorlar. Bunun içinde uçaklara uyumlu çocuk koltukları üretilmiştir. Bu bebek koltuklarını tercih edebilirsiniz.
  10. Yakın bir gelecekte türbülanstan tamamen kurtulma şansına varabileceksiniz. Denemeleri devam eden morötesi lazerler ile açık hava türbülanslarını bile tespit edilebilmesi mümkün olmaktadır.
  11. Uçuş esnasında tercih edilen koltuklar sayesinde türbülansı daha az hissedebilirsiniz. Kanat hizasındaki koltuklar türbülansı çok daha az hissettirirken arka taraftaki koltuklar sallantıyı çok daha fazla hissetmektedir.
  12. Uçakların türbülansa girmesi önlenememektedir. Uçuş öncesi uçaklar detaylı bir muayeneden geçmektedir. Uçağın izleyeceği rota detaylı bir şekilde incelenir. Gerekirse türbülansa yakalanmamak adına fazla yakıt kullanılarak rota değiştirilir.
  13. Değişen hava şartları nedeni ile uçaktayken çıkan fırtınada eğer şimşek çakıyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Uçağa şimşek çaksa dahi siz bunu bir gürültü şeklinde ve ışık yansıması şeklinde görüntülemektesiniz. Ama yıldırım çarpması uçağın düşmesine dene olmayacaktır.
  14. Türbülans anında sakin kalarak eğer emniyet kemeriniz takılı değil ise hemen takmalısınız. Derin bir nefes alarak birkaç dakika sonra geçeceğini düşünerek sakinleşmeye çalışmalısınız.

Şimdi sizinle ufak bir soru cevap yapacağız. Dilerseniz şimdi sizinle birlikte soru cevap makalemize göz atalım.

Soru 1: Türbülans Anında Ne Yapılmalı?

Elinizden geldiği kadarı ile sakin kalmalısınız. Eğer mümkün ise uçuş başladığından beri emniyet kemerlerinizi çıkarmamalısınız. Eğer çıkardı iseniz türbülansa girdiğinizde kesinlikte panik yapmamalısınız ve kemerinizi hemen bağlayarak sakin kalmaya çalışmalısınız. Unutmayın ki birkaç dakika sonra sona erecektir ve asla türbülanstan ötürü uçağınız düşmeyecektir. Derin nefesler alıp vererek sakin kalmaya özen gösterin. Çevrenizdeki insanları da korkutmamaya özen göstermelisiniz. Uçak yolculuğunuz bir süreliğine konforsuz geçebilir ama aldırış etmeyin bu rahatsızlığınız birkaç dakika sürecektir.

Soru 2: Kaç Çeşit Türbülans Vardır?

Uçakların bir anda irtifa etmesi kaybetmesine neden olan hava çalkantısına türbülans denmektedir. Uçağın rotasından kaynaklı olarak yukarı aşağı hava hareketleri türbülansa yol açmaktadır. Havada yaşanan dikey hareketlere türbülans yatay hareketlerine ise rüzgar denilmektedir. 4 çeşit türbülans tipi bulunmaktadır. İlki açık hava türbülansıdır. Çok hızlı hava akımları nedeni ile oluşan türbülans tipidir. En tehlikeli türbülans olarak bilinmektedir. Ne yazık ki uçaktaki hava durumu radarı tarafından da görüntülenemez. Bu yüzden siz her ihtimale karşı emniyet kemerinizi çıkarmayınız. İkincisi kuyruk türbülansıdır. Uçak kanatlarının uçlarında meydana gelen dairesel hava hareketleri sonucu oluşur. Üçüncü türbülans ise taşıyıcı türbülansıdır. Yeryüzünün eşitsiz bir şekilde ısınmasından meydana gelmektedir. Ve son olarak dağ dalgası türbülansı vardır. Dağların tepesinden veya kenarlarından hızlı bir şekilde geçmesi ile oluşan türbülanstır. Ama söylemek isteriz ki türbülanslar uçak düşmesine neden olmaz.

Soru 3: En Uzun Türbülans Ne Kadar Sürer?

Umarız bu dakikaya okuduğunuz bilgiler sizleri bir nebze olsun rahatlatmıştır. Türbülanstan korkmamanız gerektiği ve emniyet kemerinizin takılı olduğu süre boyunca hiçbir zarar görmeyeceğiniz konusunda anlaşalım. Zaten birçok türbülansta pilot tarafından uyarılmaktasınız. Bu yüzden endişeleriniz biraz daha azabilir. Hazırlıksız yakalanmamanınız adına da yol boyunda emniyet kemerleriniz katılı olduğu takdirde sizlere hiçbir zarar gelmeyecektir. Gelelim en uzun türbülansın kaç dakika süreceğine, orta şiddetteki türbülanslar en fazla 10- 15 dakika sürmektedir. Fakat çok nadirde olsa bazen saatlerce sürebilir. Endişe edilecek bir durum yoktur.

Soru 4: Türbülans Hangi Durumlarda Olur?

Atmosferimizi oluşturan hava daime hareket halinde olmaktadır. Uçaklar havada süzülürken havanın bu hareketlerinden yararlanmaktadır. Lakin uçağın stabil uçuş yapabilmesi için hava akımının düzenli olması gerekmektedir. Değişen hava şartları ile bu akımlar da ne yazık ki değişebilirler. Değişen hava şartları ile birlikte boşluklar oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda türbülans gözlemlenmektedir. Dört farklı çeşitteki türbülansın her biri farklı sebeplerden dolayı yaşanmaktadır. Bunun için başlıca alınması gereken önlem emniyet kemeri takmak olacaktır.

Soru 5: Türbülans Uçağı Düşürür Mü?

Uçak fobisi olan kişilerde başlıca korku türbülans ve uçak düşmesi olmaktadır. Ardından yükseklik korkusu da takip etmektedir tabi ki. Yükseklik korkunuz için cam kenarından uzak durmanızı önerebiliriz. Bunların haricinde uçağın düşmesi çok nadir görülen bir olaydır. Türbülansa giren uçak düşmez bu konuda hiçbir endişeniz olmaması gerektiğini söyleyebiliriz. Pilotların hepsi bu konularda son derece ciddi eğitimler almışlar ve sınavlardan geçmişlerdir. İçinizi ne denli rahatlatır elbette ki bilmiyoruz ama uçak türbülansa girdiğinde kesinlikle düşmez. Bu yüzden aslında korkulacak hiçbir sorununuz kalmamaktadır. kendinizi daha güvende hissetmek isterseniz emniyet kemerinizi hiç çözmemelisiniz.

Soru 6: Türbülans En Az Nerede Hissedilir?

Türbülans korkunuzdan ötürü uçağa binemiyor iseniz bu makale tam sizlere göre. Türbülans en az nerede hissedilir gibi sorularınızı yanıtlamak adına bizler buradayız. Havaalanında biletinizi alırken görevliden kanat üstü koltuk istemeniz yeterli olacaktır. Uçak kanatlarına yakın olan koltuklar her zaman türbülansı daha az hissettirmektedir. Arka taraftaki koltuklar çok daha fazla sallanırken kanat üstü koltuklar o denli çok sallanmamaktadır. Kanatın ağrılığı ile uçağın en ağır bölgesi olarak bilinen kanat üstü koltukların sallanmamasının sebebi de ağırlığın olduğu noktada sallantının her daim daha az hissedilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden eğer türbülans korkunuz var ise kesinlikte görevliden kanat üstü koltuk vermesini rica edebilirsiniz.

Soru 7: Her Uçuşta Türbülans Olur Mu?

Öncelikle her yolculukta olduğu gibi uçakla yolculuk yaparken de emniyet kemerinizi çıkarmamanızı tavsiye ederiz. Güvenliğinizi üst noktalara çıkaracak olan emniyet kemeri olası türbülanslarda sizler sarsmayacak ve herhangi bir uzvunuzu bir yere çarpma riskinden sizleri kurtaracaktır. Gelelim her uçakta türbülans olur mu sorunuza, her türlü hava şartlarında türbülans olabilmektedir. Yalnızca en tahmin edilemeyeni açık hava türbülansıdır. Ne yazık ki uçaktaki termometreler tarafından da algılanmamaktadır. İşinin ehli birçok pilot türbülansa girileceğini önceden anlamaktadır ve sizleri uyarmaktadır. Lakin siz uyarı beklemeden emniyet kemerlerinizi yolculuk boyunca hiç çıkarmamalısınız.

Soru 8: Türbülans Kaç Metrede Meydana Gelir?

Alınan tüm önlemlere rağmen değişen hava şartları ile birlikte türbülans meydana gelmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte uçuştan önce ve uçuş esnasında birçok test yapılmaktadır. Çoğu türbülans önceden tespit edilerek türbülansa girmemek adına pilotlar fazla benzin yakma pahasına yollarını uzatabilmektedirler. Ama ne yazık ki sık sık değişen hava şartları nedeni ile çoğunlukla türbülans kaçınılmaz olmaktadır. Hal böyle olunca pilotun uyarılarına gerek kalmadan yolculuk boyunca her ihtimale karşı emniyet kemerlerinizi çıkarmamalısınız. Gelelim türbülans kaç metrede meydana gelir sorunuza, türbülans 150, 200 metrede sık sık meydana gelebilir. Bazen bu daha da yükseklerde meydana gelebilir ama endişelenilecek bir durum olmamaktadır.

Soru 9: Uçağın En Çok Hangi Kısmı Sallanır?

Tüm fizik kurallarında olduğu gibi uçakta da aynı fizik kuralı geçerli sayılmaktadır. Ağırlığın en çok olduğu yer zaman daha az sallanmaktadır. Uçaklarda da bu urum kanat üzerindeki koltuklar olmaktadır. Kanat üzerindeki koltuklar daha az sallanırken, kanattan en uzak olan koltuk her zaman çok daha fazla sallanmaktadır. Arka kısımlardaki koltuklar kanata en uzak ve en hafif nokta olduğu için uçaklarda yolculuk ederken ntürbülans korkunuz var ise eğer kesinlikle kanat üstü koltukları tercih etmelisiniz. Direk kanat üstü koltuk bulamadığınız takdirde kanata en yakın koltuk neresi ise görevliden sizin için orayı ayırmasını rica edebilirsiniz.

Soru 10: Uçağın Hangi Kısmı Daha Rahattır?

Eğer boyunuz uzun ise koridordaki koltukları tercih edebilirsiniz. Ancak yolunuz uzun ise kesinlikle hem manzara açısından hem uyuyabilmek açısından cam kenarındaki koltukları tercih etmelisiniz. Bu arada belirtmek istemeliyiz ki uçağın en rahatsız edici koltuğu eğer üçlü oturma sistemi var ise orta kısımdaki koltuklardır. Oturma sistemi üçlü olduğu takdirde görevliden özellikle baştaki koltuklardan birisini veya cam kenarındaki koltuklardan bir tanesini isteyebilirsiniz. Aksi takdirde büyük olasılıkla uçak boş olmadığı takdirde orta kısma denk gelmeniz büyük bir olasılıktır.

Soru 11: Uçakta En Rahat koltuk Hangisidir?

Makalemizin üst kısmında da belirttiğimiz gibi eğer yükseklik korkunuz yok ise kesinlikle cam kenarındaki koltukları tercih etmenizi öneririz. Eğer koltuk sistemi üçlü sistem ise ve cam kenarında koltuk kalmadı ise o zamanda en baştaki koltukları tercih edebilirsiniz. Zira en rahatsız edici koltuk orta kısımdaki koltuklar olduğunu söyleyebiliriz. Ama derseniz ki ben ortada iken kendimi güvende hissederim. Uçak korkumu bir nebze olsun azaltabilirim o zaman tercih tabi ki sizin takdirinizdedir.

Soru 12: Uçağın Arka Kısmı Sallanır mı?

Fizik kurallarından da bilindiği üzere hafif olan her şey çok daha fazla sallanmaktadır. Hal böyle olunca uçağın en ağır kısmı olan kanat üstü koltuklar her zaman daha az sallanırken uçağın en arda kısımlarındaki koltuklar her zaman çok daha fazla sallanmaktadır. Eğer türbülans korkunuz var ise sizlere tavsiyemiz uçağın en arka kısımlarından kaçınmanızdır. Kanat üstü koltuk tercihi yaparak korkularınızı bir nebze hafifletebilirsiniz. Üstelik hatırlatmak istediğimiz ufak bir detay vardır oda türbülansa giren uçağın düşmediğidir.

Soru 13: Uçakta Ön Tarafı Mı Yoksa Arka Tarafı Mı Tercih Etmeliyim?

Arka koltukların, uçaktan inerken biraz bekleme süreleri olmaktadır. Ve hava türbülanslarında daha fazla sarsılma gibi dezavantajları ne yazık ki vardır. Lakin uçağın arkası daha az kalabalık olduğu için el bagajını koyacak yerin bulunması her zaman için çok daha fazla olasıdır. Birçok havayolu, uçağın arkasında oturan yolcuları diğer yolculardan daha önce içeri almaktadır. Hal böyle olunca yüklü bir el bagajınız var ve türbülanstan etkilenmiyor iseniz sizlere tavsiyemiz arka koltukları tercih edebilirsiniz. Hem zaman kaybınızı en aza indirmiş olursunuz hem de el bagajınız için çok kolay yer bulabilme şansınız olur.

Soru 14: Uçakta En Arka Koltuk Rahat Mıdır?

Her biri aynı konforda olan koltuklar, kişisel tercihlerinize göre konforu değişiklik göstermektedir. Eğer türbülanstan korkuyorsanız orta kısımdaki koltukları tercih edebilirsiniz. Ama eğer türbülanstan korkmuyorum diyorsanız arka koltuklar hem daha sakin hem de el bagajınız için çok daha kolay bir şekilde yer bulabilmenize neden olacak olan koltuklardır.

Soru 15: Uçakta En Güzel Yer Neresidir?

Uçakta en güzel yer yükseklik korkunuz yok ise ve manzara seyretmeyi seviyor iseniz uçağın kanadı hariç cam kenarındaki koltuklardır. Yolculuğun keyfini doya doya çıkarabileceğiniz cam kenarı koltuklarda manzarayı da yanınıza alarak muhteşem bir yolculuk geçirebilirsiniz. Ama yükseklik korkum var derseniz o zaman diğer taraftaki koltukları tercih etmenizi öneririz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *