Kamp Hayatı ve Tavsiyelerini Bizden Öğrenin!

Kamp Hayatı ve Tavsiyelerini Bizden Öğrenin!

Icerikler

Kamp Hayatı

Son dönemlerde pandeminin de etkisiyle insanlarda doğada kamp yapma dürtüsü oluşmaya başladı. Kalabalıklardan uzaklaşmak, doğayla bütünleşmek, tabiatın bin bir çeşit tonuyla birlikte olmak artık çok popüler. Zaman zaman hepimizin gürültüden, kasvetten ve yoğunluktan bunaldığımız oluyor. Özellikle yoğun tempoda çalışan kişiler şehrin temposundan uzaklaşmak için bir alternatif arıyorlar. Bu alternatif yöntemlerin başında da kamp yapmak gerekiyor.

Öncelikle kampın ne olduğunu öğrenerek başlayalım.

Çeşitli alanlarda, baraka, tente veya çadır gibi eşyalar kurularak yapılan bir çeşit gezidir. Eğlenceli zaman geçirmek, rahatlamak ve ruhumuzu dinlendirmek için yapılan bir faaliyettir. Kamp yapmanın en güzel yanı ise açık havada yapılmasıdır. Bu deneyim size hayatınızda unutamayacağınız anıların oluşmasını sağlar. İster arkadaş grubunuzla, isterseniz de tek başınıza çıkabileceğiniz bu aktivite her açıdan keyifli olacaktır.

Genel olarak kamp hayatı şehrin gürültüsünden kaçmak ve sosyal medya detoksu yapmak için de tercih ediliyor. Ülkemizde gelişen yeni uygulamalarla beraber sosyal medyada geçirilen süre çoğaldı. Artık yaşlı genç, büyük küçük ayrım yapmaksızın herkesin elinde akıllı telefonlar bulunuyor. Bu telefonlarla yaş kategorisine göre kullanım alanları değişiyor. Yaşlılar için facebook daha viralken, genç kesiminse daha çok tiktok ve instagram uygulamaları ilgisini çekiyor. Burada insanlar her gün attıkları hikayelerle gösteriş yapıyorlar. Aslında başkalarının hayatlarını izlerken kendimizden uzaklaşıyoruz. Öze dönüşün sağlanması, kendi eksikliklerimizi görebilmemiz, düşünebilmemiz için kamp yapmak bize belirli süre tanır. Bir çeşit inzivaya çekilme şansı buluruz.

Moral ve motivasyonumuzun artmasını yani kısacası kafamızı dinleyebilmemiz için kamp en etkili aktiviteler arasında yer alıyor.

Bu yazımızda kamp yapmak için nedenler, kampa gidilecek mekanlar, kampta yönümüzü bulmak için kullanılacak metotlar, ailecek yapılabilecek kamp alanları, kamp yaparken kullanılması gereken malzemeler, temel hayatta kalma teknikleri, kampta giyilecek kıyafetler, kamp alanında hangi faaliyetler yapılabilir, kamp malzemelerini bulabileceğiniz siteler, kampta yapılacak yemekler, mevsime göre yapılabilecek kamplar, kampta rahat edebilmek için uygulanacak ipuçlarından bahsedeceğiz.

Kamp Yapmanız İçin Cezbedici Öneriler

Nefesinizi tazelemek, kendinizle baş başa kalmak veya yeni insanlarla tanışmak için uygulayabileceğiniz en güzel metotlardan birisi de kamp yapmaktır. İlk defa kamp yapacaklar için cezbedici önerilerle sizlerleyim.

İlk Önerim:

Açık hava mental ve fiziki sağlığınıza çok iyi gelecektir.

Temiz bir nefes almanın ve tabiatta değerli zaman geçirebilmenin insanlara faydasını saymakla bitiremeyiz. Kamp yapmak özellikle doğayla bütünleşmek, kendimizi yenilemek açısından önemlidir. Son dönemde psikolojik olarak insanlarda ruhsal bir çöküş yaşanıyor.

Aynı şekilde fiziksel sağlığımızı da etkiler. Güneşin iyileştirici gücüyle D vitamini alırız. Bu da bizim kaslarımızın kuvvetlenmesini, kemiklerimizin güçlenmesini sağlar. Kilo kontrolünde bize faydası olur. Cilt hastalıklarından korunma yöntemi olarak da kullanılır. Endorfin hormonlarını çoğaltarak ağrılara ve strese neden olan etkenleri azaltır. Kampta yapacağınız faaliyetlerle birlikte vücudunuzda kalori açığı oluşur. Bu da kilo kaybına neden olur.

Kamp Hayatınızı Size İyi Gelecek İnsanlarla Birlikte Geçirin

Sevdiğiniz insanlarla geçirebileceğiniz zaman çok değerlidir. Kamp yaşamınızda sevdiklerinizle birlikte olmanız size unutulmaz anılar bırakır. Yıllar sonra geriye dönüp baktığınızda “iyi ki” diyebilirsiniz. Dostlarınızla sonradan yapacağınız planlarda hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Kendinizi Yenileyin ve Doğal Yaşamda Hayatta Kalmak İçin Çözümler Bulun

İşe ateş yakmayı öğrenmekle başlayabilirsiniz. Çeşitli böceklerle hayvanlarla, bitkilerle bir arada kalarak hayvan korkunuzu yenebilirsiniz. Tabiatı yakından tanıma şansı yakalarsınız. Kampta öğreneceğiniz yeni keşifleriniz olacaktır. Örneğin denizden balık tutmayı denemek gibi. Ya da tropikal ağaçlarla tanışmakta yeni keşifleriniz arasında yer alır.

Takımınızla İlerlemeyi Öğrenin

Arkadaşlarınızla gittiğiniz kamplarda iş bölümü yapmayı öğrenirsiniz. Böylelikle takımın bir parçası olursunuz. Herkese ait bir iş görevi olur. Bu da sizin sosyal yaşamınızda daha uyumlu birisi olmanız konusunda yardımcı olur. Grup içerisinde liderlik özelliği de kazanabilirsiniz. Arkadaşlarınızı dilediğinizce koordine edebilirsiniz.  Kamp yaşamında yapacağınız bu faaliyetleri gündelik hayatınıza da entegre edebilirsiniz. Kamp yaparken karşılaşabileceğiniz zorlukları, yaşamınızda bir ofis ortamında da karşınıza çıkabilir. Örneğin odun bulmak için kamp alanınızdan çok uzak bir yere yürümeniz gerekebilir. Bu da sizi sabırlı olmaya ve istediklerinize erişmenin kolay olmadığını görmeye işaret eder. Gündelik hayatta da elde edeceğiniz başarılar kamptaki yolun uzaklığına benzer. Bu şekilde çeşitli çıkarımlar yapabilirsiniz.

Kamp Yapmak Ekonomiktir

Sırt çantanızla çıkabileceğiniz kamp yolculuğunuzda imkanlar değişiklik gösterse de lüks otellere tonlarca para ödemekten daha ekonomiktir. Daha çok doğaseverlerin tercih ettiği kamp etkinliğini tatile ayıracak kısıtlı limiti olan bireyler için de biçilmiş kaftandır. Kampta yemeğinizi de bütçenize göre belirleyip kendi yemeğinizi yapabilirsiniz. Alacağınız kamp malzemeleri tek seferlik olmadığı için her gidişinizde kullanabilirsiniz. Özellikle çadır, uyku tulumu, pusula ve kamp çantasını uzun süreli kullanabilirsiniz. Bu da sizin ekonomik olarak rahat etmenize yardımcı olur.  Ayrıca ücretsiz kamp alanlarından da yararlanabilirsiniz.

Yemeklerinize Tat Katabilirsiniz

Kamp sırasında yapacağınız odun ateşinde yemeklerinizin tadı da size daha lezzetli gelir. Kamp sırasında yapacağınız aktiviteler sizi acıktırır. Kendi emeğinizle yaptığınız yemekler sizin ve sevdikleriniz için farklı bir alternatif olur.

Sabahları Yataktan Zor Kalkıyorsanız Kamp Tam Size Göre

Vücut düzenimiz normal şartlar altında gün ışığıyla senkronize bir uyku düzenine sahiptir. Yapılan bilimsel çalışmalar da uyurken karanlık bir ortamda olmamızın daha sağlıklı olduğu yönündedir. Alışık olduğumuz düzene teknoloji dahil olunca ekranlara bağımlılık oranımız arttı. Bu da uyku kalitemizi düşürdü.

Şehrin içerisindeki hava kirliliği, dayanılmayacak düzeydeki gürültüler, çekilmez bir trafikte süregelen egzoz dumanları da sağlığımıza olumsuz etkileri bulunuyor. Kamp yaptığımızda ise doğaya bağlı kalırız. Güneş ışığının gitmesiyle birlikte derin bir uyku çekebiliriz. Uyku kalitemizin artmasıyla birlikte stresten uzaklaşırız. Zihnimiz berraklaşır.

Yıldızların Tadını Çıkartın   

Güneş gittiğinde ortaya çıkan şehrin ışıklarından uzak karanlıkta gökyüzünde bir mücevher gibi parlayan yıldızların tadını çıkartabilirsiniz. Özellikle yanınızda sevdiğiniz kişiler varsa gece gökyüzüne bakarak hayal kurmakta yapabileceğiniz etkinliklere dahil olur.

Kamp Samimiyetinizi Arttırır birde canlı dostlarımız yanımızda iken!

Kamp Samimiyetinizi Arttırır

Eşinizle, arkadaşınızla veya ailecek gittiğiniz kamplarda stresten ve gündelik sıkıntılardan biraz daha uzaklaşacağınız için kamp bir terapi görevi görür. Kalabalıklardan uzaklaşıp yanımızdakini dinlemeye başladığımızda içsel bir yolculuk yaparız. İçimizde unutmuş olduğumuz sevgiyi ve şefkati hatırlarız. Zaman ayıramadığımız konular hakkında konuşuruz. Bu arada Küçük dostlarımızı’da Unutmamak Gerekir Eger bir Canlı sahibiyseniz onlar içinde cok keyifli olucaktır.

Kampa Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Öncelikle alacağımız çadıra çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Hava şartlarına uygun olması için çadırımızın kalın ve dayanıklı bir kumaşla kaplı olduğundan emin olmalıyız. Olası su baskınlarına karşın çadırın iplerini sağlamlaştırmalıyız.

  • Eğer kampta ayakkabılarınız ıslandıysa ateşin yanına yaklaştırmayın!

Bu ayakkabılarınızı kurutmaktan çok onların dış yüzeyine zarar verecektir.

  • Güneş ışığı gitmeden önce gece boyu yanınızda bulundurmanız gereken odun, çakmak, su gibi temel ihtiyaçları karşılayın.
  • Kampa giderken yanınızda muhakkak pamuk alın.

Uyku tulumunuz vücudunuzun tamamını kapatsa da gece kulaklarınıza pamukla kapatarak haşeratların girmesine engel olabilirsiniz. Hem böceklerin girmesine engel olursunuz. Hem ortamda yüksek sesle konuşan veya şarkı söyleyen birileri varsa bu kişiler için bir çözüm yolu geliştirmiş olursunuz.

  • Kampa gitmeden önce gideceğiniz yer hakkında araştırma yapmalısınız.

Etrafta yırtıcı hayvanların olup olmadığını, güvenli bölgelerin nereler olduğu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz kamp bölgesinde tuvaletin olup olmadığı da büyük önem arz eder. Doğayla bütünleşme merakınızı bırakarak bir anda kendinize kötü bir tecrübe yaşatırsınız.

  • Yanınıza gitmeden önce tek kullanımlık çatal, bıçak, tabak almanız gerekir.

Kampta geçireceğiniz keyifli saatleri bulaşık yıkayarak harcamak istemezsiniz.

  • Kamp malzemelerinin başında akla ilk çadır geliyor. Daha önce bir çadır kurma deneyiminiz olmadıysa mutlaka çadırın kurulumunu gösteren kılavuzu yanınızda taşımalısınız.

Aksi takdirde bunun için fazla mesai yapıp bir daha kamp yapma fikrinden soğuyabilirsiniz.

  • Yapacağınız kampın süresi önemlidir. Eğer uzun bir kamp yolculuğuna çıkıyorsanız yanınıza piknik tüpü almanız gerekir.

Ekonomik ve kolay taşınabilen bu küçük tüpler kamp yapma alanında dikkatli bir şekilde kullanılabilir.

  • Kampa gitmeden önce gideceğiniz kişilerle sorumluluk paylaşmalısınız.

Bu sorumluluklar düzenli olarak değişmelidir. Kamp yapacak bir kişi odun toplamadan sorumluyken, diğeri ateşin kontrolünü sağlar. Bir diğeriyse yemeklerden sorumlu olabilir. Bu sorumluluğu dönüşümlü olarak değiştirmek gerekir. Aksi takdirde ayaz olduğunda ateşin başında duran kişi halinden memnunken, odun toplamaya giden memnun kalmayabilir.

  • Kamp yaptığınız alanda (özellikle bir orman varsa) kısa bir tur atmak isterseniz 5-10 dakikada bir yüksek sesle konuşmanızdır. Yüksek sesle konuşulduğunda ormandaki hayvanlar insan sesinden rahatsız olurlar.

Tabi bu hayvanlara yırtıcı ve saldırgan hayvanlar dahil değildir.

  • Kamp yapacağınız alanın zemininin kontrolü sağlanmalıdır.

Çadırınızın delinmesini istemiyorsanız olabildiğince düz bir yere kurmalısınız. Özellikle çadırın iplerini sağlamlaştırmalısınız.

Kampta Yanınızda Olması Gereken Malzemelerin Seçilmesi

Kampa giderken yanımızda bulunması gereken malzemeler zaman zaman değişiklik gösterir. Gideceğiniz bölge, içinde bulunduğunuz mevsim gibi faktörlere bağlıdır. En önemli noktalardan birisi de çadır seçimidir. Çadırı seçerken, mevsime, kişi sayısına, ağırlığına, tente ve havalandırmasına dikkat edilir. Gideceğiniz mevsimi göz ardı etmemelisiniz. Buna uygun olarak uyku tulumu seçimi yapmak kampta işinize yarayacaktır.

Kamp Malzemeleri

1. Kampın Olmazsa Olmazı Çadır

Kamp Çadırı

Doğada huzur bulmak isteyen kampçıların yanına alacakları ilk eşya çadır olmalıdır. Konforlu bir kamp olması için çadırda dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Çadırın bölümlerini kısım kısım anlatacağız. Mevsimsel olarak değişiklik gösteren çadır tiplerini tanımlayarak, kaç çeşit çadır olduğunu anlatmakta fayda var. Daha sonra çadırların giriş kısmını, olması gereken ağırlıkları, çadırın yanında gerilerek takılan ipleri, tabanının nasıl olması gerektiği, suya dayanıklı olup olmadığından da bahsedeceğiz.

Çadır Hangi Bölümlerden Oluşur?

6 temel parçadan oluşan çadır bölümlerini sıralamak gerekirse, tabanı, gerdirme ipleri, çadır kazıkları, iç ve dış tenteden oluşur. 

Kampta başınıza gelebilecek olası su baskınlarına ve doğal afetlere karşın çadırınızın tabanının dayanıklılığı önem arz eder. Yalıtım maddelerinden üretilmiş olması, özellikle delinmelere ve çeşitli yırtılmalara karşı sağlam durması gereklidir. Çadırın dış katmanının içerisine yalıtımlı malzemeden bir katman dikilir. Bu katmanla birlikte yerde dış cephe bombeli bir yapıyla sabit kalır.

İç cephede ise çadırların ebadına bağlı olarak içerideki hava sirkülasyonu devam ettirecek malzemeler kullanılır.

İç cephenin en önemli görevi bu hava sirkülasyonunu yaparak içerideki nem miktarını dengelemesidir. İç cephede genelde küçük aparatlarla fener, gözlük gibi eşyalar asılır.

Dış cephenin özelliği de bizi çeşitli hava şartlarından korumasıdır.

Dolu, fırtına, kar, güneş gibi faktörlerden en az etkilenmemizi sağlar. Çadırın üzerinde bulunan havalandırma pencereleri de bu cephede yer alır.

Çadırın kemik kadrosunu oluşturan yapı pollerdir.

Çadırın dayanıklılığı pollere bağlıdır. Fiber poller genelde ilkbahar, yaz ve sonbaharda kullanılır. Fiber pollerin kalitesi kişiye göre değişir. Çok konforlu sayılmazlar. Her mevsim kullanılabilen çadırlarda alüminyum poller kullanılır. Bu pollerde dayanıklılık kat sayısı artarken, çadırın ağırlığı da azalır. 5 mevsim olarak nitelendirilen en zor hava şartlarına bile dayanıklı çadırlarda ise duralüminyum kullanılır.

Çadırı rüzgardan korumak için yan taraflara yere sabitlemek için gerdirme ipleri kullanılır.

Çadırın dış cephesine sabitlenen bu yapıların özellikle lodoslu havalarda kullanılması gerekir.

Çadırı zemine sabitlemek için yere paralel olarak kazıklar çakılır.

Bu kazıkların ana maddeleri plastik, çelik, demirden oluşur. Çadırın genişliği arttıkça çakılan kazık sayısı da artar.

Çadırın en önemli bir diğer parçası da havalandırma pencereleridir. Bu pencereler içerideki ve dışarıdaki havanın dengelenmesini sağlar. Eğer pencereler kapanarak uyunursa içerideki nem miktarı çoğalır bu da üşümenize neden olur.

Çadırın içerisinde konfor alanı oluşturmak için giriş bölümünde garaj kısmı bulunur. Çadırda rahat harekete edebilmek için bu bölüme yiyecek içecek, çantalar, ayakkabı gibi malzemeler konur.

Çadırın lodos ve fırtınalarda ayakta kalmasını sağlayan yapı kar etekleridir. Kar etekleri çok dayanıklı ve her mevsim kullanılabilen çadırlara özgüdür. Çadırın rüzgardan etkilenme oranını azaltır. Kara saplanarak çadırınızın lodosta uçup gitmesini engeller.

Çadır Alırken Dikkat Edilecek Noktalar 

Çadırda kaç kişi kaldığınız çok önemlidir. Kişi sayısına bağlı olarak ekipmanlar değişiklik gösterebilir.

Kampa gideceğiniz mevsim ve hava koşulları konfor alanınızı oluşturmak için etkilidir.

Yanınızda bulunduracağınız ek malzemeler de kampta huzurunuzun kaçmamasına yardımcı olur.

Çadırın sırt çantasında taşınacağı süre de etkilidir. Özellikle yokuş yukarı çıkacağınız bir yol varsa yokuşla birlikte yükünüzün ağırlığı da artacaktır.

Mevsimlere Göre Çadır Tipleri

Çadır seçimi yaparken üç kategoride sıralama yapılır.

Bunlardan ilki 3 mevsimli çadır olarak bilinir. Adından da anlaşılacağı üzere sadece 3 mevsimde kullanılabilir. Bu mevsimler yaz, sonbahar ve ilkbahardır. Bu çadırların hava olaylarına karşın dirençleri çok düşüktür.

4 mevsimli çadırda ise yaz, kış fark etmeksizin her mevsimde kullanılabilir özelliği vardır.

5 mevsimli çadırlarda ise her ne kadar adında bir uyumsuzluk olsa da güçlü hava olaylarında zorlu şartlarda uzman zirve sporcuların doğada uzun süre hayatta kalmalarını sağlayan çadır tipidir. Bu çadırlarda kar eteklerinin bulunması diğer çadırlardan onu ayıran en önemli özelliktir. Kuvvetli rüzgar ve lodoslara karşı etkilidir.

Çadır Tipleri

Çadırlar kullanım şekline, hava koşullarına, fiyatına, kişi sayısına ve yapımında kullanılan argümanlara göre değişiklikler meydana gelir. Sayacağımız bu çadır tiplerine erişim de oldukça basit yollarla yapılabiliyor. Alacağınız çadırın görüntüsü, rengi, biçimi önemli değildir. Önemli olan yapım aşamasında hangi malzemelerin kullanıldığıdır. Suya dayanıklılığı ve seçiminize bağlı ek argümanlarının olması kampınıza konfor katacak detaylar arasındadır.

Kullanılan Malzemeye Göre Çadır Tipleri

A Şeklinde Çadırlar

Kamp deyince aklımıza ilk gelen görseldir. Yandan bakıldığında üçgen şeklini alan bir yapısı vardır. Bu üçgen görüntüden dolayı A harfine benzetilmiştir. Genellikle çadırın iki tarafında bulunan kalaslara sıkıca bağlanır ve tabanında da kalın bir direk bulunur. Bu çadırın kampçılara sağladığı en büyük avantaj kurulumunun basit olmasıdır. Kalabalık gruplar için uygun olmayabilir. Daha çok 2 veya 3 kişi giden kampçılar için uygundur. Üçgen şekline benzediği için tepe noktası sivridir. Bu sivrilik yağmurlu havalarda çadırın üzerinde su birikimini önler. Bu çadırların boyları uzun olmaması olumsuz bir öğedir.

Kubbeli Çadırlar

Kampçıların en çok tercih ettiği çadır türüdür. Çadırın tavanı kubbeye benzetildiği için bu adı almıştır. Yapım aşamasında sizi zorlamaz. Elastik direklerle birbirine bağlanır. Bu direklerin sayısı arttığında çadırın zemini daha sağlam olur ve olası sel felaketlerine karşı da kalkan oluşturur. İdeal kullanımı 4 kişiden oluşur. Bu çadırın sağladığı fırsatlar ucuz oluşu ve taşıma kolaylığıdır. Kubbe şeklinde olduğu için içeride bir konfor alanı oluşturur ve diğer çadırlara da daha yüksektir.

Tünel Çadırlar

Kişi sayısının çok olduğu kampçılıkta kullanılır. Çadırın içerisinde ferah ve geniş bir alan oluşturulur. Uzun bir tünele benzeyen çadır çeşidinde rahat bir hareket alanı bırakılır.

Piramit Çadır

Kabilelerin yaşadığı çadırları anımsatan piramit çadır tipi çadırın ortasından geçen bir direkle yere sabitlenir. Kurulum aşaması kolaydır. Taşırken zorluk çekmezsiniz. Üçgen formundan dolayı içerideki hareket alanınız kısıtlanır.

Jeodezik Çadır

Üzerinde yarım ay biçiminde bir görüntüsü vardır. Kubbe çadıra benzerdir. Jeodozik çadırın içerisine birçok direk sabitlenir. Çadırdaki direk sayısı arttıkça hava şartlarına ve doğaya uyumu da artar. En fazla 4 kişinin kalabileceği çadır modellerindendir. Kurulumu biraz uğraştırıcıdır. Hafiftir. Taşırken zorluk çekmezsiniz.

Birden Fazla Odası Olan Çadırlar

Bu tip çadırların kapasitesi 4 ile 10 kişi arasında değişmektedir. Kalabalık gruplar için uygun özellikte olan çok odalı çadırlarda odaların arasında bulunan kapılar sayesinde size kişisel alan oluşturur. Kurulumu diğer çadırlara nazaran daha zordur. Ağırlığı oldukça fazladır. Çok fonksiyonludur. Konforu yakalayacağınız bu çadır tipinde birden fazla kapı da mevcuttur. Tavanı yüksektir. Bu da içerideki hareket kapasitenizi arttırır. Kumaş kalitesine göre değişiklik gösterse de yağmurda ve rüzgârda size zorluk çıkartabilir.

Araba Üzeri Çadır

Araba Üzeri Çadır

Kendi arabasıyla kamp yapmayı seven kişiler için araba üzerine kurulan çadırlar biçilmiş kaftandır. Kurulumu basittir. Yukarı çıkan bir merdiven vasıtasıyla çadıra ulaşılır. Arabanın üzerine kurulum yapıldığı için diğer çadırlardan farklı olarak fiyatı ve kalitesi daha yüksektir. Bu çadırlar 4 kişiye kadar konaklama imkânı sunar.

Kolay Açılan Çadırlar

Çadırın içinde bulunduğu çantadan çıkarıldığında kurulum tamamlanmış olur. Kendi kendisine açılma fonksiyonu olan bu çadırlar oldukça pratiktir. Zorlu hava şartlarına uygun çadırlar değildir. Bütçenizi zorlamayacak bu çadırların kullanımı oldukça kolaydır.

Kamp Sandalyeleri

Kamp Sandalyeleri

Kamp yapacakların en çok işine yarayacak eşyalardan birisi de kamp sandalyeleridir. Plajlarda, kamplarda, uzun yürüyüş faaliyetlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Kamp sandalyeleri de modellerine ayrılarak her biri farklı fonksiyonlar taşıyor. Öncelikle kamp sandalyelerini almadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktadan bahsedelim.

Kamp Sandalyesindeki Püf Noktaları

Kamp sandalyesi alırken ilk olarak azımsanmayacak bir bütçe belirlemeliyiz. Birkaç materyalin birleşimiyle oluşan kamp sandalyelerinde dikkat edilecek noktalar; üzerindeki kumaşın kalitesi, yapıldığı plastiğin ve profilin dayanıklılığı olmalıdır.

Sandalyenin kaç kiloya kadar kaldıracağı da sizin konforunuzu belirleyen bir unsurdur. 80 kilo olduğunuzu varsayalım. 85 kilo taşıma kapasiteli bir sandalye almak yerine 100 kilo taşıma kapasiteli bir sandalye almak sizin daha rahat etmenize olanak tanır.

Kamp sandalyesi alırken ilk işiniz içerisinde garanti belgesi olup olmadığına  bakmaktır. Deforme olmuş ya da kalitesine göre aldığınız kamp sandalyeleri daha kurulum aşamasında size zorluk çıkartabilir. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için kamp sandalyesini alacağınız mağazayı önceden araştırmanızı tavsiye ederim.

Bu işin öncü markaları The North Face, Decathlon, North Pasific, Husky’dir. Bu firmalardan yapacağınız araştırma sizin kamp sandalyeleriyle ilgili garanti belgesini, kurulum şekli ve kalitesi hakkında yeterli bilgiyi verecektir. Test ederek ve görerek almak isterseniz bu firmaların mağazalarına giderek ürünleri yakından inceleme şansı bulabilirsiniz.

Kamp sandalyesini almakla işiniz bitmez. Onu yıllarca ilk günkü haliyle tutabilmek için düzenli olarak bakımını üstlenmeniz gerekir. Şimdi, kamp sandalyesinin bakımı nasıl yapılmalıdır? Dikkat edilmesi gereken noktalar nedir? Gelin bir de bu konulara değinelim.

Kamp Sandalyesinin Bakımı

Öncelikle zorlu hava şartlarından en az etkilenmesi için kamp sandalyesini kullanmadığımız takdirde katlayarak kapalı bir yerde tutmalıyız. Güneş ışınlarından zamanla deforme olabilecek kumaşa sahip olan kamp sandalyelerini uzun saatler güneşin altında bırakmamalıyız.

Yağmurlu ve nemli havalarda dışarıda tutmamalıyız. Yağmur suyundan ve nemden etkilenerek paslanma ve küflenmelerle karşılaşabiliriz.

Özellikle plajlarda ve deniz kenarlarında kamp yapıyorsak sandalyemizi tuzlu suyla temas ettirdikten sonra temiz bir suyla yıkamalıyız. Böylelikle oluşabilecek paslanmanın önüne geçmiş oluruz.

Kamp Sandalyesi Çeşitleri

Birçok kamp sandalyesi modeli mevcut. Kalitesine, işlevine ve fiyatına göre değişiklik gösteren kamp sandalyesi çeşitlerini inceleyelim.

1. Katlanabilir Kamp Sandalyeleri

Orta kalite olarak nitelendirilen katlanabilir kamp sandalyesi en çok tercih edilen modeller arasındadır. Kolaylıkla taşınabilen bu sandalye tipi, katlandıklarında fazla yer kaplamazlar. Çapraz biçimde gelen ayakları ve kol kısmında bardaklarınızı koyabileceğiniz bir haznesi vardır.

2. Preseat Kamp Sandalyesi

Rahatlığına düşkün olanların tercih edebileceği sandalye tiplerinden birisidir. Taşıma kapasitesi 110 kiloya kadar çıkmaktadır. En çok tercih edilen modeller arasında yer alır. Taşıması kolaydır. Fazla yer kaplamaz. Kolay katlanabilir özelliği sayesinde motor ve bisiklet sporuyla ilgilenenlerin de yoğunlukla kullandığı modeldir. Yaz mevsimine uygun olarak dizayn edilmiştir. Sandalyenin yan boşluklarında ve sırt kısmında hava alabilmesi için fileli bir yapı uygulanmıştır. Zorlu hava şartlarına uygun değildir. Kurulumu çok basittir. Arabanızın bagajında rahatlıkla taşıyabileceğiniz bu sandalye tam olarak bir fiyat performans ürünüdür.

3. Graywolf Kamp Sandalyesi

Taşıma kapasitesi oldukça yüksek olan modelde tamı tamına 160 kiloya kadar ağırlık kaldırabiliyor. Konfor düzeyi yüksek olan sandalyenin kol kısmında bardak koyma haznesi de bulunuyor. Sandalyenin bacak kısmının altında bulunan aparatlar sayesinde eğimli zeminlerde bile rahatlıkla oturabiliyorsunuz. Özellikle kumlu veya yokuşlu bir kamp alanında kalıyorsanız bu sandalye sizin için biçilmiş kaftan. Taşırken zorluk çıkartmayan modelde hafifliğiyle ön plana çıkıyor.

4. Funky Chairs Lazy Kamp Sandalyesi

Uykuya ve konfor alanını kampta dahi bozmak istemeyenlerin seveceği türden bir modeldir. Çok rahatlık sağlar. Çünkü, kamp sandalyesinin en önemli fonksiyonlarından birisi sırt kısmının tamamen açılmasıdır. 3 pozisyona girebilme özelliği bulunuyor. Bunlar sırasıyla oturma, uzanma ve yatma pozisyonları oluyor. Başınıza denk gelen sırt kısmında ise sökülüp takılabilen küçük bir yastığı bulunuyor. Kol kısmında bardağınızı koyabilmeniz için bir hazne mevcut. Uzun soluklu kullanabileceğiniz bu modelde 90 kilo taşıma kapasitesi bulunuyor. Bu kadar ok fonksiyonu olan kamp sandalyesinin de haliyle taşınmasında biraz zorluk çekebiliyor. Sık sık kampa gidenler için oldukça kullanışlı ve ergonomik bir model.

5. Nurgaz Campout Kamp Sandalyesi

Diğer kamp sandalyelerine nazaran daha çok yer kaplar. Size kamp sürecinde kendinizi evinizde hissedebileceğiniz rahatlığı verir. 3 kademeli oturma sistemi bulunuyor. Dekoratif olan bu modeli ister evinizin balkonunda isterseniz kampa giderken kullanabilirsiniz. Kamp sandalyesinin her bir kol kısmında birer adet bardak koyma haznesi bulunuyor.

6. Pratik ve Portatif Famedall Kamp Sandalyesi

Famedall kamp sandalyesi güçlü iskelet sistemi sayesinde kamplarda en çok tercih edilen modeller arasında yer alıyor. Sandalyenin renk seçenekleri arasında siyah ve mavi bulunuyor. Taşıma kapasitesi oldukça yüksek olan bu modelde 125 kiloya kadar ağırlık kaldırabiliyor.

Kamp Feneri Olmazsa Olmaz!

Kamp yapanların çantalarında kontrol etmesi gereken önemli gereçlerden birisi fenerdir. Şehrin ışıklarından uzak kamp yapanların yanlarında el feneri bulundurmaları hayati önem taşır.

Gücüne ve biçimine göre değişiklik gösteren fenerlerin içerisinde çeşitli ışık kaynakları bulunur. Kampta seçilecek fenerin kolay taşınabilmesi için boyutunun küçük olması gerekir. Yürüyüşe çıkıldığında uzak mesafeleri odağına alması da önünüze çıkabilecek tehlikelere karşı sizi korur.

Kamp feneri modellerini sıralamak gerekirse:

1.Mıknatıslı mini lambalar

2.Kompakt led kafa lambası

3.Kandil lamba

4.Led el feneri

5.Mikro gaz lambası

6.Sensörlü kafa lambası

7.Led ışıklı Projektör

8.El Feneri

9.Masa Lambası

10.Yeşil sinyal lambası şeklinde sıralanır.

Pusula

Pusula yıllardır yön bulmaya yarayan, kuracağınız kamp alanında işinize yarayacak en önemli araçlardan biridir.

Son dönemde teknolojik gelişmelerle birlikte pusulaların da dijital özellikte olanlarını piyasada bulabiliyoruz. Analog sisteme nazaran pek kullanışlı olmayan pusulaların kullanım süreleri de değişiklik gösteriyor. Dijital pusulalar şarjla ve pille çalışıyor. Bu da onların bozulma ihtimalini arttıran unsurlar arasında yer alıyor.

Analog pusulalardan bahsedecek olursak genel olarak iki tür pusula bulabiliyoruz. İlki manyetik ikincisi de cayroskopiktir. İlk kullanılan pusula ise manyetik olandır. Bu pusula dünyayı çevreleyen manyetik alanın etkisiyle çalışır.

Pusulaların üzerinde dört adet harf bulunur. Bunlar S,W, N, E harfleridir. Bu kelimeler İngilizcedeki yönlerin ilk harfleridir. S harfi güneyi, W harfi batıyı, N harfi kuzey, E harfi de doğu yönünü göstermektedir.

Pusulaların en bilindik özelliği ise sürekli kuzey yönünü işaret etmesidir. Manyetik alanda mıknatısın zıt kutupları birbirini çekme gücüyle kuzey ve güney yönleri pusula hep aynı yeri işaret eder. Pusulanın çalışma prensibi budur. Pusulaların içerisinde bulunan ibresi kötü hava şartlarından ve yıpranmalardan korunacak şekilde oluşturulmuştur. Bundan dolayı pusula devamlı olarak şimal yıldızını göstermektedir. Yol boyunca pusulaya baktığınızda ibre sürekli kuzeyi gösterir ve diğer yönleri bulmanız da kolaylaşır.

Uyku Tulumu

Kampa giderken çok masraf yapmak istemiyorsanız eğer evinizde bulunan yorganları götürebilirsiniz. Evdeki yorganlar yanınıza ağır birer yük olacaktır. Ama ekonomik bir çözümdür.

Kampı devamlı yaptığınız bir aktivite haline getirirseniz uyku tulumu almak size çok fazla avantaj sağlayacaktır.

Uyku tulumu fonksiyonları mevsimine göre farklılık gösterir. Yaz ve kış aylarında yapılacak kamplar için üzerinde ayrı ayrı ısıtma kademeleri bulunur. Özellikle kış aylarında yapılan kamplar için uyku tulumunun yalıtımlı malzemeden olması önem arz ediyor. Uyku tulumlarında kompakt ve ağır olmayan modeller her zaman revaçta. Bir defa alıp uzun yıllar kullanmak istiyorsanız hafif ve yalıtımlı modeller tercih edebilirsiniz.

Uyku tulumu alırken ilk bakacağınız şeylerden birisi de boyutudur. Üzerinde yazan boyutlara dikkat edilmelidir. Boyunuzdan daha kısa veya çok uzun alacağınız tulumlar bütün kampınızı berbat hale getirebilir. Boyunuzdan uzun gelecek tulumlarda hava boşluğu kalacağı için ısınma problemiyle karşı karşıya kalırsınız.

Uyku tulumunuzu çantanıza koyarken formunu bozmamak için katlamamalısınız. Katladığınızda içerisindeki materyallerin aynı yerde toplanmaması gerekir.

Zorlu hava şartlarında uyku tulumunuza gözünüz gibi bakmalısınız. Özellikle yağmur suyunun değmemesi gerekir. Bunun için uyku tulumu çantanızın üzerine bir kat daha poşet geçirmeni size fayda sağlayacaktır.

Uyku tulumu soğuktan korunmak için tek başına yeterli bir yöntem değildir. Doğada hava şartları anlık olarak değişebilir. Gündüz sıcak olan kamp alanları genellikle geceleri çok serin olur. Bunu düşünerek uyku tulumunuzun altına şişme yatak almanız kamp hayatınızın konforunu arttıracaktır.

Kamp Yatağı ve Mat

Birden fazla mat türleri bulunuyor. Plastikten yapılan matlar piyasada en çok bulunan mat çeşitleri arasında yer alıyor.

Düz olan matlar pek tercih edilmez. Şişme matlardan ayrılan tek yönü hava kabarcıklarının olmamasıdır. Bu da patlama riskini ortadan kaldırır.

Şişme matlar düz olanlara göre daha kompakt ve konforludur. İzolasyon konusunda sizi hayal kırıklığına uğratmaz. Şişme matlarda iki çeşit vardır. Biri full, diğeri yarım mattır. Yarım matlar daha çok uzun trekkinglerde ve dağ tırmanışlarında hafif olduğu için tercih edilir. Baş kısmından diz kapaklarına kadar uzanır. Fullde ise bütün bedeni kapsar. Çadırın içerisine sermeniz dışarıdan gelecek olan sivri uçlara karşı patlama riskini ortadan kaldıracaktır.

Şişme Kamp Yatağı

Kampa giderken eğer taşımak için boş yeriniz varsa kullanabileceğiniz bir modeldir. Şişme yatağı alırken dış kaplamasını süet ya da kadife olarak seçebilirsiniz. Rahatına düşkün olanların tercih edeceği en konforlu modellerdendir.

Sandalyeli Kamp Yatağı

Sandalye şeklinde portatif kurulup açılabilen kamp yatakları özellikle yazın seyahat edenlerin hoşuna gidecek türlerin başında geliyor. Yanında çadır taşımayı sevmeyenlerin tercih ettiği bir yataktır. Kurulumu pratik ve ergonomiktir.

Kamp Ocağı

Kamp denince ilk başta akla ateş yakmak geliyor. Kamp yapanların vazgeçilmezleri arasında yer alsa da kampta yemekler için ocak kullanmak çevre dostudur. Kamp ocağı kullanmak sizin zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur.

Kamp ocağının yanı sıra daha ekonomik bir seçenek arayanlar piknik tüü de tercih edebilir.

Su Isıtıcısı

Kamp yapmaya giderken eğer yeteri kadar yeriniz varsa size pratiklik katacak bir çözüm de su ısıtıcısıdır. Su ısıtıcısı özellikle bulaşık yıkarken sıcak su temini için kullanılır. Kampta yapacağınız yemeklere pratik bir şekilde sıcak su ekleyebilirsiniz.

Çatal, Bıçak, Kaşık

Kamp yolculuğunuz eğer kısa sürecekse fazla bulaşıkla ilgilenmek istemeyenler yanında plastik çatal, kaşık götürebilirler. Bu size pratiklik katar. Zahmetsizce kullanıp çöpe atabilirsiniz.

Yemek Kapları

Özellikle kampa götüreceğiniz yemek kaplarının kullanışlı ve az yer kaplamasına dikkat edin. Bunun için birbirinin içine geçen saklama kaplarını tercih edebilirsiniz. Mümkünse yanınıza çelikten yapılan kaplar alın. Taşıması kolay ve hafif olan kaplar tercih etmeniz sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Soğutucu Çanta

Özellikle yaz aylarında yapılan kamplarda soğutucu çantayı bagajınızdan eksik etmemelisiniz. Yiyeceklerinizin uzun süre taze kalması ve bozulmaması için yanınıza almanız gereken malzemelerdendir.

Katlanır Mangal

Mangal yapma keyfini kampta da sürdürmek isteyenler için önerebileceğimiz model ayakları katlanır ve çok yer kaplamayan modellerdir. Böylece hem kamp yapabilir hem de mangalınızın tadını çıkartabilirsiniz.

Termos

Çıkacağınız uzun kamp yolculuklarında özellikle çay ve kahve severlerin yanında bulundurması gereken temel malzemelerden birisi de termostur. Termosunuzla gideceğiniz her yere sıcak kahvenizi ve çayınızı da yanınızda götürebilirsiniz.

Çakmak

Kamp yapmaya giderken en küçük ayrıntıları bile gözden kaçırmamalıyız. Unutacağınız küçük bir çakmak tüm kamp macerasını size zehir edebilir. Yemeklerinizin yapım aşamasında çakmağın faydasını görürsünüz.

Katlanır Masa

Kampta yanınıza alacağınız malzemelerin en önemli özelliği kullanışlı ve pratik olmasıdır. Bagajınızdan eksik etmeyeceğiniz açılır kapanır küçük bir masa işinize yarayacaktır.

Saat

Kampta saat kavramını unutmak isteyebilirsiniz. Özellikle dijitalden uzaklaşmak isteyenler için küçük bir kol saati faydalı olacaktır.

Çöp Torbası

Doğayı temiz kullanmak adına yanınıza alacağınız bir rulo çöp torbasıyla tabiatı koruyabilirsiniz. Zaten Bunuda yapmıyorsan Hiç kamp Yapmaya gitme!

Kampta Götüreceğiniz Kişisel Eşyalar

Kampta kişisel bakımınız için yanınıza en önemli olanları alabilirsin Örnek Verirsek,

  • Tırnak makası
  • Diş fırçası
  • Diş macunu
  • Tarak
  • Toka
  • Hızlı kuruyan tişörtler, çorap, ceket, sweatshirt
  • Güneş gözlüğü
  • Şapka, bandana, yağmurluk, su geçirmeyecek kalitede bot, içlik almalısınız.

Peki Gelelim Türkiye’de Gidilecek En Özel Kamp Alanlarına

Türkiye 4 mevsimi aynı anda yaşayabilen nadir ülkeler arasında yer alıyor. Çeşitli kaynakları, coğrafi güzellikleri, eşsiz tabiatıyla bulunmaz bir yapıya sahip. Kamp yapacaklar Türkiye’de oldukları için çok şanslılar. Daha önce kamp yapma fırsatı bulamayanlar, kampa ilk defa gidecekler veya aynı yerlere gitmekten sıkılanlar için Türkiye’de kampa gidebileceğiniz yer önerilerini paylaşacağım.

1- Kelebekler Vadisi

Son dönemde en revaçta olan kamp alanlarının başında geliyor. Ulaşımı zor olmasıyla birlikte ilk gittiğinizde kendinizi cennetten bir köşede buluyorsunuz. Deniz ve yeşilin sonsuz çeşitliliğinin bir arada bulunduğu kelebekler vadisinde paraşüte binmekte oldukça popüler. Kampçıların uğrak yeri olan bu vadide 125 kapasiteye kadar da çadır alabiliyor. Kamp alanında denizin derinliklerine merakı olanlar için dalış eğitimi de veriliyor. Gündelik olarak kullanabileceğiniz lavabo, duş gibi hizmetlerde ücretsiz olarak burada karşılanıyor. Eşsiz güzelliğiyle insanı büyüleyen bu vadi kamp yapacakların öncelikli tercihi arasında yer alıyor.

2-İnbükü Orman Kampı

Doğanın zor koşullarıyla mücadele etmeyi seven gerçek kamp severler için bulunmaz bir kamp alanıdır. Çadır kapasitesi 140’a kadar çıkabiliyor. Kamp alanında karavanla da kalabiliyorsunuz. Bu kamp alanında çeşitli aktiviteler yapabiliyorsunuz. Balık tutup, denize girerek ve bisiklete binerek vaktinizi keyifle geçirebilirsiniz. 4 mevsimde de bu alanda kamp yapabiliyorsunuz.

3- Yedigöller Milli Parkı

Bu kamp alanı Bolu ilinde yer alıyor. Kampçıların en çok ilgi gösterdikleri kamp alanıdır. Hepimizin aklında Yedigöller milli parkından bir görüntü kalmıştır. Burada ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında kamp yapılabiliyor. Burada özellikle olta balıkçılığına merak salabilirsiniz. Burada uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Yapacağınız yürüyüşleri fotoğraf makinesiyle ölümsüzleştirebilirsiniz. Kamp alanında tek eksiklik elektrik. Akşam giden herkesin yapacağı ilk iş ateş yakmak oluyor. Gittiğinize asla pişman olmayacağınız Yedigöller Milli Parkında çok eğleneceğinize eminiz.

4- Köprülü Kanyon

Antalya’nın sınırlarında yer alan Köprülü Kanyonunda bitki çeşitliliği konusunda oldukça zengin.  Koruma altına alınarak milli park kamp alanının içerisinde yer alıyor. Kamp alanında çadır veya karavan seçenekleriyle de kamp yapabiliyorsunuz. Kampa hazırlıksız gidenler için de aradıklarını bulabilecekleri küçük bir mağaza bulunuyor.

5-İğneada Longoz Ormanları

Doğanın içinde kendisine huzur bulmak isteyenlerin ilk tercihi İğneada Longozu’dur.  Bu kamp alanında doğa sporlarını yapma imkânı da bulabilirsiniz. Bu kamp alanındaki en önemli sıkıntılardan birisi haşere ve sineklerle mücadele etmenizdir.

6-Kaş

Hemen hemen herkesin kamp dediğinde akla gelen ilk alanlardan birisi kaştır. Kaşta kamp için özel alanlar bulunuyor. Pırıl pırıl deniziyle ve kumsalıyla adeta kendinizi bir cennette gibi hissediyorsunuz. Benim favori bölgerinden birtanesi söylemeden geçmek istemedim:)

7-Kabak Koyu

Kampçılar için bezenmiş saklı bir cennet gibi olan kabak koyuna gitmenizi öneririm. Koyda birden çok tesisi de bir arada görmeniz mümkün. Kamp çadırında kalmak istemeyenlere alternatif olarak bungalov evleri de bulunuyor.

8-Çamardı Aladağlar

Niğde sınırları içerisinde bulunan Çamardı Aladağlar ’da büyüklü küçüklü birçok gölet bulunuyor. Temiz havası ve yeşilin bin bir tonuyla bu dağlar insanı kendisine çekiyor. 

Yeni başlayanlar için Kamp Önerileri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *