Demokrasi Ve Özgürlükler Adası

Demokrasi Ve Özgürlükler Adası

Demokrasi ve Özgürlükler Adası 1947 yılında Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınmış, İstanbul’a yakın adalardan biridir. Ada içerisinde Roma ve birinci dünya savaşından kalma yapılar bulunsa da ada esas ününü 27 Mayıs darbesindeki yargılanma ve idamların ardından almıştır. Adada şu an bu olayın kayıtlarının ve başka hatırılarının da bulunduğu müzelerin yanı sıra pek çok tarih ve sanat müzesi bulunuyor. Demokrasi ve Özgürlükler Adası özellikle’de tek günlük resmi tatillerde çokça popüler olan ve ziyaret edilen bir yer. Ziyaretler ve adanın içindeki imkanlar hakkında daha fazla şeyi ise yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.

Demokrasi Ve Özgürlükler Adası Eski Adı

Demokrasi ve Özgürlükler Adası, bu isim verilmeden önce iki adet yassı kara parçasından oluştuğu için Yassıada olarak biliniyordu. Hala halk arasında bu isimle anılmaya devam eden adaya verilen yeni ismin sebebi ise 27 Mayıs darbesinde yaşananlar yerine daha olumlu çağrışımlarla anılmasını sağlamak ve bu süreçte kaybedilen değerlerin hatırlanmasını sağlamak.

Yassıada Ziyarete Açık Mı?

Yassıada, 2021 yılı itibarıyla resmi olarak ziyarete açıldı. Adaya gitmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken şey ise önceden rezervasyon yaptırmak. Ada, küçük yüzölçümü nedeniyle her gün belirli sayıda ziyaretçiyi ağırlayabiliyor. Bunun için adanın resmi sitesini ziyaret
ederek kendiniz için bireysel bilet alabilir ya da 25 kişiden büyük gruplarınızı kayıt ettirebilirsiniz.

Yassıada Ziyaret Saatleri

Yassıada Mart 2022 itibariyle Pazartesi günleri hariç her gün ziyaretçi kabul ediyor. Adaya Kadıköy İskelesinden sabah 10.00 başlayan ve 16.00’da biten seferler ile ulaşabilirsiniz.

Yassıada Giriş Ücreti

Yassıada’ya giriş ücreti Mart 2022 itibarıyla tam 75 TL ve indirimli 40 TL olarak güncellenmiş durumda. Bu biletleri adanın resmi internet sitesinden veya Biletix ( Tur üzerinden alabilirsiniz. İndirimli biletlerden 25 yaş altı ve 65 yaş üzeri bireyler faydalanabiliyor. Şehit ve gazi yakınları, engelli ziyaretçiler ve 6 yaş altı çocuklar ise adaya ücretsiz giriş yapabiliyor.

Yassıada Hangi İlimize Bağlıdır?

Yassıada yani Demokrasi ve Özgürlükler Adası İstanbul’a bağlı bir ada ve anakara ile tüm ulaşımı yine İstanbul üzerinden sağlanıyor.

Demokrasi Ve Özgürlükler Adasında Kaç Otel Var?

Adada şu an 123 odalı bir kongre oteli olan Katre Island Hotel bulunuyor. Otelin içinde ayrıca seyir terası, kafe ve çay bahçeleri de bulunyor. Otel, konfreans ve seminar tarzı büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmak için inşa edildiğinden ötürü adada aynı zamanda 500 kişilik Adnan Yüksek Kongre Merkezi ve Oramiral Sadık Altıncan Kütüphanesi de bulunuyor.

Demokrasi ve Özgürlükler Adasında Neler Yapılabilir?

Eğer rezervasyonunuzu yapıp, biletinizi alıp sizin için uygun ilk sefere atladıysanız ayağınızı Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na bastığınız andan itibaren yapabileceğiniz pek çok şey bulunuyor. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın içerisinde yakın Türkiye tarihini yansıtan ve çeşitli eserler içeren müzeler bulunmasının yanı sıra adadaki açık alanlar da çeşitli modern sanatçıların eserleri ve heykelleriyle değerlendirilmiş durumda.

Bunun yanı sıra Roma dönemi, Osmanlı dönemi ve yakın Türkiye tarihinden kalan yapıları ziyaret etmek de mümkün.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası Müzeleri

27 Mayıs Müzesi

27 Mayıs müzesi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanıldığı zamanlarda spor yapılabilmesi ya da etkinlikler düzenleyebilmesi için inşa edilmiş olsa da 27 Mayıs olayları sırasında mahkemeye dönüştürülmüştür. Bu
mahkemede yargılanan kişilerin kayıtları hala sergilense de esas ilgi çekici olan kısım bu mahkemelerin yeniden canlandırılmasıdır.

Müze içerisinde oluşturulan mahkeme salonu düzeni ile 27 Mayıs olayları sırasında yaşanılanların bir yeniden canlandırılması ziyaretçiler için yeniden canlandırılıyor. Bunun yanı sıra bu dönemde olanları anlatan kısa bir filmin de gösterimi müzede yapılıyor.

demokrasi ve özgürlükler adası 27 mayıs müzesi fotoğraf sergisi
demokrasi ve özgürlükler adası mahkeme salonu

Adnan Menderes Müzesi

Adnan Menderes Müzesi, Adnan Menderes’in hayatının çeşitli aşamaları ve Türk tarihinin belli dönemleri için arşiv niteliği taşıması açısından son derece değerli. Demokrasi ve Özgürlükler Adası içerisine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından subay
yatakhanesi olarak inşa edilen yapı, daha sonra 27 Mayıs olayları sırasında hücre olarak kullanılması ile tarihe adını yazdırmıştır. İçinde Adnan Menderes’in de tutulduğu hücre bulunur.
Adnan Menderes müzesinin ilk katı, Adnan Menderes’in çocukluğunu geçirdiği evin yeniden tasarlanmış halidir. “Aydın Evi” verilen bu ev içerisinde Menderes’in iç dünyasının yansıtılması planlanmış.

adnan menderes müzesi hücreleri

Müzenin kalanında ise Menderes’in ve diğer mahkumların tutulduğu odalar yer alıyor. Bu odaların tasarımı, korunması ve ziyaretçilere sunulma şekli ise buradaki mahkumların neler hissetmiş olabileceklerini çok net yansıtabilecek şekilde tasarlanmış. Adnan Menderes’in tutulduğu hücre içerisinde bulunan balmumu heykel ve sade masa ise hapsedilmişlik ve izole edilmişlik hissini ziyaretçilere başarıyla aktarıyor.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli dönemlerinden ve kişilerinden olanların akıllıca ve modern bir müze tasarımı ile paylaşılması ise Yassıada’nın gittikçe daha popüler olmasını sağlıyor.

Müzenin tamamında Adnan Menderes’in hayatını nasıl geçirdiği ile iligili kayıtlar bulunuyor. Müzenin içerisinde aynı zamanda “Özlem”, “Sessizlik-İntihar”, “Çaresizlik-Halüsinasyon”, “Ölüm Korkusu”, “Dava Arkadaşları”, “Dava Devam Ediyor” adlı odalar da yer alıyor.

Demokrasi ve Özgürlük Müzesi

Demokrasi ve Özgürlük müzesi hem adanın tarihini hem de bu tarih oluşturulurken yaşananları en iyi şekilde yansıtan müzelerden biri. Müze içerisinde Türkiye tarihinin yanı sıra dünya tarihindeki özgürlük ve demokrasi mücadeleleri de anlatılıyor. Üç kattan oluşan müzenin ilk katında tarihsel süreçte Türkiye Cumhuriyeti’ndeki demokratik çalışmalar ve bunlara karşı gerçekleşen antidemokratik karşılıklar tarihsel sırayla olarak yansıtılıyor. Bu kat müzenin giriş kapısı olduğu için müzenin temasını ve mesajını vermesi açısından oldukça önemli.

Demokrasi ve Özgürlükler Adasındaki Turistik Cazibe Merkezleri

Adada bulunan tek şey müzeler değil. Aynı zamanda demokrasi ve özgürlüğü simgeleyen bir Demokrasi Feneri bulunuyor. Bu fener içeriye ziyaretçi alındığı zamanlarda turistlere enfes bir Marmara manzarası sunuyor ve pek çok fotoğrafçının ilgisini çekmeye devam ediyor.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası demokrasi feneri

Demokrasi ve Özgürlükler Adasında zaman zaman resim ve fotoğraf sergileri de oluyor. Bunlarda en meşhuru ise “Karanlıktan Aydınlığa” adlı açık hava sergisi. Bu sergide adanın tarihi görsellerle ziyaretçilere anlatılıyor.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası

Bunun yanı sıra Demokrasi ve Özgürlükler Adası içerisinde 1859 yılında İngiltere’nin Osmanlı Sefiri Sir Henry Bulwer tarafından inşa edilmiş kale benzeri bir yapı bulunuyor. Sir Henry Bulwer bu yapıyı inşa ettirdikten sonra adada ziraat çalışmalarına başlasa da kısa
süre sonra her iki projesini de terk ettiği için kale içerisinde ciddi bir yapı veya tarihi değer taşıyan anektod bulunmuyor.


Demokrasi ve Özgürlükler Adası hem tarihteki yeri, hem yeniden değerlendirilmesi hem de ağırladığı ziyaretçi sayısı ile oldukça önemli bir kültürel değer haline gelmiş durumda. Özellikle eğitimcilerin ve tarih meraklıların özel ilgi gösterdikleri bu ada Türkiye Cumhuriyeti tarihini anlamak ve adanın isminin temsil ettiği kavramları tanımak için de oldukça önemli.


Bir sonraki geiz planınızı mı düşünüyorsunuz? Seyahat rehberimize göz atmayı ve yeni rotalar öğrenmeyi unutmayın!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *