Icerikler
Hatay gezi rehberimize geçmeden önce sizlere kısa bilgiler vermek isteriz. Medeniyetlerin beşiği olarak bilinen bu şehir aslında tarih için bir elmas niteliğinde. Titus Tüneli, Payas Fortress gibi önemli tarihi yerlere sahip olan şehir turistler tarafından da ziyaret ediliyor.
Bu arada Bursa Gezimizi’de Okumadan Geçmeyin Derim 🙂
Geçmişinde birçok kültüre, inanca beşiklik etmiş bu şehrin değeri ülkemiz için apayrı bir yerdedir. Müzeleriyle, Antik kent ve tarihi yapılarıyla çok ayrı bir ihtişama sahiptir bu şehir. Gezilecek yerleri kadar meşhur yiyecekleriyle de adından çok fazla söz ettirebilir. İşte bu yüzden biz de sizlere bu tarihi ihtişamlı şehir hakkında bir rehber hazırlamak istedik. Rehberimizde sizlere kısaca Hatay’ın gezilebilecek yerlerini aktarmaya çalışacağız.
Hatay Gezme Rotasını Bu şekilde Listeleyebilirim,
Antakya Gezi Programı
Hatay gezi programı için olmazsa olmaz bir ilçedir Antakya. Tarih ile dolu olan bu şehrin merkezidir ve gezilebilecek birçok yeri mevcuttur. Biz ise size Antakya’ya giderseniz uğrayabileceğiniz birkaç yeri aktarmak istedik. Tabi yazdıklarımız dışında daha ziyaret edilebilecek pek çok yer mevcut. Hatay Merkez olarak bilinen Antakya’ya birlikte göz atalım…
Antakya Uzun Çarşı
Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan ve Hatay merkez için ticaretin kalbi olarak anılan Antakya Uzun Çarşı, mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. İçerisinde birçok çeşit ürünler bulunabilen ve renkli daralan sokaklarıyla kalabalığı birleştiren bu yer farklı bir deneyim yaşamanızı sağlayacaktır. Çünkü farklı din ve mezheplerden esnafların yer almasıyla kültürün birleştiği yerdir burası.
Köklü geçmişiyle bilinen bu çarşı içerisinde birçok bakır, kil ve semercilik ustaları mevcuttur. Böylece çarşıyı ziyaret ettiğinizde el yapımı ilginizi çeken ürünleri de bulabilirsiniz. Hatay gezi listemizdeki çarşı içerisinde Hatay’ın meşhur yiyeceklerini, tatlılarını bulabilir ve deneyebilirsiniz. Hatta sokaklarında gezerken bir künefeci önünde durup künefenin yapımını eşsiz bir şekilde izleyebilirsiniz. Bizce Antakya’da yer alan ve içerisinde birçok şeyi bulundurabilen bu ihtişamlı çarşıyı ziyaret etmeden dönmemelisiniz. Hatay’da ne yenir nereler gezilir soruları için cevap niteliğindedir burası.
Adress: Yeni Camii, Kemal Paşa Cd. No:15, 31060 Antakya/Hatay
Antakya Arkeoloji Müzesi
1932 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucu oluşan Antakya Arkeoloji Müzesi, içerisinde birçok eseri barındırmaktadır. Özellikle müze severler için önemli olan bu yer Antakya gezi programı için ideal bir seçenektir. Bu müze de kazılar sonucu ortaya çıkan özel eserler mevcuttur.
Kazıda çıkarılan eserlerin birçoğu ABD ve Fransa gibi ülkelerde sergilenmekte bir kısmı ise bu müze de yer almaktadır. Geçmişte Hatay’da birçok kültür ve dinlerin birleştiğini göz önünde bulundurduğumuzda bu müzede ki eserlerin önemlerini de anlayabiliriz. Bu yüzden Hatay gezi rehberimize bu fevkalade müzeyi de ekledik.
Bu müzeye gittiğinizde daha önce hayatınızda görmediğiniz kadar ihtişamlı ve enteresan eserlerle karşılaşabilirsiniz. İçerisinde heykeller, tarihi paralar ve çok daha fazla çeşit eserler yer alan bu müzeyi görmeden dönmeniz sizin için üzücü olacaktır. Çünkü bu müzeye gittiğinizde şehrin tarihini ve kültürünü sonuna kadar hissedeceksiniz.
Adress: Küçükdalyan, Antakya Reyhanlı Yolu No:117, 31120 Antakya/Hatay
Antakya Yamaç Paraşütü
Hatay Yamaç Paraşütü, her yıl ziyaretçi akınına uğrayan ve eşsiz bir duygu yaşamanızı sağlayan özel bir deneyimdir. Eğer yükseklik korkunuz yoksa ve bu tür aktivitelerden zevk alıyorsanız bu ilginç deneyimi hayatınızda en az 1 kere yaşamalısınız. İlk başta gözünüze korkutucu gelebilir ancak unutmayın yanınızda deneyimli pilotlar eşliğinde uçacaksınız. Hatay gezi rehberinize bu aktiviteyi eklemediyseniz şöyle düşünün.
Bölgeye akın eden ve bu deneyimi yaşamaya cesaret eden birçok insanı da düşündüğünüzde sizin için ayrı bir motivasyon olacaktır. Antakya’ya gittiğinizde çevrenize anlatabileceğiniz eşsiz bir deneyim yaşamak istiyorsanız yamaç paraşütünü denemeden dönmemelisiniz. Bu sayede hem şehrin güzelliğini tepeden görebilir hem de unutamayacağınız bir anı iliklerinize kadar yaşayabilirsiniz. Korkunuzu yenin ve bu enteresan deneyimi mutlaka yaşayın.
İskenderun Gezi Rehberi
İskenderun bölgesine giderseniz gezebileceğiniz yerler olmadığını düşünmeyin. Çünkü İskenderun’da gezebileceğiniz birçok yer mevcut. Örnek olarak İskenderun ilçesinde yer alan 2 önemli yeri sizler için kısaca özetlemek istedik. Hatay gezme rotası olarak İskenderun’u birlikte inceleyelim.
İskenderun Deniz Müzesi
Hatay gezi rehberinizde olması gereken Deniz Müzesi, İskenderun’da yer alan tek müze olma özelliğini taşıyor. Bu müze de denizcilik ile ilgili birçok eser, fotoğraf sergileri vb. yer alıyor. Özellikle müzelere meraklı kişiler için bu ihtişamlı yer çok ayrı bir havaya sahip. İçerisinde Barbaros Hayrettin Paşa, Çanakkale ve Mustafa Kemal Atatürk ile alakalı birçok fotoğraf mevcut.
Bunların yanı sıra eski donanma kıyafetleri, birbirinden eşsiz koleksiyonlar içeren deniz müzesi bizce mutlaka görülmesi gereken bir yer. Ayrıca bu değerli yer belirli günlerde özel organizasyonlara da ev sahipliği yapabilmektedir. Eğer Hatay gezi rehberinize ekleyecek bir yer arıyorsanız burası sizin için oldukça uygun olacaktır.
İskenderun Sahili
Her mevsim ayrı bir güzel olan İskenderun Sahili, özellikle yaz aylarında mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir. Püfür püfür esen rüzgarıyla birlikte gelen deniz kokusuyla birçok insanın tercihi olan bu yerin ilgi çekici yönleri çoktur. Bu sahile gittiğinizde kenarında yürürken alacağınız zevk sizlere unutulmaz bir deneyim yaşatacaktır.
Temiz havayı seviyorsanız, kuşların sesleri eşliğinde yüzünüze hafif vuran rüzgarı hissetmek istiyorsanız burası tam size göre. Bir sahil yürüyüşü ne kadar etkileyici olabilir diye düşünmeyin, burası size çok ayrı bir keyif verecektir. Ayrıca Deniz müzesine de yakın olan bu yere kolayca ulaşım sağlayabilir ve etrafındaki güzellikleri de keşfedebilirsiniz. O yüzden burayı sadece sahil olarak düşünmeyin ve Hatay gezi kılavuzunuza mutlaka ekleyin.
Hatay Gezi Rehberinize Eklemeniz Gereken Diğer Yerler
Hatay’ın Antakya gezi programı ve İskenderun gezi rehberi listesini birlikte gördük. Şimdi bu bölgeler dışında nerelere gidebileceğinizi kısaca özetleyelim. Bu 2 önemli yerden Titus Tüneli Semandağ ilçesinde, Payas Kalesi ise Dörtyol ilçesinde yer almaktadır.
Titus Tüneli ve Beşikli Mağara
Semandağ ilçesinde bulunan Titus tüneli, ihtişamlı ve görkemli yapısıyla birçok gezgin için dikkat çekici olabiliyor. Bu muhteşem yapı her yıl turist akınına uğrarken, aynı zamanda Türkiye’den de birçok ziyaretçi ağırlıyor. Eğer nereyi gezmeliyim diye düşünüyorsanız bizce bu tüneli mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Hatay gezi rehberimizde yer alan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’nın hikayesine gelecek olursak bir film gibi ilginç ve sürükleyici. Roma İmparatoru Vespasian halkını ve şehrini tehdit eden sel gibi tehlikelerden korunmak için bir yol düşünmektedir.
Şehrin etrafını süzerek bir çözüm arayan Vespasian, çözümü akıntıları farklı yöne sürükleyecek bir tünel ile bulmuştur. Tünelin yapımı için derhal emir veren imparator, tünelin yapımında Romalı lejyon ve köleleri çalıştırmıştır. Titus tüneli dağın içine oyularak yapılmıştır. Bu görkemli tünel 380 metre uzunluğa, 7 metre yüksekliğe ve 6 metre genişliğine sahiptir. Tünelin yapımına M.S. 69 yılında başlanmış ve M.S. 81 yılında imparatorun halefi Titus tarafından bitirilmiştir.
Beşikli mağara, tünelin deniz girişine göre 100 metre uzaklığında yer alan özel bir kısımdır. Bu kısım yine aynı dönemde kayaların oyulmasıyla yapılmıştır ve içerisinde mezarlar mevcuttur. “Kral Mezarları” adıyla anılan bu mezarlar merdiven aracılığıyla gezilebilmektedir. Mağara içerisinde taban ve yan kısımlarında toplam 93 adet mezar olduğu söylenmektedir. Titus Tüneli ziyaretine gittiğinizde hemen yakınında bulunan bu enteresan mağarayı da ziyaret etmelisiniz.
Payas Kalesi
Hatay gezi kılavuzumuzda yer alan ve Sekiz kuleden oluşan Payas Kalesi, Cenevizlilerin emriyle Haçlı seferleri esnasında inşa ettirilmiştir. Kudüs’e seyahat eden haçlıların güvenliklerinden sorumlu Tapınak Şövalyeleri tarafından kontrol edilmiştir.
Osmanlı, Payas hakimiyetini ele geçirdiğinde kalenin tamamen kullanılmayacak halde olmasından dolayı yeniden inşasına karar vermiştir. Kıbrıs fethedildikten sonra daha önemli hale gelen kale, aynı zamanda Osmanlı için önemli bir üs haline de gelmiştir.
Payas kalesinin ortasında bir avlu bulunmaktadır. Avlunun çevresinde yer alan alt katlarda depolar ve koğuşlar mevcuttur. Üst katlarda merdivenler ile çıkılabilen kuleler ve burçlar yer almaktadır. Avlunun ortasında ise mescit ve kışla yapısı mevcut. Hatay gezi rehberimizde bulunan bu muhteşem kalenin en önemli detaylarından birisi fiziki konumudur. Çünkü bu kale konumu nedeniyle külliyenin doğu tarafında yer alan kervansaray için simetrik açıdan dengeleyici bir unsurdur.
Kaleyi tasarlayan ünlü Mimar Sinan, külliye ve kaleyi birlikte planlayarak tasarlamıştır. Bu ihtişamlı ve tarih ile dolu olan kalenin tarihçesini sizlere uzun uzun aktarmak istedik. Çünkü bu kalenin her bir detayı özel bir anlam ve önem taşıyor. Bu yüzden eğer Hatay’a giderseniz bu kaleyi ziyaret etmeden asla dönmemelisiniz. Çünkü yakından gördüğünüzde kalenin önemini daha iyi anlayacağınızı düşünüyoruz.